De flesta människor har nog två sidor av sig själva, som är mer eller mindre varandras motsatser. Jag vet inte om jag har dessa ytterligheter mer än andra. Egentligen tror jag mer att det handlar om att jag aktivt valt att jag mår bra av att erkänna båda sidorna av mig själv. I mitt fall handlar det om att jag är den oskyldiga och pliktskyldiga mamman samtidigt som jag också har mitt mer frisläppta alter ego.

Den oskyldiga madonnan

Mitt oskyldiga jag kan vara väldigt generad inför tankar om t ex DP med två män eller att kyssa en tjej. Den delen av mig kan t o m göra att jag har svårt att gå på toaletten om det finns folk precis utanför dörren.

Mitt vilda alter ego

När mitt alter ego tar över svävar tankarna lätt iväg och jag kan fantisera om att vakna med två män och att de bara får ta för sig av mig. Med reservation för att de i fantasin vet HUR de ska röra vid mig. Att de då svältfödda får utforska och köra på med mig emellan sig. Jag kan fantisera om att jag, maken och en extra man sover över i en stuga och så gör vi frukost ihop. Mitt i förberedelserna blir jag upplyft på diskbänken och tagen av den ena medan den andra med spänning ser på. Sen byts de av. Två män och jag känns som den mest förbjudna fantasin.

Kul när man bjuder på sig själv

Så kommer blygsamma jag fram igen och skäms lite när jag på parmiddag med vänner nappar på en boll om huruvida jag gillar behåring på män ”down there” eller inte. Jag känner plötsligt att jag blev väl detaljerad i min utläggning och skäms lite. Men samtidigt märker jag vilket roligt samtal det resulterade i.

Ställer till det för mig själv ibland

Oftast så ställer inte mina två olika sidor till det för varandra. Men om det händer så är det ju oftast mitt oskyldiga jag som känner sig besvärad. Så var det när jag i veckan åkte med barnen till badhuset tillsammans med min kära mor. Av bara farten slänger jag med samma bikini som jag sist hade på mig, när vi var ute på äventyr och badade bubbelpool mm. Jag reflekterade inte alls över att jag faktiskt köpte just den bikinin för att den var extra sexig. Och tänkte heller inte på skillnaden mellan att bada som ett förspel och att bada lekandes med barnen. Bikinin gled på och in i badhuset kommer jag utan huvudbry. Tills min mamma skämtsamt säger:
– ”Oj vilken sexig bikini du har!”.
Inte i en negativ ton, utan snarare med glimten i ögat. Men det fick mig att komma på mig själv att jag försatt mitt oskyldiga jag i en lite bekymmersam sits. Resterande badtid bröstade jag inte upp mig om vi säger så, utan hade en hand framför brösten lite titt som tätt istället.

”Hora-madonna-komplexet”

Sen kan man ju fundera över varför jag har dessa två ”ytterligheter” i mig. Var kommer det ifrån? Det ligger ju ganska när till hands att skylla på ”Hora-madonna-komplexet”. Vilket kortfattat har att göra med mäns svårighet att ha samma kvinna som mål för både romantiska och sexuella begär. Att män vill gifta sig med madonnan och ha sex med horan. Enligt Freud kan vi kvinnor inte vara båda delarna. Vilket i sin tur får oss kvinnor att i första hand sträva efter att bli respekterade och sekundärt att bli eftertraktade.

Älskad just för att jag är som jag är

På något sätt så älskar jag verkligen dessa båda sidor av mig själv. Detta skiftande mellan roller gör mig härligt sårbar, tokigt busig och till och från även extra eftertänksam och lite blygsam. Nuförtiden skulle jag inte vilja ta bort varken den blygsamma madonnan eller den ohämmat sexiga delen av mig. För utan ”blyga jag” som den ena ytterligheten så hade ju inte mitt alter ego känts så speciellt. Och faktiskt så är det ju så att min man inte verkar lida av ”hora-madonna-komplexet” utan snarare går igång på att jag är som jag är. 🙂

