Jag har funderat en del över manlig och kvinnlig kåthet och vilka likheter och olikheter som finns kring vår inställning till sex i olika situationer. Självfallet utgår jag ju mycket från mig själv och mina tankar om och erfarenheter av män. Men jag har också fått mycket input från min man genom åren vad gäller mäns tankar om sex och relationer.

Gillar att veta vad män går igång på

Jag nämnde i ett tidigare inlägg om min sexblogg att de flesta existerande sexbloggar var gjorda för män som målgrupp och att jag saknade något som gjorde att jag skapade denna blogg. Jag gillar dock att veta vad män tänker kring sex och vad de attraheras av. Och även om jag (läs kvinnor) ofta har en något längre och en något mer romantisk väg för att komma till upphetsning så är det ju grymt sexigt och nyttigt att veta vad män gillar och går igång på. När det kommer till porr tror jag mycket utgår från en stereotyp av vad män förväntas tycka om. Men när väl upphetsningen är nådd är vi nog mer lika än vi tror, män och kvinnor.

Könsskillnader

Skillnaden mellan könen handlar mer om, som jag uppfattar det, vägen till upphetsning. En man kan nog hetsas upp i tanken av samma saker när han är i sin vardag som när han är sprängkåt. En kvinna däremot kan nog mer vilja vara ”fina flickan” på ytan och visa en helt annan sida i sängen. Och därmed finna upphetsning i helt andra saker i vardagssituationer än när kåtheten redan slagit till.

Jag tror också att trygghet är mer viktigt för oss kvinnor för att nå total upphetsning och ha bra sex. Detta till skillnad från män som knappast har lika stort behov av att känna trygghet för att bli riktigt kåta. Givetvis så behöver män också känna en viss trygghet. Men för männen handlar det nog mer om trygghet i situationen snarare än trygghet i relationen som kanske är det vi kvinnor har störst behov av.

Riktigt kåt först när jag är trygg

I inlägget om vägen till vår trekant så skrev jag att jag blev riktigt kåt på trekantstanken först när jag kände att jag visste upplägget för allt och att min man verkligen genuint ville göra det för att se mig njuta. Den riktiga kåtheten kom alltså först när jag visste att jag skulle känna mig trygg. Kanske är en trygg kvinna en kåtare kvinna? Så är det i alla fall för mig.

Trygghet viktigt inte bara för mig

Kan inte låta bli att dra en parallell till Bachelorette Australien som jag följer för närvarande. Jag gillar huvudpersonen Sophie skarpt och jag känner någon slags emotionell samhörighet med henne. Hon känns ärlig, rak och skön att hänga med. Hittills har hon gjort väldigt sunda val i mina ögon. Det som verkar vara en stor grej för henne är just trygghet. Hon vill helt enkelt känna sig trygg med den person som hon ska inleda en relation med och känna att han står upp för henne. Just den här tryggheten tror jag är betydligt mer viktig för oss kvinnor för att släppa alla hämningar och möjliggöra total upphetsning och busighet.

Mina trekanter som dag och natt

Jag har haft trekant i två olika konstellationer. En tillsammans med en väninna under singelåren och nu i år tillsammans med min man och Mr U. Jag vet inte hur jag ska beskriva skillnaden mellan dessa. Men ni vet det gamla vedertagna uttrycket ”som dag och natt”. Detta kan nog inte beskrivas bättre. Det första tillfället var såklart grymt coolt och en urhäftig upplevelse, men det var inte tryggt för fem öre för mig. Om jag kom? Nej! Om jag var avslappnad? Nej! Under trekanten tillsammans med min man var jag nästan lika trygg som hemma i min egen säng. Och busigare (och kåtare) än då har jag knappast aldrig känt mig.

Mäns kåthet tar en enklare väg

Män är nog inte hälften så kräsna som kvinnor när det kommer till kåthet. Kopplingen mellan kåthet och hjärnan verkar ligga närmare för en man. Kanske är banan däremellan kortare eller finns det en genväg? Kvinnans kopplingssystem verkar nämligen behöva ta några varv runt i kroppen och göra ett besök i både magen, munnen och en sväng ut i fingertopparna innan den kan landa i hjärnan som sedan kan pumpa blod till könet 😊

Jag kommer återkomma i detta ämne då det fascinerar mig. Har väldigt mycket tankar kring detta.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Sara skriver:

  Min erfarenhet är exakt densamma. När jag träffar en ny kille så måste jag lära känna honom och bli trygg med honom innan jag känner kåthet. Män verkar oftast bli kåta bara de ser en attraktiv kvinna. Undantag finns såklart men det är så brukar se ut.

