Ibland känner jag mig oerhört tacksam för att jag har möjligheten att njuta av sex. Det är nästan något som man tar för givet. Men det kunde ha varit annorlunda. Det finns de som inte är lika lyckligt lottade. Hur är sexlivet för någon med en funktionsnedsättning och vilka hinder innebär det i förhållande till onani och sex?

Det kunde ha varit jag

En anledning till att jag tänkt mycket kring detta är att en bekant till mig var med om en olycka i 20 års åldern med förlamning som följd. Det resulterade i ett liv i rullstol. För några år sedan var jag nära att vara med om en liknande olycka, som jag tack och lov lyckades undvika. Men händelsen har ofta fått mig att tänka på hur det hade varit att leva med en svårare funktionsnedsättning.

Ett ämne som intresserat mig

Visst har jag haft mina problem och mentala spärrar som jag kanske upplevt som ett handikapp. Det gör ju att jag i viss mån kan relatera till att vilja ha njutbart sex men inte kunna. Att viljan finns men kroppen inte styr rätt. Det känns ändå som att jag är långt ifrån att veta hur det att leva med en svårare funktionsnedsättning och att pga det vara funktionshindrad. Men då detta område intresserat mig så har jag ändå försökt ta reda på lite mer om det. Jag har bl a diskuterat det med en av mina läsare som skrev till mig och undrade om just detta ämne. Detta då han själv är funktionshindrad och tycker det är svårt att hitta någon att ha sex/vara ihop med p g a sina funktionsnedsättningar.

Ett grundläggande behov som är tabu

Att ha en svår fysisk funktionsnedsättning som på ett eller annat sätt är ett hinder för sex eller till och med onani måste vara ofattbart jobbigt. Sex är ju ett fundamentalt behov även om behovet är olika starkt hos alla. Att vara funktionshindrad är ju också ett ganska vitt begrepp. Man kan ju vara det på så många olika sätt och i olika grader.

Finns de som försöker hjälpa

Jag har sett en väldigt intressant föreläsning med arbetsterapeuten Stefan Balogh, som även är utbildad sexolog. Han har specialiserat sig på att hjälpa personer med funktionsnedsättningar att kunna ha sex eller onanera på egen hand. Han kommer bl a med ideér på hjälpmedel som t ex kan hjälpa till att styra snoppen rätt om man har okontrollerade rörelser i handen. Han jobbar även med positionering för att t ex möjliggöra en ställning som kanske är den enda där personen faktiskt kan få till en sexuell aktivitet. Han löser alltså inte erektionsproblem utan fixar till förutsättningarna för att kunna ha sex.

Gjorde mig varm i hjärtat

Att höra föreläsningen med Stefan gjorde mig verkligen varm i hjärtat. Han tänker så rätt och ser verkligen sex för vad det är. Ett grundläggande behov eller i det närmaste en rättighet i livets lek. Han pratade om personer som kunnat lägga av med starka smärtmediciner efter att de blivit sexuellt aktiva igen. Och om personer som aldrig kunnat onanera p g a att handen inte styr rätt, men som med rätt hjälpmedel och tips klarat detta.

Enorm tacksamhet

Tacksamheten från dessa personer måste vara enorm, även om kanske inte alla vågar uttrycka detta. Han har också haft kurser för funktionshindrade där de fått ta upp sina sexuella dilemman. Som de sedan fysiskt försökt visa/testa olika förslag till lösningar på. Det kunde vara en tanke på en lyftsele som någon kunde hänga i över en rullstol, eller en viss ställning med uppbyggt stöd omkring de som skulle ha sex. Alla hade såklart kläder på sig vid kurstillfället och det kunde kanske kallats för ”testa positioneringsidéer i praktiken”.

Men de som inte kan ändå?

En tanke jag haft, och ännu mer tänkte efter att jag lyssnat på denna arbetsterapeut, är hur det blir för de personer där man inte kan lösa/hjälpa till med problemet? I en intervju med arbetsterapeut Stefan kom en fråga om prostitution, som han inte ville gå in på mer än att han inte förespråkade det. Men vad gör man då för de stackarna som inte kan få till det på egen hand?

Borde ingå sex i vårdutbildningar

I ett samhälle där man kan lägga moralen helt på hyllan och mer se sex som det grundbehov det är så skulle sexundervisning mer utbrett finnas på vårdyrkenas utbildningar. För som det är nu vågar väldigt få i vården fråga om patienters sexliv. Alla, eller de flesta i alla fall, har ju ett behov av att onanera eller ha sex. Att då inte fråga om patientens sexliv när man pratar om allmäntillståndet och dennes vardag är ju egentligen väldigt konstigt.

