5 anledningar att aldrig börja med yoga

I dag är det Internationella yogadagen. Ganska ofta hör man om varför man bör yoga. Men få snackar om varför man INTE bör yoga. Jag tar bladet från munnen och presenterar här fem anledningar att aldrig göra en endaste solhälsning.

yoga-ganges

1. Hejdå friterat och gräddiga pastarätter

Den här punkten handlar inte om att du kommer skippa kolhydrater eller gluten för att bli fit. Nej nej. Har du någon gång försökt köra ett svettigt vinyasa-pass/stå på huvudet/göra shoulder stand med ett skrovmål som lägger sig som en tung klump i magen, är du i fortsättningen ganska osugen på att äta sådan mat. Och min erfarenhet är att ju mer yoga jag gör, desto bättre och hälsosammare mat vill jag ge min kropp.

PS. Vill du ändå äta en pizza är det bara att låta bli att yoga ett par dagar. Vill du vara på den säkra sidan; skit i yogan en vecka – då kommer du garanterat prioritera pizza framför yoga.

2. Inget mer skvallrande och skitsnackande

Har du kompisar som gillar att skvallra och döma folk kommer de bli besvikna när du inte längre vill göra det tillsammans med dem. Anledningen? När yogan har fått dig att inse att du inte behöver döma dig själv hela tiden utan kan acceptera dig själv, kommer du också att bli mer accepterande mot andra. Mindre kul att vara elak och dömande med andra ord.

3. Du kommer att gråta inför främmande människor

Det kanske räcker med en yogaklass, eller tar ett år av yogautövande. Men jag lovar dig, så småningom kommer du att börja gråta på mattan. Troligtvis vet du inte ens varför, det är bara som att någon trycker på en knapp och får dina tårar att rinna. Verkar det här alltför skrämmande, lämna din yogamatta och spring! Annars finns det risk att du snart börjar snacka om trauma i ditt Svadhisthana chakra eller lagrade känslor i dina höfter.

4. Din inneboende drama queen kommer säga bye bye….

För du blir helt enkelt inte så upprörd längre. Inte så arg, inte så irriterad, inte lika stressad. Och när du kommer i kontakt med människor som fortfarande skapar drama kommer du snarare att tycka synd om dem än att bli upprörd. Med andra ord, färre dramatiska historier att berätta för dina vänner och mindre frustration att ta ut på oskyldiga. Inte så spännande ju.

5. Du kommer att behöva känna – och ta ansvar

Är du en av dem som brukar lägga locket på och inte grotta ner dig i dina känslor? Kanske skylla på andra för all skit som drabbar dig? Om du vill fortsätta med det gör du bäst i att aldrig sätta foten i en yogastudio. Det är nämligen stor risk att du kommer inse att allt inte är alla andras fel – och att du måste ta ansvar för ditt eget liv och vad du gör av det. Du kanske kommer inse att du måste förändra ditt liv, eller ännu jobbigare, dig själv.

Låter det här allt för skrämmande gör du bäst i att hålla dig till andra aktiviteter än yoga. Om du ändå vill utsätta dig för yoga lovar jag att finnas här för support när det blir jobbigt och läskigt. Namaste!

  1. alex skriver:

    Minns en yoga-fröken i Brooklyn som berättade för mig att hon jobbade som call-girl vid sidan om yogan (när jag gav henne komplimanger för hennes sköna röst). När jag frågade om hon käkade kött, kollade hon på mig som jag vore från en annan planet, och hon klagade alltid på försenade studenter. Någonstans tycker jag att hon var lite befriande i shanti, shanti land. Även solen har sina mörka fläckar, och visst har jag fördomar, rädslor och diverse kroppsliga krämpor även fast jag gör min yoga practice varje dag (utbildad i indien). Namaste från Jerusalem!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..