Till er som inte har barnen och är ledsna för det

Läs, njut, dröm.

När jag länkade till min lista på Instagram igår fick jag en ledsen kommentar.

”Hur klarar man sommaren utan barn?”

Aj. 

Och med anledning av den kommentaren, kära Char (du vet vad jag vill kalla dig, spritsort+working girl), kommer här en lista baserad på sådant jag drömmer om att göra när mina barn är stora och inte leker med mig längre.

 1. Städa! Och framförallt HA det städat. Gör fiiiint. Och njuta av det i mer än en timme. Jag ska gå runt i det perfekta och säga saker som ”Men, vem har lagt ett kvitto här på byrån, fy så stökigt”.
 2. Köpa vintagemönster på nätet och lära mig sy på egen hand. Nu måste Anita Wollin köpa en ny laptop eftersom hon har sprejat hela skärmen med kokhett kaffe. Men jag ska visa henne. Långa vackra klänningar i viskos, stora blusar med ballongärm, mönstrade kjolar och jumpsuits. Åh!
 3.  Se film. Hela tiden. Gå med i filmklubbar och se film från hela världen. Gå ensam, äta godiset i fred. Inte gå och torka någon i stjeeerten precis när det är som roligast. Hyra billiga filmer på biblioteket, eftersom de har det bästa utbudet.
 4. Bara äta vuxenmat. Aldrig pannkakor, tacos eller spagetti med quornfärssås. Bara smaker som barn hatar. Köpa dyra olivoljor och knepiga grönsaker på torget. Efter ett par år ska jag inte ens känna igen en ketchupflaska om jag träffar en på stan.
 5. Läsa. Läsa. Läsa. Läsa. Läsa. Jag ska gå till en bokhandel och läsa de tio första sidorna i olika böcker tills jag hittat en bunt som jag blivit intresserad av. Sedan åker jag hem och lägger mig i…
 6. HÄNGMATTAN! För när man har fyra barn hemma är den alltid upptagen. Den är dessutom alltid upptagen av ”INTE HÖGRE, MEN SLUTA DÅ FÖR FAN, SLUUUTA, MAMMAAAAA HON SLUTAR INTE”
 7. Odla. Jag vet, jag skrev att det var det tråkigaste jag någonsin gjort. Men det beror ju bara på att jag gjorde det lite med armbågen sådär. Istället skulle jag lägga ner halva min själ i det. Kanske ha ett litet miniväxthus med solpaneler. Odla vindruvor, citron, apelsin och tomater. Och kryddor till all min vuxenmat!
 8. Resa till en storstad över helgen. Detta har jag perversa fantasier om. Åka till Prag och gå på opera, åka till Berlin och köpa snygga kläder jag behöver eftersom jag varje kväll när jag är barnfri ska lägga fram…
 9. Outfits kvällen innan! Det kan man väl göra när man har barn också? Nej. Nej, det kan man inte. Tänk att varje morgon ha kläderna färdiga, hängande på garderobsdörren. Bara snabbduscha och hoppa i. Sedan är man snygg hela dagen och alla undrar ”Hur kan hon alltid vara så snygg och i tid?” Ja, det är ett under.
 10. Äta långa frukostar. Tänk er, köket är vackert tack vare punkt 1. Man har goda saker hemma tack vare punkt 4. Man äter en grapefrukt, kanske tack vare punkt 7. Dricker nymalet franskrostat kaffe ur en vacker kopp man handlat på…
 11. LOPPIS! Varje gång jag läser att någon har fyndat vackra saker på loppis så undrar jag för mig själv varför inte jag går på loppis. Sedan skriker någon att det är någons tur att ha datorn följt av en svordom utanför sagda unges mognadsgräns. Ingen loppis idag heller.
 12. Långa sena middagar med endast en vän. Något av det bästa som finns. Att sitta och äta länge med en smart och rolig person och veta att man inte blir avbruten.
 13. Fredagsrutiner. Min våta fantasi som jag har levt med i halva mitt liv. Efter jobbet går man en runda på stan. Man provar lite kläder, köper en dyr flaska vin, väljer kaffebönor av ny spännande sort i en te- och kaffehandel och så köper man en bukett blommor. Sedan handlar man mat för helgen inklusive surdegsfrallorna till lördagsfrukosten. När man kommer hem är hemmet städat och fint. Man sätter buketten i en vas och lägger sig i soffan för att läsa en stund. När klockan är 18 börjar man laga mat till klassisk musik medan man dricker ett glas vin och tänker på hur bra man har det.

Den här listan är, om jag får säga det själv, det bästa preventivmedlet som någonsin har existerat.

lista

Inga barn i bilden. Jo, små söta tvillingar, men de är inte våra, så vi kan se ut som om vi inte har a care in the world. Helt svala.

Om arton år eller så går vi hem, Joachim och jag och mina målade tånaglar, sätter oss på altanen intill vårt städade hus med ett glas svindyrt vin, lyssnar på musik, tittar på vårt växthus, planerar vår resa till Amsterdam och säger godnatt när vi har läst många sidor i varsin god bok.

 

 

 

 

 1. erica skriver:

  Tack, Malin! Inlägget gjorde hela min dag, lyfte upp mig från mitt bitvis deppande över att inte vara del av normen (läs: familjelivet). Tack tack tack. <3

 2. Sarah skriver:

  Ungefär sådär har jag haft det i hela mitt vuxna liv, och jag fyller f.ö. 30 år precis idag. Det är ett fasligt tråkigt liv som jag hade bytt bort vilken sekund som helst. Men jag ger dig definitivt att det var fyndigt skrivet :) Ha en riktigt trevlig midsommar!

 3. Malin skriver:

  Underbar. Men du, barnbarn? Har du någonsin funderat över hur många ni kommer få om alla barnen får lika många som ni?
  Säg adjö till din lista. De kommer schemalägga sina semestrar och helger så ni blir aldrig lediga mer. Lycka till!

 4. Ullix skriver:

  Kom nu på en jättebra grej med att vara singel och utan barn! Jag kan fira midsommar när jag vill, och väljer att göra det ikväll när solen skiner. Sill och potatis, senare blir det veg burgare på grillen. Slår upp tältet och sover ute, pretty nice!!

 5. Mia skriver:

  Nån har redan skrivit det. Du är sveriges bästa skribent. Jag älskar att läsa det du skriver.

Comments are closed.

LOADING..