5:2

Jag läser om kändisar och vanlisar som alla säger samma sak:

”Vi RASAR i vikt”

Jag orkar inte.

OM MAN SVÄLTER SIG SÅ RASAR MAN I VIKT. DET VET ALLA. DET VET DE SOM ÄR FATTIGA SOM INTE HAR RÅD MED MAT. DET VET DE SOM SVÄLTER SIG FÖR ATT DE MÅR DÅLIGT. DET VET DE SOM GÅTT VILSE I SKOGEN. DET VET MÄNNISKOR I KRIG. DET VISSTE KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA.

Kan man tänka sig att det är ett hån mot den som inte har råd med mat att välbeställda människor väljer att leva på 500 kalorier per dag?

 

 1. Åsa skriver:

  Behövs inga kokböcker för att köra 5:2. Sunt förnuft och lite kaloriräkning och vips så är dagen klar. Och man svälter absolut inte. Att äta räkor, avocado, lax, blåbär, ägg m.m under en dag låter knappast som svält i mina öron;)

 2. Karin skriver:

  Jag kör inte 5:2 men har många kollegor som gör det, de flesta unga och ganska så smala och friska. Men de mår bra av det, inget fel med det?! Det är ett störra hån när någon så smal som Malin gör sig lustig över alla dem som provar olika typer av kost. Kalla det diet om du vill men även GI och LCHF kan vara livslångt och förbättra hälsan. Två vänner har efter 6 månader med 5:2 minskat sitt onda kolesterol rejält, efter flera år med mediciner pga höga värden. Hur kan det vara fel?
  Är det inte toppen om det finns alternativ till att ”äta vanligt” och ”lite av allt”. Men det gör väl inte Malin heller, äter vanligt? Vegeterian, om jag inte minns fel? Det är typ den sista kosthållning som jag personligen skulle kunna tänka mig att leva med. Vi är helt enkelt olika.

 3. nej jag tycker nog inte att det är ett hån. Visst, när redan smala kändisar talar ut är det löjligt, men kasta inte ut barnet med badvattnet. Fetman har ju gått om svälten i världen, så underskatta inte behovet av att människor går ner i vikt…Jag tror inte att fattiga människor känner sig hånade för att feta människor som behöver minska sin vikt gör det. Fattiga människor är ju inte dumma i huvudet även om man svälter…

 4. Som alltid när något hajpas i media kommer motreaktionerna på posten. Just nu tävlar bloggare, krönikörer och andra om att håna och göra sig lustiga över 5:2. Inte särskilt fyndigt eller innovativt, precis. Visst är det irriterande med kommersen runt olika dieter, men just när det gäller 5:2-metoden är ju just möjligheten att tjäna pengar klart mer begränsad än för t.ex. LCHF och GI där det utöver kokböcker och annan litteratur behövs en massa svindyr specialmat. För att inte tala om viktväktarna och andra klubbar som det är svindyrt att vara med i. Sätter man sig in i 5:2 det minsta inser man snabbt att det varken behövs kokböcker eller specialkost, tvärtom spar man en massa pengar. Att sedan olika aktörer (som Nutrilett och kokboksförfattare) försöker surfa på 5:2-vågen kan knappast metoden som sådan, eller de som är glada över att äntligen hittat ett enkelt sätt som fungerar, lastas för.

 5. Nej, verkligen inte. Det som är ett hån är väl snarare vår ständiga tillgång till mat. När vi en gång vandrade omkring på savannen hittade vi förmodligen bara lite mat vissa dagar och mer mat andra, och det är vad våra kroppar är anpassade efter fortfarande. 5:2 är ett enkelt sätt att återskapa detta naturliga tillstånd. Jag gratulerar dig till att du lyckats gå ner så mycket i vikt bara genom vardagsmotion och att äta rätt. För mig (och många andra kvinnor) blev det så att när jag passerade 40 fungerade det inte längre med att träna och hålla igen utan jag bara fortsatte att långsamt gå upp. Nu har jag testat 5:2 och gått ner 5 kilo på en dryg månad och mår jättebra. Jag har svårt att förstå hur det kan vara så provocerande, då det ju bara är ett enkelt sätt att minska intaget som tydligen fungerar för många (just för att det är så enkelt – man behöver inte en massa långa listor på allt man inte får äta). Billigt och miljövänligt är det också (till skillnad från LCHF – där kan man tala om ett hån eftersom maten skulle räcka till ännu färre personer om alla åt enligt LCHF).

Comments are closed.

LOADING..