Mens

Apoteksgruppen

Mens.

Meeens.

MENS.

Ingen har smusslat mer med sin mens än jag. Det är kontrollerat och bevisat och fastslaget. Du kanske tror att du har smusslat. Det kan du ju tro. 

Jag har aldrig haft problem med smärta och illamående. Men mängden. När du tänker på ett vattenfall så kanske du tänker på en dröm i tropikerna där du hånglar med Ryan Gosling till ljudet av färgglada fåglars vackra sång i träden.

Grattis.

Vi har alla våra ok att bära. Ryan Gosling sin skönhet, vi kvinnor vår mens.

Vi blöder och vi har ont och vi blir hindrade i vår vardag.

Skam.

Utan mens inga nya barn, inget nytt liv.

Ändå skam. (Lyssna på Liv Strömqvists Sommar 2013 om mens)

Och skäms och pinsamt och skräcken för att blöda igenom tusen lager av allt du kan klämma ihop mellan ljumskarna.

För en vecka sedan skulle jag omslagsfotograferas.

Snälla, snälla låt det inte vara DEN dagen. Ni vet den dagen när all mens kommer inom loppet av ett par timmar.

Men jo. All mens kom den förmiddagen.

Jag gick på toaletten var tionde minut. Fotograf, stylist och makeupartist står en dörr bort med kläder och penslar och kamera och svindyr studiotid medan jag plöjer mig igenom de största tampongerna som marknaden erbjuder. (Hej hej stock efter hundraårigt träd)

Det är så jobbigt. Fortfarande. Trots att jag är så väldigt vuxen. Det är inte jobbigt socialt längre. Jag berättade för teamet att jag höll på att blöda ihjäl och alla backade och kände medlidande och förstod. Men det fysiska. Det kommer vi inte ifrån hur okej vi än blir med vår mens.

Och som jag gick in där på den lilla toaletten för tionde gången så tänkte jag på alla kvinnor som måste klara detta utan vatten. På flykt. Utan mensskydd, utan toaletter. De som inte kan lägga sina blodiga underkläder ”i kallt vatten för att lösa upp fläcken och sedan köra dem i en vit 60-maskin med parfymfritt tvättmedel”

Detta skriver jag om idag därför att jag vill uppmärksamma Projekt Flicka som drivs av FN-förbundet och bland annat stöds av Apoteksgruppen genom sin kampanj ”Hej! Vi har mens”

Kampanjen arbetar för att motverka könsstympning och barnäktenskap. Syftet är att arbeta för att flickor och kvinnor ska kunna leva ett smärtfritt liv utan komplikationer när de urinerar, får mens, har sex och ska föda barn.

 

 

 

mens

För att samla in pengar till projektet säljer Apoteksgruppen tampongerna Mens för 20 kronor där 10 kronor går till projekt Flicka. Tanken är också att avdramatisera mensen eftersom många fortfarande smusslar med sin mens och har svårt att prata om mens som något naturligt.
Jag älskar att tampongerna heter Mens och att asken är röd. Jag älskar också att man i en och samma kampanj kan lyfta flera frågor, både flickors utsatta situation i världen och tabut kring mens för kvinnor överallt.

 1. Menskopp är det bästa som hänt mig (efter mitt barn). Jag slipper känna att jag har mens, slipper få ont för jag blöder för lite eller att jag blöder för mycket. Du tömmer den bara morgon och kväll. Testa
  Kolla in http://menskoppen.se
  Jag köpte en från organic först. Den var lite svår att använda. Köpte sedan en annan som är super enkel

  Lycka till

 2. Emmy skriver:

  Jag hatar mens mer än jag hatar Annie Lööf och jag hatar pms från helvetet som varar från ägglossning till mens mer än jag hatar mens men har hittat den perfekta lösningen. P-sprutan! Hejdå till mens forever, hejdå till pms och hej några extra kilon. Men så värt det!

  Btw tycker jag att du är så himla vacker och skriver roligast i hela världen!

 3. Hej
  ska ge ett tips som kan hjälpa er – värmedestruktion eller ballongmetoden är en bra metod för att bli av med riklig mens. Har själv haft samma problem i alla år men fick vid mitt eget landsting (dock efter en del strid) remiss till växjö där de kan utföra sånt. Nöj er inte med skrapning som alternativ (låter smärtsamt och är inte lika säkert i resultat). Funkar utmärkt och mensen är minskad till vad den verkar vara för många- Ett icke problem. Hör med er läkare. Så skönt att slippa störtfloder av blod. ..

 4. Elle skriver:

  Japp, menskopp och CykloF är underbart! Mensen är nu ca en femtedel så jobbig som innan! <3 Obs att menskoppen kan ta lite tid att lära sig hantera. Själv gav jag upp till slut… men sen gav jag den en ny chans och nu har jag noll problem. En av mitt livs bästa investeringar. (Och det är ingen överdrift ens.)
  sign/blöder också niagarafall

 5. Karin skriver:

  Menskopp! Is the shit, och tänkte testa sådana där thinxtrosor också, googla det vetja eller gå in på bloggen
  Un-fancy på hennes inlägg om underkläder och läs mer.
  Kram till er alla blödande kvinnor!

Comments are closed.

LOADING..