ANNONS

Det som händer i munnen påverkar din hälsa!

/

”En bok om munnen?” Mina vänner trodde inte sina öron. Skulle jag skriva en bok om munhälsa? Varför då? Ja, det var inte utan att jag undrade själv. Men när frågan kom från min förläggare blev jag nyfiken. Jag träffade min medförfattare, övertandläkaren och professorn Björn Klinge, och efter bara några minuter var jag fast. Herregud, munnen är ju ett mysterium! En vacker grotta fullt av en massa hemligheter som jag inte hade en aning ens existerade.

IMG_0600

Jag och Björn, som jag skrivit boken med, blev inbjudna till Nyhetsmorgon i TV4. Här med programledarna Maria Forsblom och Steffo Törnquist.

Innan jag började skriva var jag nog som de flesta andra som inte tänker på sin mun på något speciellt sätt mera än att den innehåller en massa tänder. Och att vi använder den till att äta med, prata med, smacka, tugga, sjunga och kyssa någon med. Men tji fick jag! Munnen och din hälsa hör ihop. Det som händer i munnen behöver inte bara påverka dina tänder – det kan påverka hela din kropp.

IMG_6120

En kollega satt och kollade på inslaget och hann ta en bild som hon skickade sedan! Tack Annika!

Visste du till exempel att det finns kopplingar till våra vanligaste folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, alzheimer och till med blodtrycket? Bakterierna i munnen kan till och med hänga ihop med fetma – och tandlossning kan orsaka cancer.

En inflammation eller infektion i munnen kan med andra ord vara livsfarligt.

Jag har funderat mycket på varför munnen inte ses som en del av kroppen. Jag tolkar det så eftersom det finns skilda patientsavgiftssystem för hälso- och sjukvård respektive tandvård. Det känns grymt omodernt och väldigt orättvist. Munhålans vävnader är ju uppbyggda av samma typ av materia och följer samma biologiska lagar som andra delar av kroppen. Ändå ska det svida rejält i plånboken när vi besöker tandvården. Galet, om du frågar mig.

Har det med tänderna att göra, funderar jag vidare. Att man liksom bara kan dra ut dem om de krånglar, puts väck, bort med tänderna bara! Vilket vi inte skulle göra om det började värka i armen. Puts väck! Not. Vi tänker kanske att livet går vidare utan en utdragen tand, det är liksom inte hela världen. Och orkar du inte borsta tänderna efter en lång natt på stan, händer det inget speciellt på morgonen när du vaknar. Mer än att du förutom luktar apa.

Vi ser feber och armbrott som något som måste behandlas direkt men plack mellan tänderna kan vi vänta med i flera år. Trots att det kanske – i vissa fall – är viktigare. Kliniska studier har nämligen visat att bakteriebeläggningar som får bildas ostört kan observeras redan inom 24 timmar. Supersnabbt alltså. Inte så konstigt att världens vanligaste icke smittsamma sjukdomar finns i munnen!

Min man suckar när jag går hemma och pläderar för mellanrumsborstar, flossig tandtråd och fluorlösningar, och han kallar mig skämtsamt ”sin personliga tandläkare”, men själv är jag helt uppfyllt av mina nya kunskaper. Man skulle till och med kunna säga att jag koketterar med dem. Hur botar man dålig andedräkt? Kan man få en tandsjukdom om man har oralsex? Är det farligare att snusa än att röka?

Kan du svaret på de frågorna?

Ha! Det kan jag!

Här kan du förresten köpa boken som ligger på topplistorna i Sverige just nu!https://www.akademibokhandeln.se/bok/din-halsa-sitter-i-munnen-101-fragor-och-svar-om-munhalsa-och-kopplingen-mellan-vetenskap-folksjukdomar-och-ett-langt-och-friskt-liv/9789198534726/

Så stolt och glad för det!

Skärmavbild 2020-01-17 kl. 09.36.40

Boken ligger på alla möjliga topplistor, så stolt!

30233D76-7305-4B21-9649-373F101A354A
IMG_0408

Har också varit i Radio Gävleborg och pratat om boken.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00