114. Visst ska vi prata om sex!

Ibland träffar man på personer som är snabba att skriva en på näsan om att de minsann inte är intresserade av att höra om hur någon annan har det i sitt sexliv. Det är helt enkelt något som är väldigt intimt och därför något som ej bör yppas. Jag läste så sent som i förrgår just en sådan kommentar på en delning av mitt inlägg om avsugningarAmelias Facebooksida.

Många är nog nyfikna

Detta är såklart inte en speciellt förvånande åsikt. Jag är snarare förvånad över att jag inte fått höra den oftare. Att jag nu tar upp det som ett eget inlägg beror på att jag den här gången började fundera lite över det hela. För jag känner ju själv precis tvärtom. För mig är det en självklarhet att sex är ett viktigt samtalsämne av flera anledningar. För det första, det är ju väldigt spännande om man kan få nya intryck och lära sig något nytt eller att kunna få dela med sig av något ess man har i fickan som någon annan kan snappa upp.

Som vilket intresse som helst

Precis som när det gäller vilket annat intresse som helst som man vill bli bättre på så är det ju otroligt värdefullt att få ta del av andras erfarenheter. Är jag intresserad av trädgårdsodling då vill jag ju ta del av hur andra lyckas med sin trädgård. Om jag är intresserad av inredning då vill jag ju gärna se hur folk har det i sina hem för att få inspiration. Vad jag än är intresserad av så vill jag ju veta hur jag kan göra det bättre och lära mig av andras misstag. Vad är det som gör att sex skulle vara ett undantag? För att det är ”väldigt intimt”?

Inte för intimt för alla

Visst är det intimt och det finns vissa människor vars erfarenheter inom sex jag inte är helt bekväm att ta del av. Åtminstone inte speciellt ingående. Men det handlar om mina närmaste som föräldrar och syskon och kanske personer som jag måste relatera till i andra sammanhang som min chef eller dylikt. I övrigt så har jag inga problem med det. Speciellt inte om det handlar om personer jag inte har någon relation till i övrigt.

Vad är det egentliga problemet?

För vissa så är sex något som man inte bör tala om överhuvudtaget utanför sängkammaren med egna partnern. Jag hoppas man då åtminstone diskuterar det med sin partner där. På något sätt känns det som att vissa upplever det som hotfullt att andra, såsom jag själv, delar med sig av sina erfarenheter och diskuterar sex öppet. Det kan ju bero på att det anses rent moraliskt vara förkastligt enligt t ex deras tro eller att de blivit lärda att det som händer i sängkammaren stannar just där. Men kan det också bottna i en osäkerhet kring att inte vilja att ens egna sexliv ska hamna i dålig dager och verka fattigt i jämförelse?

Vill känna igen mig

I vilket fall så ser jag bara fördelar med att ta del av andras sexliv. Faktum är att jag hellre tar del av vanliga människors sexliv snarare än att jag tar del av information från sexproffs som pratar utifrån sin profession. Vanliga människor är personer som jag kan känna igen mig själv i. De har ofta liknande förutsättningar och fantasier som jag själv.

Det kända och okända

I regel så är man kanske mest intresserad av personer som lever likt en själv. Men ibland kan det även vara intressant att höra om de som är olika en själv, som i mitt fall t ex hur homosexuella tänker. Ett exempel är att höra om bögars bästa tips på oralsex som jag snappade upp på Tess Mabons blogg. De vet nog ofta bättre hur man bäst gör avsugningar än vi tjejer. På samma sätt skulle säkert en lesbisk tjej vara den som bäst skulle kunna lära våra män mer om hur man bäst slickar oss kvinnor.

Intresse eller passion

Allt som ger kunskap och idéer som kan bidra till ett bättre sexliv är för mig av godo. Och även om man är nöjd med sitt sexliv idag så kan det kanske bli bättre. Sen förstår jag att många inte delar intresset för sex lika starkt som jag, för det är ju för mig nästan en passion. Precis som att jag inte delar andras passioner lika starkt. Men vid sidan om en passion kommer sex alltid vara ett grundbehov för människan i mina ögon. Men man kan ju vara intresserad av sex men vilja utforska det empiriskt på egen hand utan att ta inspiration utifrån. Då ska man såklart få göra det 😉

Läs också:


Ange din emejl och tryck på ”SKICKA” så får du mejl när det finns nåt nytt. 1. Jag tycker de flesta är bra på att diskutera sex, men som en tant sa så är det inte så för alla. Jag tycker det är som vilket annat ämne som helst och dessutom ett ämne som kan vara svårt och pinsamt – vilket gör det ännu viktigare att prata om!

  1. Liw skriver:

   Ja det är så sant. Gränser för det intima kommer alltid skilja sig mellan personer. Att sex är intimt håller nog alla med om. Men att det utgör ett hinder för att prata om det, det kommer det nog alltid finnas olika åsikter om ☺️

   1. Det enda vettiga sättet att ta sig framåt och utvecklas är ju att prata om saker. Ibland kan det vara bra att prata med någon utomstående som har andra erfarenheter än en själv. Tycker det är synd för de som inte riktigt vågar!

