28. Hitta den rätta? – Passion lika viktigt som person

Tänk att du verkligen lyckats hitta den rätta och är förälskad. När tiden sedan går upptäcker du att den sexuella koden inte helt stämmer mellan er. Men ni fortsätter att hålla ihop ändå för du är förälskad i allt annat med denna personen. Hans/hennes utseende, yrke och sociala sätt passar dig som handen i handsken. Sexet kommer väl bli bättre tänker du. Precis detta har jag upplevt.

Att inte veta bättre

Att inte ha något att jämföra med har både för och nackdelar. Mina föräldrar träffades unga och lever fortfarande ihop vilket är fantastiskt. Jag var bara 16 år när jag träffade en snygg och charmig kille och blev förälskad. Vi höll sedan ihop i 8 år bara för det alltid hade varit så. Till slut kan jag nog påstå att vi gillade varandra precis som syskon. Men vi skulle ju ändå ha sex. Det blev långt ner på priolistan, men jag reflekterade aldrig att något var fel. Jag visste inte bättre än att det mitt ex och jag hade var “som det ska vara”. Jag hade ju inte upplevt den stora kärleken än. Så hur kunde jag veta? Som tur var hann vi bara vara ett par, men det hade lika väl kunnat bli giftermål och barn om jag inte träffat på någon annan som väckte min passion.

Passion med stort P

Så dök han upp. En man som väckte en passion i mig som jag inte känt tidigare. Det hade inte behövt vara just han, bara att han väckte denna passion i mig. Han var inte ”Mr Right” för mig, men helt klart den rätta för att få mig att förstå vad jag saknade. Jag kommer ihåg att jag gick som på små moln och en helt ny värld öppnades. Jag kände att jag kunde erövra hela världen. Att få känna passion kändes som ett mänskligt basbehov. Jag bestämde mig snabbt och plötsligt för att bryta med min partner för det fanns inget annat tänkbart. Alla pusselbitar föll bara på plats vilket var väldigt omskakande men enormt häftigt.

En risk när man träffas i unga år

Att hålla ihop med någon trots att kemin inte helt stämmer sexuellt tror jag är extra vanligt bland de som träffas i unga år. Unga personer vet oftast sämre vad de gillar med sex och hur de ska kunna komma. Att träffa någon tidigt i livet, låt säga i 16-17 års ålder känns för mig som ett lotteri. Ska man hitta den rätta på första försöken behöver man tur. Det kan fungera toppen men det kan lika väl dö ut.

Att nöja sig för att man inte vet bättre

Tyvärr tror jag några därute nöjt sig med näst bästa, för att man inte helt känner sig själv eller för att man faktiskt inte vet hur grönt gräset är på andra sidan då man blev ihop med den första kärleken. Det hade lika väl kunnat vara jag. (Såklart kan det vara precis det omvända också, att man har fantastiskt sex med någon men man fungerar inte som personer).

Att nöja sig för att vara med i gänget eller för att det ”är dax”

Jag kan också förstå att man kan nöja sig med näst bästa när man kommit i åldern då man vill ha barn. Det kan vara i 25 års ålderna lika väl som närmare 40-årsåldern. De som tillhör gänget där alla har träffat någon och då väljer näst bästa för att hänga med i gemenskapen finns också.

Tror det är många som inte lyckats hitta den rätta

Jag känner personer från alla dessa tre kategorier som jag misstänker lever med näst bästa. Och det behöver inte alltid vara så dåligt, men jag tror inte det blir livslång kärlek av det. Förr eller senare kommer den ena partnern bryta sig loss, troligen när den får uppleva/förnimma en stor passion. Precis som jag gjorde. Och även om han inte var min blivande man, var han exakt rätt person just då som i kontrast till det “döda” sexliv jag hade tillförde hopp i mig igen.

Vi är alla olika och det gäller att passa ihop

Om du som tjej, eller kille, behöver lite mer tid på dig för att komma passar du troligen med en likadan! En omskuren man t ex tar ofta lite längre tid på sig att komma vilket kan passa en tjej som tar längre tid på sig. Jag vet för jag lever med en. För mig var det en stor del av nyckeln till att jag lyckades hitta den rätta för mig. Där matchade vi.

Samma gäller ju även det omvända. Det finns kvinnor med t.ex. vestibulit som efter de kommit får ont av att fortsätta med samlag. Då kanske denna tjej passar en man som är lite snabbare osv.

Passion med trygghet var nyckeln för mig

Att hitta rätt kod till låset är inte lätt och jag undrar ibland vad det är som avgör när man vet. För mig var det när jag kände känslan av att ha hittat hem. Jag kände passion med trygghet! Och det känner jag fortfarande. Men det gäller också att jobba lite för ett lyckligt förhållande, vilket jag skrivit om tidigare.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. - E skriver:

  Intressanta tankar! Jag tror faktiskt väldigt mycket på vad du skriver om tonårskärlekar. En vet då sällan exakt vad en vill eller söker i sin partner, men jag tror att det då är lätt att bli kär i själva känslan att vara kär. Det kan ju även vara så att en vill testa sig själv och utmana sina gränser. Som sagt, intressanta tankar.

  1. Liw skriver:

   Sant, i tonåren söker man nog mer ”en kärlek” och gärna med en hel del spänning med i bilden. När man blir äldre söker man nog mer trygghet och vet även vilka egenskaper hos en partner som passar en själv. Men man kan ju såklart göra tokiga val även upp i åren 🙃

 2. Celine skriver:

  Jag läser att några här i tråden skriver att ”allt annat var bra utom sex” i tidigare relationer.
  Jag förstår inte hur det det blir så. Jag minns också att du, Liw, förut skrev.

