3 grymma nyheter från senaste veckan

Alltså jag måste bara nämna de här grejerna som inträffade senaste veckan och som är såå himla bra:

  1. Nya riktlinjer för sexistisk och rasistisk reklam
    … Införs på utomhusytor i Stockholm! Läs mer här exempelvis.

ÄNTLIGEN!! För ungefär 1,5 år sen skrev min partner in life and crime @peter_svensson_ ett inlägg på sociala medier om vad barn möts av på våra gator, nämligen avklädda inoljade kvinnor som på olika vis tydliggör sin passivitet och vad det leder till för självbild (bild 2). Peter fick ganska omgående svar från Trafikkontoret som skulle sätta sig med riktlinjer mot sexistisk reklam. Kunde Peter hjälpa till? Det kunde han. Och med sig tog han förstås både @kvinnolobbyn som under flera år drivit arbete mot sexistisk reklam och kampanjen @reklamera och så mig då. Så tillsammans tog vi fram riktlinjer som IGÅR klubbades! Så nu finns riktlinjer mot sexistisk och rasistisk reklam på Stockholms gator och torg. Hurra! Om ett företag bryter mot dom kan staden plocka ner dom inom 24 timmar. Ett modernt samhälle och en modern publik vill inte ha den typen av reklam. Det har bland annat @ninaakestam:s forskning visat. Så ba lägg av, lägg ner, kom med i matchen och följ nu riktlinjerna så vi slipper se den typen av extremt förlegad och unken reklam som skapar helt sjuka och osunda ideal 👊 PS. För er som vill införa detsamma: kräv det av er kommun! De äger ju marken som reklamen visas på! Tillsammans gör vi skillnad! ❤️🔥

A post shared by Nina Rung (@ninarungs) on

2. Regeringen inför samtyckeslag

”Det ska inte ligga på utsatta att bevisa att man verkligen sa nej, det ska ligga på anmälda/åtalade att bevisa att det faktiskt fanns ett samtycke sinsemellan. Lagstiftningen idag är hopplöst föråldrad. Den tar inte alls hänsyn till det som kallas ”frozen fright” som drabbar 7 av 10 vid ett övergrepp.” Läs mer här exempelvis.

Vad förändrar egentligen en #samtyckeslag ? Jo, det är en väldigt viktig signal. Ett tydligt budskap om att hen som vill ha nåt form av sexuellt umgänge med någon eller några andra verkligen behöver vara säker på att hen eller dom är med på detta. Det ska inte ligga på utsatta att bevisa att man verkligen sa nej, det ska ligga på anmälda/åtalade att bevisa att det faktiskt fanns ett samtycke sinsemellan. Lagstiftningen idag är hopplöst föråldrad. Den tar inte alls hänsyn till det som kallas ”frozen fright” som drabbar 7 av 10 vid ett övergrepp. Nuvarande lagstiftning går i stort sett ut på att man som utsatt ska ha skrikit neeeej stopp och gjort våldsamt karatespark-motstånd, för att vara ett ”trovärdigt offer”. När verkligheten inte ser ut så. Alls. Lägg till bara 10 års preskribstionstid för våldtäkt. Det borde vara 20, minst. Följ @metoosweden för att läsa mer om detta, och surfa in hos oss på #minupprättelse (minupprättelse.se) för att bla ta del av @advokatmassifritz råd och stöd. Tillsammans krigar vi för en sexualbrottslagstiftning värdig ett modernt samhälle✊️

A post shared by Cissi Wallin (@cissiwallin) on

3. Första samkönade vigseln i Australien

Så glad jag blev när jag fick se detta! Sjukt dock att samkönade äktenskap fortfarande bara är lagligt i 25 av världens 195 länder. I Österrike till exempel, där Alex kommer ifrån, är det fortfarande inte tillåtet. Dock på gång, senast 2019 ska det vara fritt fram tydligen.

Hurra för att saker ändå verkar gå år rätt håll!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..