Sex är något som de allra flesta utövar, njuter av och även gillar att höra andras resonemang kring. Men kring ämnet sex finns ett stort hemlighetsmakeri…när det kommer till den enskilde. Varför kan man undra?

En av kickarna med att skriva denna blogg är att det är så få som pratar öppet om sex, då det anses vara en ytterst privat sak.
Det har fått mig att fundera och försöka bena ut varför det är så.

Sex har blivit tabu

Varför är sexuell njutning så känsligt att prata om? Annan njutning, som t.ex. att ta emot en massage, har vi ju inget problem att prata om. Alla vet ju om att nästan alla har sex, mys eller petting eller någon annan sexuell aktivitet. Jag kan tänka mig att det har sitt ursprung i att man i ett längre historiskt perspektiv behövt få folk att jobba och ta sitt ansvar i samhället. Därför har man gjort det ”syndigt” att ha sex. Annars hade ju många inte gjort annat än att ha sex mest hela dagarna. Sex är ju en gratis sysselsättning som är ganska trevlig att ägna sig åt. Och har varit så i alla tider. Religioner har i historien använts för att ”kontrollera” folk och sex fick stämpeln att vara syndigt och något som man bara gjorde med sin äkta make eller maka i syfte att skaffa barn. Resultatet blev att folk smög med sexlivet, för de kunde såklart inte motstå denna naturliga njutningskraft.

Men sex har knappast alltid varit tabu

I den gamla klassikern Grottbjörnens folk serien läste jag om det djuriska sexet. Där kändes det som ett ytterst naturligt behov som ingen skämdes för. Ungefär på samma sätt som att de blev hungriga och tvungna att äta, behövde de ibland även lätta på trycket och ha sex. Kanske inte alltid ett så charmigt tänk, men till viss del kan det faktiskt fascinera i dagens tänkande samhälle där folk t.o.m. avstår sex som om det inte var ett basbehov till förmån för ordning och reda och kontroll. Beröring är definitivt ett basbehov och sex, i någon form, brukar ju innehålla mycket beröring.

Sex fyller ingen samhällsnytta. Eller?

Antagligen är det arvet från vår historia som lever kvar, att det är något egoistiskt och icke samhällsnyttigt med sex. Det får man liksom sköta om hemma var och en på sin egen kammare och inte prata högt om. Det har inget med jobb, samhället eller nytta att göra, förutom nyttan vid barnagörande. Sex i sig fyller ju ingen samhällsnytta. De som jobbar med sex är ju inte accepterade att vara yrkesverksamma. Först om folk har problem anses prat om sex vara ett jobb i form av en sexolog/psykolog. Men att ha sex som ett jobb har aldrig ansetts som okej. Då är det olagligt eller åtminstone olämpligt och kallas prostitution.

2 steg framåt och 3 bakåt

Det är som kvinna betydligt enklare att ta för sig och snacka om sex idag än för ca 20-30 år sedan. Vi kan mer och mer uttala att vi gillar sex och att man njuter av att ta sig tid till detta. Vi har vågat bli mer ego, eller vågat erkänna våra drömmar och ser fler delar av oss själva. Men ändå finns den där, den osynliga blöta filten över oss som gör att vi är tvungna att hålla tillbaka elden inom oss. I mångt och mycket så har vi ju blivit mer tillknäppta än vad våra föräldrar var på det glada 70-talet och in på 80-talet när det normala var att gå topless på badstranden. Så frågan är om vi verkligen går framåt eller bakåt.

Lagom är bäst. Eller?

Många kan ha åsikter om att folk har för mycket sex, för konstigt sex, för annorlunda osv. Att inte kunna njuta av sex är minst lika tabu som att överdriva detta njutningsfenomen. Men det är ju ändå i ”Lagomlandet” vi bor. Därför tycker jag det är spännande, pirrigt, nervöst men framförallt eggande att gå utanför det vanliga accepterade mellanskiktet och känna på ytterligheterna lite. 😉

Jag har definitivt varit i den ena ytterligheten utan orgasmer där sex i regel inte gav någon positiv känsla. Nu börjar jag närma mig den andra sidan där jag börjar våga trycka bort undermedvetna skamkänslor för att verkligen njuta av sex och stå för det.

