Efter att ha genomgått 3 vaginala förlossningar så har såklart underlivet fått ta lite stryk. Och jag har väl varit lite orolig över mina förlossningsskador och om jag gått och blivit slapp i underlivet. För två år sedan gick jag så till en gynläkare för att kolla min status ”down there”. Domen löd att det var ganska slappt och risk för framfall därav. Det var bara att träna knipet sa han och samtidigt låta kroppen få ta tiden till återhämtning efter senaste förlossningen.

Blev orolig av läkarbedömningen

Jag blev lite nedstämd av bedömningen och rädd av orden ”risk för framfall”. Jag visste väl dock att jag inte hade det. För jag hade aldrig känt mig konstigt okontrollerad därnere…och jag kände inte heller att jag tappat strukturen. Men ändå var jag ju inte helt utan besvär. Och det är ju ett minst sagt känsligt område på många olika sätt.

Behövs motivation för knipträning

Nu har jag ju kört knipövningar mer eller mindre kontinuerligt sedan min sista förlossning. Ofta passar jag på att använda knipkulor när jag står i duschen. Jag vet ju också hur bra det är att aktivt knipa med egen kraft, men just denna träning är lätt att hoppa över.

Min knipträning består av två delar, stå/gå med knipkulor och att ligga eller sitta och knipträna aktivt själv. Det är det sista som är svårast för mig att komma ihåg och motiveras att göra. Det slarvas väldigt lätt. Men har man ordentlig motivation blir det så mycket lättare har jag fått erfara.

Trekantsäventyr är bästa moroten

Nu har det snart gått ett halvår sedan vi på allvar började planera för att busa till det och testa en trekant min man och jag. Finns det någon bättre morot för att göra magövningar och knipövningar än det faktum att en främmande man ska se en naken eller att man ska ha sex med en ny människa. Nej kan jag säga. I alla fall inte för mig. Jag har veckorna/månaden innan dessa båda äventyr legat i hårdträning och kniptränat både en, tre och tio gånger om dagen kan jag säga. Hjärnan har varit inställd på att optimera tajtheten.

Mycket starkare idag

Och jag känner mig idag, till skillnad från för 6 månader sedan, betydligt starkare mellan benen. Det är inte samma som innan jag fick barn (kan nog aldrig bli) men jag är i alla fall på rätt väg. 😉

För ett år sedan om jag satte mig på huk på morgonen utan att ha kissat på länge, fanns det stor risk att jag läckte. Det sker aldrig längre vilket är fantastiskt tryggt och ett kvitto på mer kontroll. Jag hade aldrig klarat att träna knipet regelbundet utan en morot. Vem kan egentligen lyckas utan en riktigt bra morot? Vad moroten än må vara. 😉

Förlossningarnas påverkan

Jag tror inte jag på något sätt är extra trång jämfört med andra kvinnor som fött barn. Men kanske lite mer tränad sista halvåret, i alla fall i perioder. I perioder med mer träning känner jag mig mer tajt/aktiverad vid samlag och orgasmförmågan är större än annars. Min man menar att det inte förändrat sig speciellt mycket jämfört med innan vi fick barn. Men han har känt efter varje förlossning att det varit tydligt slappare närmsta tiden efter.

Slapp i underlivet är en fasa

Det är känsligt det där med hur tajt en kvinna är, ja eller hur slapp, eller hur ”normal” man är där nere. Att känna sig slapp i underlivet är nog en jämförbar känsla med osäkerheten som män känner kring deras snoppstorlek. I alla fall om jag ska tala för mig själv. Detta tänk kom efter jag fick mitt första barn. Innan dess hade jag inte reflekterat speciellt mycket över det. Jag hade väl då helt enkelt aldrig haft någon anledning att fundera över hur tajt eller slapp jag var. Idag är det något som jag däremot är väldigt medveten om på gott och ont.

Kan fisting verkligen vara bra?

En situation där denna oron gjort sig till känna är i samband med att vi har testat fisting. Som jag beskrivit tidigare så var det en alldeles fantastisk känsla att känna sig helt uppfylld där nere. Men samtidigt gav det ju också en del dåligt samvete och lite ångest kring om det faktiskt skulle göra mig slapp i underlivet. Min man har dock försäkrat mig om att jag snarare blivit tajtare av det. Inte minst direkt efter konstigt nog. Eller så är det kanske bara hans upphetsning över det hela som gjort att han tyckt sig känna mer då.

