Ibland dyker det upp en del intressanta frågor bland kommentarerna till mina inlägg, som ger upphov till nya inlägg här på bloggen. En sån kommentar som jag fick för ett tag sedan handlade om ex och hur mycket man i ett förhållande vill prata om det. Oavsett hur man ser på sina egna ex och partners så har dom ju en viss inverkan på förhållandet. För de flesta så är nog den inverkan tämligen obetydlig och ofta medvetet så.

Saker som bör förbli osagda

Frågan jag fick väckte lite tankar hos mig. Jag har skrivit lite grann om ex här på bloggen. Det har ju då handlat om saker som inte fungerat så bra kring det sexuella. Såklart fanns det saker i dessa tidigare förhållanden som ändå fungerade jättebra, annars hade de ju aldrig uppstått eller hållit från första stund. Men jag vill inte ge den delen så stort utrymme när jag pratar om ex. Från det att förhållandet tagit slut så har det ju varit bekvämt att fokusera på det negativa för att på något sätt bekräfta för sig själv att det var bra att förhållandet tog slut.

Ut på djupt vatten

Vi pratar inte mycket om ex jag och min man. Ibland kan jag bli nyfiken och fråga min man någon osexig detalj om ett ex. En gång gav jag mig dock ut på djupt vatten och frågade min man om hans gamla ex-flickvänners orgasmer. Som ni ju vet har jag ju fram till nyligen tagit längre tid på mig att komma och för att gå ännu längre tillbaka haft tämligen svårt att komma. Det är ju nästan som att be om trubbel att då fråga om hur exen kom. När han började berätta kom jag på mig själv att inte riktigt vilja höra svaret. Jag lyssnade, men har sedan dess inte varit nyfiken på detta mer. Jag mådde inte bra av att höra i detalj om “feel-good-stunder” mellan min man och hans ex. Men troligtvis behövde jag fråga för att inse det.

Jag väljer att berätta

Min man frågar aldrig eller väldigt sällan mig om mina ex. Men jag berättar ibland självmant, då jag känner att jag vill att han ska veta vissa saker. Nästan alltid sätter denna information min man i bra dager då mitt sexliv slog ut i blom först då jag träffade honom. Men ibland kan det också vara detaljer som säger mycket om hur jag fungerar och vad jag trivs eller inte trivs med. Så därför berättar jag ibland och min man verkar inte tycka det är jobbigt.

Min man lyssnar gärna

Nu är ju min man Love inte alls svartsjuk av sig och kan ju dessutom gå igång på att fantisera om mig som hotwife och att jag har sex med någon annan. Så jag har förstått att han,  i viss mån, gärna tar del av historier om mitt sexliv innan han kom in i bilden. Men han har nästan aldrig själv frågat om det utan låtit mig berätta på eget initiativ. Det kan ju kanske vara så att han lett oss in på samtalsämnen som inbjudit till att ta upp tidigare erfarenheter. Han vet ju dock att jag själv har lite svårt för att höra om hans ex och vad de har gjort. Så då blir det ju kanske lätt att det blir jag som delar med mig av mina erfarenheter istället. 

Jämförelser kan slå tillbaka

Men romantiska detaljer eller smaskiga sexiga sådana, som finns i alla förälskelseförhållanden där sex är inblandat, tror jag ska stanna i den relation de tillhörde. Att jämföra männen i ens liv kan jag möjligtvis göra i mitt egna huvud, men jag tar det inte till diskussion med min man. Det är lätt hänt att jämförelsens våg slår tillbaka åt fel håll. Kan man undvika att jämföra så är det nog bra, men det är ibland väldigt frestande med jämförelser.

Nu är nu och då var då

Samtidigt så finns det sällan någon mening med att jämföra. Nu är nu och då var då. Och det som passade då kanske inte passar idag. Däremot så är det självklart så att ens tidigare erfarenheter och upplevelser skapat den man är idag och genom att känna till bakgrunden så har man ju kanske lättare att förstå den person man lever med och älskar idag. Så det kommer alltid vara en avvägning hur mycket man kan berätta och be om att få veta.


