Om Orgasmic birth

Häromdagen läste jag något om filmen ”Orgasmic birth – The best kept secret” och blev nyfiken. Det visade sig att man kunde hyra den för en billig peng så det gjorde jag.

Det är en dokumentär från 2009, gjord av Debra Pascali-Bonaro. Så här står det om henne i en artikel från Glamour:

”Debra Pascali-Bonaro’s orgasmic birth happened when she was in labor with her third child. Pascali-Bonaro, who has been a doula and childbirth educator for 30 years, had always believed that childbirth could be a joyful, blissful process and a part of a woman’s sexuality. Despite her years of experience assisting other births, it was not until her own third labor that she was able to experience orgasmic birth for herself.”

Lite roligt var det också att jag typ samma dag hade läst följande stycke i boken ”Praktika för blivande föräldrar”:

”Hypnobirth, orgasmic birth, naturlig förlossning eller yoga birth lovar dig alla fantastiska upplevelser bara du förbereder dig på rätt sätt. I det här kapitlet får du i stället läsa om hur en förlossning egentligen går till och du är inte ensam om du tycker det är bisarrt att likna en förlossning vid en orgasm.”

Hehe. Den är så skönt ”ord-och-inga-visor-skriven” den boken. Och jag har ju aldrig fött barn så jag kanske kommer hålla med författarna om en månad. Men det är också det här jag tycker är så härligt med alla barnmorskor och fysioterapeuter och böcker och råd omkring mig. Man kan lyssna och ta in men sedan väljer man ändå sin egen väg och uppfattning i denna djungel av åsikter, erfarenheter och rön.

Efter att ha sett filmen kan jag säga att titeln var ”lite” clickbait. Visst, det råder ingen tvekan om att åtminstone en kvinna i dokumentären verkligen får en orgasm (hennes ögon som går i kors säger liksom tillräckligt…) och jag tvivlar inte heller på att detta fenomen existerar, men jag skulle vilja säga att filmen var MER än så.

Den är mer ifrågasättande av vår samtids syn på förlossningar och vad en förlossning faktiskt är och kan vara. För mig var det inte så mycket nytt, men det var jättebra att se filmen tillsammans med Alex, som inte har funderat och läst lika mycket i de här banorna som jag. Och jag tror att det är en ganska bra ingång för kvinnor som är öppna för ett annat synsätt än det man kanske matas med från läkare osv.

Jag insåg själv i samband med min Motherhood yoga-kurs att jag hade vissa föreställningar om saker och ting som jag inte visste så mycket om egentligen. Det var bara sådant hade hört av andra eller av läkare, men som jag kanske inte hade reflekterat över så mycket själv. Först när jag hörde om alternativen insåg jag att jag kunde ju hitta min egen väg i detta. Vad tycker jag och vad tror jag på?

Sedan tycker jag alltid att man måste ta vissa saker med en nypa salt. Och jag skulle tro att det är lite annorlunda i USA, som dokumentären handlar om, jämfört med hur det är i Sverige. Men som sagt, ändå intressant för den som tidigare inte klurat så mycket på användandet av epidural, värkstimulerande medel och liknande. Så denna kan jag rekommendera!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..