Så kom det där första riktiga sexsamtalet med vårt äldsta barn som fortfarande är en bra bit från tonåren men ändå oroväckande nära. Dvs innan den outtalade förståelsen för sex kommer och därtill en mer eller mindre osäkerheten kring sin kropp.

Varför är en pinne och hål så intressant?

Nu fanns helt plötsligt en undran varför det är så konstigt om könen skulle få visas, hemma, i skolan…eller på stan (!). Varför är ett hål och en pinne så intressant?

Vi förklarade att förståelse för detta kommer inom ett par år. Att sex är en stark lockelse och att pinnen är som gjord för att stoppa i hålet. Och om alla gick barbyxade skulle nog få kunna koncentrera sig på att jobba…eller vara i skolan när tonåren kommer. Du kommer nog också snart att börja pilla på dig bara för att det känns skönt.
– Det gör jag ju redan, sitter och kliar, blev svaret.
– Men det är skillnad på att pilla och det här som har med ”sex med sig själv” att göra förklarade jag. Det kallas för att onanera.
– Åh varför ska det vara ord för allt hördes det i en suck. Varför kan det inte heta pilla bara? Och jag förstår fortfarande inte det roliga med allt? Jag kommer inte tycka om det…
– Jo det kommer du. Eller jo det tror vi i alla fall. Speciellt med någon som du tycker om och är kär i.

Nu väntade jag bara på frågan som var uppenbar att komma. Gör ni detta, när då? Men den kom inte. Istället kom vi in på när man börjar ha sex och när man börjar ha sex med sig själv…och när man slutar.
– Det behöver aldrig sluta sa jag.

Sen kom vi in på att kön ser olika ut.
– Hur då menar du? Snippor ser ju likadana ut?
– Nej.
– Men de syns ju inte?
– Jo men man måste sära på benen för att se.
– Är det verkligen ett hål, på 1 meter? (Oj hur kan en 10-åring tänka det?)
– Nej bara en bit in…

Jag blev förvånad hur lite genans det fanns under samtalet. För oss kom den inte för att vårt barn bara nyfiket frågade på. Min man var med på ett hörn, men jag berättade mest.

Till slut kom en avslutande suck. Ett hål och en pinne…jag förstår fortfarande inte…

Första samtalet om sex

Nu var det här mer eller mindre första riktiga gången något av våra barn själva börjat prata om sex med oss. Vi har väl dock tänkt att när eller om våra barn kommer till oss och undrar om sex eller något som har med det att göra så ska vi inte skämta bort det eller försöka sopa det under mattan. Det är ett allt för viktigt område för att låta barnen hitta alla svaren själva.

Föräldrar sällan de som pratat om sex

Visst finns det andra källor på området. Och själva pratade vi aldrig om sex med våra föräldrar. Och jag vet inte om jag hade känt mig speciellt bekväm med att prata om sex med dom. Kanske främst för att jag inte tror de själva hade känt sig speciellt bekväma med det. Och min Love gick nästan under föreställningen att hans föräldrar aldrig hade haft sex. 😀

Utan skam och dåligt samvete

Hur som helst så vill jag ju att mina barn växer upp och får en okomplicerad sexualitet som gör att de kan njuta av sex för deras egen skull utan någon medföljande skam eller dåligt samvete. Och vem ska ge dem det bortsett från oss föräldrar? Sexualkunskapen i skolan syftar främst till att se till att barnens sexualitet inte skadar eller kränker någon annan. Detta snarare än att se till individens bästa. En annan vanlig källa till information är ju kompisar vilket inte ger den mest pålitliga informationen. Kompisar har ju en tendens att krydda sina historier lite och sen kanske inte heller berätta hela sanningen.

