Jag tror mentala spärrar vid sex finns hos många. Sexuella spärrar eller “ärr” från tidigare upplevelser tex från tonåren kan sitta djupt rotat. Händelser och upplevelser som gjort att vi ändrat ett naturligt beteende i en sexuell situation, där vi följer det vi själva gillar. Hemskt nog kan det ju även finnas spår från barndomen med t ex övergrepp men det tänkte jag inte fokusera på i detta inlägg.

Har själv några mentala spärrar vid sex

Jag har några stycken sexuella spärrar. En utav dem är angående att “rida min man”. Kanske minns ni att jag i inlägget ”Svårt att komma fram till min orgasm” berättade om när jag i tonåren kom med min kille 3 gånger på raken i ridställning på en toalett, och att det kom som en blixt från klar himmel. Jag red mig då till en ”gnuggande” orgasm och vi var blöta och hala. Jag var på en väldigt härlig plats i sinnet efter att för första gången på ett år ha kommit (på vilket sätt som) med min kille. En stund efter att jag hade kommit frågade jag mitt ex: Hur var det för dig? Han svarade då, 17 år gammal, att det inte kändes så mycket alls. Han sa det inte på ett spydigt sätt, utan jag tror det var en ärlig kommentar helt enkelt. Detta har resulterat i en låsning kring ridställning för mig.

Svårt för att gnugga för länge

Som singel gnuggade jag mig aldrig mot någon utan var snabb med att påbörja in och ut-sex vid ridställning vilket jag visste gick hem. När jag sedan träffade min man var han ganska snabb med att ta tag om min rumpa och trycka mig intill sig när jag red honom. Jag fattade då att han säkert lärt sig detta med tidigare tjejer och att han också tyckte om det. Han tycker det är jätteskönt med gnuggande och vi varierar detta med in och ut. Men att göra gnuggandet för länge gör jag aldrig, då avbryter jag. Jag har försökt återskapa känslan när jag kom på den där toaletten, men hittar den aldrig för att jag inte “vågar” gnugga för länge. Det är hjärnspöken. Sitter du på något tips kring ridandet?

Kunde inte låta mig bli slickad någon längre tid

En annan sexuell del där jag varit hämmad är att bli slickad som jag berättat om tidigare i bl a förra veckans inlägg om one-night-stands. Det var en plats väldigt i fokus och jag tänkte att det nog var ganska tråkigt för mannen att ligga där länge. Kanske var mitt ex inte så intresserad av att ligga där länge, minns inte riktigt. Eller var det bara hjärnspöken.

Den mentala spärren släppte

Denna spärr har lyckligtvis släppt och gjorde så första gången i en dusch med min man. Precis som med ridandet gick det snabbt, på ca 3-5 minuter och jag fattade ingenting. Lyckligtvis har vi kunnat upprepa detta många gånger, men då tar det väl i alla fall 15-20 minuter. Jag känner att min man trivs där nere och har lärt sig hur han ska föra tungan för min smak.

Dusch före oralsex

När jag levde med mitt ex fanns det en sexuell “icke-slappna-av-detalj” som jag fann väldigt jobbig. Han kunde när som helst vilja slicka mig, utan att jag/vi hade duschat innan. Denna oväntade detalj gjorde att jag titt som tätt gick och duschade mig där nere om jag såg minsta chans/risk för att han skulle börja använda tungan. Det var som att ständigt gå och vara förberedd på en eventuellt sexuell situation som ganska ofta inte blev av.

Skönt med en likasinnad

Nu är inte detta något problem med min man. Vi kommunicerar och om vi är sugna på oralsex eller sex så duschar vi tillsammans först, det är något som är självklart för oss. Såklart tar vi snabbisar utan att duscha, men innan “normalsexet” så vill vi gärna duscha. Vi är väl lite känsliga för att ha oralsex (som kan förekomma hos oss vid var och vartannat sextillfälle) när man inte duschat på en hel dag. Hur tänker ni därute kring fräsch oralsex, är det viktigt eller inte?

Växer ofta ifrån spärrarna

Mentala spärrar kan uppenbarligen ge kroppsliga låsningar eller spärrar, som bevisligen i mitt fall. Men som tur är så släpper de flesta med tid och trygghet. Vissa sitter dock kvar som ärr från förr, och man får lära sig att leva med dem. Kanske bleknar de en dag, man har ju hela livet på sig att utvecklas sexuellt…tänker jag 😉

Har du eller har haft några sexuella spärrar?

 1. Spärrar tror jag vi alla har, själv har jag haft en spärr för oralsex. Tänker inte berätta varför men det har gått över nu tack och lov.