Men även när jag läst om andras erfarenheter kring fisting så verkar slutsatsen vara att det hjälper till att träna musklerna i underlivet och därmed snarare gör att man blir mindre slapp. Oavsett så är det ändå något som jag drar mig för att utöva i någon större utsträckning, just pga en gnagande oro om att bli slapp i underlivet.

Knip for life

Jag kommer aldrig kunna leva utan knipet i mitt liv, men jag har accepterat det och försöker istället se det magiska med knipandet. När man känner sig ”vältränad” så är det tydligt att träningen ger bra effekt och uppskattas. Både av mig själv och min man. 🙂


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Jag gör knipövningar, när jag kommer ihåg, för att minska risken för läckage. Det är definitivt inte någon fasa för mig att bli slapp. Jag är en kvinna som fött barn, jag är slappare än innan, absolut inget jag fasat för. Någonsin.

  1. Vad skönt för dig att du inte tänkt på det som något jobbigt 👍
   Hos mig finns oron att inte kunna njuta av sex lika mycket helt enkelt. Men samtidigt som du säger så kniptränar jag ju också för att inte läcka urin, kunna hoppa, leka obehindrat med barnen etc. Men helt klart även för att ha ett så njutbart sexliv som möjligt. 😊

 2. Att ha en bra funktion på sin bäckenbotten muskulatur är jätteviktigt, det förhindrar ju urinläckage, framfall och annat samt att det gör det ju enklare att få orgasm, men om jag skulle vara slapp eller tight i underlivet för samlagets skull efter att ha fött barn är inte något jag har ägnat någon tanke åt alls.

  1. Skönt att du inte har någon oro i detta 👍

   Sex kan man ju ha på massvis med sätt, sätt som inte behöver inkludera samlag. Helt klart. Men jag gillar ju samlag och att båda parter då njuter samtidigt. Om jag skulle vara väldigt slapp bidrar ju det till att min man upplever mindre njutning vid samlag men även att jag känner mindre också vid samlag. Och knipet gör samlaget mer njutbart har jag märkt 😉

 3. Träning i alla dess former är väl bra😊
  Men det där med fisting det låter helt otroligt samtidigt omöjligt. Gör det inte ont!?
  Nog att man kan leka smeka med ett par fingrar. Vad jag har förstått så är fisting heeela handen, sen brukar det ju vara så att män har större händer än kvinnor och det gör ju inte saken lättare😊

  1. Jo det är ju lite ”läskigt” men gör man det med rätt teknik och uppvärmning gör det inte ont, mer än en kort obehagskänsla vid inträngandet men som sedan övergår i en fantastisk känsla. Min man har inte grova händer vilket är perfekt för oss samt att han använder vänster som är mindre 😊👍

   1. Ja det låter väldigt lockande att testa när du beskriver det som en fantastisk känsla😊. Vet du om det är något som dom flesta gillar?, de du har pratat med alltså?
    Kan du beskriva hur en uppvärmning kan se ut för att klara detta äventyr😁

    1. Jag har inte pratat med vänner om fisting så det vet jag inte. Mest läst på nätet om det. Tror det är väldigt olika hur kvinnor känner kring detta. MEN jag tror det är mer folk som är negativa till det av de som inte testat det än av de som faktiskt testat det.
     Tips: Hålla på med ett två tre fingrar och hålla på länge, flera tillfällen och MASSVIS med glidmedel. Hålla på med klitoris också, det kan man ju tex göra själv 😊 Tjejen får ”styra”! Inte stressa, bara njuta 😉

     1. Nu blev det av.. Vi testade ”fisting” igår. Det gick inte hela vägen eller handen om man säger så. Men man kanske skall öva ett par gånger!?
      Jag tog upp ämnet med mannen att jag ville testa och nää han var ju inte sen på att säga javisst kan vi det:)
      Jag gick och eggade igång mig under hela kvällen plus att det blev porrfilm innan sängen. Jag blir väldigt kåt när jag tittar på porrfilm, så det skapades rejält flöde ner till vilket jag tänkte skulle vara ett extra glid.. När det var dags att föra in handen så var där mycket glidmedel med i spelet som du tipsade om, men det tog stopp på något vis. Jag hade alla fingrarna i mig men sen var det som att handen vid knogarna inte ville ta sig in..
      Sen när jag hjälpte till med att försöka pressa in handen så gjorde det så där ”ont skönt” då blev det mer att jag blev försiktig och tänkte att det kanske skulle göra mer ont… men övning ger färdighet sägs det..😊

