80. Tillfälliga avbrott i sexmaskineriet

En förutsättning för att sex ska fungera och bli bra är ju upphetsningen. Tänder man inte så är det kört. Så enkelt är det. Och det är ju klart att de flesta förändras med tiden. Partnern som man gick igång på för 10 år sedan kanske har förändrats till något som man har svårt att tända igång på idag. Dels förändras man fysiskt men också kanske till sättet att vara. Men ibland kanske det är en tillfällig förändring som gör att man har svårt att tända som förr.

Dagens dilemma

Härommorgonen lyssnade jag på Mix Megapols programpunkt ”Dagens dilemma”, det handlade om en man som inte tände på sin fru längre, 6 månader efter de fått sitt första barn. Det är klart det är lätt att vid första andpusten tänka: vad knäpp han är, ge det tid. Men mannen ville ju tända på sin fru och bad därför om råd och tips kring hur han kunde få sin lust att öka. Kanske var han också rädd för varför den minskat.

Brösten blev tillfällig no-go-zon

Vid andra andpusten tyckte jag inte frågan var så konstig, då jag själv minns tankar min man hade 6 månader efter vi fått vårt första barn. Min man kände aldrig någon connection med mina bröst under amningsperioderna. Han kände att brösten då inte var hans att leka med utan tillhörde barnet. Det var som att de var asexuella och han ville inte kyssa dem. Som tur var gjorde inte detta mig något då jag inte var bekväm med att riskera att det skulle kunna läcka något därifrån. Jag hade då nästan alltid bh på mig när vi hade sex, av eget val.

Jobbigt att ta ett nej

Jag får sällan nej från min man när jag frågar om vi ska ha sex, men det hände några gånger där runt 6 månader efter första första barnet hade kommit. Att först se mig sitta och amma och även vara den som hjälpte till att rapa och skifta bröst var helt enkelt inget bra förspelet för min man. Jag vet att det var jobbigt de där gångerna jag ville, men han inte hade lust. Jag var ju extra sårbar efter att ha fått barn och allt. Men det berodde ju inte på att han inte älskade mig, utan på den mammaroll med rinnande bröst som jag trätt in i.

Lättare med barn nr 2 och 3

Med de andra två barnen var dock inte detta ett problem. Jag var mindre känslig då tror jag och hade redan äntrat mammarollen och lämnat sexiga fria Liw som aldrig haft rinnande bröst. Det var helt enkelt ingen big deal längre.

Amningen dämpade sexlusten

Att min kropp förändrades med 10-15 kg extra spelade inte min man någon som helst roll. Han tände lika mycket på mig sista veckan innan förlossningen som innan jag var gravid. Men just att hoppa från amning och blött överallt till att ha sex var känsligare. Han vet inte riktigt varför.

Behöver hitta bränsle och tändvätska

Så visst kan det vara så att man ibland hamnar i perioder då man har svårt att tända till. Och det behöver kanske inte vara något permanent problem. Men om det inte känns som något övergående då behöver man nog aktivt ta tag i problemet. Det sitter nog mest mentalt i vilket fall. Det gäller att hitta bränsle och tändvätska… 🙂

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Maxarna skriver:

  Det ligger mycket i det du säger.. Mycket förändras efter man fått barn.. både hos mamman och pappan.. Det kan påverka både positivt och negativt.. Jag vet att jag kände mig mer bekväm i de stora bröst jag fick vid amningen.. Jag älskade dem och kände mig sexig.. Det underlättar mycket..

  1. Liw skriver:

   Ja det var ganska läckert för mig också, under graviditeterna iaf, för då läckte jag ingenting och hade större bröst. Men under amning när det läckte njöt jag inte av de större brösten alls lika mycket. För och nackdelar 😆

 2. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var trist att mina bröst blev en no-go-zon när jag ammade – särskilt som jag gjorde det länge. Kanske en del män skulle behöva lite terapi för att inte blanda ihop sina egna bebi-minnen (när de själva ammades) med att deras kvinna nu är mamma.

  1. Liw skriver:

   Ja kanske det ☺️
   Det är väl en blandning av att de (männen) är lite mer sidosatta och att brösten läcker och att de ser dem framme som mat varje dag. 😜

 3. Ja det är mycket som händer då man fått barn. Man får ta sig tid mera så är det ju, sedan så är man gärna lite ömmare och känsligare här och var. Samt som du säger så är det ju helt plötsligt matmaskiner istället för bröst. Dock är det nog inte så vanligt ändå får man hoppas. Förboss var det inga problem på den punkten så. Det var mer att vi hade en kolikbebis och vi var utmattade det hämmade sexlusten just den perioden.

  1. Liw skriver:

   Oj det måste ha slitit, ffa att sömnen ofta drabbas så illa av det 😬 Hört om par som varit jätteslitna ett helt år efteråt.

 4. Johanna skriver:

  När jag har fått mina barn så var det jag som inte kände att jag ville eller hade lust ! Och det kunde ta över ett år innan jag verkligen kände att jag hade någon lust…

  1. Liw skriver:

   Ja ngt händer allt i kroppen när man blir mamma och hormonerna sprutar, ffa vid första barnet tror jag. Då blir iaf omställningen väldigt stor.

 5. Viktigt ämne, och säkerligen något som väldigt många kan känna igen sig i. Vikten av att prata om det känns uppenbar – och det kanske i sig kan ge en slags barometer på i vilken ”form” ens relation är. För om man kan prata om sådant här måste det ju bli enklare att också hjälpa varandra genom/över tiden om det är något som stör lusten.

  1. Liw skriver:

   Ja det är ju inte alltid lätt för den som tappat lusten att berätta om det för partnern men om man vågar tror jag man har så mkt mer att vinna än om man håller tyst. Herregud allas lust går ju ner i dalar ibland och det är mänskligt.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..