ANNONS

”Räcker det inte med en hjärntumör? Ska jag tappa tänderna nu också?”

/

IMG_1092

”Tre sex mesialt, blödning, åtta millimeter tandköttsficka…”

Jag låg med öppen mun hos tandläkaren och kände humöret sjunka som en sten. Visserligen är humöret aldrig på topp när jag ligger där i stolen – jag har haft min beskärda del av tandvårdsskräck – men nu var det första gången jag verkligen förstod vad tandläkaren menade.

Och det var inte bra.

IMG_1110

Jag och Björn Klinge i TV4, Malou efter tio.

I mitten av januari släpptes min och professor Björn Klinges bok ”Din hälsa sitter i munnen” med den extremt långa underrubriken ”101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv”. Den har legat på olika topplistor sedan dess (även som etta! Wiii!) och jag är extremt stolt över boken. Med Klinge som lärare har jag lärt mig så mycket om munhälsa att min man skämtsamt kallar mig för ”tandläkaren” här hemma. Fascinationen av munnens mysterier har gjort att jag inte kan sluta prata om kopplingar till olika folksjukdomar, rotfyllningar och parodontit. När jag nästan var klar med boken bestämde jag tid hos min tandläkare – och fick en chock.

”Åtta millimeter tandköttsficka…” orden sjönk sakta in och följdes av flera liknande formler. Siffrorna som var för höga, tandfickorna för djupa. Jag låg i stolen och räknade; Fyra, fem, sex lösa tänder… Jag hade drabbats av precis det som jag skrivit om – parodontit, det vill säga tandlossning. En tandköttsinflammation som jag inte märkt av hade spridit sig och flera av mina tänder längst bak i munnen satt lösa.

Helt sjukt.

Jag sjönk ihop i tandläkarstolen, tog emot tandläkarens dom (som jag ju redan hade uppfattat tack vare mina nya kunskaper om munnen) – sedan gick jag hem och grät. Herregud, kunde det inte räcka med att jag drabbats av en hjärntumör som jag kämpat emot i så många år? Skulle jag tappa tänderna nu också?

Det blev en snabb aktion. Redan veckan efter var jag tillbaka på Folktandvården och under hela hösten har jag gått hos tandläkare och tandhygienist. Jag har fått instruktioner om mellanrumsborstar, råd om tandtråd för mina implantat och bytt tandkräm efter rekommendation. Nu kan jag bara hoppas att mina tänder sitter kvar så länge som möjligt och fortsätta att följa order. Jag har slutat att gråta och tänker istället att vilket konstigt sammanträffande; att jag skriver en bok om allt som kan hända i munnen samtidigt som jag drabbas själv.

Slumpen eller ödet?

Mina funderingar till varför jag drabbats är många. Kan stress vara en av dem? Eller strålningen mot huvudet? Jag drabbades ju av en hjärntumör 2012 och fick fem år att leva. Jag har gått på cellgifter, opererats och strålats, tvingats på knä av skelettsmärtorna men rest mig igen och är idag tumörfri. Stressen och ångesten över att dö från min familj under de åren har satt sig i psyket – men har den också satt sig i munnen? Det finns forskning på att stress – och strålning – kan påverka utveckling av tandköttsinflammation och senare tandlossning. Det har jag lärt mig tack vare arbetet med boken.

Hade jag inte skrivit den hade jag säkert skjutit upp det där tandläkarbesöket ännu en gång, och vem vet hur många tänder som varit lösa då?

Det var nog ödet, det också.

IMG_1626

Tja, vad säger man när man drabbas allt allt? Det är bara att kämpa vidare!

0C433965-C85F-448A-8C08-105E27E498AE

Här är den, min stolthet!

466A8F71-146F-454E-ADFF-204D4AC0CC34

ChampagneBonTravel:Tohhalsa, HEADER

CYKLA MED TOPPHÄLSA I CHAMPAGNE

När: 6-9 april 2020
Var: 
Lägenhetshotellet Residhome Reims Centre, Frankrike
Pris: 
14 900 kr (enkelrumstillägg 2500 kr)

Avreseort: Arlanda
Ingår: Direktflyg tur & retur med SAS,
Transfer tur & retur, 3 övernattningar i del i dubbelrum,
Daglig frukostbuffé, 3 luncher, Välkomstmiddag, Lunch under cykeldagarna

Besök på känt champagnehus, rundtur med guide samt vinprovning, Besök hos två lokala familjeproducenter med vinprovning, Hyrning av mountainbike och hjälm– Fri cykelparkering i garage

LÄS MER OCH BOKA HÄR!

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00