 

 

 1. Skulle vilja säga att jag pratar gärna om sex, det är något vi alla har om inte med oss själva så har vi en partner. Men jag vet att man får vakta tungan när man är hos svärföräldrar. I min familj har vi alltid varit öppna med att prata om sex, kanske inte om att vi har det men iallafall så är det intet tabubelagt ämne. När jag fyllde 15 så fick jag en p-tidning av morsan och ett paket kondomer, med orden ”Se nu till att använde dem”. Lite så var det så när man förlorade oskulden så visste ju hela familjen innan jag själv hade kopplat det..

  Hos svärföräldrarna så är det tvärtom , där pratar man inte om sånt.

  1. Vilka härliga föräldrar du verkar ha! En sådan lättsam och självklar inställning till sex vill jag också ha mot min barn. Jag vill att de ska känna att de gärna får ta på sig själva och utforska…
   Mina föräldrar har alltid haft lätt för att visa sig nakna i hemmet så det har jag fått med mig 😉 Det är jag tacksam för att inte vara blyg naken.
   Idag är de öppna med att de njuter av sex. Det är ett starkt budskap från dem att alltid underhålla detta på ett eller annat sätt.
   Men när jag var tonåring minns jag inte att de pratade om detta med mig alls, det gjorde jag med kompisar. Jag pratade definitivt inte om min oskuld med dem.

 2. Jag talar ju om sex och skriver om det, kallar mig kärlekskrigare. Det som händer är att jag har fått många öppna vänner, men också att många av de gamla försvunnit, för de känner inte igen mig… och detta trots att det är som du säger, de flesta har sex och de flesta njuter av det.

  Synen på sex har ju gått i vågor genom århundradena och här är en av mina artiklar om det. (1600-talet var rena mörkret). http://lustochliv.blogspot.se/2016/01/sexualitet-de-svenska-sharialagarna.html

  1. Jag känner igen det där. Men jag har inte snackat med så jättemånga vänner om sex men jag kommer på mig själv att jag testar mig fram och är det en vän där sex-dörren känns väldigt låst så tappar jag intresset lite om jag ska vara ärlig. Detta har kommit med åren. Sexsnack är ju en sådan härlig krydda att blanda in i samtal men jag inser ju att det inte passar alla. Och med vissa vänner har man ju mycket annat gemensamt 😉
   PS: Vilken intressant läsning om 1600-talet….det sorgliga är att så mycket av sexsynden lades på kvinnan. Men lite positivt, mitt i allt, att de trodde att kvinnan var tvungen att komma/njuta för att ett barn skulle bli till 😉

   1. ”Sex är lika viktigt som att äta eller dricka och vi borde låta den aptiten (lusten!) bli tillfredsställd med lika lite återhållsamhet eller falsk blygsamhet som den andra!”

    Tyvärr så sitter det väldigt djupt i många att sex är skamligt och därför hemligt!

    Mina föräldrar var tyvärr väldigt pryda – så att jag har blivit motsatsen – kan ha varit min ungdomsrevolt?

    Jag har uppfattningen att bland norm brytare – så är det vanligare och lättare att prata om sex – jag har umgåtts med en hel del bdsm utövare, homo och bi sexuella.

    Själv så är jag Polyamorös!
    Jag tror att processen att inse att man skiljer sig från massorna och att behöva ”komma ut” – gör att man ifrågasätter normer, Stereotyper och fördomar!
    Dessutom så blir man medveten om att helt vanlig ”vanilj sex” – ändå väcker en massa skam och ångest hos medelsvensson!

    Detta är förbannat trist, kontraproduktivt och totalt överflödigt!

    Jag kom själv underfund med att jag är Polyamorös – när jag var 40+ och att jag alltid har varit det, men jag har inte varit medveten om det!

