ANNONS

262. Sexarbetare – ett känsligt ämne

/

Ett ämne som jag har tänkt att lyfta ett tag är sexarbetare. Dvs de som säljer sex. Men p g a av att det är ett så laddat ämne och jag själv inte riktigt varit klar med hur jag tänker och tycker om det så har jag skjutit på det.

Toppbetyg för sexarbetares blogg

En stor anledning till att jag har intresserat mig för ämnet är bloggen Lisas lappar. Jag har länge länkat till Lisas lappar på min topplista över de 10 bästa svenska sexbloggarna. Men nu har jag faktiskt gett bloggen högsta betyg. Vilket är väldigt få förunnat. Detta toppbetyg har bloggen fått för att Lisa skriver väldigt personligt och intressant, om något väldigt tabubelagt. Sexskrivande släng dig i väggen. Det finns nästan inget mer tabubelagt än sexarbetare.

Lisas lappar är läsvärd

Det känns lite som jag känner Lisa fast jag inte gör det. Trots att hon är helt anonym så lyckas hon förmedla det hon skriver med personlighet. Utan att ha talat med henne känns hon som en väldigt stark och självständig kvinna och som är ganska enkel. Hon verkar ha ett bra självförtroende och även ha självrespekt. Hon vet vad hon vill. Så oavsett vad du tycker om sexarbetare och sexköp så kan jag verkligen rekommendera bloggen Lisas lappar. Den är verkligen värd att läsa och följa.

Tveksam först

Själv så var jag väl rent instinktiv lite tveksam till bloggen första gången jag stötte på den i och med det ämne som hon skriver om. Det berodde ju såklart mycket på min okunskap eller ovetskap kring sexarbete. Den bild som Lisa förmedlade av livet som sexarbetare var ju en helt annat än den bild som i allmänhet förmedlas.

”Lyckliga horor” finns

Att det skulle finnas ”lyckliga horor” är ju något som förkastas av många. Men efter att ha läst Lisas lappar så kan man nog konstatera att det faktiskt finns. Eller åtminstone att det finns åtskilliga sexarbetare som faktiskt valt att jobba som sexarbetare trots att de skulle kunna ha valt ett helt vanligt jobb. Och jag tror det är viktigt att vi faktiskt vågar se den sidan av det hela också.

Sälja sex är inget för mig

Sen är frågan om jag skulle kunna ha jobbat med att sälja sex. Tanken har aldrig ens slagit mig förut och det är såklart inte aktuellt på något sätt nu heller. Men rent hypotetiskt så är det ganska intressant att reflektera över detta. Och nej jag skulle inte kunna sälja sex. Orsaken till det ligger mycket i den stigmatisering av sexarbetare som finns och i den otrygghet som man skulle få leva med i och med det.

Inte ens i en idealvärld?

Sen kan man ju försöka tänka bort den aspekten av det hela och bara tänka på själva grejen att sälja sex för pengar. Om man skulle kunna välja sin kund och välja när. Då hade det ju knappast varit värre än ett vanligt one-night-stand med någon som man sedan aldrig någonsin träffade igen. Men jag är för känslostyrd för detta det vet jag. Men alla är ju inte det och vissa kan nog verkligen skilja på sex och kärlek. Men att sälja sex till 10 stycken på en dag eller finna mig i att bli tvungen att ligga med vem som helst. Det är en väldigt främmande tanke för mig som jag har svårt att tro att någon kan må bra av.

Sexarbetande entreprenör

I Lisas fall så är hon ju dock en entreprenör som driver sin verksamhet mer eller mindre som ett företag där hon lyckats bygga upp ett högt marknadsvärde på de tjänster hon säljer. Hon tar ett högt pris och kan göra det. Dessutom så kan hon mer eller mindre välja vilka kunder hon tar. Även om jag själv inte skulle kunna göra det Lisa gör, så kan jag imponeras av Lisa som vågar gå sin egen väg. Tvärt emot den allmänna uppfattningen.

Min intervju med Lisa

I och med att jag skulle skriva om detta så dök det upp lite frågor som jag kände att jag ville ha svar på av Lisa.

1. Hur kom det sig att du blev sexarbetare? Var det något/någon som inspirerade dig? Eller något/någon som tvingade dig? Eller något däremellan?