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Jag tror vi har varit väldigt öppna om våra ex. Han mer än jag skulle jag tro. Däremot inte så mycket kring det sexuella. Som du skriver finns det sällan mening med att jämföra och det gamla är gammalt. Jag har egentligen inte känt att jag behöver veta så mycket heller. 🙂

 2. Ja det där med ex kan bli rätt knepigt. Jag minns att i början av mitt och min mans förhållande så pratade vi rätt mkt om våra ex, då var man liksom så nya ihop att man inte kunde bli svartis. men nu, 5 år senare så är det inte lika lustigt att höra om hans ex. Jag skulle nog aldrig vilja veta något om deras sexliv

 3. Vi pratar inte om ex så mycket ! Jag är faktiskt inte så intresserad , och skulle definitivt aldrig vilja veta om deras sexliv.

 4. Jag och min sambo vet nästan allt om varandra då vi var bästa vänner innan vi blev ihop! Han vet nog lite väl mycket om mig och mitt gamla sexliv. Som tur är är han inte heller svartsjuk av sig. Jag är mer svartsjuk av mig men han har inte haft så bra eller mycket sexliv innan mig vilket jag tycker är rätt skönt! 😀 Bästa med att vi var vänner innan är att vi vet om sanningen, inget som förfinas eller ska låta dåligt bara för att man inte vill såra den andra, vi vet redan! Och då behöver man inte undra så mycket, vilket man ofta gör i förhållanden.

 5. Nu har ju jag inte något förhållande med någon. Men jag skulle inte vilja veta om hur sexet var om jag skulle träffa någon

 6. Jag o min sambo diskuterar inte våra ex. Dock hade jag ett ex som mer än gärna berättade om sitt ex o hans sexliv. Det var inte kul o höra. Spelades en låt på radion kunde han säga, den här hade jag och XXX sjukt skönt sex till… ok då lyssnar vi inte mer på den låten!

 7. jag kan prata om mina ex, min sambo blir besvärad då man frågar om hans, han vill inte prata om dem alls. har frågat varför och han anser att det är oviktigt och nu lever han med mig så är svaret

 8. På ett sätt känns det tabu att prata om ex i sexuella situationer men på något sätt kommer det fram ändå. Vi är rätt öppna när det gäller det där även om vi inte riktigt är detaljerade såklart. Jag är dock noga med att höra med min sambo om det verkligen är okej att jag ibland nämner ex och han tycker det är ok. Jag pratar mer om ex än vad han gör men när jag frågar honom om sitt så svarar han ärligt.

  1. Ja det är en fin balansgång mellan att det är intressant till att få en svartsjukekänsla. Kommunikation är ju i detta A och O, om vad ens gränser går.

 9. Jag tror att det beror mkt på hur långt och allvarligt förhållandet är om man ska prata om ex eller inte. De är ju ändå en del av ens egna liv och man färgas ju av alla relationer man ingår i.

 10. Detta var ett väldigt intressant inlägg tycker jag, om jag skulle vara i en relation med någon skulle jag inte vilja veta om hur deras sexliv var, dels för att jag skulle bli svartsjuk och för att jag tycker det är privat och inte egentligen så intresserad av att veta 🙂

 11. Träffas man då man är lite äldre så finns det ju ex med. Däremot skulle jag inte prata om vårt sexliv och vill inte höra om hans tidigare.

 12. Nja både och. Idag kan jag prata om min mans ex, det kunde jag inte innan. Men jag skulle aldrig vilja veta något om hans sexliv, men berättar gärna för honom hur dåligt jag hade det innan honom 😉

  1. Haha ja men lite så är det väl 😉 Då är det ju nästan bara en krydda att berätta. Skämt å sido så var det lite så för mig, att det var många ”konstiga sexstunder” innan min man kom med i bilden ☺️

 13. Jag känner igen det där med att å ena sidan vilja veta någonting och ställa frågan men å andra sidan inte tycka om svaret.. Haha. Varken jag eller min sambo har dock haft något förhållande innan varandra så vi slipper den där jobbiga delen med ”riktiga” ex 🙂

 14. Jag kan fråga ibland om min pojkväns ex, men då är jag mest bara nyfiken. Jag är lite svartsjuk ibland, så skulle han säga något om någon annans kropp eller så skulle jag inte alls bli glad, hahah <3

  1. Ja det kan ju vara känsligt med komplimanger om ex. Speciellt om man själv inte har liknande kroppsdetaljer eller egenskaper. Det förstår jag inte varför man ska ta upp med sin nuvarande partner.