  *”Jag har aldrig på djupet älskat och haft hela “kittet” innan min nuvarande man.”*

  Det är ungefär så det var för mig. Alltså. För mig var det inte bara sexet som brast, utan även den mentala närheten. Kärleken svalnade från båda. Missunsamhet, olikheter, var några saker som brast. Jag kände mig lite begränsad av hans närhet i olika situationer, som inte bara handlade om sex, men det var diffust och svårt att se. Jag hade svårare att känna mig glad. Vi var lite dåliga på att kommunicera, vilket gjorde att vi allt för ofta valde att INTE kommunicera. Annan närhet försvann innan sexet. Vi var dåliga på att visa kärlek. Jag kunde vara kåt och vilja ha sex med honom ändå, men sexkvaliteten blev ju sämre när den andra närheten minskade. Trots detta fungerade vi bra som familj, som team, tillsammans med barnen, men det är något helt annat, tycker jag.

  Jag menar inte att ifrågasätta upplevelsen, utan jag undrar bara varför sexet blir dåligt när kärleken är stark. Är det självavsexuella preferenser som är olika? , eller den sexuella funktionen? Varken jag eller min karl klarar av att ha penetrerande sex varje dag. Hade jag tex haft en man som ville ha sex varje dag hade det kanske känts jobbigt, eller som mest ville ha sex på morgonen, eller hade jag haft en man som tycker att porr var viktigt, eller som tjatade om att höra sexuella fantasier, eller som tjatade om saker jag inte vill, som tex gruppsex, wetsex(tex)…hade jag kanske tappat lusten

  1. Liw skriver:

   Det är intressant att höra olika erfarenheter och alla förhållande har ju sin egen karaktär. Det har väl lite med i vilken ålder man är i, om man är mer mogen har man väl lättare att se de faktiska problemen.

   Jag kan bara svara för mig själv. I efterhand har jag insett att det var en hel del som inte stämde mellan mig och mitt ex. Kommunikationen, viljan från både honom och mig att vilja/våga utforska mig sexuellt och vi sopade vardagliga problem under mattan som några ex. Men om du hade frågat mig, 23 år gammal, så hade jag svarat att vi hade det bra, jag och mitt ex. Det är en blandning av oerfarenhet/naivitet och att inte vilja se problemen. Vi bråkade aldrig, vi lät varandra uppfylla våra drömmar, vi ville genuint varandra väl. Som goda vänner kan man säga. Men såklart var det inte bara det sexuella som inte stämde även om det var det mest konkreta, i efterhand, att reflektera över.

 3. Emeeli skriver:

  Wow, kände igen väldigt mycket av det du skrev. Träffade en kille när jag var 14, var döds kär men mycket rann ut i sanden. Levde ihop i 7 år sen separerade vi. 2014 fann jag min livs kärlek som väckte känslor o lust till liv. Han fick alla bitar att falla på plats. Riktigt i intressant inlägg du skrev på jag säga. 😊

  1. Liw skriver:

   Tack! Vad härligt att du hittat kärleken och passionen 🙂 …och att du kunde känna igen dig i min text! Det är roligt när man väcker igenkännande tankar.

   När man blir kär i 14-16 års åldern har man ju ofta inte högre krav än att personen ska var snygg i ens ögon och kanske mer cool än att han/hon ska vara trygg i sig själv och pålitlig. Vem har helt koll på sig själv i den åldern liksom 😉 Och att veta hur man fungerar sexuellt är ju i denna ålder smått omöjligt. Så antingen växer man närmare eller längre ifrån varandra med åren…har man tur håller det men stor risk finns att det spricker….

 4. Kirsi skriver:

  Du tar upp många viktiga punkter och har en vettig och hälsosam inställning, låter det som.

  Jag tycker att det är intressant att se nyanserna på ett beteende och hur olika perspektiv färgar dessa nyanser. Du skriver om att ha sex med någon man inte riktigt är attraherad till och man accepterar lite småtrist sex för att man är van vid det, och anger orsaken att man inte vet bättre. Och visst är det så för väldigt många. Samma gäller för de som nöjer sig med något som är tillräckligt bra, bara för att man har bråttom att uppnå något mål man (eller samhället) har satt för sig.

  Jag kunde nog känna igen mig i alla av dina punkter där, men då med perspektivet att mina val och beteenden många gånger handlade om djupa sår i mig, från barndom och tidig tonår, som mitt undermedvetna desperat försökte läka och laga. Visst var det en form av att inte veta bättre, men ändå inte.

  1. Liw skriver:

   Att ha sår från barndom och ungdomsår sätter säkert djupa spår som kan yttra sig sexuellt. Som du skriver är det nog lika vanligt att man accepterar att sexlivet är tillräckligt för man har andra viktigare ”mission” för sig själv som höjer en.
   I mitt fall insåg jag efteråt att jag och mitt ex mest hade varandra på vägen till något annat. Vi levde ut våra drömmar på vägen vilket jag är glad för, vi bodde ifrån varandra och var väldigt självständiga. Det var ändå ett tryggt förhållande och sexet (med hjälpmedel) var ok, det var inte dåligt. Men det berörde mig inte på djupet och jag kunde lika gärna tillfredsställt mig själv…

 5. E skriver:

  Bra skrivet 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..