Nyligen lyssnade jag på ett poddavsnitt från i somras där ämnet var sex. Navid Modiri hade bjudit in tjejerna från ”Alla våra ligg” på sin podd ”Hur kan vi” för ett samtal om sex. Normalt sett är detta ingen podd som diskuterar sex utan brukar snarare diskutera diverse samhällsfrågor. Men detta var ändå ett förvånansvärt intressant och avslappnat samtal om sex. 

Öppet samtal om sex

Jag har tidigare sett några program med dessa tjejer på SVTplay och tycker det är jättebra att de lyfter sex som ett mer naturligt samtalsämnen. De är ju kanske 10-15 år yngre än jag och har inga barn än, men lever i förhållanden. De kan prata väldigt rakt och öppet kring ämnet sex. Även om det, enligt dem själva, kanske inte alltid varit självklart för dem. Navid är något äldre än dem och har barn. Jag uppskattade att han var så avslappnad och öppen om mäns tankar kring sex. Och även kring tankar som han och hans fru/sambo gemensamt brukade ventilera med varandra. Han ställde också frågor om tjejers sätt att tänka om sex på ett intresserat sätt. Då det var första gången jag lyssnade på Navids podd var det en glad överraskning att han vågade bjuda på sig själv också. Ett samtal blir ju så mycket mer givande att lyssna på om båda parter bidrar med sina personliga reflektioner och erfarenheter från sitt egna liv tycker jag.

Inspirerad att bli en bättre mamma

Jag inspirerades mycket av när Navid berättade om hur han lyfter sex till diskussion med sin 8 åriga dotter, på en för henne anpassad nivå. Jag har väl småpratat lite ytligt med min äldsta, men kände mig inspirerad att ta upp ämnet igen när jag lyssnat klart på podden. Intresset att prata om det fanns inte nu. Men jag ville ändå låta veta att om behovet finns att fråga om sex, nu eller om ett, två eller fem år så är det bara att fråga mig eller pappa. Jag sa vidare att nästan alla vuxna har sex men inte så många pratar om det. Jag sa också att det är helt ok att ta på sig själv och njuta av det…

Svårt med föräldrars sexliv

Jag fastnade också vid tjejernas tankar (framförallt den enas) om att porr och onani och även föräldrars sexliv är tabun som är svåra att sopa under mattan. I mitt huvud vill jag gärna sopa dessa tabun under mattan, även om det inte alltid är helt enkelt. Jag har inget behov av att sitta och snacka sex med min mamma, men att inte skämmas i tanken för att min mamma och pappa har haft eller har sex, det har jag jobbat en hel del med. Jag tror det är enklare att tänka på sina föräldrar som sexuellt aktiva när man själv fått barn och är i föräldrarollen. Man sitter då lite mer i samma sits och förstår att man har en sexdrift även som mamma och pappa. Så var det i alla fall för mig.

Pinsam gör det pinsamt

Att förmedla till mina barn att de gärna får utforska sitt kön och att detta är helt normalt är viktigt enligt mig. Ja det är det viktigaste jobbet jag har när det gäller att prata sex med mina barn tycker jag. Det var det jag själv hade velat höra av mina egna föräldrar. Problemet är ju oftast att man som förälder tar tag i detta ämne för sent och då blir det bara pinsamt. Min äldsta reagerade inte med att skämmas vid vårt snack. Men jag minns när man hunnit bli 12-13 år, då var det väldigt pinsamt att snacka sex. Samtidigt så tror jag det blir pinsamt mycket för att den vuxne själv tycker det känns pinsamt. Och förhoppningsvis så utstrålade inte jag någon sådan känsla.

Lätt att vara kluven till porr

Vad gäller porrindustrin så är den ju mansdominerad och en hel del kvinnor blir säkerligen utnyttjade i denna bransch. Men det är ingen anledning för mig att inte tillåta mig att njuta av bra porrfilm. Jag tänker inte skämmas på min kammare av den porr jag går igång på. Ibland, som en av tjejerna nämnde, är det ju gränsen till det totalförbjudna man tänder på. Om man både vill ha kakan, men samtidigt ser en förnedring i filmen kan man ju bli kluven i sitt moraltänk. Men som också nämndes i podden, så finns det kvinnor (och män) som faktiskt vill ”förnedras” och utnyttjas som en del i sexakten. Det är lätt att glömma bort om man inte går igång på sånt.

Riskanalys behövs inför äventyr

På tal om ”att både äta och ha kvar kakan” så diskuterades vanlig tvåsamhet kontra polyamorös livsstil. Alternativ till detta diskuterades också såsom ett trekantsinslag. En del ”normalsvenssons” kunde nog vara lite sugna på detta trodde man. Det nämndes att man skulle behöva fördjupa sig i gemensamma gränser och djupdyka i hur man skulle reagera på olika scenarier inför en eventuell trekant. Och att risken med detta var att smärta skulle kunna uppstå och sårade förtroenden.