 2. Timglas skriver:

  Bäste Liw!
  Det är väl ingen överraskning att somliga har avvikande uppfattning om det du skriver på bloggen. Det är ju till och med bra att folk reagerar och garanterat tar sig en funderare. Du och jag brukar ju kivas lite ibland om dina åsikter. Men majoriteten som följer dig uppskattar ju det du förmedlar. Jag har lärt mig massor och du har gett mig tankar både att fundera på och fantisera om (trots att jag är trädgårdsnörd) trots att jag är nästat tjugo år äldre. Aldrig försent att utveckla sig. Fortsätt bara så blir du en av dem som tillslut urholkar stenen.
  Gillar man inte det du skriver så är man ju bara ett tangentryck bort från att slippa se.

  Tess, jag anser att var sak har sin tid och alla gör sina val om anonymitet. Liw har ju små barn på dagis och i skola, och ett arbete där inte alla kanske är så road av hennes tankar runt sex. Jag tycker därför att det är klokt att Liw ligger lågt med sin person så att ingen oskyldig kommer i kläm. Ännu är vi som sagt inte där man pratar sex obekymrat.

  1. Liw skriver:

   Haha lite mothugg tål jag 😉
   Jag tänker så här. Jag gillar ju att prata om sex för att jag har ett bra sexliv och för att jag haft problem med mitt sexliv tidigare. Jag tänker att en del av de som fräser ifrån nog inte är intresserade av sex för att deras sexliv inte är så bra. Jag ville aldrig prata sex när mitt sexliv var sämre. Men jag hade ändå gärna läst om andra med problem/som haft problem/med bra tips.

   Jag vill på något sätt försöka förstå de som fräser och få dem som fräser pga dåligt sexliv (är ju inte alla såklart) att ge sex mer tid och energi. För kan jag vända skutan så kan många det, även om det kanske inte känns så. Alla kan kanske inte bli som jag, 🤭, men jag hade önskat att jag hade blivit mer inspirerad på den tiden nu när jag har facit i hand. Ett ointresse för sex behöver inte alltid förbli det utan kan vändas till ett intresse….uppenbarligen 😉

  1. Haha, visst har saker och ting var sin tid. Jag möter många människor professionellt också. I helt andra sammanhang. Och visst är det en rädsla att bli uppfattad som något jag inte är, att de gärna vill ge en stämpel som ett uttryck för sin rädsla.
   Samtidigt så har jag kommit till en nivå (?) i mitt liv där jag har svårt att göra annorlunda.
   Och självklart respekterar jag Liw´s önskan att vara anonym, men visst får jag väl påminna henne om att en dag ”komma ut ur garderoben” och att den dagen kan komma förr än senare 😉

   Tack!

   1. Timglas skriver:

    Therese
    Visst får du skriva vad du vill men att utmana känns lite så där. Jag skulle gärna vilja veta hur Liw ser ut och ännu hellre se henne IRL men det skulle inte tillföra hennes blogg kvalitet eller uppriktighet utan bara stilla min nyfikenhet som jag ser det.

 3. Hasse skriver:

  Jag håller (helt oväntat!) med dig, och har tänkt som du många gånger. Och jag har nog skrivit inlägg om det, och skrivit på tex familjeliv om det.

  Jag förstår om folk inte vill prata om sex med andra, ansikte mot ansikte. Det blir lätt genant, och det blir lätt att någon ser sig själv som trist, eller ser andra som skrytiga. Det skulle tex INTE vara lätt för mig att berätta om hur lätt och ofta min Anna kommer. Jag ser det inte som min förtjänst (även om hon kanske gör det), men det skulle ju tolkas så av de flesta. Som skryt, och som överdrifter/lögn. Så jag förstår om man inte vill sitta vid köksbordet och prata om sex med kompisar – något vi inte heller gör med någon vi känner (även om det finns ett par där det skulle funka).

  Men det stora problemet – som du också är inne på – det tror jag är att folk inte heller pratar med sin partner om sex. För så tror jag det är för de allra flesta.

  Det är bara att se till mig själv, av ”alla” (=inte så många) längre relationer jag haft, inte har vi pratat om sex. Om vad som blev bra, vad som blev sämre, vad som går att förbättra, vad vi tänker och känner. Inte ett ord.

  Näe, det där med sex, det ska liksom ”bara bli”. Där ska man vara tankeläsare. Man får prova, försiktigt så ingen blir arg, och försöka läsa av reaktioner. Och gör man fel (tex försöker dra lite i en bröstvårta), så blir det en arg reaktion till svar ”Vafan gör du?!” – i stället för ett mjukt ”Nej, det där funkar inte.”. Utom nu, med min Anna.

  Allt annat, som du skriver, det diskuteras glatt. Sport, semestrar, bygga om huset, vilken bil man ska ha – men hur man har sex, det är tabu. Och man planerar resor, man planerar ombyggnader, tittar i kataloger – men skriver man på (till och med) ett sexforum, att man tycker att man likväl kan planera sex – typ som ni gjort vid era träffar – då ses man som en idiot av många. Det är också det konstiga. Man tänker inte som man kanske gör om kompisar, lite lugnt: ”Men herregud, att de orkar diskutera golfklubbor i timtal.”, utan mer ”Vilken jävla idiot, tänker han inte på annat än sex? Och inte fan vill vi veta nåt om det!”.