    Jag hade varit präglad som Pavlovs hundar i att man kan och får bara älska en åt gången!

    Det visade sig att det är fel! Jag har känslomässig simultankapacitet – jag kan och har älskat flera personer samtidigt! Jag tror att många har den förmågan – men de är inte medvetna om det!

    Poly är inte för alla – men efter att ha älskat och blivit älskad av två helt underbara kvinnor samtidigt – med ärlighet och öppenhet!
    Så kan jag bortom varje tvivel säga att Mono är inte för mig!

    När jag då en gång har insett att allt kanske inte är som sagts till mig – att det finns andra sätt! Så började jag undra – vad finns det mer för livslögner som vi lever med?

    Är alla sexuella tabun – all skam, all ångest – något som vi programmerats/präglats till – som Pavlovs hundar?

    Är det i själva verket som det sägs i citatet, att: ”Sex är lika viktigt som att äta eller dricka och vi borde låta den aptiten (lusten!) bli tillfredsställd med lika lite återhållsamhet eller falsk blygsamhet som den andra!” – förvisso är detta citat från en kanske lite tveksam källa, men det kan likförbannat vara väldigt sant!

    Källan är ”markis De Sade” – som hade en del andra idéer som kan ses som udda!

    Själv så har jag börjat att fundera på om det inte är så att: Sex är en mänsklig rättighet? Aldrig en skyldighet, men alltid en rättighet? Går det ihop?
    Speciellt rörelsehindrades situation vad gäller sexualitet är något som verkar tigas ihjäl! Mer information, upplysning och stöd krävs! https://us9.campaign-archive.c om/?u=c6513bca77066a83490750b9 7…

    För att försöka att vara en kraft för det goda – så funderar jag på att starta en YouTube kanal som testar sexleksaker, pratar om sex, sexualitet, relationer och sexualpolitiska frågor!

    Vad gäller att testa sexleksaker – så skulle jag behöva samarbeta med en kvinna som kan testa leksakerna för kvinnor! Helst ska detta vara en vän som är en vän med förmåner – för att om vi har sex med varandra och bra sex med varandra – så kan vi även testa sexleksaker för par!

    Jag har haft vänner som anmält intresse för att testa sexleksaker – men vi är tyvärr inte intima med varandra!

    Så för att sammanfatta – Skit i normer, regler, konventioner, fördomar och stereotyper! Tillåt inte samhället att belägga dig med skam och ångest!

    Frigör dig! Ha din egen sexuella revolution!

    Om ni är en grupp vänner som är attraherade av varandra – bjud in till sexfester! Sök likasinnade – på fejjan, bodycontact eller DarkSide!

    Gör allt det du vill – men inte har vågat! Så länge ingen blir skadad!

    Enda regeln du behöver är: Safe, Sane and Consensual! = så länge allt är säkert, sunt och med samtycke och ingen far illa, tar skada eller blir besviken/förtvivlad/mår dåligt! Så kör hårt – livet är kort och så vitt vi vet, så får vi bara ett liv! Njut av det till fullo!

    ”Knulla, njut och var glada – för imorgon kan vi vara döda” ©Robban J. Malmö©

    1. Jag tror också mycket är ärvda tankar och levnadssätt som vi haft med oss sedan vi var små. Man ska leva två och två, älska en osv. Men alla får hitta sitt eget sätt som den mår bra av. Skönt att du tillslut hittade dig själv 😃

  1. Vad härligt! Jag har nog varit lite delad. Jag har velat prata om det men oftast skämts lite efteråt, speciellt om samtalspartnern inte öppnat upp sig tillbaka…☺️

 3. Även jag skriver om sex och njutning, för att jag inte längre har lust att bidra till klimatet/kulturen där det inte är ok att prata om sex. Säger även som både Charlotte ovan att många vänner uppskattar och nya vänner kanske särskilt, medan andra inte riktigt vågar känna igen mig eller sig. Och som Christer att det är annorlunda i möten med svärföräldrarna….även jag gav ”sex-present” till mina söner. En flaska glidmedel till 13-årsdagen….

