När man är mitt i småbarnsstressen och hör orden ”små barn små bekymmer, stora barn stora bekymmer” är det lätt att rynka på näsan och tänka att de vet ju inte vad de pratar om. Det kan väl inte bli värre än så här? Jo det kan det nog. Och vi har nu börjat få smaka på lite förpubertet och barn som ifrågasätter sådant de inte ifrågasatt tidigare.

Kvällssex trots trötthet

Maken och jag har varit väldigt trötta i veckan som gått och sex har ens knappt varit på tal. Det är som om hösten sprungit ikapp oss och slagit till med full kraft. Men i helgen som följde kände vi dock för att få till det. Dagtid fanns lusten, men inte tiden utan barn. Och på morgonen skulle vi iväg på ett eller annat håll både lördag och söndag. Så kvällen fick vara lösningen. Även om vi var trötta i ursprungsläget.

Vill ha barnen i säng tidigt

Vi tänkte i gamla banor som vi alltid kunnat göra med enbart mindre barn i hemmet. Det fick denna helg räcka med uppemys en kväll för barnen och den andra kvällen fick de gå i säng senast halv 9. Det har tidigare aldrig varit något problem.  Men nu helt plötsligt börjar den äldsta ifrågasätta varför de skulle lägga sig tidigare när det inte är någon skola att gå upp tidigt till dagen efter. Vilket i och för sig är en bra invändning. Samtidigt så brukar inte våra barn sova speciellt länge på morgnarna i alla fall. Men det kanske är för att vi varit ganska duktiga på att få dom i säng tidigt fram tills nu. 🙂

Barn börjar ifrågasätta ologiska regler

Hur som helst så blev vi lite ställda av ifrågasättandet och hade inte så mycket annat svar än bara ”Därför!”.  Och utan bra svar så dröjde sig den uppstudsige kvar uppe så att klockan hann bli över 10 innan vi kunde få fart tillsammans. I dessa lägen får i alla fall jag bara bestämma mig och kämpa emot tröttheten. Min make är mer kvällspigg och tycker sent sex kan fungera.

Soffsex funkar inte längre

Vi märker nu mer och mer att det finns behov för finurliga åtgärder och strategier vid sexaktiviteter. En förändring vi blivit tvingade till är att skippa ”soffsexet” i vårt vardagsrum som ligger vägg i vägg till vår 11-årings rum (!). Denna 11-åring har numer ändrat beteende och kan helt utan förvarning få för sig att springa på toaletten. Tidigare låg hon alltid kvar i sängen och ropade först. Detta är såklart en helt naturlig utveckling, men det gör ju att vi får utveckla vårt säkerhetstänk inför varje vuxenstund.

Förpassade till sovrummet

Vi får nu istället inta sovrummet med dörren öppen, hör och häpna. Sovrummet ligger tillräckligt långt från 11-åringens rum, så vi hör lätt om dennes dörr skulle öppnas. Min man verkar tycka detta fungerar något bättre än jag. Antingen hör jag sämre än honom eller bryr han sig helt enkelt inte lika mycket om något skulle höras. Det är att undvika att barnen ser något som är det viktiga.

Diskuterat olika säkerhetslösningar

Vi har diskuterat lite olika säkerhetslösningar och lite skämtsamt lyft t ex diverse larm som kan larma om ett barn kliver ur sin säng. Vi har dock inte hittat någon bra lösning. Så troligtvis kommer vi kanske landa i att vi helt enkelt låser in oss i sovrummet för att få vara i fred.  Men än så länge känns det bäst att ha dörren öppen och lyssna. Och vi måste införskaffa en nyckel till sovrumsdörren 😉 Dagen då de andra två också börjar lämna sina sängar helt utan förvarning är väl inte heller långt borta. Och ja då måste vi låsa in oss. 🙂

Vissa positioner känns säkrare än andra

Jag har numera upptäckt att val av ställning spelar in. Ställningar där man är längre ifrån varandra, som t ex bakifrån eller omlott med mig på rygg och maken på sidan fungerar bättre. Gosiga positioner som missionären och närgången sked går ju bort.  Med flåsande ljud i örat hör jag liksom inget annat. Tanken på att det helt plötsligt kan stå ett barn i dörröppningen stressar mig lite. Min man tänker nog inte på det lika mycket. MEN en dag kommer ju den äldsta börja bli mer medveten och förstå och inte vilja närma sig, men där är vi inte än…

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. mm.. det är inte lätt när barnen blir större och sovrutinerna ändras.
  Jag har själv en sextonåring hemma och ikväll är det förstå gången som min nya kärlek ska sova över, en relativt ny kärlek och vi träffas inte ofta så vi lär inte kunna hålla vare sig händer eller lust i styr.
  Blir intressant med ”tystsex” något som allra helst ’jag’ har svårt för 😊

  Ska även sägas att jag har en Goldenkille som är rätt så ”svartsjuk” och han brukar gny, gnälla och ibland skälla bakom sovrumsdörren när den är stängd och hör vissa ljud där inifrån 😄

  1. Åh då är detta ytterst aktuellt för dig just idag 😉 Spännande med ny kärlek! Kan tänka mig att ”svartsjuka” från barnen kan förekomma när man träffar en ny och är nykär. Ha en trevlig afton!! 😁

 2. Känner igen det där så väl.. Har en dotter här hemma som oxå börjar närmar sig förpuberteten. Så jobbigt och ifrågasätter allt man gör ha ha..
  Men det är som du säger en del av den naturliga utvecklingen.

