En del kommer skruva på sig av besvär när de läser min teori, medan andra kommer le och tryggt luta sig bakåt när de hör samma teori. Även om alla är olika så vill jag ändå lägga tyngd i mitt påstående om nyckeln till ett lyckligt förhållande…

Att, under de år man lever med någon, känna att ens sexliv utvecklas och frodas, på ett eller annat sätt, tror jag är nyckeln till ett lyckligt förhållande. Jag hade hatat att höra den här teorin för 15 år sedan. Jag hade skruvat på mig så många varv på min stol att jag garanterat känt golvet under rumpan till slut. Jag ville, på den tiden, inte höra talas om ett sådant svar utan jag ville höra andra saker som att man ska vara bästa vänner, kunna prata om allt, kunna vara sig själv. Inte för att dessa saker är oviktiga, de kanske till och med är lika viktiga, MEN det behövs i min mening en sexuell nyfikenhet, glöd eller bra sex helt enkelt för att få lyckan att bestå.

Sex när man blir äldre

Kanske är det annat när man blir äldre? Jag har alltid avskytt fördomar om äldre. Att de blir feta (det är bara att acceptera), att de blir torra där nere (inget att göra åt), att de blir osmidiga (ingen yoga hjälper). Min tanke till dessa påståenden är: ja de får kämpa mer för att hålla sig smala men det går garanterat, glidmedel finns att köpa nästan lika lätt som tuggummi och anpassade ställningar finns det många av. De äldre har nog i alla fall fortsatt samma eller liknande fantasier och luster.
Med 40-talisterna som 80 åringar framöver kommer turligt nog bilden av sex och äldre så smått förändras tror jag. De kommer troligen ha sex i hög ålder och tur är väl det. Mina föräldrar som är drygt 70 år är definitivt fortsatt sexuellt aktiva. Det är de nämligen stolta över att berätta. Det beundrar jag!

Jobb krävs för ett lyckligt förhållande

Sex kommer många gånger vara svårt, om inte annat att få till. Det krävs att man några gånger rycker tag i sig själv när John Blund är på intågande. Barnen kanske förvisso sover, men all ork/lust är som bortblåst. Det är naturligt att känna så. Det krävs att vi kvinnor bjuder på en snabbis ibland och att ni män ger en långkörare ibland. Båda delarna tror jag är viktiga. Detta berörde jag i mitt förra inlägg ”Att kombinera sex och småbarnsliv”.
Ingen kan i längden rida på ett snyggt utseende, att partnern var så kär i mig från början eller att man hade ett fantastiskt sexliv första åren ihop. Sex är precis som träning, det måste underhållas, punkt slut.

Som en eld som ska hållas vid liv

En hög med ved blir ingen brasa hur mycket ved eller bränsle man än laddat den med.

 1. Den måste först tändas för att det ska fungera. Här krävs det förälskelse, kåthet eller hetta. För vissa “par” kan det vara det svåraste som finns i hela världen att tända en brasa tillsammans. Andra bara tar en tändsticka och kastar in den i veden och poff så uppstår lågor.  
 2. Brasan måste sedan omhändertas på rätt sätt, den måste hållas vid liv rätt och slätt. Det går inte att lämna elden för länge själv och den behöver få ett och annat vedträ i puttat då och då. För utan detta kommer elden slockna, förr eller senare.
 3. Att låta brasan få flamma upp ibland och åter bli till sprakande lågor ökar dess chanser att överleva. En småglödande eld är mer sårbar. Om man råkar titta bort lite för länge från en glödande eld finns ju risken att den slocknar.

Kanske har det sagts i alla tider det jag nu konstaterat, i en ålder av drygt 40 år. Men det är för mig en enorm skillnad på att slänga sig med kloka ord utan närmare eftertanke och att i praktiken, i kroppen och i huvudet, känna och förstå de kloka orden. 

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Paulina skriver:

  Mycket intressant blogg!! 🙏🏻

 2. Celine skriver:

  En realation är så mycket mer än sex. Jag tycker att sex i sig är lättare att uppnå
  Det kan hållas vid liv av den inre driften utan att det ger så mycket mer. För mig är den ickesexulla närheten, kärleken och den mentala närheten viktigare, och det som ger bra sex.