  Så heja, heja för mer bloggare som vågar skriva om och lyfta sex-snacket!

  1. Klokt!
   Dessa presenter till barnen, jag är imponerad!! 🙂 Tala om att sätta ribban för att de kan komma och prata med en om allt. De lär ju förstå att man inte bara accepterar utan uppmuntrar dem att njuta av sin kropp och stimulera sin lust.
   Ja heja på att våga prata om allt som berör sex och samlevnad 🙂

 4. Det är en intressant fundering. Det är såklart fullt rimligt att det är olika enkelt, eller svårt för den delen, att tala om sex med olika personer. Det är olika svårt/enkelt att tala om andra inte helt triviala ämnen med olika personer. Känslor är svåra och personliga och ibland vill man inte dela dem med alla, och man kan nog dela olika känslor med olika personer i olika tidpunkter. Med ens partner är det ju lite annorlunda, här borde bägge parter se poängen i att dela så mycket som möjligt med varandra. Dels för att man är just partner men kanske än mer för att det blir så mycket enklare att dela tillvaro med någon om man vet vad den andre önskar,vill och känner. Det borde inte vara konstigare att prata om vilket sex man gillar och vad man önskar än att man pratar om vilken mat man gillar och vilken rätt man planerar till helgen. Jag är dock helt säker på att de flesta någongång har tvekat, eller inte alls vågat, prata om sina sexuella preferenser medan nästan alla nog vågat föreslå en ny maträtt på menyn. Detta inkluderar mig själv, jag vet inte varför men jag hoppas själv bli bättre på att berätta vad jag gillar. Oavsett om det rör mat eller sex eller en kombination av dem bägge.

  Och som allt, tack för intressanta inlägg som uppenbarligen lockar fram många tankar och tänkvärda kommentarer.

  1. Tack 😊
   Ja det är ju skillnad på att prata sex med en person man känner mer ytligt och hur kul det kan kännas jämfört med vikten av att kunna göra det med sin partner. Det är konstigt när man träffar på en person man knappt känner som helt ogenerat kan beröra ämnet sex på ett skönt sätt. I kontrast till exempelvis mitt tidigare långa förhållande där vi visste noll om varandras fantasier. Jag tror det är viktigt i ett förhållande att våga utmana varandra lite ibland…eller iaf att man har känslan att man får vara precis som man är, med eller utan sexuella infall 😊

 5. Tror vi som många andra familjer har varit uppdelade i olika faser. Till en början en stor tabu. Minns när pappa drog snacket med mig att ”det börjar gå rykten…” att jag skulle vara ”lätt att få omkull..” när jag vet att det i själva verket var min stora syster som störde sig på att jag hängde med ett gäng killar som var i hennes årskull.
  Men sen kom mina föräldras skilsmässa. Dom själva började dejta runt lite. Plötsligt fanns det en annan öppenhet.

  1. Ja faser genom livet är nog ganska vanligt. En skilsmässa med nytt dejtande och förälskelser tvingar ju fram en mer inblick i föräldrarnas busigheter.

   Åh de där ”ryktena” som så lätt sattes igång, de minns jag. Det var ju oftast de som vågade sticka ut/gå sin egen väg, t.ex. i högstadiet, som kunde drabbas. Och det låg ofta avundssjuka bakom. Det kunde vara så löjliga rykten som att en tjej som var tidigt utvecklad skulle vara sexuellt aktiv bara av den anledningen. Tokigt när man tänker på det i efterhand…

  1. Så sant, är ju en gåva att kunna ha sex och kunna njuta av det! Jag vet för jag hade svårt att njuta av det under en längre period. Därför känner jag en enorm tacksamhet som aldrig kommer försvinna 😊

 6. De är som de här med badkläder och underkläder.
  Du kan springa runt på stranden i bikini över och under del och bad shorts men om du skulle bada i trosor och behå eller boxershorts oj oj oj de går ju inte.
  Vad är skillnaden????

