Snälla sluta nu

Jag lyssnade på ett inslag i Studio Ett om skolor och hur de har tagit itu med säkerheten sedan händelsen i Trollhättan.

Skolor ska vara öppna. Samhället ska vara öppet.

Vi ska inte anpassa och begränsa våra liv på grund av terrorister och det gäller väl alla terrorister, eller?

Risken att bli mördad på sin skola måste vara så låg att den inte ger utslag någonstans. Psykisk ohälsa, mobbing, ekonomisk utsatthet, missbruk, ensamhet, självmord, sexuellt förtryck, cykla utan hjälm, få paddnacke, näthat, ätstörningar. Sådana saker tänker jag på när jag tänker på barn i skolan. Att någon ska komma in och hugga dem med svärd tänkte jag på den dagen, sedan gick det över.

Vi ska inte stänga in oss av rädsla för en förmodad hatisk mördare eller annat outtalat hot från utsidan.

Skolans terror är redan där och den pågår hela tiden, varje dag.

Ska vi ha larm, vakter, lås och koder på våra skolor? Hur skyddar vi då eleverna när de har rast på gården? Höga stängsel med virad taggtråd på toppen? Vakter i höga torn som skjuter alla som kommer in på skolan i kamouflagebyxor?

Givetvis ska personal på en skola säga hej till personer som de inte känner igen och fråga om de söker efter någon särskild.

Men det är också den enda typ av säkerhet jag efterfrågar.

 1. Maria skriver:

  Du har så rätt. Och även om vi nu skulle låsa alla skolor, hur blir det på rasterna. Ska barnen inte få gå ut? Och vägen hem ska ungarna aldrig få gå utan måste åka skottsäker pansar bil? Man kan aldrig skydda sig mot allt. Hemska saker händer och kommer alltid hända. Inte ska man vara naiv eller onödigt risktagande men att vara rädd för allt är det farligaste av allt tror jag.

 2. Annika skriver:

  Våld och hotfulla situatoner drabbar lärare? Då måste ju alla yrken terrorövas och låsas. Köpcentrum, hotell, tågstationer, butiker, flygvärdinnor etc etc. Låter som ett uppskrämt och tråkigt samhäll.

  1. JMC skriver:

   Ja, vakna upp till verkligheten. Tyvärr är det så. Jag menar inte att alla dessa hot och våld handlar om terror. Det är oftast elever och studenter det handlar om på skolor och högskolor/universitet (min arbetsplats). Jag har kollegor som blivit utsatta för hotfulla situationer, så vi har blivit ombedda att ha koll/inte släppa in vem som helst och vi har alla direktnummer till väktare. Allt fler byggnader blir låsta. Ofta men inte alltid rör det sig om personer som mår psykiskt dåligt. Allt detta är sorgligt men sant. Håller fullt med Janne nedan.

 3. Janne T skriver:

  En skola är en arbetsplats. Inga eller få företag tillåter folk att komma och gå som dom vill. Jag tror inte heller nån på fullt allvar förespråkar taggtråd och vakter som som skjuter vilt på alla som närmar sig…. Men att man har koll på besökare är inget konstigt alls

 4. Annika skriver:

  Att polisen är tränade för en olika eventuella händelser (en självklarhet kan tyckas) och att ha en låst skola, är väl ändå helt olika saket? Det blir mycket som vi ska skydda oss mot im vi ska hålla på sådär.

  1. JMC skriver:

   Jag förespråkar inte en låst skola, men man måste ha koll. Att lärarlaget har pratat om hur de ska agera i en liknande situation känns t ex rimligt. Våld och hotfulla situationer är tyvärr något som drabbar lärare på olika sätt och i olika grad numera. Då är det viktigt att veta hur man ska agera.

 5. JMC skriver:

  Gäller väl helt enkelt att hitta någon slags balans här. Inte vara naiva, för det har uppenbarligen hänt och rimliga åtgärder bör vidtagas. Tack vare att polisen var förberedd innan det hände gjorde de rätt när det väl inträffade och minimerade en skada som tyvärr redan var skedd. Men självklart ska insatser också riktas mot ätstörningar och mobbing – det skördar flera liv varje år – här kan vi bara göra MER, MER, MER!.

Comments are closed.

LOADING..