Levande bevis på lyckoträff

Personligen så har jag ju nu erfarenheter kring just detta med trekant. Och i vårt fall så har det inte varit tillstymmelse av smärta trots djupdykning kring sexuella gränser och känslor för olika scenarier. Istället har vi snarare känt oss som ett riktigt dreamteam efteråt med nyförälskelse som krydda. Det kan alltså sluta med att båda i förhållandet bara har eggats av situationen och samtidigt bevisat för varandra hur mycket man kan lita på varandra. Tilliten kan få sig en enorm boost. Sen tror jag att man kan vara mer eller mindre mogen och lämpad för det. Personligen så var detta otänkbart för mig för 10 år sedan. Kanske är det också så att det är något som blir enklare att hantera efter man är klar med familjebildandet.

Hur som helst så var det ett väldigt intressant samtal om sex som gav en hel del inspiration 👍


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Att vara öppen om sex med barnen har alltid varit en självklarhet för oss.
  Dock tycker dom att det är sjukt pinsamt samtalsämne.
  Att ta på sig själv när man är i fred på sitt rum har vi alltid hanterat naturligt som en självklarhet.
  Nu har vi ju även en som är sexuellt aktiv och det gör vi heller ingen stor grej av.

  1. Ja det minns man ju själv från tidiga tonårstiden att det var väldigt pinsamt att snacka sex. Det är ju inte så lätt att veta exakt i vilken ålder man ska börja snacka om sex med sina barn, men jag tror definitivt före de går in i tonåren.
   Jag vet inte varför det är blygsamt för föräldern att snacka sex med sina barn. Men kanske är det för att man är rädd för att få frågor om sitt eget sexliv. Att man vill hyscha med det på något sätt fast det är helt naturligt…

   1. Vi tycker inte det är blygsamt alls, men våra barn gillar nog inte tanken på att vi fortfarande har sex (fast dom vet och mest troligt har hört oss). Visste dom dessutom hur vi har sex 🤣🤣 oj, oj, oj….
    Jag vet att det kanske låter konstigt men jag skulle till och med kunna uppmuntra dom till onani för att lära känna sina kroppar. Ja till och med uppmuntra till användande av sexleksaker. Men det är att gå för långt!! Jag önskar mina barn ett blomstrande sexliv i framtiden med sina framtida partners. 😀

    1. Det låter härligt att ni som föräldrar inte har några problem att ta upp sex med era barn även om de själva är blyga för det 👍

     Jag tycker också onani är väldigt viktigt för dem att aldrig skämmas för och något jag verkligen hoppas de kan njuta av. Men jag kan inte säga att jag med lätthet snackar med min äldsta om sex. Det är inget jag tar upp lite då och då som jag önskar jag kunde utan mer något jag pushar fram för jag vill ju att sex ska vara helt naturligt för dem. Men det sitter kvar hämningar i mig att mina föräldrar aldrig snackade sex med mig som barn. Men jag jobbar på det…

     1. Vi har alla nått att jobba på, du och din man har kommit längre än oss gällande annat gällande det sexuella.
      Vi ha mer svårt att prata med varandra än med våra barn. Dock är ju samtalen med våra barn mer kliniska och ganska oskyldiga.
      Mellan mig och min fru vill jag ha de mer frigjort och naket i samtalen.
      Jag tycker du är stark i hur långt du kommit.😀

 2. Jag har pratat ganska mycket sex med barnen och det har känts naturligt. Sonen hade problem med trång förhud och då blev det naturligt att prata om det, att töja och träna upp den, och vi kom in på stånd och jag fick senare också berätta att det är naturligt med nattliga utlösningar. Med tjejerna har det blivit ännu mer sexprat. Väldigt mycket med ena faktiskt. Jag kan inte gå in på detaljer (även om det vore intressant), i fall hon skulle läsa, men det har handlat om olika orgasmer, sex i relationer, reflektioner på sex i media och film. Jag tycker det är viktigt att de ska förstå att de duger precis som de är och inte måste leva upp till alla möjliga förväntningar om hur sex ska vara, utan stå för sin uppfattning. De ska njuta och trivas. Det är naturligt att tända på porr, men det är också bra att våga reagera och tycka att saker är fel. Det är inte naturligt att kvinnor ska få kräkreflexer och se plågade ut av oralsex. Det är inte naturligt att plötsligt få en kuk analt(utan uppvärming) , eller suga en kuk som varit i analen. Att vissa väljer detta är en sak, men jag tycker det är lite skämmande att unga människor och barn får sitt första möte av sex på detta sätt, genom porr.