 2. Du skriver så himla bra, tycker det är jätteintressant att kika in här och läsa 🙂 Hoppas du har en fin söndag! Kram

 3. Jag tror att det viktigaste är att prata om det för då kan hjärnspökena släppa när man dels berättar och dels säger det högt för sig själv vad problemet är.

  1. Ja nummer ett är ju att vara medveten om att det är ett hjärnspöke, det fattade aldrig jag som singel. Jag trodde alla män fungerade som mitt ex, typ, och bara ville ha in och ut. Tokigt men sant. Att prata är bra och löser mycket men det är häftigt när man inte behöver det utan den fysiska matchningen finns där 😃

  2. Håller med – och självklart har jag en massa sexuella spärrar… som jag tror har det gemensamt att jag ”skäms” för vad jag vill och önskar.

   1. Det är en intressant tanke. Att verkligen stå för och berätta vad som tänder en själv är ibland svårare än man tror. Det präktiga i en tar ibland överhand…sex är ju så naturligt fast ändå så hemligt ☺️

  1. Ja absolut, även om inte allt finns där direkt (utopi) så kan man ju utvecklas ihop genom att bli trygga med varandra och då släpper nog en hel del spärrar…

 4. Ja håller med på mycket.
  Ja skulle aldrig gå ner på en tjej om hon inte va ny duschad.
  Och ja vill inte att hon gör de på mig i heller.
  Ja är super känslig på dofter så de låser sig för mig.

  1. Ja så känner jag med. Om personen är nyduschad på kvällen (vi är kvällsduschare) så suger jag gärna av min man vid ev morgonsex. Det är ok fräscht för mig 😃

 5. Bra skrivet.

  Ibland har man fler spärrar än man tror …
  När jag gick min första kurs i ”Sex intimitet & Lust” – i mitten på 90-taler, Johan Ekenberg var kursledare.
  Då under olika övningar upptäckte jag att jag hade ”rätt många spärrar”.
  En del hade jag haft en aning om innan, andra var helt okända.

  Innan kursen ansåg jag mig vara en ganska fri människa …
  Men, det visade sig att jag hade svårt att ta emot intim beröring och njuta.
  En del andra problem med …
  Ska inte tråka ut er med allt sånt.

  Efter kursen var jag väldigt mycket öppnare och friare, ironiskt nog så trodde jag att jag var ”Botad och transformerad till en fri sexuell man”
  Året efter fick jag en fråga om att gå en lite ändrad kurs i ”Sex intimitet & Lust”(kurserna har bytt namn sedan dess).

  Jag tyckte att det var helt onödigt att ”Gå samma kurs igen”, men kvinnan som frågade mig påpekade att jag skulle kunna nå djupare och att det troligen fanns mer att jobba med.
  Jag kände efter och insåg att bara tanken på att ”göra om – en del övningar” fick det att knyta sig i magen.
  Jag insåg direkt att det fanns mer att jobba med.
  Så, jag gick en kurs till.
  Det blev totalt 4 kurser i ”Sex intimitet & Lust”
  Den sista kursen var väldigt bra, jag såg fram emot övningar som tidigare gav mig ångest och oro.

  Jag lärde mig väldigt mycket om mig själv, er kvinnor och oss män.
  Samt väldigt mycket om hur man läker svåra spärrar, trauman mm.

  År 2000 åkte jag till Mullingstorp, gick 2 kurser där.
  Väldigt bra, men extremt jobbiga, det tog 3 månader av all min vakna, lediga tid(jobbade vardagar) att fortsätta med att bearbeta allt efter kurserna.
  2001, var jag tillbaks på Mullingstorp, gick i lära, som assistent.
  Djupare in i allt, nya ”delinsikter” …

  Vad vill jag då säga med detta ..?
  Jo, det är väldigt bra med att få riktigt bra träning.

  Man kan ”åka med i framsätet i en bil” – Och tro att man vet och förstår allt som behövs för att köra bilen.
  Men det är först när man sätter sig vid ratten och kör själv som man, eller jag i mitt fall insåg hur min egen verklighet såg ut.

  Det var underbart bra med dessa flerdygnskurser där jag kunde pröva att ”ratta/köra mig själv” tillsammans med några otroligt modiga kvinnor, och män.
  Men, vi män, så var där då, under dessa 4 år … hade inte alls samma mod som kvinnorna hade.
  Jag minns att inför en övning som vi just hade fått beskriven för oss i den manliga gruppen, några män vart tvungen att sätta sig ner på golvet.
  Jag stod upp – men försökte förtvivlat komma på en bra orsak att gå och packa mina prylar och lämna kursen. …
  Då hörde vi män … kvinnorna nere på bottenvåningen …
  Dom tjoade och skrek som ett hockeylag …
  ”Ska vi leva fullt ut? – JA
  ”Ska vi njuta allt vi kan? – JA

  Jag kan säga så här … den stämningen saknades helt uppe hos oss män …
  Alla vi män gjorde övningen, jag med, först av alla – Det kändes lika bra att ”Dö direkt”
  Lite korkad var jag nog, jag visste ju redan att det var fler kvinnliga kursdeltagare än män….
  Senare insåg jag att jag förstås skulle få göra samma övning en gång till.
  Vilket var bra för mig.!!!