I en drömvärld

I min drömvärld skulle en tjänst finnas, precis som en massagetjänst finns, där en med funktionsnedsättning fick hjälp av någon annans händer att få komma/få beröring av könet. Nästan som en smärtlindrande behandling eller som en behandling för välmående där kunden är helt passiv. Något liknande har de tydligen i vissa kommuner i Holland där de betalar ut bidrag så att handikappade kan köpa sexuella tjänster av ”sexsamariter”. Men i dagens Sverige skulle det kallas för prostitution och det är olagligt att köpa denna tjänst. Tänk att behöva känna sig olaglig om man ville ha beröring eller få komma för att man inte kan själv. Man kan ju aldrig be en anhörig om något sådant. Det hade ju anses helt sjukt om man gjorde det. Att tvingas avstå eller behöva använda prostitution känns som två ytterligheter. Jag hade känt mig förnedrad om jag var funktionshindrad och inte kunde få ha någon sexuell aktivitet.

Se sex som ett grundläggande behov

För att summera så känns det som vi är tillbaka på ruta ett, tabut kring sex i samhället. Alla gör det, men få pratar om det…och har man en så pass stor funktionsnedsättning att t ex armarna inte fungerar ja då är det kört om man inte har en partner. Bara för att ingen vågar prata om det. Det är rätt sorgligt tycker jag. Så jag önskar att samhället en dag kan erkänna sex som det grundläggande behov det är.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Jag har också läst en del berättelser från sexarbetare som beskriver sina, ofta mycket själsligt givande, sessioner med funktionsnedsatta. Jag tycker precis som du att dessa gruppers sexuella välmående inte är något som samhället bör ignorera, samtidigt jobbar de i motvind eftersom det finns en ”äckelstämpel” på funktionshinder och sex. Jag hörde en berättelse från en god man som berättade att boendepersonalen ville ha hjälp av denne att hindra huvudmannen att ha sex, eftersom detta av nån okänd, onämnd anledning uppfattades som självklart olämpligt. Det är ju klart att med en sexnegativ grundinställning blir det att ses som nån typ av utnyttjande som funktionsnedsatta måste skyddas mot till varje pris.

  1. Ja det bygger väl i ett sådant fall på en osäkerhet eller rädsla hos de som jobbar. Vad gör vi om vi råkar komma in under en sexuell aktivitet tex. Att de är obekväma med att riskera att se eller höra något intimt. Det är väl då enklast att sopa allt under mattan och försöka hindra denna aktivitet. Det måste dock drabba personen i fråga enormt. Jag tror iaf inte de sätter sig in i situationen själva för då hade de inte gjort så 🙁

   1. Ofattbart egentligen att utbildad vårdpersonal kan tycka så när de flesta vill/behöver ha sex med sig själv eller andra regelbundet.??? Vill man bara så kan medmänsklighet visas med respekt, känsla och stil.

 2. Svåra grejer, det här. Vi har väl varit inne på det förr, detta med prostitution, och gränsdragningar. Tänk om en kille skulle råka komma av ren normal massage (det har säkert hänt)? Är han sexköpare då, plötsligt? Och man kan ju njuta väldigt mycket av en massage, men att njuta sexuellt, då är det förbjudet. Och så vidare.

  Men visst, eftersom det finns så mycket skit inom prostitution, och eftersom de allra flesta inte lär prostituera sig för att de gillar sex så väldigt mycket, så är det svårt att helt argumentera för att det ska vara helt tillåtet också. Och detta som du tar upp är ännu en aspekt i det hela. Svåra saker, som sagt.

  1. Kunde inte sagt det bättre själv 😉

   Svårt är det. Man kan tycka att det inte skulle behöva vara antingen eller. Men gränsdragningarna är så svåra när det kommer till sex. Av väldigt många anledningar. Alla njuter så olika av det, olika hårt, olika mycket. Det är det mest intima också.

   En massage med happy ending med händer kan man ju tycka skulle vara oskyldigt. Och om en kvinna ligger och får massage skulle väl en vibrator och händer utvändigt vara tänkbart. Det invändiga skulle nog behöva undvikas. Men det skulle nog ändå vara för okontrollerat och för riskabelt. Kan frestelsen locka fram en våldtäkt? Är väl för nära att leka med elden. Svårt som sagt är det! Synd att några faller mellan stolarna bara…☺️

 3. Kan bara hålla med Liw, mkt bra skrivet!
  Kanske är det just de funktionshindrade som behöver sexets närhet, avslappnande- och lyckoskapande effekter mest av alla. Borde inte sex vara en del i vårdprocessen? Smärtlindring forskas det en del om och resultaten är ju avgörande för mångas livskvalitet. Kan sexuell njutning också komma att anses som ett viktigt botemedel?
  Har dock en barndomskompis som blev förlamad från midjan i en MC-olycka och när vi pratar lite djupare är inte sexet det första han tar upp mer då saknar han social rörlighet/stimulans. Han förmedlar ändå en sån livssyn och livslust som jag brukar tänka på när jag tycker att livet suger.

