Sista ordet? Förmodligen inte, men ändå

”Respekt visar man väl ändå på andra sätt! Jag älskar fröknarna på mina barns dagis, de är fantastiska! Och det berättar jag för dem att jag tycker. De vet att jag har full respekt för dem, ”trots” att jag säger FRÖKEN och DAGIS. Själv är jag civilingenjör och jag bölar inte för att jag ibland blir kallad ingenjör (1,5 års kortare utbildning ju…buhu) eller civilare. Hela vårt språk är uppbyggt kring att hitta synonymer och ”förenkla” ord. Sluta böla och se istället till alla andra sätt ni får respekt på! Om ni tycker att ni aldrig får respekt kanske ni ska se över hur ni arbetar istället! Öppna ögonen istället för att irritera er på folks ordval!”

 1. Sara skriver:

  Jag är förskollärare och bryr mig inte ett smack vad folk väljer att kalla min yrkesroll eller min arbetsplats. Jag blir däremot irriterad om t.ex. politiker, i officiella sammanhang, säger dagis/dagisfröknar. DET är en härskarteknik (förminskning). Föräldrars och folk i allmänhets ordval är bara vanor/smeknamn/språkliga förenklingar och det är väl inget att hetsa upp sig för? Jag tar mitt uppdrag på lika stort allvar för det och skulle aldrig hota med att dra in på mitt pedagogiska uppdrag eller känna att min utbildning var förgäves. Jag är enormt stolt över mitt yrke och det stora ansvar som medföljer. Min yrkesstolthet, min professionalitet och framför allt en ödmjukhet inför uppdraget ger nöjda föräldrar som visar mig den respekt jag känner att jag förtjänar.

 2. M skriver:

  Älskar att förskolepedagogerna på mitt barns förskola kallar sig själva fröknar och benämner förskolan som dagis. Tummen upp från mig

 3. Johanna skriver:

  Det kallas förskola idag därför att: 1. Det finns många fler krav på förskolor idag. Tidigare var det barnpassning men idag, som du säkert redan vet, är det mycket mycket mer än så.
  2. Det krävs att det ska finnas minst en förskollärare på varje avdelning. För att bli förskollärare måste en plugga i 3 år. Förr fanns det mest barnskötare alternativt outbildade. För att bli barnskötare behöver en plugga ett år på KOMVUX eller gå barn och fritid på gymnasiumet.

  Om du inte tycker att det är så viktigt med vad en kallar förskolan så spelar det väl ingen roll om pedagogerna struntar i att dokumentera dagarna, struntar i att se till så att barnen lär sig saker och istället bara passar dem till föräldrarna kommer och hämtar?

  Det måste vara den perfekta lösningen för dig eftersom det är så himla jobbigt för dig att säga förskola.

  Kom in på din blogg för jag läste debattartikeln på Aftonbladet och herregud vilken dålig inställning du har till skolans värld! Hoppas inte att du överför den till dina barn för då kommer de få det väldigt svårt att lära sig saker i skolan. Barn måste höra från omgivningen att skolan är bra och viktig. Inte att det är onödigt med läxor och att allt som har med skolan att göra ska göras i skolan, för att man som förälder inte orkar sitta ner och hjälpa barnen en stund.

 4. Mäster skriver:

  Instämmer helt, och har väl faktiskt bara hört just dagis-/fritis-/förskole-/lekis-/barnträdgårdspersonal gnälla över såna småsaker…

 5. LT skriver:

  Mitt i prick.

Comments are closed.

LOADING..