  1. Ja jag vet, inklusive mig själv. Man står i sin bikini utan problem och sedan bökar man runt med handduk och är mycket mer obekväm när man står i bh och trosor den korta stunden som krävs. Men jag har börjat släppa det mer och mer med åren, iaf när jag har svarta underkläder…same same but different 😉

 7. Jag är nog också ganska öppen att prata om sex. Det är naturligt. Dock inte med alla. Man förstår ju villa som tycker det är jobbigt att prata om.

  1. Ja man känner ju ganska fort om någon är obekväm och då vill man ju inte avslöja något för den personen. Är ju roligare om man kan få en berättelse tillbaka också 😊

 8. Jag vill inte att folk i min närhet ska prata om sex. Typ män på jobbet. Inte vill jag veta hur de haft sex, eller om de är kåta, om de runkat och haft analsex. (Inte kvinnorna heller.)

  Däremot tycker jag det är bra att kunna prata sex med särskilda vänner. Det gör jag och det gillar jag mycket. Jag skulle dock inte vilja att det var allmänt mer accepterat att prata sex.

  Jag tycker det är bra att inte sex ses mer som ett behov, eftersom det inkluderar en annan människa. Ja, utom onani. Men jag hade upplevt det obehagligt och stötande om män och kvinnor onanerade öppet. Jag tycker det blir lite mer speciellt när sex ÄR speciellt och intimt.

  1. Det är intressant när man inser att ens budskap inte blivit helt tydligt ☺️
   Kanske skulle rubriken egentligen varit: ”Sex – Alla gör det, få kan stå för det”. Jag vill inte heller att t ex Nisse på jobbet ska berätta om sina sexuella aktiviteter vid fikastunden på jobbet. Inte heller skulle jag vilja se folk onanera offentligt.
   Jag skulle dock önska att det blev allmänt mer accepterat att folk får njuta av sex precis som de vill. Det är ändå ganska styrt till att man njuter av sex två och två i samhället. Allt däremellan är väldigt tabu.
   Det är ju som du skriver lite härligt att det är lite hemligt vad varje par sysslar med i sänghalmen.
   Om jag hade en trekant någongång skulle det dock vara svårt att berätta detta och dela mina erfarenheter med en väninna ex. Vore roligt om det hade varit lättare 😊

   1. Fast jag reagerade på det du skrev😊. Dvs det du skrev…. ”varför är det sådant hemlighetsmakeri”. Jo, just för att många faktiskt tycker det är något privat, och inte är bekväma med att höra om. Du skrev om grottbjörnens folk där sex var naturligt och att ett naturligt behov, men nej, jag vill inte riktigt att det ska vara på det sättet. (personligen)

    Däremot tycker jag att det är naturligt att ta upp tankar på trekanter och allt möjligt som rör sex hos de jag verkligen pratar om sex med, men de är få… och så vill jag att det ska vara ☺️
    Om du har/hittar en väninna som trivs med att prata sex så tycker jag det är naturligt att prata om både trekanter och annat. Jag tycker många är öppna och upplever snarare ett förakt för det som avfärdas som ”vaniljsex” och utan vidare bedöms hämmat och tråkigt. Mycket lättare att hitta folk som vill prata om sex som går utanför sk”vaniljsex”

    1. På sajter där man diskuterar sex håller jag med, där diskuteras ofta mer utmanande sexaktiviteter och vad allas gränser går (även om vardagliga problem också tas upp).
     Kanske har vi olika vänkretsar 😊. I min vänkrets diskuteras inte sexaktiviteter med fler än sin man/fru, där går en osynlig gräns. Vi kan dock ”busprata” om det ”vanliga” vi gör med vår partner, hur ofta, vad vi gillar, hur mycket vi onanerar tex. Detta är ju spännande att veta tycker jag….och med vissa som du skriver pratas inget sex alls.

