Fröbannad säger

att han använde tygblöjor på sin bebis. Det hade jag också tänkt. Tills jag träffade Joachim och skulle skaffa barn med honom. Då berättar han, i egenskap av miljökonsult, att om man torktumlar tygblöjorna går miljövinsten förlorad. Jag utgick ifrån att hängtorkning av tygblöjor skulle kräva minst lika mycket värme och valde därför engångsblöjor. Däremot har vi tagit bort blöjan tidigt på båda barnen. Och så återanvänder vi torra nattblöjor.

 1. BaronB skriver:

  Tygblöjor använde man på det tiden bilarna var gjorda av järn och det återkom sedan hos läppskäggsodlare i kollektiv i skogen.Moderna blöjor innebär att barnet inte blir röd i stjärten.Klart, man kan ju tvätta och tumla sina satans tygblöjor i sitt uppvärmda hus med plasma teven på högvarv och sen ta lilla SUV:en till COOP och köpa fredagsmys….

 2. Cat skriver:

  Men varför skulle hängtorkning kräva lika mycket energi som torktumling? Man kan ju hänga utan att dra på torkskåpet på högsta värmen?Jag har haft tygblöjor det första året till mina båda kids och redan där har man väl en miljövinst, att man kan använda blöjorna till flera barn. De fick ofta bara hängtorka, bara kissblöjor kunde vi skölja ur under kranen snabbt och enkelt. Och som FröBannad säger, man ska ju ändå tvätta annat… Då kan man det där sista utrymmet i maskinen med tygblöjorna. Hear hear!

 3. Det där jag skrev om bekvämligheten – det gällde alltså föräldrarna. För barnet är tygblöjer hur snällt som helst mot rumpan.Och jag är ganska övertygad om att det är större miljövinst att lägga mjölkförpackningar i rätt insamlingsfack, än miljöförlust att skölja ur dem. Invändningen låter som en modern myt – sådant som folk ”har hört” och tror sig veta.

 4. bjrkis skriver:

  Apropå nåt annat: En av rumskompisarna sköljde ur mjölkpaketet innan han plattade till det och slängde i källsorteringen. Då säger en kompis att miljövinsten på det paketet gick förlorad i och med att han sköljde ur det med vatten från kranen. Kan det stämma?

  1. Beror på hur mycket vatten han använde och framförallt vilken temperatur. När jag sköljer ur förpackningar häller jag i lite kallt vatten, täpper till och skakar järnet.

 5. Men jag använder aldrig torktumlaren. Jag hänger.

Comments are closed.

LOADING..