  1. Liw skriver:

   Tyckte vi lika, otippat…😉
   Ja det blir lätt ”skryt” när sex beskrivs som bra IRL med exempelvis en vän. Om man förenas i något speciellt tycker jag det dock är givande och roligt. Det är väl kanske känsligare om man får personliga tips live och sedan fungerar tipsen inte på en själv när vännen frågar. Får man tipsen anonymt på nätet är det lättare.

   Ja i förhållanden har man ju varit utan att prata sex alls. Konstigt nu när man känt på det motsatta. Men det är absolut inte ovanligt tror jag.
   Ja sex är inte som vilket intresse som helst, det kan vi iaf konstatera ☺️

 4. Jag instämmer med dig. Det ÄR viktigt att samtal om sex blir av med sitt stigma att vi inte vill/vågar prata om det. Det kan ta ett tag innan vi är där. Men jag tror att jag gör ett gott jobb på min blogg/hemsida – där jag till och med är öppen med mitt namn och mitt liv. Även om inte alla detaljer kommer fram. Och jag är nyfiken på om du någonsin vågar kliva fram i all din kraft och stå med ditt ansikte och namn för en helt ny öppenhet om sex. Är du det? Kan du se dig själv i en framtid göra det?

  Jag kan se mig själv stå där och berätta allt, alla detaljer, men inte just nu. Det är inom räckhåll, men ändå ett avstånd innan alla får veta allt.

  Dock har min öppenhet redan fått två släktingar att blocka mig på sociala medier. Det är jag inte alls glad över. Särskilt som de inte vill prata om det när jag frågar. Så lite starkare i mig själv behöver jag bli innan jag blottar mer.

  Lycka till åt oss och vårt ”gemensamma” uppdrag! Och visst var det kul med tipset om bögarna – som jag faktiskt tror att du hittade hos mig….du får gärna länka en annan gång 😉

  Kram

  1. Liw skriver:

   Åh ännu en intressant kommentar!
   Jag vet inte om jag kommer avslöja vem jag är. Jag gillar att inte ha bestämt mig på den punkten. Det gör allt mer levande.

   Saken är den att jag vill berätta allt när jag skriver om sex, det är min grej och det är det jag tycker är så roligt med bloggen. Här på bloggen kan jag vara ohämmad, helt ärlig och delge alla godbitar. Om jag skulle vara helt öppen med vem jag är så skulle jag sannolikt bli mer präktig och hämmad. Det här är ju mitt alter ego som jag älskar. Men jag har ju vid sidan av det min professionella roll där jag dagligen möter folk, och jag har en chef. Jag skulle ha svårt att förhålla mig professionellt om de jag möter i mitt arbete bara tänkte på sex när de såg mig (om de nu skulle veta men sånt sprider ju sig).

   Jag tycker du är jättemodig. Tråkigt med släktingarna. Det låter så dömande. Kanske blir det lättare för mig om jag också blir egen en dag och när mina barn är lite större. För jag står för allt vi gör och har egentligen inga problem att berätta det. Men jag vill nog i nuläget ha två sidor där den ena kan agera utan inblandning av den andra ibland.
   Ps: jag tänkte länka men blev inte av, men det ska jag såklart fixa 😉
   Go girl tillbaka❣️

 5. Cdmyno skriver:

  Hej Liw!

  I stor utsträckning tror jag att du talar till de redan frälsta här men visst bör man prata om sex. Jag tror dock att det bland alla som håller med i sak tycker det är svårt att göra i praktik, särskilt då live – att prata anonymt på nätet är ju lättare.

  Att det är svårt att tala om live har säkert många förklaringar, men kanske främst för att människor i allmänhet är dömande skvallerbyttor: gillar man något som ligger utanför normen blir man i bästa fall utskrattad och i värsta fall fördömd, och man kan hur som helst lita på att ryktet kommer sprida sig. Det senare kan vara förödande för den som är singel och som hoppas träffa någon som är överseende när man först har fått visa vilken person man är först. Hårt som det må låta men jag tror inte att min mycket konventionella sambo hade blivit tillsammans med mig om hon hade vetat om alla mina egenheter i förväg.

  1. Liw skriver:

   Intressant! Jag föredrar ju skrivandet framför live-snacket av flera anledningar. Jag är mer eftertänksam som person och när jag snackar sex live avslöjar jag ofta mer än jag är bekväm med.
   Som du skriver, som singel vill man ju inte bli bortvald pga ett rykte att man gillar det ena eller andra. Sex blir ju lätt en snackis. När man skriver på nätet kan alla skriva sin sanning lättare och kan också vara mer sig själva då det är okänd identitet. Det kommer alltid finnas en mystik kring sex vilket jag gillar. Så att folk ska sitta och snacka om det som man pratar om mode på ett cafe tror jag inte sker. Men jag gillar verkligen att höra om andra människors tips, knep och historier. Det är så intressant 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..