Låt kolet ligga!!! 

Alla pratar om miljön. Alla politiker pratar om hur mycket dom bryr sig om att skapa ett ekologiskt hållbart samhälle. Ja, alla utom SD och Donald Trump förstås… Samtidigt så planerar Vattenfall att sälja sitt tyska kolbestånd till ett tjeckiskt företag som är insyltat i Panamahärvan och som säger sig vara för en ”kolrenässans i Europa”. Det KAN svenska och tyska politiker stoppa.  Om dom vill…


Kolet som våra tjeckiska vänner tänker använda till att tillverka smutsig el motsvarar 1,2 miljarder ton CO2 – eller H E L A  Sveriges samlade koldioxidutsläpp i 24 år..

Sen kan vi stå där och källsortera och kompostera. Vi kan avstå från våra semesterflygresor, vårt nötkött och köra våra elbilar bäst vi vill. För det spelar ingen roll.


Men, säger kritikerna, vem ska betala då? Ja? Vem ska betala för uteblivna högkonjunkturer? Våra Thailandresor och våra plattTVapparater?

Vem ska betala för vad?

Vad är det värt att rädda miljön? Vad kostar en bra, beboelig planet nuförtiden?

Och vad är det värt att Sverige inför framtiden överhuvudtaget har en trovärdighet i miljöfrågor?

Det här långt ifrån en isolerad svensk angelägenhet. Media från hela världen uppmärksammar den här affären. Senast idag så skriver The Guardian ”Löfven is hoping the world isn’t paying attention to this deal. But we are.” Den svenska regeringen (och oppositionen) är på väg att sälja Sveriges goda rykte till ett bolag ” hell-bent on burning as much coal as possible” och som utnyttjar alla möjliga kryphål i EUs lagstiftning för att framställa så mycket smutsig elkraft som det möjligtvis går…

Så här säger Greenpeace om försäljningen:

”Löfven och regeringen måste sluta att bara snacka och ta ansvar. Regeringen har ett enastående tillfälle att göra något klokt för klimatet och stoppa försäljningen.”

“En förlust för företaget, katastrof för klimatet, skandal för regeringen”, skriver David Kihlberg, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningen.


Låt kolet ligga!!! Allt annat är en total katastrof för vår miljö. Det handlar om vår framtida överlevnad – på riktigt! Sverige har en unik möjlighet att visa vägen framåt för världen. Utnyttja den.

Skriv gärna under namnlistan för att protestera mot detta.

#låtkoletligga

LOADING..