Vill ni lära känna mig lite mer kan ni nu läsa en liten intervju på amelia om mig.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Jag känner igen mig i det du skriver. Jag kan inte heller gå på toa om någon är utanför eller om toaletten är för nära rummet som man umgås i haha

  1. Liw skriver:

   Ja lite nojig är man allt ☺️ Men det kan ibland låsa sig…

 2. Jag vet inte hur strikt kvinnlig den här dualiteten är. Jag som man upplever själv något som åtminstone påminner om det, i det att jag har väldigt lätt för att vara sexuellt öppensinnad både med partners och i sociala sammanhang som är nya för mig. Med etablerade vänskapskontakter är jag dock väldigt förtegen om allt vad mina preferenser och fantasier heter.

  Men det är klart, inför mig själv är jag ju alltid bekväm med att vara ett pervo med jättelibido. Det låter jobbigt på en annan nivå att känna sig kluven inför sina egna fantasier. För en sådan dualitet måste väl vara en illusion? Du är ju bara en person med ett medvetande.

  1. Liw skriver:

   Intressant att du nämner en annan variant av det. Kanske har dina ”gamla vänner” en mer förutfattad och föråldrad bild av dig medan nya vänner har ett mer öppet sinne och kanske du med åren också väljer bekanta som mer och mer matchar ditt tänk?

   Den blygsamma delen handlar i mitt fall mycket om ”vad andra ska tycka”. Uppfattar de mig som flirtig eller för lössläppt. Varför nu det skulle vara så hemskt. En känsla av att man som kvinna och ffa mamma ska hålla händerna på täcket utåt sett. En för sexig bikini tillsammans med barnen är det opassande? Om du inte läst mitt inlägg om ”en mamma är inte en nunna” så gör det 😉

   https://blogg.amelia.se/liwslust/en-mamma-ar-inte-en-nunna/

   Detta är en del hos många kvinnor som är svår att helt ta bort tror jag, tyvärr. Jag har lärt mig leva med dessa båda ytterligheter av tankar. Kan numera tom uppskatta dem ☺️

   1. Tack för tipset, ska läsa det inlägget.

 3. Amanda skriver:

  Har inte tänkt på det här innan över huvud taget men det är ett otroligt intressant inlägg 🥰

  1. Liw skriver:

   Tack!

 4. Sandra skriver:

  Jag tror inte det är så ovanligt. Jag kan också fantisera mycket, titta på porrisar osv, men är en blyg människa i övrigt.
  Kan tänka mig att dina fantasier inte är helt ovanliga, sen det du gör…ja då har du ju maken med dig, ett slags stöd som ger dig kraften att utforska ditt innersta jag. Det blir liksom skillnad när ni är två och utforskar tillsammans i en terräng med nya människor ni inte känner, men lär känna på ett annat plan ihop. Hmm jag vet inte om du förstår hur jag menar, jag är så kass på att förklara mina tankar och istället blir det svammel 😉
  Jag tror ändå det blir skillnad på dina två jag och det är inget konstigt 🙂

  1. Liw skriver:

   Du förklarar det bra! 😃
   Ja fantasierna är nog inte ovanliga. Det jag sedan gjort/gör hade jag aldrig gjort utan min man som du nämner. Med tryggheten vid min sida skulle jag aldrig känna mig billig, slampig eller något i den stilen. Snarare het och beundrad. Det är ganska stor skillnad på dessa ytterligheter och den självkänsla man får när man känner sig det ena jämfört med det andra.

 5. Sara skriver:

  Jag har faktiskt aldrig tänkt på detta innan och måste säga att det var en väldigt intressant läsning. Jag blev sittandes här en stund nu för att tänka efter men jag vet inte om det är riktigt så för mig, kanske är det så men jag har aldrig tänkt på det. Spännande 🙂 Man lär sig något nytt varje dag!

  1. Liw skriver:

   Kul att du fick lite funderande tankar. För mig är det positivt när någon får mig att fundera i lite nya banor 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..