När det enda vi kan göra är att låta kärleken segra

Förra fredagen befann jag mig i centrala Stockholm hela eftermiddagen. Sådär som jag gjorde varje dag i veckan för bara ett halvår sedan. Den här fredagen var jag i Köpenhamn och Malmö i stället och är alltså en av dem som inte var på fel plats vid fel tillfälle. Sommaren 2011 var jag också en av dessa.

För snart sex år sedan satt jag i min glassbil, någonstans i Västmanland, och lyssnade på P3. Det var mitt sommarjobb och riktigt roligt men den här julidagen överskuggades av tragik. Ett terrorattentat hade skett i Oslo. Staden som hade varit mitt hem fram till alldeles nyligen. En bomb hade exploderat vid Regeringskvartalet – precis där jag brukade promenera mellan lägenheten och mitt kaféjobb.

De välkända gatorna, kvarteren som vanligtvis känns så trygga. Hemma. Plötsligt hade en enda människa fått så många människor att känna sig otrygga och rädda. Och framför allt hade en enda människa bestämt att människoliv skulle ta slut. 8 liv i explosionen i city. 69 på Utöya.

Den här fredagen var jag på väg från Köpenhamn till Malmö. Var utan wifi och mobildata och visste inte vad som pågick hemma i Stockholm medan vi letade reda på rätt tåg på centralstationen i grannlandet. Inte förrän jag fick ett samtal från en vän som undrade om jag var okej.

Lika välkända gator och kvarter som 2011. Och återigen, en enda människa som tar sig makten att förändra allt. Fyra människoliv släcktes men så många fler liv förändrades i går. Jag tänker på alla anhöriga till dem som inte var lika lyckligt lottade som jag. De som skadades. De som faktiskt var på fel plats vid fel tillfälle, som vi brukar säga när ondskan inte går att greppa. Och alla vänner, kolleger och fellow Stockholmare som fick inleda helgen med rädsla och oro mitt i det som ska vara ens trygga punkt. Hemma.

Då känns det i alla fall fint att se hur ni där uppe i Stockholm öppnar upp era hem, hjälper och tar hand om varandra. Och visar att det enda vi kan göra mitt i allt obegripligt är att sprida kärlek, kärlek, kärlek.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..