Vad är Mula bandha (rotlås)?

Ibland på yogaklasser hör man läraren säga ”Aktivera Mula bandha” eller på annat vis prata om ”rotlåset”. Det kan vara lite svårt att förstå vad som egentligen menas men jag hittade en bra förklarande text som jag tänkte dela med mig av.

Vad jag inte hade koll på var att rotlåset ”fungerar” lite olika hos män och kvinnor, men det är ju inte så konstigt när man tänker efter. Vi ser ju olika ut!

Här omnämns kvinnans Mula bandha som Yoni bandha:

”För att hitta yoni bandha aktiverar du musklerna i två steg.
Först aktiverar du musklerna i bäckenbotten som när du kniper igen precis som för en kisstråle och sedan kramar du om uppåt runt hela livmodern (supersvårt att veta exakt hur man gör det men försök!). Det är fortfarande svårt och kräver tålamod men förhoppningsvis ger det lite mer mening. Det kommer att bli lättare och ge mer effekt för varje gång du tränar på det.”

Jag tror jag måste lägga till lite mer Mula bandha i min yoga. Har kommit av mig med knipövningarna så här sex månader efter förlossningen :(

Läs mer här på Yogobe!

  1. Sara skriver:

    Kul att du är tillbaka och skriver om yoga!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..