Ni vet hur det är när man hittar en tv-serie och bara fastnar direkt. Den norska TV-serien Hjem till jul (Home for christmas) på Netflix var så för mig. Det var inte bara att serien var så bra, utan att jag kände igen mig så mycket i huvudpersonen Johanne och i saker hon får uppleva.

Igenkänning på hög nivå

För det första älskar jag den norska vintermiljön och att de t ex kör spark genom byn. Sedan lockas jag av att beskåda jakten på att finna kärleken, säkert för att jag varit på denna resa många gånger själv och därför har ett brett spektra av känslor kring det hela. Jag både älskade och hatade det nämligen.

Om att försöka leva upp till en lögn

Serien handlar om Johanne som är runt 30 år och singel och som råkar ljuga om att hon har en pojkvän fast det egentligen inte alls existerar någon. Det bestäms att hon ska presentera denne okände pojkvän för sin familj på självaste julafton. Och nu har hon 24 dagar på sig att hitta en käreste då serien startar första advent. Och även om jag hade mer än 24 dagar på mig när jag ett tag var ”ständigt” singel så känner jag igen mig i hennes stress. Jag känner igen mig i hur hon slingras in i den ena potentiella pojkvännen efter den andra men att det visar sig att det inte fungerar bra någonstans. Alltid är det något som är fel.

Dejt med nakna föräldrar

Det är en väldigt skön öppenhet i serien och jag skrattade högt när Johanne går på dejt i en nakenbastu med en 30-40 år äldre man och inser att hennes föräldrar också är där, lika nakna. Och sedan visar det sig att mamman och Johannes dejt känner varandra, och dessutom blir flirtiga mot varandra.

Kände igen mig i åldersspannet av män

Mitt i allt träffar Johanne en 19-årig kille som ger henne 5 orgasmer första kvällen. Inte för att just orgasmdelen hänt mig med en okänd, men jag dejtade själv en 19-åring som bodde hemma hos sina föräldrar när jag var 27. För att några månader senare vara på några dejter med en då nästan 30 år äldre man som kontaktade mig efter att vi pratat på ett gym. Han hade ett coolt yrke, var stilig och var väldigt lätt att prata med. Så jag blev smickrad när han skickade mig ett mejl några dagar efter vi snackat på gymmet. Vi hade trevligt på dejterna och snackade mycket. Attraktion fanns verkligen mellan oss men det blev aldrig ens någon kyss. Varför minns jag faktiskt inte.

Bastuscen fångade även Love

Jag gillar starkt kontrasten mellan det bekymmersamma letandet efter en pojkvän och positiviteten och grundkärleken som Johanne har till sig själv. Nu såg jag ju denna serie ganska långt efter jul. Och jag kan verkligen rekommendera att se denna serie nu! Min man kände att serien nog inte var något för honom…tills vi råkade bli sittande vid bastuscenen ihop. Efter det ville han hela tiden höra vad som hände fortlöpande i serien. Och det slutade med att vi såg sista avsnitten av ihop.

Nästa inlägg:
Familjelivets hinderbana

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Eva skriver:

  Är det ingen annan som blir irriterad på att Johanne är så himla charmig, precis alla blir ju kära i henne?! Svårt att identifiera sig i singel tjejens problem när hon är omtyckt av alla och inte har ett dugg svårt att hitta nån.

  1. Liw skriver:

   Förstår vad du menar. Hon är ju omtyckt, söt, får ändå killar och har skinn på näsan.

   Men jag tycker mest att det är charmigt. Hon har ett självförtroende som jag gillar. Ingen får liksom sätta sig på henne. Men hon är samtidigt ödmjuk.

   Hon har ju långt ifrån tur i sin jakt på kärlek, trots att hon är omtyckt. Men jag kunde reta mig lite på att hon inte ser eller vill se att läkaren är intresserad av henne…han känns ju mer i hennes fas i livet.

 2. jessica skriver:

  Åh den serien hade jag planerat att se i december, men blev aldrig av att jag hann se den, men verkar som många tycker den är bra, så man kanske ska kolla på den ändå nu även fast december är slut haha ❤

  1. Liw skriver:

   Det fungerar alldeles utmärkt 😉
   Är ju fortfarande vinter (om man nu kan kalla det vinter i år) 🙃

   Se den!! 👏

 3. Björn skriver:

  Nu har vi tittat på fyra avsnitt av serien efter ditt tips. Supercharmig och ibland både rolig och lite sorglig. Det är nog lite så det är i verkligheten också när man jagar dejt, ibland blir det bra, ibland lite sämre, typ rörmokaren som blev lite arg 🤣. Bastuscenen var ju helt underbar….jeeesus vilken pinsam situation.

  Ett bra serietips av dig!

  1. Liw skriver:

   Tack vad roligt att ni uppskattar den! Jag diggar huvudpersonen för jag tycker hon är så härlig och ärligt rättfram (trots att hon ljuger om pojkvännen). Det var extra kul i skidspåren men den nörden också. Sådana dejter har jag förvisso inte varit på men andra nog så pinsamma 😆

   1. Björn skriver:

    Såg de två sista avsnitten igår….meeeen, vem var det som dök upp i slutet då. Det får vi aldrig veta men i mitt manus hade det varit den unga killen som lite tidigare fick en hjärtinfarkt 🙂

    1. Liw skriver:

     Vet inte om det är bestämt att det ska bli en säsong till. Jag hoppas det. Ja vem var det? Det enklaste alternativet är ju den unga, 19 åringen, som hon är kär i. Eller läkaren. Men det vore för lätt. Exet som ångrat sig vore ju en twist, eller som du säger den unge sjuka. Hoppas få svar…

 4. Sanna skriver:

  Åh den här serien hör jag att jag måste se! Jag är ju 31 och singel så kan tänka mig att det är hög igenkännings faktor på denna! Behöver även en liten mysig serie att se på kvällarna – tack för tipset 🙂

  1. Liw skriver:

   Då passar nog denna perfekt 😁👏

 5. Paulina skriver:

  Vad kul när man hittar en serie man tycker om. Speciellt om man känner igen sig i den.

  1. Liw skriver:

   Ja och har man varit ute i singeldjungeln så känner man nog igen sig lite i detta oavsett. Men jag gjorde det nog extra mycket pga lite detaljer här och där…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..