Sommaren med barn- en överlevnadsguide

HÄR är dagens kolumn i Aftonbladet. Se den som en hyllning, för det är den. En hyllning till alla föräldrar som tycker att de är skrutt.

Och här kommer nu mina bästa råd för att få en enklare sommar.

1. Laga mat en gång om dagen. Antingen lunch eller middag. Inte både och eftersom då ser varje dag ut såhär: Frukost, disk, lunch, disk, middag, disk, nattning av barn. Det är inget liv. Hos oss får barnen en lagad måltid per dag. Resten av timmarna fylls med fil, yoghurt, mackor, ägg, frukt eller fika. Jag tror att lagad mat är överskattad i betydelse.

2. Barn över sju år kan hänga upp sina blöta badkläder och ställa in i diskmaskinen.

3. Det är en myt att en ängel förlorar sina vingar och dör varje gång ett barn spelar Ipad trots att det är fint väder ute. Gå inte på den.

4. Små utflykter räknas också. Ta med äggmackor och en filt och gå tio eller tjugo meter. Klart.

5. Strunta i att smörja in barnen, det är bara jobbigt. Långärmad tunn tröja och solhatt är bättre. Du slipper kladda och barnet slipper skrika. Dessutom behöver du inte fundera över om ämnena i tuben är cancerogena.

6. Gå aldrig utanför huset utan plåster, kex, vatten och tvättlappar i väskan.

7. På kvällarna är det vuxentid. Vi brukar göra något gott och säga ”Nu är det här vuxenrummet”. De små får gå och lägga sig och de stora får styra med annat. Vi har umgåtts hela dagen, jag har inget dåligt samvete. Noll.

8. Hyr film som alla kan se. Wall-E, Frost, Järnjätten, Upp, Min granne Totoro (och alla andra filmer från Studio Ghibli) funkar från 2 till minst 100.

9. Köp hem saker som är lätta att äta, tillaga och packa. Färdigskivat bröd, färdigskivad ost, glada kossan-ostar, småyoggis, småfestisar, bananer, mariekex.

10. Säg ja. Får vi bygga en koja? Ja. Får vi baka? Ja. Får vi byta rum? Ja.
Nej kan man säga när det blir höst.

11. Dela på er. Idag åkte Joachim in till stan med två barn och jag rodde ut till en ö med de två andra. Att vara ensam med två barn är enklare än att vara två vuxna med fyra barn. Ibland. Av någon anledning.


12. Skaffa barnvakt och gör något. Jag vill åka in till stan och äta pizza med Joachim och promenera runt. Jag är en enkel flicka. Och efteråt blir jag en glad flicka.

13. Gör egen månsand. Gör egen play doh. Baka scones. Baka småkakor. Men använd för guds skull lika många slevar som det finns ungar, på grund av slickdebaclet som annars uppstår.

14. Lek med andra ungar. Våra barn är som allra vettigast när det är andra barn i huset. Livet är alltid enklare med fler barn, så länge det inte är ens egna. Bjud in folk, låna hem grannbarn.

15. Vill ni bada? Kan man inte bada ute så får man väl bada inne. Släng ner grejer i badkaret som de annars inte får ha där. Inte brödrosten eller hårtorken, så lugnt sommarlov vill vi inte ha. Men kanske leksaker från rummet eller köksredskap. Släng ner legogubbar i en glasslåda, sedan får barnen komma på vart de är på väg.

 1. Huvudet på spiken gällande det där med lagad mat endast en gång om dagen. Den åsikten har jag fått strida för ända sedan jag fick barn själv ( för ungefär 100 år sedan, typ på stenåldern fast egentligen är det bara 24 år sedan men ändå) Två mål lagad mat om dagen är klart överskattat! Önskar dig en fortsatt go sommar! Njut på!

 2. Stina skriver:

  Härliga kravlösa sommartips Malin!

 3. Hanna skriver:

  Vilka bra tips! Toppeninlägg. :-)

 4. Som vanligt säger du det jag önskar jag sagt själv, hehe. Så klok. ❤

 5. Marie skriver:

  Här kom sambon ena och började ”gorma” om lunch… Man måste ju äta lunch.. Eh nej så länge du väljer att äta frukost halv tolv blir det frukost och middag… Jag vägrar laga lunch halv tre så antingen tar du en macka/lite fil etc och äter med oss sedan eller lagar nåt själv men middag görs klockan fyra… Inte senare för att du mätt om du lagar nåt nu…. Nå måtta får det vara…. Jag blev inte populär ska jag säga.

Comments are closed.

LOADING..