Senaste krönikan

Tisdagens krönika med det svåraste ämnet jag känner till.
Många mejl har jag fått och de som kommer från kvinnorna som texten handlar om går ut på detta: Att jag är korkad, pantad, icke påläst, vidrig.
Någon jämför med adoption. Snälla.
Någon jämför med ”en pappa som drar”. Snälla.
Inte ett ord av bemötande kring själva problemet med att förvägras halva sitt ursprung har jag fått. Bara samma gamla ”en donator är inte en förälder”.
Visst är det roligare att vara liberal. Att tycka att alla ska få bli mamma (det tycker jag). Säga jag till allt så att alla får ett barn.
Men barnens rättigheter måste, måste, gå före.

 1. Anna skriver:

  På vilket sätt är det ”snälla” att jämföra med adoption? Enligt ditt resonemang förvägras ju då barnet HELA sitt ursprung och inte bara halva.

 2. Jag har läst din krönika och för att uttrycka sig milt skulle du vinna på att göra klart för dig själv vad det egentligen är du vill säga. Som det nu är framstår du som i bästa fall förvirrad. Jag läste din presentation här på bloggen och blir undrande: Får journaliststudenter inte lära sig att hålla vinkel/hålla sig till ämnet?

  Du hoppar som en skadskjuten kråka i din text, när du först diskuterar ensamma mammor och hur jobbigt de har det för att sedan helt plötsligt trumpeta ut att barn minsann har rätt att veta sitt ursprung. Vad avser det sistnämnda slåss du dessutom mot väderkvarnar – vår svenska lagstiftning kring spermadonation garanterar barnet rätten att få veta vem pappan är. Jag trodde att journalister fick lära sig vikten av faktakontroll?

  Eller är det äggdonation du diskuterar? Danska förhållanden? Att kvinnor åker till Danmark och skaffar sig en anonym pappa kan vi göra ungefär lika mycket åt som att vissa kvinnor går ut på krogen och gör det. Det är en moralisk fråga, helt enkelt. Är det en predikan du velat skriva?

  Själva spermadonationen kan vi alltså lägga till handlingarna så länge vi håller oss till Sverige och där har jag heller inte sett någon som inte hållit med dig. Återstår ”ensamma mammor”. Och då är det ju bara att konstatera att massor av barn, till och med i kärnfamiljer, växer upp med i princip bara en närvarande förälder. Vissa barn växer i stället upp med en alldeles för påtagligt närvarande förälder som barnet säkert mått bättre utan – alkoholister, psykopater, pedofiler….listan kan göras lång. Kort sagt finns det alltså alla möjliga omständigheter som kan göra en barndom till ett helvete/mindre lyckad och varför just det faktum att en mamma är ensamstående skulle vara en sådan förstår i alla fall inte jag – men förklara gärna hur du menar. Det vore mer intressant att höra dig svara på den frågan än att läsa hur du som svar på kommentarer här bara upprepar ett mantra som du fått för dig har med verkligheten att göra.

  1. Jag skrev först ett långt svar till dig Sonja, sedan raderade jag allting.
   Du har inte heller hållit dig till ämnet heller min vän utan ifrågasatt min yrkesroll och varit nedlåtande.
   Inte värt det. Inte för mig.

   1. Jag tänker och funderar över tilltalet som du väljer att använda; min vän. Något i det utstrålar ett försök att vilja sätta sig över.

 3. Biggan skriver:

  Jag önskar att alla barn som föds var önskade. Jag önskar att alla som har barnlängtan kunde få barn. Jag önskar att någon kunde förstå hur det känns att aldrig få veta varifrån sina gener kommer. Det handlar inte om att det inte funnits fina förebilder manliga och kvinnliga. Det har det och jag älskar dem. Men det finns en fråga som aldrig kommer att bli besvarad. Vem kommer jag ifrån. ALLA har rätt att kunna få veta om de vill. Många fler än mig kommer inte att kunna få veta nästa generation. Det gör ont. Ni kan skriva spaltmeter om vem som tycker rätt eller fel. Men hur barnen känner vet bara de själva.

  1. anna skriver:

   Barn som kommer till efter sperma- och äggdonation har rätt få veta vem som är donator och barnet kan kontakta donatorn om han/hon vill. Som donator vet man om detta. Så barnet kan få veta precis allt om sin biologiske mor/far om han eller hon så önskar.

 4. sofia skriver:

  OH så OT min kommentar är nu men det är så intressant att bevittna språkskillnaden hos de som håller med dig vs de som inte håller med dig. De som håller med dig är fulla av ”mej” och ”sej” och konstiga meningsbyggnader och stavfel. Ungefär som språknivån hos småtrollen som brukar komma fram och ”nu får man inte ens säja vit lök” när det är nån rasistisk smörja som publiceras. Det säger nåt. Gör det inte? :)

 5. Men kan du förstå att det är donation som fenomen du argumenterar emot? Att ingen bör få bli förälder med hjälp av donerade ägg eller donerade spermier. Alltså att inte heterosexuella par inte heller bör få hjälp på detta sätt. Eller lesbiska kvinnor för den delen.

  När du skriver så låter du det handla om ensamstående mammor men det är inte det du du argumenterar mot utan då menar du att det egentligen handlar om biologi. Ditt resonemang håller inte. Det låter mer som att du har någon agenda mot ensamstående mammor. Det kan du förstås få ha men då behöver du ha andra argument.

Comments are closed.

LOADING..