Acne-gate

Ett raseri pågår i detta nu mot varumärket Acne gällande deras val av modeller.

Jag har nu gått igenom lejonparten (älskar ordet!) av sajtens lookbook-bilder och jag ser inte problemet.

Acne har alltid jobbat med androgyna kläder och androgyna modeller. Då väljer man givetvis modeller som är raka i kroppen och inte så, låt oss säga, tuttiga.

Vidare så behöver inte en modell se glad ut. En lookbook handlar bara om att visa upp kläderna, inte en livstil. Det är därför modellerna sällan äter ett äpple, tanken är inte att de ska se käcka ut.

Jag tycker tjejerna är fina. Dessutom till synes helt osminkade. Det vill säga androgynt.

Och när vi ändå pratar Acne så vill jag ha lejonparten av den här tröjan.

Nu: vidare in i amningsnatten!

 1. Reagerade mer på att modellerna mer ser ut som extremt deprimerade 15-åringar, än något annat. På plussidan var att de inte ser så sminkade och fixade ut, inte heller ser de sexiga ut. Det är ju uppfriskande. Men som sagt, som vuxen kvinna säljer dessa modeller exakt ingenting till mig.

 2. Om alla nu är överens om att det är ok att vara olika så vad är det för hemskt med att ett märke gör kläder för långa smala tjejer utan höfter. Har i hel min uppväxt antingen fått flagga byxorna på halv stång för att de ska sitta i midjan eller varit tvungen att ha knölig skärpmidja för att få dem lagom långa.
  Vi smala flaggstångar finns och behöver inte ha några ätstörningar för det, tyvärr är det oftast medellånga kvinnor med lite för många trivselkilon som har problem med andras utseende.

 3. Jag håller fullständigt med dig. Om alla klädkedjor måste ha individuella modeller för varje utseende så verkar kraven bli alltför orimliga. Vart är då modellerna som är småväxta, långa, eller som sitter i rullstol. Kampen börjar gå för långt och det på bekostnad av märken som t e x Acne, skall dom få bära hundhuvudet för detta.
  Jag kan bara tala för mig själv. Jag vill gärna se kläderna på en modell så som den som skapat dom har tänkt att de skall sitta, och om det sen är en supersnygg ung modell, alltså totalt motsatsen till mig själv så struntar väl jag i det.
  //Berith

 4. Tycker de ska vara ännu magrare….alldeles för tjocka!! Inte bra för våra ungdomar att se så tjocka modeller, de kanske tar efter och börjar lägga på sig usch!!!

  Androgyna

 5. Jag trodde acnes målgrupp var tonåringar och anorektiska vuxna, har alltid tänkt att modellerna matchar målgruppen.

 6. Det enda jag tänker är att jag undrar om modellen har fått äta det hon vill. Men det undrade alla om mig när jag var i den åldern också. Så man faller väl i fällan att tycka så förbannat mycket om en kvinna och en kropp. Men det är klart att man önskar mångfalden på visade kroppar. Det är en evig tvistefråga inom modeindustrin. Det har det varit sen Twiggy. Med all rätt.

 7. Jag tycker modellerna ser ut som barn faktiskt eller möjligen tonåringar, blir faktiskt inte alls sugen på att köpa deras kläder då de inte representerar min målgrupp alls faktiskt. Ser ut som kampanjen är riktad till ja just det barn eller tweenies. Nä botten ner till Acne 👎🏻

 8. Jag hade tänkt skriva min åsikt i Acne-debatten men Steves fundering var så fin och omtänksam så jag låter Acne vara (klädmärket alltså)…

 9. Apropå acne! För flera år sedan så skrev du mycket om DIN acne, din problemhy. Inatt när jag inte kunde sova låg jag och funderade på om det blivit bättre? Du ser ju alltid så snygg ut! Har jag ett liv? Eeh…nej.

 10. Jag läser hela tiden att det är så skönt att acne har ”lämnat sötnormen”, använt modeller utanför ”snygglooken” osv. osv. Och det enda jag kan tänka på är att man bara får speciell, blek, androgyn och sur ut om man är otroligt smal.

  Antingen är man rund, fyllig, söt, glad och fryndlig eller så är man rak, smal, distinkt och speciell. Man kan såklart få vara smal och söt, för då är man ju smal.

  Så jäkla tradigt. Klart att det går att ha modeller som inte är överdrivet smala som inte ler på bild. Klart att det går att styla dem androgynt. Klart att det går att visa upp flera olika kroppstyper i en kampanj.

  Det enda jag läser in i ännu en sån här kampanj är att antingen ska vi sträva efter att vara Chrissy Teigen. Eller så är vi smala. Då får vi se ut hur vi vill.

 11. ACNE har nu själva gått ut och ”pudlat” och säger att de ‘misslyckats med att visa sundhet och uppvisa våra produkter på ett bra sätt’. No shit! 👊🤔

 12. Nej, de bilderna kommer aldrig att sälja något till mig. Smalhet är kanske inget jag reagerat på, inte i jämförelse med andra företag i alla fall, men håglösheten! Finns ingen livsglädje i bilderna överhuvudtaget. Man måste inte se glad ut, men jag förstår inte vad man säljer med modeller som ser deprimerade ut?

 13. Jag älskar att Acne använder modeller som är utanför snygg-mallen, jag är helt för att tjejer inte måste vara glada på bild (eller alls) men jag tror de kan behålla Acne-looken utan att se ut som de väntar på döden. Och OM de till äventyrs skulle vilja bredda sig lite så är jag ett levande bevis på att även en kvinna med bröst och höfter kan rocka Acne-kläder.

 14. Förmodligen därför som Acne gått mig förbi. Provade jeans en gång och de satt så jädra illa på en med breda höfter. Hur som.
  Jag ser inget dåligt med bilden i ditt inlägg. Det är en tjej med kläder på.

 15. Men det här är ett provokationsinägg va ? Nu skrev ju som sagt acne att de värsta bilderna var borta men de är en jäkla skillnad på att ej vara söt och se sjuka ut. Ingenting i den lookbooken får mig att vilja köpa något annat än mat till de undernärda modellerna. Hur kan man ens se något annat? Sjukt hur ätstörningar har blivit så normaliserar så man ser en modell som inte är modeller istället för det riktiga problemet. Hoppas du skojar Malin..

 16. Jag håller med dig. Jag tycker snarare tvärtom att det är skönt att se klädmärken som tar in modeller vars skönhet ligger utanför sötnormen. Dessa modeller ser inte sjukt smala ut, det är de oversizade plaggen som gör att de ser tunnare ut än vad de är. Modet ser ut såhär idag, om man går bortom de vanligaste kedjorna som Lindex och Kappahl. Kolla Cos, Filippa K, Arket som har samma avskalade estetik och den kan man kanske tycka en del om, men det är inget nytt smalideal.

 17. I svaret från Acne som Mia Skäringer lade ut på sin instsgram igår(?) skrev Acne att de plockat bort de värsta bilderna.

 18. Nä alltså de ser ju ut som barn som högst ovilligt klätts ut och dessutom tvingats till fotografering.

  Men visst lookiebookie here på KLÄDERNA…
  (Hade det bara handlat om kläderna hade väl en galge funkat?)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..