  En del övningar var extremt jobbiga.
  Och helt otroligt bra och behövliga.
  Känslor … kan man bara bearbeta, och transformera under tiden som man upplever dom.

  En viss logisk förståelse är bra …
  Så att man vågar göra riktigt jobbiga, men nyttiga övningar.
  Efter en av kurserna var vi ett gäng som fortsatte att träffas och träna på sensualitet och göra olika övningar samt skapade egna varianter.
  En väldigt bra tid.
  Jag skulle gärna vara med i ett sådant gäng igen.

  Lasse.

  1. Intressant med alla dessa kurser i intimitet o lust och hur mycket du utvecklades. Jag närmade mig mullingstorp-kurserna när jag var som mest ”lost” i min singelperiod men avskräcktes delvis av priset och av att de varnade att ingen i din omgivning kommer uppskatta din förändring till en början för du kommer stå upp för dig och säga nej till saker och vara helt förändrad. Även om jag var ”halvlost” gillade jag ändå vem jag var och ville inte totalförändras. Vissa födelseövningar lät lite ”läskiga” också. Men visst var jag nyfiken…Det är aldrig för sent att utvecklas och lära känna sig själv mer på djupet 😃

   1. Jo, det var en hel del att jobba med efter Mullingstorp.
    Födelseövningen och övriga övningar under båda kurserna gjorde stor skillnad i mitt liv.
    Jo, det är aldrig försent. 🙂

  1. Tack! Jo det tror jag också på, till viss del iaf. Jag har jobbat mycket med min självkänsla och ansåg den tillslut vara och är bra men mina sexuella spärrar släppte först med positiva sexuella upplevelser. Så för mig var det bästa medicin ändå ☺️

 6. Spärrar finns nog hos de flesta, hygien, intimdofter, ett kön av sort. Men om spärrar släpper? Härligt. Var i en sådan situation för länge sedan då jag o en god manlig vän hade 3kant med en tjej. Hon red mig och min kamrat trängde in bakifrån där jag redan var. Först kändes detta knepigt, sedan blev det två kukar som slogs om att få henne och oss själva att komma, o det gjorde vi! Nice, där släppte mina spärrar för andras kön o beröring av dem. Men jag är 100% straight enligt egen mening o min frus!

  1. Det är nog en vanlig spärr, att våga röra vid/nudda ett kön av samma sort som sitt eget. Speciellt hos män. Beröringsfobi är ju inte så bra att ha vid en trekant. Då blir nog inte trekanten lika lyckad tror jag 😉 Vad häftigt att ni alla fick komma vid ett så speciellt tillfälle 😎

 7. Jag har faktiskt inte haft några sexuella spärrar så, det enda var att jag hade på något märkligt sätt råkat göra illa mig på klitoris en gång och det tog kanske 2 månader för mig att våga bli rörd där trots att jag egentligen inte hade ont längre men jag var så rädd för att det skulle göra ont igen så det blev en riktigt jobbig spärr men till slut försvann det som tur 🙂

  1. Det är ju en typ av spärr, om än inte så långvarig. Att inte våga beröra där det är som skönast blir ju hämmande. Det måste ha varit befriande när det väl släppte 😁

 8. I fråga om dusch innan så har vi inga såna ”krav” alls. Och vi duschar inte överdrivet ofta. Jag sköljer av min kompis med vatten nån gång om dagen om jag inte duschar, och i fråga om att slicka Anna, om det visar sig att det inte är helt/tillräckligt rent kanske jag bara undviker att liksom ”gå på djupet”, och håller mig mer vid klitoris bara. Eller använder fingrarna i stället. Men det är ytterst sällan ett problem. Jag tror inte vi har så många andra spärrar – eller, jo, tex om någon skulle se oss på en strand så avbryter vi. Det har väl hänt att någon kommit och gått förbi oss, så någon av oss flyttar undan en hand en stund, när vi kunnat pilla lite försiktigt utan att någon sett det. Men det är ju också av hänsyn till andra, som kanske inte vill se.

  1. Det är ju olika känsligt och det viktiga är nog att man som par tycker ungefär lika. Jag upplevde det jobbigt när vi i paret tyckte olika, då blev det ett problem som jag var naiv nog att inte tala om. Det har ju lite att säga också om det är rakat eller inte 😉 Så ni är inte exhibitionister då gällande stranden?! Haha nä det kan ju väcka ramaskri om fel person ser sexet 😉

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..