  1. Tack! 🙂
   Ja jag tror en orgasm eller flera i viss grad kan liknas vid smärtmedicin. Båda får ju kroppen att slappna av. Smärtlindring handlar ju till stor del om att få muskler att slappna av och att få ut endorfinliknande/lugnande medel i kroppen. Efter en orgasm är man ju ofta lugn, avslappnad och nöjd.
   Det låter som din vän har hittat någon sorts livsglädje i livet, härligt 👍

 4. Intressant och tänkvärt inlägg. Jag vet att min barnmorska och jag pratade om det att förr rekommenderade de p-spruta till kvinnor med funktionsnedsättning för de inte skulle bli med barn. För att så kallat kunna kontrollera att de skötte sitt preventivmedel. Vi kom in på det då jag berättade att jag arbetar på en särskola. Därför tror jag med på att vården borde vara mer öppen med att hjälpa till.

  1. Ja att börja prata om det i vården är ju ett första steg. Dörren öppnas ju inte ens när man är gravid och träffar barnmorskan, iaf inte vid mina 3 graviditeter. Tror inte ens jag fick frågan om jag undrade något kring sex efter jag fått barn, på efterkontrollen. Men tror dock jag själv frågade hur mitt knip var efter första barnet. Men det tyckte hon inte var så bra…jag kom ihåg att det gjorde mig lite ledsen. Efter 3 barn vet jag bättre än att man hittat knipet efter 2 månader. Ge det ett par år så är det lättare 😉

 5. Åh vad bra att du tar upp detta! Jag jobbar som arbetsledare för personliga assistenter och detta är ett ämne jag ofta tar upp på våra personalmöte. Många blir generade men jag tycker att det är jätteviktigt. Vi har även haft en utbildning inom detta.
  Tack för att du engagerar dig!

  1. Vad bra att du som arbetsledare vågar ta upp ämnet. Folk får bli generade, för det är väl oundvikligt. Det skulle vara intressant att se vad den utbildningen innehöll. Tack för att du engagerar dig 💕

 6. Väldigt viktigt att du tar upp detta , har en i familjen som är förlamad å sitter i permobil man undrar ju hur han ska kunna ha sitt liv så normalt som möjligt med allt vad det innebär

  1. Ja man undrar ibland kring hur en del löser vissa intima aktiviteter. Man förstår ju inte då man aldrig varit i liknande situation själv. Är det en anhörig kan det vara känsligt att fråga, en vän kanske man lättare kan fråga…

 7. Jag har inte tänkt på det här men nu väcktes verkligen funderingar. Vilket bra inlägg du har skrivit! Det måste verkligen pratas mer om detta!

 8. Du lyfter en viktig fråga som jag känner mig väldigt kluven kring. Tänker att det finns säkert människor som pga utseende inte heller har det lätt att få till det, vart ska gränsen dras liksom för även de lär ju ha det jobbigt kring ämnet kan en tänka.
  Samtidigt så har jag följt några individer på Instagram som säljer sex, just de som jag har följt har mått väldigt dåligt och använt det som någon form av självskadebeteende.
  Så vill jag ju inte ha det heller..
  Är det en mänsklig rättighet att ha sex är en fundering som dyker upp nu när jag skriver, jag vet inte riktigt vad jag tycker där men kroppskontakt utan det sexuella kan jag tycka att alla på något sätt skulle ha tillgång till. Det är ett jättesvårt ämne verkligen.

  1. Ja det är inte lätt. Beröring av kroppen är ju nummer ett. Att ha sex med någon annan är ju mer komplicerat, då är man ju två. Men tänk att aldrig fysiskt få beröring av intima delar. Tror inte riktigt man kan föreställa sig hur det är. Men att inte kunna träffa någon att leva med/ha sex med är kanske lika jobbigt, om man tex har utseendet emot sig. Även om man kan ta på sig själv…

 9. Jag personligen har faktiskt inte tänkt på det så här långt .Men nu efter ditt inlägg börjar jag också att fundera på hur man kan hjälpa en handikappad person som saknar känseln.

  1. Kul att tankar väcks. Det är ju säkert en stor själslig upphetsning och tillfredsställelse att se någon njuta av sex med en själv, även om man inte känner något. Att se någon i extas pga en själv. Så att hjälpa dem att träffa någon är väl grejen.