Porren har betydelse

Därutöver så har vi ju porrtidningarna som de hittar i skogen. Eller ja nu är det ju inte där de hittar porren längre. Nu är det ju såklart på internet de kommer att hitta den. Jag tror nästan alla har stött på porr under sin uppväxt och på ett eller annat sätt så har det hjälpt oss att hitta vår sexualitet. Inledningsvis kanske mest bara för att visuellt visa hur det faktiskt går till att stoppa ”pinnen i hålet”. Men senare, och inte minst i vuxen ålder, för att hitta rätt i sin sexualitet och hitta sina egna igångsättningar. Men frågan är hur vi som föräldrar ska agera kring detta eller om vi ens ska göra det? Där är jag lite kluven. Jag tror inte på förbud och förmaningar när det gäller sex. Det skapar bara skam och dåligt samvete och känsla av att man inte är som man ska. Samtidigt så vill man ju se till att de hittar ”bra porr” när de väl gör det. Jag tror en del föräldrar tenderar att förmana kring porr. Men här kommer iaf jag välja att berätta både det positiva och negativa. Och jag kommer absolut inte kalla analsex för något fult. Men jag vill få dem att förstå att det är en specialgren som inte är med som ”standard” hos unga tjejer och killar. Något som kommer längre fram.

Kan bara påverka mig själv

Oavsett så finns det ju inget jag kan göra åt de andra informationskällorna till sexualitet. De kommer att finnas där precis så som de är. Jag kan bara påverka hur jag som förälder är som informationskälla.  Jag tror det bästa för barnen och ungdomarna är att upptäcka sin sexualitet och utforska sex själva. Men om och när de har frågor så hoppas jag att de ska känna att de ska våga prata med oss föräldrar för att få ärliga svar utan att det känns pinsamt.

Nästa inlägg:
Resfeber och huskurer

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Peter skriver:

  De här två böckerna är riktigt bra för att enkelt kunna förklara för de yngre.

  Lilla snoppboken.
  Lilla snippaboken.

  De hjälpte oss en hel del när barnen var små.
  Vi fick dock ett samtal från ett av barnens lärare när han gick i tvåan att han visste så mkt om sex så de var oroliga för honom, de tog även upp att han visste så mkt vad som hände runt om i världen med krig osv.

  Då förklarade vi att barnen och vi lånat och läst dessa böcker och att vi är ganska öppna hemma och pratar om det de vill ha svar på.

  Samt att vi tittar på nyheter tillsammans och kan då svara på vad det är som händer.

  Det konstiga är att lärarna blev förvånade då vi är i samma ålder som dem.

  1. Liw skriver:

   Hej Peter. Vad tråkigt att det uttrycks oro för att barn bara blivit upplysta om sex och samlevnad! Det verkar skilja sig mycket från familj till familj hur öppna man är om detta. Allt från noll snack till väldigt öppet. Jag är definitivt mer för det senare jag med. 👍😎👏

 2. Jag har alltid varit öppen för min son när det kommer till blommor och bin. Redan i tidig ålder kom hans första frågor, idag är han 13 år och har fortfarande frågor samt har börjat med den delen att tillfredsställa sig själv..
  Han har även kommit underfull med att han kanske är bisexuell så det är många sådana frågor nu för tiden som flödar från honom..

  1. Liw skriver:

   Skönt att ni har kunnat ventilera. Om både sexualitet och om onani. Onani tror jag man anar på deras beteende, eller? Låser in sig på rummet, länge i duschen osv..☺️

 3. Kamilla skriver:

  Tror inte man ska göra så stor grej av att prata sex utan att det kommer helt automatiskt i de samtal man har med sina barn

  1. Liw skriver:

   Att de får initiera menar du. Ja det är väl det mest optimala. 👍 Om de nu bara gör det..

 4. Amanda skriver:

  Jag minns fortfarande gången då det blev just detta samtal hemma om vad sex är och jösses vad pinsamt jag tyckte det var. Men jag tycker det är synd att det är en sån tabu och tycker det är så bra att du inte vill att barnen ska skämmas för sex 🙂

  1. Liw skriver:

   Kul att du minns samtalet 😉
   Ja det är väl egentligen det jag tycker är det viktigast att förmedla. Att sex kan vara härligt och njutbart.

 5. Mina skriver:

  Det är inte den lättaste saken att prata med sina barn om. Jag har en 15 årig dotter och hon har koll om man säger så och visst kan hon tycka det är lite pinsamt men hon lyssnar. Så viktigt att barnen känner sig bekväma att prata om det ❤

  1. Liw skriver:

   Det är lite knepigt. Jag tror de oftare än man tror speglar sina föräldrar. En nervös och osäker förälder kring ämnet ger nog iaf inte ett pratvilligt barn…🙈

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..