     Det kan nog skilja sig en del vilken vänskapskrets man har, var man bor (storstad, småstad), ens ålder mm.
     Så är det ngt som jag kan prata med en del av mina vänner om så är det vaniljsex, gärna efter några glas vin. Men mer än så vågar jag/vi inte 😊

     1. För mig har vi talat om både analsex, detaljer i BDSM, erfarenheter och tankar om fontänorgasmer, om multipla orgasmer, om leksaker, kroppsliga känslor, könens funktion, onani, tankar på trekanter, men även kärlek och sk vaniljsex… mm, mm
      Detta gäller endast vid väldigt speciell vänskap. (Har pratat med många anonyma via forum för övrigt)

  1. Ska jag prata ingående om något sexuellt med en vän så vill jag gärna att hon/han bjuder tillbaka lite om sitt liv eller iaf är nyfiken och inte dömande kring mina tankar 😊

 9. Ja gillar också att prata om sex.
  Men som sagt de är inte vid alla tillfällen och personer de passar sig.
  Ja gillar att utbyta fantasier med andra och då helst tjejer.
  Sen är där många som inte prata öppet om de precis som att dom inte har sex i sitt förhållande.
  Men ja tror att när trosorna kommer av så är dom som en puma i sängen.
  Eller har jag fel??

  1. Ja i de lugnaste vattnen…så har det varit med mig. Det är först senaste året jag har börjat våga klä mig lite sexigare. Jag har inte vågat visa mig lite sexigt klädd vid ex en parmiddag tidigare och då talar vi ändå om rumsrent sexig. När man var singel gjorde man ju det vid utgång. Men det är faktiskt väldigt härligt att klä upp sig och känna sig lite sexig mitt i mammarollen 😁 I like it!

 10. Min känsla är att det bland ”vanligt folk” – som arbetskamrater, och vänner genom åren – pratas otroligt lite sex. I alla fall där jag jobbat, och bland mina vänner (men jag har ju förstått från web-forum att det kan pratas betydligt mer i tex tjej-gäng). Det nämns inte alls. Som du säger, ”alla gör det, men ingen pratar om det”. Om något antyds vid fikat så blir det på sin höjd några ”Hrrmm, hehe, host.” och sedan tystnad. Jag har dock haft turen att få ett par bra vänner under senare år, där jag pratat om sex lite (mycket) mer närgånget – men då har det mest varit via email (för att det är så vi umgåtts mest), vilket ju underlättar en hel del. En god vän där vi mest diskuterade BDSM, när det visade sig att de också gillade det en del, och senare med en väldigt god vän, som jag diskuterat precis allt med – båda är kvinnor.

  Jag kan tycka att det vore lite bra om det pratades bara lite, lite mer om sex helt ”öppet”, bara så att det…, tja, jag vet inte…, bara så att det inte var helt tabu. Men annars håller jag med Celine ovan, att inte vill jag höra hur mina jobbarkompisar hade sex med sina fruar i helgen (möjligen på sin höjd, som jag famlar efter i förra meningen, ATT de hade sex), och inte vill jag berätta om oss heller.

  En gång hade jag läst om en dråplig händelse, en tjej som skulle överraska sin kille på ett lite speciellt sätt när han kom hem, men i stället dök hennes föräldrar upp. Jag berättade det för en god vän, som i stället för att skratta (som jag och Anna), utbrast ”Va? Gör folk sånt?!” med öppen mun och stirrande ögon. Då insåg jag att han nog inte var den jag skulle berätta för om Anna och mig heller. 🙂

  1. Tack för klok kommentar, som vanligt 😊
   Ja ibland känner man hur fel en enkel kommentar med sexinslag kan bli ☺️ Jag skulle på bio för några år sedan och se ”fifty shades” och nämner detta för en kollega med en blink att det skulle bli spännande. Hon blev jättegenerad och obekväm och avstyrde samtalet ganska snabbt med orden: Nä jag går inte igång på slåss-sex. Jag kände då att det inte ens var lönt att föra diskussionen vidare utan svarade bara: Vi slåss inte heller men jag går igång på filmkonceptet ändå. Hon blev då om möjligt ännu rödare.

   Att mejla och skriva om sex låter spännande och något jag gärna hade utvecklat tillsammans med min man och en tredje och ev en fjärde part 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..