ANNONS

Kan D-vitamin skydda oss efter corona?

/

IMG_3896

Livet efter corona är ovisst, men jag tror på ännu mera utomhusvistelser. Gärna med egen eller lånehund(som här).

Det var under en middag med maken förra helgen som diskussionen kom upp: Hur kommer livet efter covid-19 att se ut?

Jag pratade om saknaden av närhet och undrade om hur vårt beteende kommer att förändras när den här hemska tiden är över. Kommer vi svenskar någonsin mera att kramas när vi ses eller kommer normen att vara låtsaskramar två meter ifrån varandra? Hur blir det i Spanien och Italien, blir det kindpussar i lufteni framtiden? Ett bestämt handslag mellan regeringschefer eller med nya bekantskaper, vad kommer det att ersättas med? Inte med armbågar eller fötter som möts, väl? Jag kan inte se framför mig att Merkel och Löfven ska hälsa och mötas med tåspetsarna.

Makens inlägg i middagsdiskussionen var på ett annat plan. Han var inte inne på framtiden, utan koncentrerade sig på nuet. Och D-vitamin.

Hans teori är att bristen på D-vitamin försämrar immunförsvaret och det är därför som så många äldre och utlandsfödda med mörkare hy drabbas hårdare av covid-19 än andra grupper i Sverige. Han vände teorin ut och in och när jag vaknade dagen efter kunde jag inte låta bli att kolla om hans teori verkligen kunde stämma? Och ja. Han vann.

I Läkartidningen hittade jag nämligen en artikel från i början av maj skriven av tre läkare och psykiater som påstod att just D-vitamin kan skydda personer som drabbats av svår infektion vid corona. Vi vet i dag att det finns flera kända riskfaktorer för att drabbas av covid-19; övervikt, diabetes och institutionsboende. Gemensamt för dessa riskgrupper är enligt läkarna i artikeln låga D-vitaminnivåer, och de konstaterade att D-vitaminbrist ökar risken för svårt förlopp för den som drabbas av corona.

B3B2D13D-0AB9-493D-AAB9-ED20A75D6285

Idylliskt på ytan.

Med tanke på alla hemska rubriker i tidningarna de senaste månaderna, kände jag att det här äntligen var något positivt. Missförstå mig rätt; det är inget botemedel däremot en fingervisning på hur vi kan främja vår hälsa i framtiden. Det är allmänt känt att D-vitamin gör mycket bra för både kropp och psyke, och dessutom är det både lätt och billigt att få det i sig. En riktig rea-lösning, skulle jag vilja påstå, speciellt som vi närmar oss sommaren. Mellan maj till augusti är nämligen den svenska solen så stark mitt på dagen att det räcker med cirka femton minuter utomhus (med bar hud och utan solskyddsfaktor – bränn dig bara inte!) för att din kropp ska femdubbla dagsbehovet. Under de här kommande månaderna bunkrar din kropp sol-vitamin för att du ha ett bra skydd mot olika sjukdomar under resten av året.

IMG_3955

Här sitter jag och lapar i mig D-vitamin…

När jag läste om all forskning kändes det så självklart. Jag vet att jag mår bra när jag är utomhus, när solen skiner och när jag cyklar och går i naturen. Att jag då bli piggare, gladare och friskare för att D-vitaminet (solen) och endorfinerna (kroppens eget morfin) kickar in gör att ekvationen går ihop.

Sol-vitaminet påverkar de vita blodkropparna och stärker vårt immunförsvar, och sitter du inne den vackraste tiden på året gör du dig själv en otjänst.

Så kanske är det så det kommer att se ut efter corona-misären.

Ännu flera utegym, flera gemensamma ytor utomhus för våra äldre på åldringshemmen, mer personal som kan ta ut våra farmödrar och morföräldrar på de där ytorna i solen? Fler cykelvägar, ute-biografer, noll irl-kramar.

Och mindre D-vitaminbrist.

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

”Jag tar tålamodet i hand och gråter en skvätt”

/

IMG_3380

Här står jag och övar på mitt tålamod.

Minns ni årets julklapp förra året? Mobillådan. Där man skulle lägga undan mobilen för en slags skärmdetox eftersom vi behöver paus från uppkoppling och datorskärmar. Mobillådan var också ett tecken på vi under 2020 kanske inte borde gå omkring och kolla på mobilerna hela tiden eftersom det är bevisat att det stressar oss.

Ha!

Så här efteråt känns julklappen som ett dåligt skämt. För vad stressar oss i dag? Just det – Covid-19. Och vad är det enda sättet att få umgås med sina äldre släktingar på grund av just Covid-19? Jo, via mobilen och datorskärmar…

Vi gör ju allt via mobilen! Handlar, träffar vänner, har jobbmöten, har after work…

Tänk att något som kunde ha blivit så rätt – blev så himla fel!

Om man haft förmåga att se in i framtiden skulle mobillådan har bytts ut mot en helt annan julklapp: Tålamod.

IMG_1811

Närmare än så här får jag inte komma min mamma och hennes sambo Bosse.

Coronan börjar tära på många nu. Jag hör det när jag pratar med mina vänner (på telefon eller via datorn), humöret som går upp och ner. Oron som ligger under ytan och skvalpar, tristessen som förlamar. Maktlösheten och saknaden. Beröringen. Jag längtar efter att få krama min mamma. Att inte bara stå på hennes gård i Hälsingland och kasta slängpussar och se henne vinka bakom gardinerna. Och det är här som den rättmätiga julklappen skulle ha kommit in: Vi måste hjälpa varandra att ha tålamod. Hjälpa varandra att orka.

