Att se kopplingen mellan tankar och känslor

Min kära mor lärde mig tidigt om ”tankens kraft”. När jag var tonåring, slukade böcker och ibland saknade något nytt att läsa gav hon mig något bok från sin bokhylla.

Jag minns titlar som ”Att välja glädje” av Kay Pollak, ”Budskap från andra sidan” av Marlo Morgan, böcker av Mia Törnblom, böcker om nära-döden-upplevelser och så småningom The Secret och liknande. Än i dag kollar jag alltid in hennes bokhyllor efter ny spännande läsning, varje gång jag är där.

Detta gjorde antagligen att jag började fundera över personlig utveckling och liknande i en tidig ålder, något som många människor antagligen aldrig ägnar en tanke åt. Tack för det, Mami!

wp-image-743624581jpg.jpg

Intressant bok jag läser just nu.

Hur som helst, det har också gjort att jag sedan tonåren har varit medveten om att vad jag tänker också påverkar mig. Och på tal om sådant så läste jag något intressant häromdagen i min bok ”A new earth – create a better life” av Eckhart Tolle. Alex köpte den boken åt mig i Nepal eftersom jag inte hade läst den – och där i finns mycket intressant! Som detta (långt men läsvärt!):

”If there is unhappiness in you, first you need to acknowledge that it is there. But don’t say, ”I’m unhappy.” Unhappiness has nothing to do with who you are. Say: ”There is unhappiness in me” Then investigate it. A situation you find yourself in may have something to do with it. Action may be required to change the situation or remove yourself from it.

If there is nothing you can do, face what is and say, ”Well, right now, this is how it is. I can either accept it, or make myself miserable.” The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.

Be aware of the thoughts you are thinking. Separate them from the situation, which is always neutral, which always is as it is. There is the situation or the fact, and here are my thoughts about it. Instead of making up stories, stay with the facts.

For example, ”I am ruined” is a story. It limits you and prevents you from taking effective action. ”I have fifty cents left in my bank account” is a fact. Facing fact is always empowering.

Be aware that what you think, to a large extent, creates the emotions that you feel. See the link between your thinking and your emotions. Rather than being your thoughts and emotions, be the awareness behind them.”

Verkligen inte enkelt alla gånger, men värt att påminna sig om då och då!

Tidigare blogginlägg på samma tema:
Ta två minuter och tänk på detta i dag
Min nya metod för att släppa orostankarna
Så kan fyra bokstäver hjälpa dig hantera stress

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..