Svensk jul i Portugal

Hoppas ni har haft det mysigt i jul! Själv tog jag några dagars ledigt från bloggen och firade livets mest avslappnade jul, tillika livets andra jul, med Alex.

I min familj har julafton alltid inneburit en stressig förmiddag innan jullunch klockan 13. I år hade min familj hemma i Sverige hunnit äta, se Kalle OCH öppnat klappar innan jag och Alex ens hunnit hugga in på julmaten. Det var ju bara vi två (eller ja, tre) hela dagen så vi tog sovmorgon, åt en sen frukost, gick en promenad vid naturreservatet i närheten av oss och förberedde sedan det sista av julmaten. Alex hade inte ätit svenskt julbord förut så jag bjöd honom på några highlights från det.

Jag gjorde ”Janssons Temptation” som Alex först var skeptisk till på grund av ansjovisen, men sedan tyckte han att det var riktigt smarrigt. Nu pratar han om den rätten som ”Janssons Surprise”, haha, kanske mer passande namn för något som inte verkade så gott men som faktiskt var det. Han åt även glatt mina hemmagjorda köttbullar och konstaterade att de var på en annan nivå jämfört med Ikeas, som vi åt för några veckor sedan. Såklart. Och så åt vi sill (inhandlad på Ikea) och lax och hemmagjord rödbetssallad och lite andra juliga sallader. Jag har introducerat många svenska nyheter för Alex här i december, såsom glögg (”gott!”), julmust (”smakar som Coca-cola?”), pepparkaksbak samt mycket godare lussebullar än de vi bakade förra året. Det är roligt när folk vanligtvis (inklusive jag själv) är trötta på julmaten redan innan jul.

Efter ”lunchen” typ klockan 17 googlade vi lite namn till bebisen och drack glögg. Sedan avslutade vi kvällen med risgrynsgröt och bytte julklappar.

Nu blir det kanske aldrig mer så här lugnt på julen igen. Möjligtvis när man är gammal, men jag hoppas att vi har avlat av oss tillräckligt med barn och barnbarn då för att inte behöva ha det allt för lugnt och trist.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..