IMG_3396

Så här brukar det se ut när vi hänger, jag och min kompis Anna…

IMG_3549

Under mina år med cancer har jag verkligen lärt mig att öva på mitt tålamod. Från början hade jag så svårt med att rehabiliteringen efter hjärnoperationen inte gick så fort som jag ville. Att håret inte växte tillbaka direkt, att hjärntröttheten inte ville släppa taget. Jag fick hela tiden påminna mig själv att jobba långsamt. Ta steg för steg. Dag för dag. Pressa ner frustrationen i skosulorna och bara trampa vidare i luften.

Jag lärde mig att tålamodet var en vän i vardagen. Någon att luta sig emot och söka tröst hos när allt annat kändes jobbigt och slitsamt.

Tålamodet är som en ny vän som är svår att komma nära. Som man får jobba för att lära känna tills det en dag släpper och man känner känslan att: ”Nu! Nu är vi kompisar på riktigt!” Och när man väl lärt känna sitt tålamod kommer en känsla av lugn över en. Vi förstår varandra. Vi jobbar mot samma mål.

När ovissheten river i själen, när coronan krossar alla planer och drömmar, när det värsta inträffar och livet förlorar mot sjukdomen tar jag tålamodet i hand, lutar mitt huvud bakåt, gråter en skvätt och tar några djupa andetag. Andas ut och fokusera.

Inte tappa sugen. Inte tappa modet. Inte ge upp.

Tålamod.


 

Tärnaby---Överbild

FJÄLLVANDRA I BERÖMDA TÄRNABY

När: 13-16 augusti 2020
Var: Tärnaby, Hemavan
Pris: 4450 kr

Allt detta ingår:
– Boende (del i dubbelrum)
-Boende del i dubbelrum
– Bäddlinne och handduk
– Helpension (frukost, lunch och middag)
– Alla vandringar
– Föreläsning

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!


hälsoresan webb

HÄLSORESA TILL TÄLLBERG 2020!

När: 26 sept – 2 okt 2020
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr

Allt detta ingår:
–Boende del i dubbelrum
– Alla måltider (frukost, lunch, middag)
– Inträde First Hotell relaxavdelning
– Personliga kost- och träningsprogram
– Träningsklocka från Fitbit (värde 1995 kr)
– Syre och laktattest
– All träning och föreläsningar

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!


0
6

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Hur kommer vi att må efter corona?

/

IMG_3175

Har du sett annonsen i tidningarna från 1177, Region Stockholm? Om att det inte är någon vanlig påsk 2020.

Jag tycker den är genial.

”Långmåndag

Långtisdag

Långonsdag

Långtorsdag

Långfredag

Långlördag

Långsöndag

Långmåndag

Fortsätt stanna hemma. Tack.” Så avslutas annonsen och den som gett upphov till den är ett geni. För precis så börjar det kännas nu. Långt.

IMG_3180

Annonsen som är så spot-on.

Jag minns hur påsken var när jag var liten, Långfredagen, den värsta dagen på hela året då man inte fick göra någonting. Inget att se på tv, inga affärer öppna eller evenemang som pågick, inte ens kvällstidningarna kom ut. Som jag minns det fick man inte ens träffa kompisar, det skulle liksom vara dödstråkigt allting. Det var själva grejen.

Åh, vad jag avskydde det. Det var både deprimerande och stressande. En konstig kombination.

Som nu.

Hur vår psykiska hälsa kommer att vara efter att corona försvinner vet jag förstås inte, men alla experter är eniga i att det mentala kommer att påverkas negativt. Och det är ju lätt att fatta när företag går omkull, människor står utan jobb, restauranger, krogar och butiken stänger, den sociala kontakten haltar och det mörka mörkret som heter Covid-19 hotar oss med – i värsta fall – döden.

Så ska vi orka då? Hur ska vi undvika att dippa? Hur ska vi mota ångest och depression i dörren?

Jag skrev redan förra veckan om vikten av rutiner, att lura sig själv att allt är som vanligt är bra. Hålla på tider. Undvika att ligga och sova hela dagen om du är i karantän, sov dina sju-åtta timmar på natten och stig sen upp och börja dagen som du brukar. Frukost och sedan en plan hur resten av dagen ska bli. Har du barn vars skola är stängd har du chansen att engagera dig i läxläsning och att plugga tillsammans. Är du ensam hemma om dagarna kan du rensa (det har jag gjort – mycket befriande!) garderober, lådor eller bokhyllor. Göra ett ryck i ett förråd, kanske? Man känner sig lättare på något vis när det blir ordning och reda (min sämsta gren). Läsa böcker du inte hunnit, kollat serier du velat se eller engagera dig i området med att hjälpa andra att handla eller gå ut med hunden.

Gör det du senare får du dessutom det viktigaste av allt – motion.

Motion får dig gladare, piggare och ger dig gratis medicin mot depression och ångest. Träning gör att du sover bättre på natten och att du blir kreativare på dagen. Själv försöker jag vara ute minst en timme varje dag, och har nu dessutom turen att få låna en hund – en stark husky – som dragit runt mig två kvällar i rad. Bästa lyckopillret på en långsöndag!

IMG_3143

Huskyn heter Maiko.

IMG_3172 2

Klart att Maiko ska ha en köttbulle för att han dragit mig runt Stora Essingen!

1
9

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00