Vant-gate

I går när jag hämtade honom på förskolan lekte barnen utomhus. Det var en minusgrad och han hade inga vantar.

”Hans vantar ligger på hyllan” informerade en pedagog.

Men där ska de ju inte vara, de ska skydda min bebis händer.

När jag lämnade i morse tog jag upp detta med en annan pedagog.

”I går när jag hämtade hade han inga vantar. Vantar är inte optional”

Då förklarade hon att han inte ville ha vantar.

Då sa jag att jag förstår men att de får hota med att mamma blir arg om han inte har vantar.

Då förklarade hon att en del barn inte fryser om händerna på det sättet. Att han hade tagit av sig vantarna. Att de är i vägen när de leker. Att barn säger till om de fryser.

Och jag skämdes.

Hur kan jag har fyra barn och ändå tillåta mig själv att vara så anal?

Givetvis säger han till om han fryser. Han säger ju herregud till när han behöver klippa naglarna.

”Det är jag som är hysterisk nu va?” frågade jag retoriskt och kysste honom adjö för dagen.

Jag är så lugn med så mycket. Jag är en cool mamma. Men så kommer de där små detaljerna och jag målar upp en bild av kallbrand och amputerade fingrar och aldrig någonsin kunna bli konsertpianist.

Vantar- it’s optional.

Inga vantar?

Och pappan bara ser på?

Och mamman tar en bild?

Stackars barnet.

(Ett år gammal SJUKT söt bild. Den där streckmunnen)

 1. Malin skriver:

  Hihi. Du är gullig. :) Det är en bra egenskap att kunna reflektera över sitt eget tänkande, ibland är vi ju insnöade på vissa spår. Mvh en som ständigt frågar 2,5åringen om han inte fryser om händerna och vill ha vantar haha.

 2. Marie skriver:

  Näe? Eller? Jag blir helt förbryllad; nu vet jag på riktigt inte vad jag tycker. Fast jag tror att jag är för vant-tvång, fastän jag är HELT mot tvång – förutom när det gäller skadliga saker. Men nog hör väl avsaknad av vantar i minusgrader till den kategorin? Mössa känns mer optional, men pyttefingrarna?! Det är klart att vantarna åker av för att de är ivägen, inte för att fingrarna är varma. Så jag erbjuder dubbla tunna stickade fingervantar istället för tjocka och otympliga tumvantar, och det brukar gå hem. För vilket barn vill frysa om händerna? Du ser, där blev det motsägelsefullt! Fast jag tror ändå att min envisa treåring (bara en vecka yngre än din) skulle hålla ut tills fingrarna blev svarta innan hon sa till.
  Adjö framtida konserter?!

 3. Men, jag tror inte att du borde skämmas för visat intresse. Du ställde en fråga, fick svar och accepterade det. Det tror jag är något som pedagogerna uppskattar: meddelsamma föräldrar som engagerar sig och frågar men som även respekterar personalens erfarenhet och synpunkter :)
  (dotter till pedagog)

 4. Hanna skriver:

  Varför gör den meningen dig galen Johanna?

  (Också pedagog)

 5. Agneta skriver:

  Gulligaste ungen jag sett ! ( OBS jag har tre egna)

Comments are closed.

LOADING..