 4. Jag upplever också, min man har även intygat det, att jag blir tightare efter fisting.
  Det har troligen att göra med att det faktiskt är träning, eller, jag intalar mig det i alla fall 😀

  1. Häftigt att din man upplever det tajtare efter fisting han med 😉

   Ja en rejält stark muskulär aktivitet innebär det, det är jag övertygad om…med tanke på den orgasmkraft det blir. Nu var det dock något år sedan vi testade ☺️

 5. Jag tror du kan släppa all oro ang dina tankar om du är tight.
  Att du ska träna knipövningar är mest för att förebygga och hindra urininkontinens, och man kan också, till viss del, hindra utveckling av framfall. Dock är nog andra faktorer viktigare, som tex ålder och antal förlossningar. Det mesta kan man inte påverka, men upprepade tunga lyft, förstoppning och övervikt är något man bör undvika.
  Tightheten i slidan kan du inte påverka så mycket(som jag har förstått det), och jag är säkert på att din fitta fungerar utmärkt☺️. Knipövningar lär öka njutningen och möjligheten att få orgasm, och självklart möjligheten att medvetet knipa runt kuken, men du kommer inte bli slapp så att det spelar någon roll.

 6. Kan ju tillägga att coreträning är väldigt bra 🙂
  Jag har själv vissa problem med ansträngningsinkontines. Funkar för det mesta utan problem, men nu när jag varit förkyld och nyst mycket, ibland många gånger i rad, läcker jag lite och det känns ju jobbigt 🙁
  Jag blev väldigt bra hjälpt tidigare av att träna med pilatesring,(som man klämmer åt med fötterna är man ligger på rygg och kniper samtidigt) men nu känns det lite sämre igen… Tightheten har jag aldrig märkt någon skillnad på. Jag upplever snarare att jag känner mer vid samlag. Direkt efter förlossningarna var jag dock slappare men det gick tillbaka av sig själv.(Jag tränade ganska dåligt tyvärr)

  1. Jo jag vet att jag ser ut som jag gör och anatomin kan jag inte påverka. Men när jag är mer tränad kommer ju ändå ”gången in” (haha ursäkta uttrycket) verka tajtare. Jag känner mer, min man också och det är trängre utan att jag direkt spänner något. Musklerna aktiveras automatiskt när man för in ngt (tydligt mer när jag tränat mkt).

   Jag tror också ålder och att man har gått igenom förlossningar faktiskt kan göra att man känner mer vid samlag än i yngre dar, sexet blir bättre.
   Men jag fortsätter hävda att sexet blir bättre, känsligare och jag har lättare till orgasm när jag tränar knipet mycket. Så bara för att hindra urinläckage är inte syftet med träningen, inte för mig iaf. 😉
   PS: jag kan också läcka om jag är förkyld och nyser kraftigt..🙁

 7. Jag håller med om att sex och orgasmer blir bättre av knipövningar. Jag tror också att man anstränger musklerna mer eller mindre hela tiden under samlag och det är klart att muskelträning ökar möjligheterna för slidmusklerna att arbeta och att man snabbare ”hittar” musklerna lättare, men direkt tightare känner jag, personligen, inte att jag blivit.

  Jag tycker det som avgör hur tight jag känner mig är mest beroende på hur kåt jag är och hur länge sedan jag senast fick orgasm. När jag är riktigt kåt och laddad känner jag mer. Om jag är svullen och blodgenomströmningen hög arbetar antagligen musklerna mer. En stund efter orgasm blir jag lite slappare. (så fungerar jag… Eller så upplever jag det i alla fall).