  1. Tack för bra reflektioner! Vad härligt att du kunnat prata med dina barn om sex på ett sätt som känts naturligt. Jag är i förstadiet till detta med sexsnack med barnen då de inte är så gamla än. Jag har också pratat om trång förhud med min son för det var lite trångt där ett tag och vi har det i släkten.
   Att ens barn ska känna att de duger som de är och bara göra sexuella saker de vill och känner sig trygga med är ju viktigt.
   När jag var ungdom var inte analsex på tapeten, men dock när jag var i 25 års åldern. Och jag testade detta med tveksamhet och så kommer ju ens barn också göra med saker. Ta ett kliv ut och så kanske de inte gillar vissa saker eller så gör de det. Men att de vid sin sexdebut ska fundera på om de ska ha analsex, göra deap throat eller inte vill jag ju inte att mina barn ska behöva göra. Att gå från analsex till vanligt sex innebär ju en risk för slidinfektion vilket jag kommer upplysa mina barn om. Till mun är ofräscht enligt mig.
   Att förekomma barnen med snack om porrfilmer är bra om man gör det på ett sätt där man inte dömer. För om man bara snackar negativt om porrfilm kommer ju en skam att komma när de sedan ser en. För jag tror det är oundvikligt att hålla ungdomar borta från porr, och jag ser heller inte varför. Jag kommer iaf se till att tipsa att kolla in hur tjejer och kvinnor kommer 😉
   Det är lite svårt för mig att helt uttala mig om allt detta då jag inte är där än med mina barn.

   1. För mig har barnen styrt samtalen ganska mycket och det har bla kommit fram att de har upplevt att det finns väldigt mycket förväntan på hur sex ska vara. Från ha gått från en härlig och nyfiken inställning till sex, fick jag trösta en gråtande dotter som hade pressat sin kropp alldeles för mycket. Nu upplever jag att hon hittat tillbaka med en ny kille. Jag har aldrig gett egna tips. Det känns alldeles för intimt. De flesta är för svarta och vita när det gäller porr tycker jag. Bland porrmotståndare är allt negativt och porrförespråkare försvarar porr i alla lägen. Det är okej att tända på det och det är okej att uppleva der avtändande. Det är okej att vara kritisk mot något, och positiv till något annat. Om jag skulle jämföra mig med kvinnor i porr skulle jag i de allra flesta fall känna mig totalt värdelös, men jag tillåter mig att vara som jag är.

    1. Det lät jobbigt för din dotter men skönt det verkar bättre nu. Bra att låta barnet styra samtalet…och försöka anpassa frågor och svar så gott det går längs vägen.
     Ja håller med om att det är för svart eller vitt när det gäller porr…

 3. Intressant! Alla våra ligg är ju en väldigt bra podd också, kul att de gästade. Jag tror vi kommer försöka vara öppna om sex och samlevnad med vår son för att inte göra ämnet till något konstigt.

 4. Vilken intressant podd. Den kanske man ska lyssna på någon gång. Fast jag har inte fattat grejer med poddar 🙈

  1. Jag har också varit lite ”sen” med detta men det är väldigt intressant och känns mindre konstlat än talk shows på tv/sommarpratare på radio som känns mycket mer regisserat och mer präktigt. Sommarpratare kan ju dock vara väldigt intressanta de med 👍

  1. Tack. Jag hade också önskat det när jag växte upp..Sen är ju mitt element att skriva och jag är inte lika modig när det kommer till att snacka om sex. Men jag tycker det är spännande och slappnar av när man möter någon likasinnad 😊

  1. Ja man känner som man gör och ska lyssna till det… Bra att du inte sätter förbud för då blir det ofta ett smygande tror jag och det är bättre att inte behöva skämmas. Sen kan ju vissa må bättre av att inte veta detaljer som du skriver. Och då får man ju bara vara ärlig med det 😊

 5. Vad roligt att den podden tog med det i sin podd! Sex är ju en sak som ska pratas mer om för det är ju inget konstigt och ska inte ses som pinsamt eller fult! Jag har alltid haft bra relation till mina föräldrar och öppet kunna prata och skämta om sånt, det är väldigt skönt och roligt att det inte är något pinsamt i min familj 🙂 När jag var liten och frågade om hur barn blev till så tog mamma direkt fram en bok och visade hur det ser ut i olika stadier, hur det går till och allt sånt! Bra att göra det med sina barn även om jag då tyckte det var lite pinsamt!

  1. Ja då har du ett bra föredöme att ta efter 😃 Ja det var ju pinsamt med sexprat minns man ju som ungdom men dock ändå så viktigt. För barn tar ju efter oss vuxna och om vi inte vågar prata om det tror ju barnet att det är något deras föräldrar skäms för. Att barnen vågar fråga om sex är ju inte samma sak som att föräldrarna måste prata vitt och brett om sitt sexliv.