 3. Det är svårt det där. Det där är ju bara ett område där ”små barn – små bekymmer” gäller, för övrigt, de ”större bekymren” kan ju handla om tex droger, ”dåligt sällskap”, kriminalitet eller psykiska problem, osv.

  När de fattar, jag minns inte riktigt, men någonstans när de går i 6:an, kanske? Där, eller i 7:an eller så, börjar de stänga sin egen dörr, och kräver att man knackar innan man kommer in, så då blir det lättare att samma gäller i föräldrarnas sovrum.

  ”Lägga sig halv 9”, ”uppe till 10” – ojojoj! Måste le! 🙂 Det var länge sen, det – våra barn är ju vuxna! Sen är de uppe till 2 på natten. Försök få till någon egentid då! 🙂 Ja, dessvärre är det ett gäng år där det är klart svårare. Det är väl morgnar som funkar då, för de sover ju till 2 på eftermiddagen också.

  1. Ja visst har vi det bra än så länge 😆 Kl 22 borde man ju vara hyfsat pigg (!) Våra barn sover inte så länge på morgnarna men då fungerar ju tv/iPad utmärkt.
   Tonårsbarn och småbarn samtidigt har vi om några år…🙃

   Konstigt man minns inte själv när man förstod med ens egna föräldrar, har väl troligtvis förträngt det ☺️

 4. Efter denna perioden kommer det istället den där de själva tar hem partners och har sex som ni inte vill se och höra 🙂 Alla faser kräver anpassning och det är ju en del av livet. Hoppas ni snart hittar en lösning som funkar bäst för er 🙂

  1. Ja så är det ju 😵
   Det är ju såklart jättekänsligt åt det håller också. Man kommer ju veta att de gör det men inte vilja höra något. Jag skulle kunna haft öronproppar på mig för att slippa höra. Men tror ändå det är känsligare att höra sina föräldrar än att höra sina barn?

 5. Oj vad jag kan relatera😂 har 2 stora barn och en 7-åring, skiljer 10 år mellan 2:an och 3:an. Jag och min man hade från början varannan vecka med mina stora barn. Sen efter omständigheter så blev dom hemma hos oss på heltid. Trixigt att få till det då, när man va van vid att ligga överallt varannan vecka😆 men man hittar sina små knep.
  Sen kom lillasyster och stora barnen i tonåren😬..
  nu är det ett väldigt meck att ”få till det” när en 17-åring ung pojke här hemma är uppe senare än oss😂 (brukar bli mornarna)
  Men på nåt vis har vi alltid legat minst 2-4 ggr/veckan.
  Och ja, vi har blivit påkomna ett par ggr men då har de stora barnen varit så stora att dom fattat att vi faktiskt gör det och inte är lastgamla. Har mest blivit skratt och retningar om det efteråt😂
  Nu blev det en hel novell, och jag skriver från mobil så säkert jätterörigt och osammanhängande 😅

  1. Haha ja med både en 17 åring och en 7 åring kan det bli lite meckigt, kan jag tro.
   Kan vara en del i upphetsningen att i perioder hitta ställen och tillfällen att ha sex på…att mot alla odds ändå få till det 😄

   Lite härligt att ni kunde skämta om de efter ni blivit påkomna. Såg de er eller bara hörde?

   1. Sonen har både hört en gång och kommit in i själva akten, dock hann vi höra honom men lite för sent, så han förstod nog vad som föregick🙈
    Äldsta dotter (som inte bor hemma längre utan med sin pojkvän) hon blev jättesur, tror hon va runt 15 då. Men idag 20 år gammal pratar hon gärna sex med mig🙈🙉 och då är det min tur att bli lite obekväm 🐥… men glad såklart att hon vill anförtro sig till mig.
    Kan tillägg att jag är 39 och min man 36 så vi är som sagt rätt ”unga” men sånt struntar ju egentligen ens barn i, föräldrar är gamla i deras ögon😆

    Måste fråga en annan grej, Liw.
    Får du mycket dömande kommentarer på bloggen? Eller rent av elaka?
    Stor kram och jag älskar din blogg!!❤️

    1. Tack Milla❣️😊
     Vad bra att ni nu kan prata sex du och din dotter. Vad moget av henne att redan som 20 åring kunna prata med dig om det.
     Ja ni är ju unga tonårsförälder men det ser kanske inte barnen lika tydligt.

