ANNONS

129. Skilsmässa – om vi glömmer underhålla

/

Häromdagen blev jag rejält chockad. Inom loppet av några timmar fick jag reda på att två vänpar till oss troligtvis ska gå skilda vägar. Det har gjort mig lite nedstämd och gjort mig påmind om mina minnen av mina föräldrars känslor när de var i min ålder.

Flashbacks från 10-årsåldern

Mina föräldrar lever fortfarande tillsammans som lyckliga pensionärer efter att ha hängt ihop i mer än 50 år. Men jag minns hur mina föräldrars vänpar en efter en började skilja sig när jag var ungefär 10 år. Nu undrar jag om jag kanske äntrat “skilsmässoåldern”. Ni vet när man är drygt 40 och barnen börjar bli lite större och mer självgående. Än så länge har inget nära par till oss skilt sig, men nu är det alltså två par som ligger risigt till.

Kommer sakna pargemenskapen

Ett av paren var väl kanske lite mer ”väntat”, men det andra var helt oväntat, och allt på samma dag. En tomhet känns för de fyra-gemenskaper vi uppskattat och tagit mer eller mindre för givet. Allt som har med dem att göra blir ju passé om det nu verkligen resulterar i skilsmässor.

Besvärliga tider

Den klassiskt mest krävande perioden i ett förhållande verkar vara när man har två småbarn och den yngsta är runt 2 år. Jag minns själv denna tid som väldigt jobbig. Ett barn på ca 4-5 år och det andra på 2-3. Det innebär mycket lite egentid och för att inte tala om partid. Tredje barnet var en dans på rosor i jämförelse då de andra då var större och kunde äta och klara toan själva. Egentiden blev då lättare att få till och därmed ökade orken för partid.

Skilsmässo-åldern

En bekant berättade en gång att skilsmässorna i hans omgivning “blomstrat” när det yngsta barnet varit runt 10 år, när barnen börjar klara sig utan sina föräldrarna. Helt plötsligt får man mer tid ihop igen. Är skilsmässor alltså vanligast när man har för lite tid för varandra pga småbarn eller när man 10 år senare upptäcker att man inte underhållit förhållandet nog mycket längs vägen och inte har ”kemin” längre. Det sistnämnda stämmer ganska bra in på de två paren som vi känner.

Varför skiljer man sig

Jag kan inte låta bli att fundera på vad som leder till en skilsmässa. I våra vänners skilsmässofall är det olika orsaker till att de tappat kemin. Det ena paret verkar ha gett varandra för lite tid och istället låtit jobb och karriär få styra. För det andra paret där handlar det om att den ena har personliga problem, som den andra till slut inte orkar med. Det finns ju många tänkbara orsaker till en skilsmässa. Men vad är det vanligaste?

Sexlivets betydelse

Jag känner mig tämligen övertygad om att i de fall där par är nära en skilsmässa så är sexlivet nästan obefintligt. Det är lite av en pulsmätare tror jag. Då menar jag inte att de som sällan har sex nödvändigtvis kommer att skilja sig. Men de som är nära en separation har nog inte sex så ofta och i alla fall inte till full belåtenhet. När lusten för varandra försvunnit är det nog lätt att känna att man vill skilja sig. Detta även om problemen kan ha börjat långt tidigare med både kommunikationsproblem och mindre tid ihop.

Det gröna gräset på andra sidan

Själv levde jag i ett långt förhållande innan min man Love och jag träffades och jag minns att sexlusten försvann eller minskade betydligt sista halvåret-året. Jag ville göra allt annat och vårt gemensamma hem var så städat och sorterat det bara kunde bli. Jag insåg inte hur lite jag ville stanna i detta förhållandet. Vi var ju bra vänner och hade det okej i mycket. Det var tyvärr så att det var först när jag träffade en annan, som också var i ett förhållande, som jag insåg att hjärtat bultade mer när jag såg på den andra mannen än på min kille. Det fanns dock inte i min värld att inleda något med den mannen. Men hans sätt att se på mig ledde till att jag kände att jag inte hade någon lust till min kille mer och då gjorde jag slut. Därefter inledde jag något med mannen som tittat speciellt på mig. 😉 Så först när jag kände på skillnaden med en annan insåg jag vad jag saknade.

Tyvärr är ju ofta orsaken till en separation eller en skilsmässa att den ena partnern träffat någon annan. Kanske inte att den varit otrogen, men att den hittat en lust för en annan person. Och det är väl inte så konstigt kanske. Det går nog inte att inse vad man saknar förrän man får känna av det.

Dåligt förhållande = dåligt sexliv

Jag tror det är mycket ovanligt att en skilsmässa inträffar om man i ett förhållande har ett pågående fullt tillfredsställande sexliv, med själ i sexet. Sen har väl alla kanske sitt eget mått på vad ett bra sexliv är för dem. Min man och jag kan inte ha ett bra sexliv när vi har det dåligt tillsammans. Det har aldrig fungerat, då vill vi inte. Och det är ju inget konstigt att man ibland har dåliga perioder. Ett förhållande innehåller alltid sina ”ups and downs”.

Egen uppoffring

Jag anser att min man och jag är ganska bra på att känna av när vi glidit ifrån varandra lite och när vi behöver hitta varandra igen. Jag ser det som mitt livs viktigaste uppgift, vid sidan om mina barns uppfostran. Mitt eget jobb kommer på tredje plats. Inget förhållande rullar på utan egen uppoffring. Det är en viktig insikt för både mig och min man.

Hur undvika en skilsmässa

Saker som jag tror starkt motverkar en skilsmässa och som jag därför håller stenhårt på är:

-Känna av den sexuella pulsen och snacka och åter snacka för att hitta varandra igen om lusten försvunnit för länge.
-Att prioritera varandra. Dvs ha tid tillsammans. Att jobba ihjäl sig eller delta i alla löplopp som finns är en stor fara/utmaning. Tid är investering.
-Att ha roliga, energigivande projekt ihop. Jag och min Love har ju vårt sexsnack med sexäventyr och i viss mån min blogg ihop. Det kan såklart funka bra med många andra intressen. Bara det innebär snacktid och umgängestid tillsammans.

Skilsmässor är oftast logiska

Ofta kan man nog efteråt säga varför ett par skiljt sig. Det svåra är att se signaler tidigt om/när det börjar dala. Att se det som en viktig uppgift att se till att ha bra kommunikation och att ha ett pågående njutbart sexliv tillsammans, ja då har man vunnit väldigt mycket även om man såklart aldrig kan vaccinera sig mot en skilsmässa. Samtidigt så vill jag också tillägga att en skilsmässa inte alltid är dålig. Den kan i många fall vara helt nödvändig och positiv för alla parter. Men jag tror samtidigt att många skilsmässor också hade kunnat undvikas.

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt.31
6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00