 6. Jag har själv ingen enfarenhet av poddar och förstår inte alls hur dom fungerar 🤔Detta lät som en väldigt intressant podd och jag skulle vilja veta mer om detta ämnet.Att prata sex med min son på snart 4år är uteslutet för min del.Det väntar vi med i några år med.

  1. Ja det är lite kul med dessa poddar och att de även kan beröra ämnet sex.
   Jag förstår om ni väntar ett antal år med sexsnacket med 4 åringen 😊

 7. Tycker det är jättebra att det finns samtal om sex som kan nyansera bilden eftersom många unga kanske får porr som en sexualundervisning om de har föräldrar som inte vill prata om sex med dom. Än så länge är mina barn för små men hoppas att vi kan ha öppna och bra samtal även om sex när dom blir äldre. Redan nu har vi pratat en del om att man äger rätten till sin egen kropp.

 8. Jag tycker att det är så sjukt viktigt att prata med sina barn om sex, finns så mycket som inte sas på sexualkunskapen i skolan som behöver sägas till unga!

  1. Visst finns det. Vet ju inte hur sexundervisningen är idag men får en känsla av att den är ganska bristfällig och ytlig i skolan även idag. För pinsamt ämne tycker nog många lärare…vilket är så synd. Att lära sig att sätta på en kondom och gå igenom vilka ord som finns för snippa, snopp och samlag är på en alldeles för banal och tråkig nivå.

 9. Att vara öppen är ju så viktigt ! Det finns verkligen poddar för allt ! Och de tycker jag är så bra då det alltid finns en podd som passar alla 😀

 10. Jag har alltid varit öppen och pratat om sex med min son. Gick en utbildning på 15 högskolepoäng som hette sex och samlevnad ur ett lärande perspektiv. Det fanns en som gått året innan som jag tyvärr missade också. Det var dock hur intressant som helst, och här hemma pratar vi öppet om de frågor som sonen ställt mig. Lika så har jag tagit diskussioner i klassrummet som mina år som lärare. Jag är ju både doula och lärare så därmed blir det ganska naturligt 🙂

  Numera är sex och samlevnad inskriven i läroplanen så den ska vara med från förskoleklass tills du slutar gymnasiet. Så var det inte tidigare 🙂

  1. Intressant att gå den utbildningen. Det vore ju toppen om det kom in mer som ett löpande ämne i skolorna med sex och samlevnad. Bra att du varit öppen med ämnet både med din son och i skolan som lärare 👍

 11. Tycker denna texten är väldigt intressant och viktig att förmedla till alla föräldrar. När man själv var yngre och när föräldrarna levde. Så prata vi aldrig om sex och samlevnad. Ingenting. Fick ta reda på allt på egen hand och via lektioner på skolan. Gissar att mina föräldrar skämdes att diskutera om detta ämne eller att dom tyckte jag inte var redo för det ännu!

  1. Tyvärr är det nog många föräldrar som tycker det. Det kommer nog jag också göra men det är ju dock så viktigt och det får bli lite pinsamt. Det ska göras iaf…

 12. Tycker det är så viktigt att man vågar prata sex i tid med sina barn.
  Alltså undervisningen i skolan är samma som för ca 20 år sedan så utvecklingen har inte kommit långt till sexualundervisningen…

 13. Älskar verkligen ”alla våra ligg” dom är så grymt roligat att lyssna på och har tagit upp en del som folk inte känner sig bekväma att prata med varandra om. Tänk vad enkelt livet vore om folk slutade skämmas över sex och bara kunde komma över kanten att prata om det.

 14. Det har verkligen börjat ske en positiv förändring när det gäller synen på och sättet man talar om sex. Tycker att det är jättebra! Det är konstigt att en sådan naturlig grej har varit så otroligt tabu så länge som det har varit.

 15. Jag har alltid pratat med barnen om sex på ett naturligt sätt utan att gå in i detalj. Jag vill inte att dom ska veta vad vi gör men att vi gör det. Jag har varit tydlig med att sex har man inte för att göra bebisar utan för att det är skönt och vackert med den man älskar. Ingen skam!

  1. Bra tycker jag. Att de ska veta att mamma och pappa har sex men inga detaljer…samt att man gör det till stor del för njutning och inte bara för att baka en bebis 😉

 16. vilket bra inlägg, för en sak jag tänkt på är hur fasiken ska jag ta upp detta med min son utan att han tycker att jag e jobbig o allt.
  Trekant är något jag hade velat prövat men är inte redo med att låna ut min make än men vem vet de kanske kommer.
  Först måste vi ju få igång vårt eget sexliv 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..