     Nej jag får inte alls mycket dömande kommentarer, kan räkna dem på en hand och då har de varit ganska ytliga och mer porriga kommentarer som jag tagit bort…eller några ärligt negativ kommentar att detta med trekant är ”äckligt”. De har jag postat som de är. Inget direkt elakt faktiskt, är glad för det 👍

 6. Jag har aldrig varit jättebesvärad av det där. Visst har vi behövt smyga, men jag har inte blivit så begränsad av det. Vårat sexliv var dock ganska simpelt på den tiden. (Det sexliv jag har i dag hade varit svårare med barn nära)
  När barnen var små hade vi sex när barnen såg på tv i annat rum. Tex på morgonen, då det ändå är naturligt att ligga lättklädd eller naken under täcke. Det blev dock mycket olika smygställningar från sidan. Hände att någon kom in men vi hörde alltid i tid och han avbryta. Jag tror inte de tänkte på att vi var lite ansträngda. Har haft sex med mindre barn i samma rum. Då fick vi vara jättetysta och röra oss ”försiktigt” och ha koll på deras sömn. De gånger vi hade lite mer uppenbart sex (i ställningar som inte är så diskreta) var det när barnen var borta hos kompisar. När de var små blev det när de sov.

  Nu har jag vuxna barn, som jag hört ha sex och då har jag stoppat i öronproppar. Vetskapen hur lyhört det är har fått mig/oss att vara väldigt tysta. Så egentligen är jag som mest begränsad av att ha dem nära nu, för nu förstår de vilka ljud som är vad på ett annat sätt. Dock har vi mycket tid själva nu för tiden och det ökar ju möjligheterna till mer varierat, längre och mer ”avancerat” sex. Det hade jag och mitt ex inte ens när vi hade massor med tid själva.

  1. Det säger ju lite om skillnaden i relationen du nu har jämfört med din relation med ditt ex. Har man det bra speglar det ju sig oftast i sexet. Man vill skapa tillfällen för sex och mys trots svårigheter med omständigheter.
   Jag och mitt ex hade också mycket tid men då hittade iaf jag ofta massa annat som ”behövde” göras och inget tjat om sex förekom från något håll.
   När man vet att barnen förstår ljuden blir det ju jobbigare, i alla fall i mina ögon mått ☺️

   1. Nu tog iofs jag och mitt ex oss tid till sex, trots att vi hade småbarn osv. Skillnaden i sexlivet var själva ”kvaliteten” och då menar jag inte så mycket orgasmmöjligheten utan det andra såsom närheten, kommunikationen, tiden(per gång) och även variationen.

    Jo det känns värre när man vet att de har koll på vilka ljud som är vad.

 7. Jag och mitt ex hade i princip aldrig sex efter att vi fick vårt gemensamma barn, då hade vi 2 barn hemma hela tiden och 2 barn varannan helg, det fanns helt enkelt inte tid trots att vi försökte hitta tiden men när vi väl hittade den så var det väl alltid någon som vaknade heh!

 8. Förstår att det är svårt när man har barn att få ihop allt. Jag har fått svårare att hitta min lust nu en period. Jag känner mig mest trött och känns som det aldrig finns tillfälle trots att jag vet att tiden för det är så viktig…

  1. Så är det väl i perioder ibland, utan att det är något konstigt…i min värld. Man behöver få gå in i sig själv ibland och kunna säga nej…men jag vill iaf akta mig för att det blir en längre period. Man blir liksom lätt ”bekväm” i att avstå sex och det förlorar förhållandet på tror jag.

 9. Det där känner jag igen, hade en period när extradottern vägrade sova i något annat rum än det vi sov i. Hon var 5 år då och lättväckt så sex gick totalt bort.

 10. med två barn under två år tycker jag det är bökigt att få till det. Båda sover i vårt sovrum och tyvärr vaknar ena om vi kör igång där. Brukar nyttja gästsängen men då ligger man i stället med ett öra på helspänn i fall någon vaknar, gäller att vara snabb och trösta om man inte vill ha pigga barn

  1. Ja det där med ett öra känner jag väl igen. Men är man inne i sexet och det flåsas lite går det stundtals inte att höra alls har jag märkt. Så var det för oss häromdagen. Jag tänkte kommer ngn nu ser de allt ☺️…men det kom inget barn 👍

 11. Jag kan bara föreställa mig hur svårt det är att få egentid som par när man har barn, men åh så viktigt det är ändå. (gäller inte bara sex då utan rent allmänt) Jag tror det är en stor faktor till varför så många går isär under småbarnsåren.

  1. Ja det tror jag faktiskt med, eller för vissa efter småbarnsåren. Man kanske håller ut de där åren men så kommer det ikapp några år efteråt…

  1. Haha ja det är ju värre om de hör när de förstår 😬 Innan de förstår kan man ju dra en liten vit lögn att man fick kramp eller något. Fördelen med att de förstår är väl att de inte fysiskt vill närma sig så man slipper nog att de ser.

 12. Jag tror nog en nyckel är det lättaste, enklaste och billigaste sättet, det finns tysta larm för om dörrar öppnas, så man bara har en blinkande liten lampa som larm. Men dom är inte jättebilliga tyvärr.

  1. Finns det? 😎 På tre dörrar 🤣
   Vi har fastnat lite i förstadiet till ”köpa nyckel träsket” och inte tagit reda på vad och var vi ska inhandla. Har helt enkelt inte prioriterat den affären än ☺️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..