  1. Ja när man är som mest upphetsad och uppvärmd känner man som mest, tror det är samma hos de flesta?
   Jag och mannen upplevde länge att jag efter en orgasm (klitorisorgasm utan fontän) upplevdes stramare och ”tajtare” efteråt.
   Men sedan jag börjat fontänkomma mer och mer upplever jag/vi det motsatta, att det blir slappare direkt efteråt. Vet iof inte om det är denna oglidiga vätska som påverkar det hela…

 8. Så otroligt viktigt med knipövningar! Tror som du att kvinnor är väldigt rädda för att bli ”slappa” ungefär som killar är rädda för att ha liten snopp. Knipövningar är ju så viktigt för mer än sexlivet

  1. Ja de har ju flera olika syften och att vara tränad där nere förbättrar ju bara för en själv. Att ha kontroll på ”basen” i kroppen och på bäckenbotten som bl.a. håller uppe ens inre organ är ju tryggt…samt moroten att få ett bättre sexliv med sarkare orgasmer och starkare känsla vid samlag. Ja de är jobbiga att komma ihåg att göra de där övningarna men de är ju samtidigt ganska fascinerande de där musklerna 😉👍

  1. Så kände jag med. Jag var ganska svag i mitt knip (och är fortfarande) om jag inte tränar regelbundet med knipkulor också. Om jag stått med dem i duschen på kvällen och kniper i bilen till jobbet på morgon är det så mkt lättare att aktivera det egna knipet än om jag inte tränat med knipkulor på en vecka. Vid mens pausar jag alltid pga infektionsrisk nämligen 😊

 9. Har varit jättenoga med knipningarna redan innan och sen efter min förlossning för att förebygga allt som kan hända. Går nästan på automatik nu för tiden. 🙂

  1. Det är nog det som ska till, att nöta in det i ryggmärgen. Så att man vid en viss situation automatiskt börjar knipa 👍 Men det ska till mkt träning för att ngt ska gå på automatik..

 10. Knipövningarna är väldigt viktiga både för att förebygga urinkontinens och troligen risken för framfall också. Jag tror att många slarvar just med dessa knipövningar 🙁

  1. Så är det nog för väldigt många. Kring en förlossning är det lättare att påminna sig själv för man är nervös inför förlossningen och den slapphet som kommer efteråt och efter förlossningen är man ju tydligt slappare och påminns därför mer om att träna.

  1. Skönt att du känner dig som innan. Jag har helt klart haft/har sämre kontroll på bäckenbotten sedan jag fått barn, om jag inte tränar. Jag hittar knipet sämre om jag inte använder knipkulor regelbundet. Så för mig är det tydlig skillnad.

 11. Din blogg är verkligen så bra och spännande, du skriver verkligen om saker som inte många andra skriver om vilket jag tycker är super kul, ville bara få det sagt! 🙂

 12. Jag har aldrig tänkt på det här med knipövningar. Har inga barn, så ämnet har liksom aldrig kommit upp. Jag vet inte ens om det är nåt man bör göra utan att ha fått barn.

  1. Jag gjorde det ju inte innan jag fick barn men tror inte det är fel, speciellt om man håller på med hoppande sporter/sporter som kräver mycket bålstabilitet. Men knipkulor finns nog inget behov av innan man fått barn…för njutning isf som man tex såg på fifty shades filmen ☺️

  1. Så kände jag med. Det har alltid känts viktigt för mig att kunna röra mig obehindrat och inte läcka…och att sexet ska fungera. Så jag tänkte också på det innan jag ens var i närheten av att få barn, men jag kniptränade dock inte på den tiden.

 13. Jag gör mycket knipövningar ! Har gjort de sen efter varje förlossning jätte mycket 🙂 ! Verkligen inget jag ” glömde bort ” 🙂

  1. Så bra! 👍 Tyvärr är det ju ett livslångt tränande som jag ibland tycker är surt att ha över sig och ibland känns det bara så tacksamt att man kan göra ngt åt en del av problemen. Så blandade känslor tycker jag..😆

 14. Åh.. jag är sämst på knipövningar!!
  Har fött tre barn vaginalt och två med kejsarsnitt.
  Känner mig rätt så stark i muskelaturen men vet att det är även i förebyggande syfte… träna musklerna inför att man blir äldre när allt blir mindre elastiskt osv.

  Ska bättra mig… (så säger jag alltid så fort någon påminner om kniiiiiiiip… sen glömmer jag det igen… haha)

  ha en fin kväll,

  Kniiiiiiiiip

  1. Haha precis så var det med mig också, mer eller mindre, innan vi började med vårat äventyr ☺️
   Jag känner mig så mkt starkare nu än tidigare..så det ger verkligen effekt 👍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..