 10. Det är en väldigt viktig fråga för precis som du ska ju en med funktionshinder kunna få njutning sexuellt. Vi människor mår ju bra av det. Och jag tycker det är så synd att det är en sån tabu runt sex, att man inte kan prata om det utan att skämmas. Hoppas det blir bättre med det i framtiden 🙂

  1. Det hoppas jag med. Ja sexbehovet minskar nog inte bara för att man är funktionshindrad. Iaf inte behovet av att få beröring och av att få njuta och ge njutning.

 11. Viktigt och inte särskilt omtalat ämne du tar upp (precis som vanligt). Det borde tas fram utbildningsmaterial eller göras dokumentärer kring detta eftersom jag misstänker att det är tabu idag. Jag blir alltid lika varm om hjärtat när jag ser att en funktionshindrad person har ett förhållande och därmed förmodligen ett sexliv, men så är det nog inte för många

  1. Ja en dokumentär hade varit väldigt intressant! Jag blir också varm i hjärtat när jag ser oväntad eller omaka kärlek eller kärlek mellan fysiskt eller mentalt nedsatta personer. Då är den som vackrast, kärleken.

 12. Detta ämne är något vi pratat om på mitt boende inom LSS, oftast är de som ligger på en lägre nivå mer kunniga inom onani, de har ingen tabu utan känner sig fram själva. De som ligger på en högre nivå (tjejer framförallt) har mer spärrar och har svårare för detta, det förstår inte att sex är något skönt utan för dem gör det bara ont.

  1. Intressant. På en lägre nivå styr väl driften mer och de funderar inte lika mycket på varför, hur det ”ska” vara osv.
   Bra att ni pratar om det! 👍

 13. Hej, intressant inlägg, men jag rekommenderar dig att läsa på lite om de olika begreppen och vad de innebär.

   1. Funktionshinder, handikappad, du använder inte begreppen korrekt när du skriver om dem i din blogg. Det kan vara kränkande för den det berör. Du skriver tex att om man är så pass funktionshindrad så att inte armarna fungerar, det är mer korrekt att skriva att pga funktionsnedsättning…..
    Funktionshinder är begränsningen som det innebär för en funktionsnedsättning i relation till omgivningen och inte personen.
    Tack.

    1. Vad bra att du beskriver mina ordmissar. Ja en funktionsnedsättning har man ju, att tex inte kunna använda sin arm. Och det innebär ju ett funktionshinder i personens vardag.
     Korrigerat inlägget 😉👍

 14. Jättebra att arbetsterapeuten inriktade sig på sexuella hjälpmedel. Det behövs nog, och kanske vore det bra om det skulle finnas någon man kan remitteras till för att få hjälp med detta, med någon som är van att prata om sex. Jag tror dessutom att vården behöver bli bättre på att prata om sex, tex vid olika sjukdomstillstånd och läkemedelsbehandling som misstänks påverka lust och funktion.

  Att utföra sexuella handlingar inom vården är däremot väldigt komplicerat och det tror jag inte på. Sex är inte som andra saker.

  Om man skulle erbjuda hjälp med sex i vården , kan jag bara se att det gäller dem som inte kan onanera, och jag tror inte sex är så ”enkelt” att någon anställd bara kommer och tillfredsäller det behovet. Sex är ju så mycket mer. Den som behöver hjälp måste ju oftast få rätt känsla, bli upphetsad och då måste ju den som säljer den sexuella handlingen ge av sig själv på ett sätt som känns väldigt främmande. Jag tror inte det funkar så ofta att bara erbjuda en ”hjälpande hand”

  Jag är egentligen inte emot att någon som vill sälja sex, gör det, och då är det ju inget fel att någon köper heller. Oavsett handikapp eller inte. Problemet är att det är för många som inte mår bara av att sälja sex, och vissa mår riktigt dåligt av det.

  Jag håller dock med om att det skulle vara jättejobbigt att inte kunna tillfredställa sig själv. När det gäller annan närhet blir det helt fel att personer med olika handikapp, ses som oförmögna att få kärlek och närhet. Om de får bidrag för sex och närhet bekräftar man också att de är extra ointressanta att röra vid och det blir ju helt fel…

  1. Ja det är inget lätt ämne. Det är svårt i flera aspekter när man tänker hjälp till de som inte kan få till det själva. Att skapa lust för den man behandlar blir ju känsligt och något man tex inte behöver tänka på under en vanlig massage. Det komplicerar ju det hela. Isf skulle det vara 30 min pill med könet som gavs. Inget krav på utlösning, stånd eller så…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..