Det var alldeles självvalt, och ett beslut jag tog helt utan någon annans inblandning. Jag läste på så mycket som möjligt innan, och det var nog det som inspirerade mig till att skriva mer om det, och då framförallt Säljarguiden – det fanns så lite info om sexarbete i Sverige. Det har aldrig funnits tvång involverat, även om jag i olika perioder haft mer behov av jobbet/hobbyn. Även om man säljer sex för att man är i behov av pengar (oavsett anledning) är det ett val, och den definitionen är jätteviktig. Du har kanske läst mig utveckla detta på bloggen, speciellt på senaste tid.

2. Vad är den största fördomen om sexarbetare?

Att man måste må dåligt av det. Jag förstår att det är lätt att tro det, och speciellt om man applicerar sina egna åsikter på vad andra gör. Som att ”men JAG skulle aldrig kunna göra det, så därför måste ingen annan fixa det heller”.

3. Om vi bara ser till kvinnliga sexarbetare. Hur stor andel, tror du, håller på med sexarbete av egen fri vilja (och har det bra i detta) kontra andelen trafficking och sexhandel där kvinnan är tvingad till det av olika anledningar och egentligen inte vill sälja sex och far illa? Förutsätter också att det finns en betydande andel däremellan som inte far illa men som inte heller kanske trivs med sitt jobb. Precis som många inte trivs bra med ett vanligt jobb som man kan ha.

Precis, det finns massvis med olika sexarbetare. Eftersom vi inte skiljer sexarbetare från tvingade sexsäljare i Sverige så finns det ingen statistisk. Jag kan alltså bara tala från egen erfarenhet och många år i branschen och jag är övertygad om att den absolut största majoriteten har valt det frivilligt.

4. Reagerade lite på att du skrev ”jobbet/hobbyn”. Är det så du ser på det? Som en hobby?

Det har varit olika i olika perioder. Nu t ex när mitt nya jobb ligger på Corona-is så är sexarbetet mitt jobb, men när jag hade min tidigare karriär så kunde det istället vara mer en hobby/extrainkomst. Så det var därför jag använde båda orden.

5. En annan fråga som dök upp är huruvida du skulle berätta om din ”hobby” för en framtida partner. Antar att det ställer till det lite med kärleken. Skulle du sluta med din hobby om/när du träffar kärleken? Eller kanske ska frågan vara om du skulle kunna fortsätta med din hobby om/när du träffat kärleken? Skulle du berätta om din tidigare hobby för en kärlek i framtiden då du slutat?

Ja, det är jätteviktigt. Mest för att det varit och är en stor del av mitt liv (och förstås då speciellt skrivandet, debatterandet och aktivismen). Det skulle vara omöjligt att inte kunna dela något jag bryr mig så mycket om. För mig är det inte konstigt att vara kär i en person men ändå sälja sex. Det låter kanske lite konstigt och jag skulle absolut förstå om en partner inte ville att jag skulle göra det i vårt förhållande.

Om jag däremot har det som min enda inkomst så är det rättvist att han får veta sanningen och får göra ett val om han vill stanna.Jag har ju ett drömyrke (som sexarbetandet gjort möjligt ekonomiskt – det är tack var det som jag kunde omskola mig och följa min dröm utan att behöva sälja mitt hem och ta lån och så) så sexsäljandet har aldrig varit något jag tänkt göra för alltid. Det beror inte på att jag inte trivs utan för att min dröm är att laga mat. Ganska ironiskt att jag kände att jag behövde förtydliga det 🙂

Men jag tänker att det också är viktigt för en partner, som även om han fattar att det är ett jobb för mig och inte är svartsjuk säkert är orolig för att jag ska råka illa ut. Vill inte utsätta någon för den oron.

Jag har i detta långa inlägg medvetet använt ordet sexarbetare eftersom jag har förstått att de som säljer sex av egen fri vilja inte vill bli kallade för prostituerade. Detta för att begreppet prostituerade ger sken av att dessa personer är stämplade och utsatta för något utom deras egen kontroll. Vilket inte nödvändigtvis är fallet. Detta inlägg förnekar inte att det finns de som säljer sex ofrivilligt. Men det går heller inte att förneka att det för andra är ett aktivt val som personen i fråga har gjort.

Nästa inlägg:
Pessar passar perfekt

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.4
10

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00