PODDTIPS!

Kanske den enda guiden du behöver. Eller vad vet jag.

Casefile– Bästa crimepodden, helt utan konkurrens. Inga intervjuer, bara den anonyme(!) programledaren som berättar utförligt och med stor respekt för de inblandade. Denna podd är dock inte för alla. Mycket mänskligt lidande och ondska.
Bonus: När programledaren säger ”ninety”, samt den kusliga vinjetten.
Avsnitt att rekommendera: Samtliga.

Criminal– En annorlunda crimepodd som avhandlar lite ovanlig brottslighet och tecknar besynnerliga mänskliga öden.
Avsnitt att rekommendera: Senaste avsnittet, 71, ”A bump in the night”. Men lyssna inte om du lever ensam, jag menar allvar. Avsnitt 51, ”Money tree”. Avsnitt 17, ”Final Exit”.

Fördomspodden– Har precis upptäckt denna väldigt roliga podd som höjer känsliga kändisars ego samtidigt som det sätts på prov.
Avsnitt att rekommendera: Avsnitt 20, Jesper Rönndahl, som förstod precis vad podden gick ut på. Jag har lyssnat på ett knippe kändisar som blev kränkta och frågade ”var Emil hade fått sin information ifrån”. Han har fått det från sin hjärna, från sina fördomar om personen i fråga. Borde inte vara så svårt att förstå, kan man tycka.

Lilla Drevet– Min och mångas alltid-podd, det vill säga podden man aldrig missar. Den givna podden för satir och en air av Malmökollektivet. Bonus: Jonatan Unges östermalmska kvaddad av skånsk satsmelodi, men bara ibland. Låter inte klokt, man älskar det.
Avsnitt att rekommendera: Avsnitt 73, ett av förra sommarens specialavsnitt signerat Liv Strömquist. Över två timmar Liv, med bland annat hennes magnum opus ”Sverker Martin Löfs hund”

USA-podden– Om man gillar amerikansk politik och längtar efter den dag då Donald Trump blir avsatt. Jag tycker att det är lite lite pinsamt att det är så roligt med amerikanska val och politik, men jag skyller på populärkulturen och skäms bara ibland.
Bonus: Ginna Lindbergs röst. Det föds en sådan röst en gång per sekel, passa på att njuta.
Avsnitt att rekommendera: Samtliga avsnitt håller samma höga nivå.

Radiopsykologen– Eftersom det kan vara svårt att lyssna på torsdagsförmiddagen. Allan Linnérs röst i natten när han förstår och låter inringaren komma på sina egna lösningar, det är så fint. Det är svårt att leva, men det är aldrig försent. Så känns det när man lyssnar på Radiopsykologen.
Bonus: Allan Linnérs sätt att säga psykolog med betoning på p:et.
Avsnitt att rekommendera: ”Jag är inte dum i huvudet” från den 7/5 2015.

Sword and scale– En helt okej crimepodd men med en programledare som jag tycker haltar i sin omsorg om offer och brottets karaktär. Det blir lite för mycket snask och underhållning. Han saknar helt enkelt den värdighet som Case files mystiska presentatör besitter.
Avsnitt att rekommendera: Avsnitt 68, där mamman till en mördad flicka tillåts utveckla det problematiska i att göra underhållning av stort mänskligt lidande.

Della monde– Med fyra herrar som alternerar och pratar om sport i Della Sport och Kultur i Della Arte. Roligast i Sverige. Påminner om Seinfeld: genialt nonsens.
Bonus: Inledningssnacket överglänser många gånger själva ämnet för dagen. Som när Simon Chippen Svensson berättar om när han skulle köpa en kudde.
Avsnitt att rekommendera: De avsnitt av Della Sport där jag var sponsor, det är ett minne jag håller kärt. 

Rättegångspodden– Nils Bergmans skapelse som tar oss med in i rättssalen bakom några av Sveriges mest uppmärksammade fall.
Bonus: Så vansinnigt intressant att få höra hur åklagare och försvarare lägger upp frågorna.
Avsnitt att rekommendera: De två första avsnitten, ”Kidnapparna”. Herregud vilka besynnerliga människor.

Tillägg: Glömde vår egen podd!

Wollin&Wollin– Vår pysventil som är kul och arg och grov och festlig, oklippt och rå därtill. Om hästar och hundar och katter och sex och relationer och människor vi stör oss på. Vi låter oss icke kategoriseras.
Bonus: Elins dialekt samt när vi driver med producenten Mårten.
Avsnitt att rekommendera: ”Så blir du lycklig” och ”Det stora bajsavsnittet”.

 1. Karl skriver:

  Gillar man USA podden ska man lyssna på två poddar till. Stjärnbaneret om USA:s historia och Kongressen om Am politik.

 2. Annie skriver:

  Men alltså 👌! Samtliga, förutom Usa-podden som jag nu eventuellt ska ge en chans, följer jag slaviskt 😊

 3. Jess skriver:

  Läste din lista och håller med om en hel del av krim-poddarna, men, vill gärna lägga in ett gott ord för Real Crime Profile. Det är 3 personer som håller i den, en av dem är pensionerad FBI agent, och en är beteendevetare med bakgrund hos engelska polisen, hon har även en hel drös med andra meriter. Den tredje har ingen bakgrund inom varken polis eller FBI, däremot så jobbar hon med rollbesättningen för serien Criminal minds. Ge den ett försök!

  Jag har svårt att rekommendera ett avsnitt eftersom många av deras avsnitt hör ihop i små serier om 2-5.
  Men, om du tillhör alla dem som sett making a murderer , så är det det fallet de börjar med.
  Sedan tycker jag om att de i många fall, försöker ge offren ett ansikte( eller en röst) genom att ta reda på hur de var som personer, så de inte bara är ett namn, utan blir en person( vilket de självklart var oavsett, men det är inte allt för ofta deras egenskaper lyfts fram)

 4. Sara skriver:

  Inte för att du bett om input på din lista men jag måste bara få protetstera lite! Radiopsykologen, seriöst Malin?! Han låter ju som farbro Barbro i NileCity dvs lite små kåt och läskigt gnällig (?) röst som ger kalla kårar och en känsla av smetighet i kroppen

 5. Em skriver:

  Creepypodden!

Comments are closed.

LOADING..