  Som biolog (forskarstuderande) är jag helt övertygad om att det är biologiskt. Tyvärr är det rätt kontroversiellt att prata om. Det ser likadant ut hos andra djur. Hanarna måste ofta uppvakta honan en lång tid och göra flera försök innan honan går med på att para sig.

  Män har ju under evolutionen bara kunnat ha sex med en kvinna och sticka utan att bry sig ifall hon är gravid eller ej. Vi kvinnor har riskerat bli lämnade ensamma med en bebis i magen så därför har vi lite högre krav.

  1. Liw skriver:

   Tack för långt och intressant svar! Jag tror också att det biologiska spelar in. Vi kvinnor är ofta mer kräsna för att komma ”i humör” eller för att bli kåta på en okänd. För män är kroppens signaler lite viktigare tror jag än för oss kvinnor. Vi lägger mer vikt vid knoppen och sättet vi blir tilltalade och behandlade 😉

   1. Sara skriver:

    Ja det är synd att det är så kontroversiellt att prata om. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla är individer, det finns kvinnor som är längre än de flesta män men som grupp är män längre. Samma kan sägas om könsskillnader i sexualitet. Sant på gruppnivå men individer varierar såklart.

    Här en jättebra artikel om den evolutionära orsaken till den här skillnaden mellan män och kvinnor
    https://quillette.com/2018/10/14/keeping-it-casual/

    1. Liw skriver:

     Ja det är på gruppnivå jag också pratar om. Jag gillar ju de som skiljer sig från mängden och som inte är som den stora massan. Men hur individuella vi än vill vara har vi vissa drag som är lika i en grupp vi tillhör. Tex den stora massan av kvinnor eller män, den stora massan av de som bor på en bondgård eller den stora massan av de som har en viss utbildning. Vissa likheter på gruppnivå kommer sannolikt alltid att finnas. Är ju inget konstigt i det ☺️

     1. Sara skriver:

      Precis, tror kunskap om gruppskillnader hjälper män och kvinnor att förstå varandra. Unga killar förstår inte att tjejer ofta vill vänta innan de har sex, unga tjejer förstår inte att unga killar bara vill ha sex och inte är intresserade av en relation. Då ser du massa missförstånd och tjejer som klagar på ”fuckboys”. Det leder till osämja och splittring mellan könen tror jag.

   1. Michael skriver:

    Håller med. Men många kvinnor och tjejer söker sig till män med låg impulskontroll och som är svartsjuka. In i ett förhållande sedan in i nästa

 2. Det är ju så olika från man till man samt kvinna till kvinna 🙂

  Jag gillar din nya design 😀 Stilren och enklare 😀 Snyggt!!!!

  1. Liw skriver:

   Tack, så roligt att du tycker det!

   Det är ju självklart skillnad från person till person men jag envisas med att jag tror det finns en viss skillnad mellan könen, genetisk eller inlärd, men att vi är lite olika när det kommer till sexuell uppvärmning ☺️

 3. Amanda skriver:

  Jag håller med om att tryggheten är viktig och att han även finner mig attraktiv och inte bara vill ha mig för han är kåt och vill dra av mig kläderna. Gärna en man som vet vad han vill. Och så gillar jag att bli förförd och inte bara att han ska ta av mig kläderna och in med den. 🙂

  1. Liw skriver:

   Att bli förförd är intressant att du nämner. Det vill ju jag också bli. Jag tror definitionen av att bli förförd kan vara nyckeln till skillnaden jag är ute efter i detta inlägg.
   Jag tror en kvinna med ordet förförd menar att mannen ska ge komplimanger och visa att just hon är speciell och utvald.
   En man tror jag mer tycker att bli förförd innebär att kvinnan spelar med sin kropp, rör sig sexigt, retas med den att hon vill ha mannen.

 4. Ida skriver:

  Jag lyssnar på podden i sanningens namn och det är väldigt mycket snack om sex där, och jag har märkt att många kvinnor är ofta kåtare än killar. Enligt podden då och dess gäster,

  1. Liw skriver:

   Intressant, har inte hört denna. Får kolla in. Vi kvinnor kan nog vara minst lika kåta som männen. Frågan är bara om vägen till kåthet är olika ☺️

 5. Sara skriver:

  Rätt intressanta tankar du har skrivit ned, när det gäller trygghet håller jag med dig. Känslan av trygghet är superviktig för mig.

  Apropå trygghet, kan inte du skriva ett inlägg med dina egna tankar runt otrohet, min hjärna associerade vidare dit från trygghet/otrygghet.

  1. Liw skriver:

   Det kommer garanterat att komma. Det är ju även närliggande med svartsjuka 😅

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..