Dagens miljö

Okej, ska vi snacka lite miljö på basic svennebananhemmaidittegetkök?

Sopsorterar ni?

Låt oss hoppas det. Låt oss hoppas att ni som inte gör det åtminstone inte kastar metall, batterier och glödlampor i soporna. För det är efterblivet att inte ha kommit lägre i detta tidevarv. 

Okej, ni sopsorterar. 

Hur gör ni då?

Mina vänner vänder sig till mig för råd om hur förfarandet ska gå till. Och jag har sett bedrövliga scener i smålandsvillor och hyresrätter.

Så här är det; När du ska skölja ur en förpackning som ska sorteras så kan du inte stå och spola med fullt sprut på kranen. Nej nej. Jag har sett folk som står och spolar kokhett vatten och diskar förpackningar i långa minuter med kranen rinnande. Detta är kontraproduktivt på samma sätt som att det är kontraproduktivt att ta sin jumbojet till återvinningscentralen. 

Åh vad jag har längtat efter detta! Ända sedan jag började skriva har jag drömt om att få anledning att använda ordet kontraproduktivt som är det smartaste jag vet. Att använda ordet kontraproduktivt smäller lika högt som att ha en magister i statsvetenskap. 

Nåväl, det är så här ni ska göra.

Spara alltid vatten. Spara alltid vatten. 

Jag tar tillvara allt vatten jag spolar. Står det en pastagryta fylld med vatten i vasken? Vattna blommorna med det. Ska du diska under rinnande vatten? Sätt proppen i avloppet och lägg ner burkar och förpackningar som ska sköljas. Använd allt vatten två gånger eller mer. 

Detta var dagens tips. 

Diska alltså inte förpackningar i varmt rinnande vatten i en evighet. Då är det bättre att kasta direkt i soporna. 

Annars blir det så att säga kontraproduktivt

 1. Maria skriver:

  Till Hjelbe – självklart menar jag att alla kan hjälpa till att dra sitt strå till stacken och att spara där man kan. Lösningen hos er låter kanon. Min kommentar gällde Anders tro att vatten finns i överflöd över hela jorden, vilket borde betyda att man kan slösa hur man vill – var man än bor.

 2. Men Malin! Du har ju ”stulit” min idé som jag skrev till Amelia om och hamnade som Stjärnbrevet i det sk Damrummet (för två personer kan ju inte ha både samma förnamn OCH komma på samma idé i detta årtusende? ;-) )! Jag skrev om hushållsekonomi och återvinning men just den biten om att man kan spara vatten som man sköljer ur förpackningar med putsade de bort från min insändare! Jag tänkte redan när jag skrev det att det nog var att gå till överdrift och att det skulle tas bort. Men se, nu fick det äntligen komma upp till ytan :-) Tack Malin (vackra namn!). Ha en härlig sommar :-)

 3. Hjelbe skriver:

  Spara på vattnet ja…Att spara är naturligtvis generellt sett ”bättre” än att slösa eller hur?! Sign. ”Maria” påpekar för sign. ”Anders” att folk i Sudan har skitlite vatten medan vi spolar toaletten med dricksvatten. Där jag bor tas dricksvattnet från en bergsås som, om vi inte använder det, rinner ner i en å nedanför där vi har vårt hus. Så om vi använder källvattnet för att spola i toaletten med eller om vi låter bli att använda det över huvudtaget hamnar det ändå till slut i ån. Nu är min fråga till (främst Maria) : Hur får fattiga i Sudan mer vatten om jag låter bli att spola i toaletten med vårt extremt rena och fina källvatten?Nu bor ju inte alla på landsbygden (vi är trots allt en LITEN minoritet) och har källvatten från en istida grusås men även om man tar en stadsbo som exempel så förstår jag ändå inte kopplingen till Sudan och andra U-länder. Det är ju inte så att vi exporterar överskottet som vi sparar till Sudan och att de blir utan om vi slösar. Däremot sparar man ju en del pengar på vattenmätaren (för de som har det) om man använder diskvattnet till att vattna blommorna med och, som sagt, spara är väl alltid bättre än slösa. Det är dock lite märkligt att använda vattenbristen i Afrika som argument för att vi i det oerhört vattenrika Sverige ska sluta använda vatten i toaletterna. Ska vi sluta kasta snöboll på vintern också bara för att det är sån brist på snö i Sahara?

 4. Maria skriver:

  Anders ovanför skrev ” Varför ska man snåla på vatten som finns i bokstavligt överflöd runt hela jorden? ”. Öh? Saltvatten – ja, men knappast dricksvatten. I Sverige spolar vi toaletten med dricksvatten – i Sudan överlever människor med 3 liter vatten om dagen, ofta vatten som inte är säkert att dricka. Tänk på det Anders. Och för att citera Anders vidare – ”Det enda det leder till är ökad fattigdom”. Över en miljard människor lever i extrem fattigdom. Det kan du också tänka på Anders.

 5. Emma skriver:

  Men Malin, du är förälder och KÖR BIL! Som förälder som kör bil är man fullständigt ansvarslös och har absolut ingenting att säga till om, särskilt inte om något som har med miljö, sopsortering eller kärlek till sina barn att göra.

Comments are closed.

LOADING..