Förlossningar och rädslor

Slut på ledigheten.

Idag är min semester slut. Höstens första kolumn finns HÄR och handlar om att vara gravid och vänta på den hiskeliga smärtan.

Jag tänker bara på förlossningen när jag ska gå och lägga mig. När det är mörkt och tyst och när det närmar sig klockslagen då alla barn är födda (02:40, 21:57, 01:40 och 20:20)

När jag lägger mig ner i sängen och kilar in benkudden mellan knäna kan den plötsligt komma över mig.

”JAG VÅGAR INTE!”

För det gör jag ju egentligen inte. Jag vågar inte, men jag måste. För ut ska du lilla vän.

Men om jag minns rätt så är jag inte särskilt rädd när det sätter igång, det är precis i själva krysteriet som skräcken kommer. Och eftersom jag bara krystar en gång, hur lång tid är det att vara rädd, egentligen?

Jag måste lära mig, en gång för alla, att smärtan inte är farlig. För rädslan gör det onda än mer ont, och det är onödigt.
Jag måste sluta tänka att ”de inre organen går sönder” och sådana dumheter. Det enda som går sönder är utgången och den kan vi stänga igen.

Hos barnmorskan i förrgår fick jag med mig min födelseplan. Kanske ska jag skriva något om att barnmorskan gärna får hålla emot det lilla bebishuvudet så att det inte blir en ännu en PANG-förlossning. Tänk om jag kan föda mitt femte barn utan att spricka? Jag ska prova.

Men att hålla igen en krystvärk på egen hand är bara att glömma. De är en vulkan.

 

 

  1. Wow. Alltså Malin du är något av en idol för mej! Så jäkla grym på att skriva att det ger mej rysningar. Dina krönikor är fantastiska, och så är bloggen din. Tack för att du delar med dej!

  2. Här på Gävle sjukhus har de börjat med någon som kallas Finska greppet som ska funka bra mot att spricka. Bad om det till min förra förlossning men eftersom bebis kom 3 min efter inskrivning (på riktigt, 3min) så hanns det inte med 😁

  3. Så bra blogginlägg och krönika! Vill önska dig all lycka till när det är dags!

  4. S. skriver:

    Fina Malin. Från djupet av mitt barnmorskehjärta – tack! Som du skriver, det är så jävla ovärdigt och ett så stort svek.

    Jag önskar dig all lycka inför förlossningen, försök lita till att din kropp fixar det även när huvudet omöjligt kan förstå hur det är möjligt.

  5. Hej Malin. Du har alltid så roliga och knivskarpa analyser. Har du någon kul kommentar om Anders Borg? Satt själv och funderade på om barnen också kunde komma undan med att ”Ja, jag tömde godisskålen på en onsdag, men mamma jag fick en blackout!”.

Comments are closed.

LOADING..