Hur ska ni ha det på midsommar? Härligt eller besvärligt?

Midsommar och tjafs.

Jag har skrivit om det königa med morgondagen HÄR

Jag får nu mejl från kvinnor som tycker synd om mig som har det så jobbigt. Deras män är helt jämställda och de har aldrig bråkat om fördelningen. Tänk om det var sant.

Och tänk om man kunde läsa in nyanser i de texter man konsumerar. Första delen är raljant med vattentäta skott mellan kvinnor och män, den andra delen handlar om oss och våra vänner.

Det är inte synd om mig, inte ett dugg. För det mesta är midsommar som bilden ovan. Hölass och kyssar.

Nu vill jag veta hur ni och era jämställda män ska fira midsommar!

P.S. Jag får givetvis mejl från män också. Men det är bara det gamla vanliga mansgriseriet. NÖFF.

 1. Ulrika skriver:

  Vi gör som alltid: jag dukar fint, han får laga mat i 8 timmar eftersom han gillar det och jag är helt ointresserad. Jag kokar kaffe och dukar fram efterrätten medan han diskar undan allt. Ingen millimeter-fördelning på något sätt men det har fungerat i 16 år och ingen känner sig orättvist behandlad eller kränkt. Voilà!

 2. Vi är ett gäng på fyra familjer som firar midsommar ihop med en växande barnaskara. Knyte som gäller, alla tar med nåt. Min man gjorde pajer och strök barnens kläder och hjälpte mig med kransar.
  Vi hjälps åt att plocka fram maten, kvinnor som män. Oftast männen som gör mest, kvinnorna dricker rosé och männen öl. Barnen leker med varandra. Fler kvinnor än män går och lägger sig tidigare, fler män än kvinnor feströker och lägger snus i ölburkar.
  Dagen efter, samma sak. Alla hjälps åt med att plocka upp efter gårdagen. Barnen leker. Männen oftast lite mer bakfulla än kvinnorna. Grälfritt och hyfsat kravlöst.

 3. Agnes skriver:

  Bra skrivet Wollin!

  Igår kom det sig att jag tände grillen och började med hela grillprojektet. Blev avbruten av amning. Slutade med att jag + annan tjej piffade bordet och min kille + annan kille tog hand om grillen.

  Vi är ett gäng ”medvetna personer” när det gäller sånt här. Kallar oss feminister och försöker aktivt reglera om än små ojämställdheter vid sådana här sammankomster.

  Ändå! Ändå står vi och PIFFAR medan killarna står och GRILLAR!!?? Som om det inte kunde vara på något annat sätt.

 4. Malin skriver:

  Lunch, fika och middag för oss (två vuxna och två barn) och varsin mamma/svärmor.

  Jag planerade maten, vi handlade tillsammans. Jag fixar maten, han gör allt annat: damsög innan, disk, tvätt (vi tvättade mitt i), dukning, tjafsar med barnen, underhåller mamma/svärmor, korkar upp vinet.

  Det går, om man gör det tillsammans. Men det krävs ett jävla arbete. 15 års förhållande och en massa sneda blickar från omgivningen (inte från maken) när jag inte gjort saker som förväntas av mig, medan han fått beröm för att han torkat barnrumpor och svabbat golv. Vi är nöjda i alla fall.

 5. Hanna skriver:

  Bra krönika Malin! Jag tänker också att rollen som projektledare och ansvarsfördelare kräver mycket tid och tankeverksamhet både före och under dagen. Ska det vara helt jämställt ska väl detta vara roterande eller att den som gör det får chilla lite mer under själva dagen. Tror tyvärr att det är det som leder till stress och ev utmattning: att man måste ha den övergripande kollen, ha allt i huvudet och då blir det svårt att slappna av. Tänker på en rolig och intressant bok som heter ”Familjens projektledare säger upp sig” 😊

Comments are closed.

LOADING..