 15. Det är väl alltid lite spännande att veta mer om andras sexliv och extra nyfiken kan man ju så klart bli på sin partners tidigare erfarenheter. Hade önskat att det gick att ta del av det på ett sådär förtroligt men ändå obrytt sett, att det liksom inte rör mig rent känslomässigt.

  Jag kan dock känna ibland att när man föreslår att prova nåt nytt kan man få till svar att ens partner inte känner att det är ”hens grej”. Varför kan man ju då bara spekulera i, kanske för att hen tror att hen inte gillar det eller för att hen har tidigare negativa erfarenheter av det. Det kan jag tycka känns lite trist eftersom det delvis riskerar att hämma en själv till att ta nya intiativ men också för att det lämnar en med en del frågetecken. Kanske hade man haft möjlighet att upptäcka nåt nytt ihop men samtligt så är det svårt att få ett riktigt svar eftersom ingen vill berätta/veta för mycket om anledningen.

  1. Tack för långt svar. Ja man vill ju förstå sin livspartner. Om det finns hämningar från förr (som jag har) så vill man ju förklara varför man har dessa. Det för ju varandra närmare.

 16. Vi pratar nästan aldrig om våra ex, och i synnerhet inte om några intima detaljer. Då var då och nu är nu. Personligen har jag inget större intresse av att grotta ner mig i det förflutna oavsett vad det handlar om. Jag lever nu och är på väg mot framtiden.

 17. Vi har alltid varit väldigt öppna om våra ex kanske inte dem mest intima sakerna, det har förvisso varit känsligt för oss båda. Men någonstans behövde vi nog det från början för att komma dit vi är idag 😀

  1. Det är verkligen intressant, hur många i denna fråga resonerar olika. De flesta verkar ändå tycka att vid detaljerad sexinformation går en gräns…

 18. Så viktigt att kunna prata utan att bli sura på varandra, sen köper jag att man kanske inte vill veta detaljer. Men man ska inte glömma, ett exr ett ex och ens partner har valt en före ett ex, alltså finns det inget att bli svartsjuk över 🤗

 19. Alla har vi ju våra ex från förr. Men jag kan inte dra mig till minnes att jag mer ingående pratat om mitt sexliv med något gammalt ex med en ny tjej. Däremot är jag alltid öppen med mina sexuella preferenser och kinks.

  1. Det är ju bra att vara öppen med vad man gillar och inte. Det är ju dock ibland lätt att få följdfrågor hur man vet att man gillar eller inte gillar något i sängen 😉

 20. Svårt ämne som nog dyker upp i de flesta relationer. Efter lång tid tillsammans nu kommer det upp mer sällan, men det är klart att vår historia finns med oss alla, och det är naturligt det kan komma upp ibland. Däremot är jag inte så förtjust i att diskutera alla detaljer i sexlivet som var, varken mina egna eller hennes…

  1. Nej detaljerade sexuella upplevelser kan bli lite för känsligt och är kanske lite riskabelt att diskutera ur svartsjuke synpunkt. Men en del är ju dock inte alls svartsjuka ens i dessa diskussioner…

 21. Det är ju lite lättare när sexet man har nu slår allt tidigare med hästlängder, för oss båda. Så vi har väl pratat om ex i lite generella termer. Jag har tex sagt att ingen tidigare varit intresserad av att utforska lite mer, eller att ha sex mer eller mindre en hel dag, och att flera hade svårt att komma, eller att jag nog träffade G-punkten på en – fast varken jag eller hon fattade vad som hände (och inte utforskade det mer, som sagt). Och Anna har berättat att hon i princip aldrig tidigare kommit vid sex, att hon tyckt det varit tråkigt, har flera gånger bara legat på rygg och väntat på att han skulle ”bli klar”. Så igen, när vi nu har det så bra, så känns det som ett hyfsat säkert ämne, ändå. Men trots det går vi inte närmare än så.

