Nu ska vi reda ut lite

”Jag är själv nyexad lärare dock för yngre åldrar (barn 0-8år). Det är ett stort problem med hur vi lärare ska lära barnen om risker med internet eftersom en väldigt stor del av praktiserande lärare inte är uppvuxna med internet. Lerums kommun fick en heldag på svenska mässan för att lära sig om mobbing på nätet, men först efter att en 13årig pojke tagit sitt liv. För mig som är född på 80-talet är det inte svårt att förstå att internet etik borde vara ett skolämne men för mina kolleger som inte vet hur man bifogar en text i ett mail ska kunna sätta sig in i det blir svårt. Såklart är det en del av skolan uppgift att fostra och lära barnen om det som omger barnen i deras vardag bland annat internet. Det hjälper inte att bara vi lärarstudenter får lära oss det är personalen i skolan som måste utbildas. Men jag är osäker om det går att lära en gammal hund att sitta.”

Svar: Jo, du kan. Jag gillar dig. 

”skulle du kalla mina betyg från gymnasiet 19,0 som medelmåttigt? Orsaken till att de är så låga intagningspoäng på lärarprogrammet är inte att de sökande har dåliga poäng utan att de är väldigt få sökande! Vi blir lärare för att det är någonting vi brinner för !”

Svar: Så du menar att det inte finns folk som utbildar sig till lärare för att de inte vet vad de vill bli? Jag hör hela tiden om folk som pluggar till lärare trots att de inte brinner, trots att de saknar ett kall. En artikel i Barometern för ett par veckor sedan tog upp problemet med att de som går ut gymnasiet inte hittar jobb. Vad ska du göra efter sommaren? löd frågan. ”Jag ska läsa till lärare för jag vet inte riktigt vad jag ska göra” svarade en kille. Jag vet att det finns många många underbara lärare som älskar sitt jobb och som känner ett stort ansvar för sina elever. Men det finns också ett problem med lärare som har blivit lärare ”bara för att”

Jag har aldrig hört talas om någon som har läst till läkare, advokat, journalist, frisör eller logoped för att de inte vet vad de vill. 

Detta är en problem och jag är ledsen om jag tar upp något tabu men jag kan inte låta bli.

Alla mina kompisar är lärare, min moster är lärare, min kusin är lärare, min svägerska är lärare. Jag har den djupaste respekt för läraryrket(jag ser alltid till att vara proper när det är utvecklingssamtal, storas lärare är mina idoler) men alla har ju tyvärr inte det. Lärare, liksom journalist, ska vara en skyddad titel. Du ska inte få sätta betyg utan behörighet. Läraryrkets status ska bli vad den en gång var. Eller hur?

 

 1. Sofia skriver:

  Tabu, javisst.Men tacka fan för att någon tar upp det! Jag har jobbat som lärare (som en av Hermans 19årigas brudar, mkt populärt vettu) och merparten av de lärare jag pratade med i fikarum mm. hade valt yrket för de inte ville något annat, dte verkade ok och man fick långa lov. Ganska låga betyg för att komma in (kom inte och säg något annat!).Bland mina vänner är det hyfsat populärt att plugga lärare just för man inte vet vad man vill och man kommer int. Tyvärr. Jag som vikarie brann betydligt mer än dessa människor. En kompis till mej läste lärarprogrammet och jobbade heltid, hon sa att det var ett skämt.Det finns riktigt, riktigt bra lärare därute. Men kan inte ni på lärarutbildningen se att bland er finns faktiskt dessa typer som väljer yrket pga lov och enkel utbildning?

 2. Herman skriver:

  Sophie: bra att det gick vägen och kul att du fastnade för yrket. Men det var inte de goda exemplen jag vände mig emot. Jag tycker bara inte att det är värt att riskera skolan, förskolan och fritidshemmen på det viset som görs idag!

 3. Sara skriver:

  Tjo! Jag läser juridik- ska bli advokat tror jag- för att jag inte vet vad jag vill! Jo, det är sant. Förstås upptäckte jag efter några terminer att jag verkligen tycker att det är roligt, annars hade jag såklart inte fortsatt. Men det är väl det som är hela grejen, det handlar nog bara om att bestämma sig för att genomföra något och att göra ett bra jobb, så tror jag att man gör det, det viktiga är nog inte att ha haft samma dröm sedan man var sju år. Det är väl jättebra att snubben pluggar om alternativet hade varit att vara arbetslös… Förmodligen tror han ändå att det kommer att passa honom eftersom han ger sig på det. Sedan finns det ju förstås ett samhällsekonomiskt perspektiv på att folk läser utan att det egentligen leder till att folk jobbar med det de utbildar sig till. Men då är det ju bättre att plocka bort alla ”ickeutbildningar” från universitetet! Kram Sara

 4. Anne skriver:

  Johannas kommentar tror jag är den klokaste jag läst på någon blogg. Någonsin. Vilken tur att du är lärare!

 5. Emelie skriver:

  Malin, jag tror du har fel. Jag tror det finns många läkare, journalister, advokater, frisörer (eller IT-konsulter, arkitekter, eller revisorer för den delen) som sökte in och läste på just det programmet för att de inte visste vad de ville bli. Jag tror exempelvis att många, många läkare läste på läkarlinjen just bara för att de kunde, för att de hade tillräckligt höga betyg och inte för att det var något det brann för eller kände något slags ”kall” för. Jag tror att de allra flesta människor tvivlar på sina yrkesval då.

Comments are closed.

LOADING..