12. En mamma är inte en nunna

Det känns som om mammarollen, i många sammanhang, har en nunneliknande stämpel. Jag tycker det är tråkigt och det väcker en massa tankar hos mig om varför det är så och jag känner för att bryta denna bild. Jag vill gärna inspirera kvinnor att väcka lite mer djuriska drifter i sig själva, för de finns där hos de flesta. Dessutom vill jag motarbeta allt som hämmar den naturliga sexuella lusten. Det skulle gynna många äktenskap tror jag. Man kan absolut göra detta med ”stil”. Det är så jag vill ha det. Jag tror många är rädda för att framstå som ”billiga”. Själv känner jag mig i motsatt till detta ”classy”, värdefull och levande när jag lever ut det djuriska i mig.

Se inte så pretentiöst på mammarollen

Först en liten blink till några av er kvinnor där ute. Snälla, klappa inte dina medsystrar på axeln och i samstämmighet förenas i att ni inte har sex så ofta längre. Kanske har ni varit tillsammans länge med er partner eller så är ni mitt i småbarnsåren, men låt inte det bli en godtagbar ursäkt för att se er själva som ett offer som får finna er i att inte njuta av sex. Visst försvårar det, men man har det inte bättre än man gör sig. Med undantag för en extrem situation som en förlust, en depression eller dylikt, tror jag det är riskfyllt att sluta ha sex. För varje dag som går utan sex så kommer ni bli mer och mer vänner än partners är min erfarenhet.

Man måste jobba för att få lön

Såklart är inte två veckor för länge utan sex. Men om det börjar bli en eller flera månader så reagera om en väninna benämner detta som vardagligt. Jag känner till ett tjejgängsfenomen där det motsatta kan ske. Efter en helg med tjejgänget infinner sig känslan: Det är normalt att vi inte alls har mycket sex (om så är fallet) när vi har småbarn/varit tillsammans så länge. Du slappnar av i detta och mår till en början toppen i denna känsla. Men på sikt ger det motsatt effekt. I stället för att se att du måste jobba på att få till det sexuellt med din partner väljer du att släppa det tills du får lust. Den kommer dock inte lika självmant under t.ex. småbarnsåren.

Mammarollen och sexlivet

Jag vet inte varför men det känns som om ett busigt sexliv och mammalivet inte riktigt anses gå ihop. Som om det ligger ett osynligt kyskhetstäcke över mammarollen. Det tycker jag vid närmare eftertanke känns lite motsägelsefullt med tanke på att det är just sex som är orsak till att man är just mamma.
Jag vet inte om det hör ihop med den bilden många barn har om sina föräldrars sexliv. Man vill inte tänka att de gör/gjort det med varandra för att det är skönt. Senaste åren har jag börjat beundra mina föräldrars sexliv, men i alla år dessförinnan har jag bara tänkt att de typ haft sex de gånger de fått barn. Allt annat har ”äcklat” mig att tänka på.

Egoist-tänk

Kanske föds ett anti-ego-tänk den dagen vi blir mammor? Barnet ska gå i första hand och det egna får stå tillbaka. Finns det något mer härligt egoistiskt än att njuta av sitt sexliv med eller utan partner?
Jag tror starkt på att vi behöver få tänka på oss själva ibland för att orka se, höra och lyssna på våra barn på bästa sätt. Att till och från, som förälder och par, få vara rent egoistiska och måna om sexlivet är kanske i slutändan det som gör att barnets föräldrar inte skiljer sig och det vinner ju verkligen barnen på.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Riktigt bra skrivet, håller helt klart med dig.. 🙂

  1. Liw skriver:

   😃

 2. Älskar din blogg. Känns som att du sätter ord på många tankar man haft och det är helt underbart. 🙂

  1. Liw skriver:

   Tack så mycket!! Det värmer att höra och gör mig inspirerad att fortsätta 😉

 3. Lina skriver:

  Gillar ditt intiativ till bloggen! Kommer fortsätta följa och läsa.
  Har varit i småbarnslivet och är nu gravid och börjar om igen. Är faktiskt orolig över att sexet kommer bli mindre frekvent och mindre skönt sen. Men så har jag också varit lyckligt lottad med extrem sexlust och det är skönare än någonsin nu dom gravid.

  1. Liw skriver:

   Tack Lina! Jag förstår din oro, den hade jag också. Men om det har fungerat bra efter förra förlossningen och fram till nu finns ju alla förutsättningar för att det ska bli så även efter denna. Jag tror man har mycket att påverka i detta själv genom att bara ha viljan. Vad härligt att du njuter så av sexlivet under graviditeten och att du har stor sexlust, det är ju inte alla som har det under graviditeten 🙂

 4. Celine skriver:

  Jag tycker oftare media beskriver hur fantastiskt sexlivet borde vara. Man måste vara kåt och ha sex, gärna med leksaker, bdsm, och multipla orgasmer och fontänorgasmer. I tidningar ses ofta sextips om att få igång sexlivet (Inget fel med det) På forum som familjeliv ses sex som en rättighet, där många har inställningen att om partnern inte vill så ofta ”borde” den med mer sexlust få ha sex med andra. Vaniljsex är ett skällsord. Jag känner faktiskt inte igen mig i din upplevelse. Jag gillar sex, och har sex ofta, men känner nog oftare att jag nog skulle betraktas som tråkig när jag läser i forum och i media. Jag tycker om närhet, njutning och sex, men måste erkänna att jag inte lever upp till bilden av en kvinna som har djurisk lust och sex. Hade ganska mycket sex under småbarnsåren för övrigt .

  1. Liw skriver:

   Hej Celine. Vad härligt att du höll igång sexlivet under småbarnsåren.
   Sen är jag kanske inte helt nöjd med ordet djurisk, för djuriskt sex ger väl intrycket att gå igång på vem som helst och banka på. Ordet ”slampig” kanske beskriver bättre vad jag är ute efter. Slår man upp ordet slampa i ordlistan står det att det betyder ”njutningslysten”. Många mammor tror jag skulle må gott av att tillåta sig att vara en slampa lite oftare med sin partner och släppa på spärrar om hur de bör/inte bör vara.

   1. Celine skriver:

    Jag vet att många kvinnor/mammor känner att de ”borde” vara kåtare och sexigare, mer villiga och sugna på sex osv. Blir man inte kåt blir ju inte sex skönt tyvärr. Ibland kan det absolut vara spärrar man behöver släppa.
    Jag är dock inte alltid kåt… Utan att det har med spärrar att göra.

    Men visst, att vara njutningslysten är ju alltid bra 😊. Jag är det, men det behöver inte ens leda till sex för mig, även om det ofta blir så.
    (Ordet slampa har en annan betydelse för mig)

 5. Erina skriver:

  Ja, en mamma är ju fortfarande en människa med begär, behov, vilja, plikter, etc. Hennes liv är fortfarande hennes liv, även om barn finns med i bilden.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..