  1. Liw skriver:

   Jag håller med dig om att närhet, smek och bra samtal är väldigt viktiga ingredienser i ett förhållande. För mig är de lika viktiga som sex är.
   I min värld så speglar ett bra sexliv att dessa andra bitar finns på plats. Såklart kan man ha hett sex med ett KK men i en längre relation där sexet är bra så speglar det ofta att relationen är bra även om det alltid finns undantag. Och här är vi tillbaka på ruta ett. Om kvinnan får orgasm då och då så är det bra förutsättningar för att båda är nöjda.

   1. Celine skriver:

    Jag får spontan lust att få orgasm 1-2 gånger i veckan. (och om det går mer än en vecka får jag orgasm i sömnen) I min förra relation hade vi sex ca 2 ggr i veckan i 20 år och jag fick oftast orgasm, men då den andra närheten saknades och vår mentala närhet saknades, fyllde inte sexet någon funktion. I takt med att relationen innehöll mindre närhet och kärlek blev också sexet sämre. Sex som sådant påverkar inte relationen alls om det andra saknas. Jag tycker att sex när känslor och närhet brister bara ger bara tomhet.

    Men jag håller med om att BRA sex gynnar relationen men å andra sidan är det nog svårt att ha bra sex om man har andra problem eller brister i relation. Det är, för mig, komplext och lite svårt att se sex som en enskild del.

    1. Liw skriver:

     Jag tror vi menar ungefär samma sak fast vi uttrycker oss olika 😉
     Jag menar att bra sex oftast är ett av de tydligaste resultaten av att man har en bra relation med närhet och kärlek. Utan bra samtal, närhet, smek, mental stimulans har väldigt få personer bra sex under ett längre förhållande tror jag.

     1. Celine skriver:

      Jo, jag förstår hur du tänker☺️, men jag vill ge exempel, utifrån min erfarenhet, där det blir tydligt att sex ,i sig, inte kan bära eller rädda relationer. Jag har pratat med jättemånga om sex och ibland är det så sorgligt när människor endast fokuserar på sexuella problem , när jag tycker att det är så uppenbart att det är så mycket mer som brister. Då måste man liksom ta i tu med det, men många vill tro att det bara är sexet som är problemet. Jag kan inte låta bli att nämna det. Sedan förstår jag att man ibland kraschar relationer endast för att sexet inte funkar.
      För mig, som har ganska hög och naturlig sexdrift blir det så uppenbart att det är så mycket annat som påverkar. Om man har svårt att tända, blir tecknen mer kopplade till sex, fast det är så mycket mer saker som är fel. Dåligt sex, eller utebliven lust, kanske ibland bara är ett symtom på andra brister.
      I dina förra förhållanden där sexet dog ut…. Var de lika bra som din nuvarande relation? … Alltså om du bortser från sexet?

      1. Liw skriver:

       ”Dåligt sex, eller utebliven lust, kanske ibland bara är ett symtom på andra brister”…..
       …..håller helt med, är ju samma sak som att ett bra sexliv är ett resultat av att det andra ”kittet” stämmer så bra 😉

       ”där det blir tydligt att sex ,i sig, inte kan bära eller rädda relationer”….
       ….håller även här med. Men trots att ”kittet” finns är det riskfyllt att låta sexlivet dö ut tror jag.

       ”I dina förra förhållanden där sexet dog ut…. Var de lika bra som din nuvarande relation? … Alltså om du bortser från sexet?”….
       ….Jag har aldrig haft ett, enligt mig, bra sexliv i tidigare förhållanden så jag har svårt att uttala mig om det tyvärr. Jag har aldrig på djupet älskat och haft hela ”kittet” innan min nuvarande man.

       1. Celine skriver:

        Ja, jag håller absolut med om att det är ”riskfyllt” att låta sexlivet dö ut. Kan vara riskfyllt att anpassa sig och ha sex fast det inte är så bra också, eller att man gör saker partnen vill, fast man inte är så sugen.

        Det jag menar är att det ju är mycket som spelar in.
        Men ja, jag tror att bra sex är viktigt för relationen.

 3. Erina skriver:

  Ännu ett intressant inlägg med intressanta tankar. Jag är asexuell, men finner det intressant att diskutera luster med andra för att höra deras syn på saker – liksom med allting annat.

  1. Liw skriver:

   Intressant som du säger med olika syn på lust o sex. Känner du aldrig sexuell lust eller har sexfantasier om jag får fråga ☺️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..