  Men jag har många gånger tänkt, att skulle jag ha någon efter Anna, skulle jag ju aldrig någonsin kunna säga ett ord om hur ofta hon kommer tex. Det skulle ju bara inte gå.

  1. Så känner jag med. Att det känns som ett hyfsat säkert kort för mig att ta upp saker från mitt förflutna då jag inte tyckte själva sexakten var så lyckad med tidigare partners. Min man har haft bra sexakter innan mig men vi har nått höjder ihop som aldrig förr. Det är ju såklart mycket känsligare med det motsatta, att man haft helt otroligt sex med en tidigare kärlek tex…och sexet i den nuvarande relationen knakar lite…

 22. Mina ex har påverkat mig mycket. Min make är min bästa vän, så någon gång då och då kan jag känna ett behov att prata om tidigare relationer för att ventilera. Jag skulle inte vilja prata om detta med mina vänner. Det är för privat. Min man däremot ser jag ingen anledning att dölja något för. Vi har valt varandra och är varandras bästa vänner och då ska vi kunna vara öppna och ärliga, anser jag. Jag vill inte att någon av oss ska behöva känna att vi måste framställa ex och tidigare relationer i en sämre dager än vad de egentligen var, enbart för att den andra parten inte ska bli svartsjuk. Det känns i mina ögon osunt. Däremot hade jag inte tyckt det varit okej om min man inte bearbetat tidigare separationer och om jag känt att det funnits kärlekskänslor eller åtrå kvar gentemot ett ex. Ska tilläggas att jag är kvinna och haft många romantiska relationer och många kortvariga-och långvariga sexuella relationer, medan min man endast haft fem romantiska relationer (och inga relationer som enbart handlat om sex), så våra tidigare sexliv ser helt olika ut. Det gör att min man är ganska oerfaren trots att han är mycket äldre än mig, och därav har det varit intressant att höra om hans tidigare sexliv, för att bättre kunna förstå varför han ibland kan upplevas som tafatt i sängen. Hade jag inte vetat hur sexet varit i min mans tidigare relationer, hade nog min frustration över att behöva ”lära upp” min man varit betydligt större. Nu vet jag hur lite sexuell erfarenhet han har och då blir också min förståelse större.

  1. Jag tror att jag förstår vad du menar. Du har haft behov av att veta om din partners tidigare relationer för att förstå honom…och han dig. Ni har ju vitt skilda erfarenheter kring det sexuella och det är ju då lätt att man missförstår varandra om man inte kommunicerar. Så har jag känt med min historia också. Om min man inte skulle veta min sexuella historia skulle han inte på djupet förstå mig. För min historia kring sex och relationer har präglat mig mycket och på gott och ont gjort att jag är den jag är idag. Mest är jag dock tacksam för alla erfarenheter. De gör ju en ofta klokare 😉

 23. Vi pratade mer om våra ex när vi var yngre. Efter 23 år tillsammans så känns det ganska oviktigt vad som hände innan dess. Förstår inte riktigt grejen med att prata historia. Och gör man det är ju svartsjuka helt orimligt för din partner har ju trots allt valt dig.

  1. Jo så är det ju. Har man redan som yngre berört detta ämne tillsammans och man har levt länge ihop finns det väl inget att efter så lång tid ta upp som kan väcka en stor svartsjuka…speciellt inte om man är lycklig i det förhållandet man lever i. Det är väl dock annorlunda om man inte levt så länge ihop och det börjar knaka i fogarna. Om man då vet att ens partner har ett gammalt ex den blev lämnad av så kan det ju kanske vara ett känsligare ämne att beröra…

 24. alla har vi något i ryggsäcken oavsett om vi vill eller inte …
  jag har oxå frågat min make om saker om hans X som jag egentligen inte ville veta men på något sätt ville jag de iaf.. så förstår dig 😀

  1. Ja den där dubbla känslan är nog vanligare än man tror. Jag var tvungen att fråga för att känna in var min egen gräns var ☺️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..