ANNONS

Kan D-vitamin skydda oss efter corona?

/

IMG_3896

Livet efter corona är ovisst, men jag tror på ännu mera utomhusvistelser. Gärna med egen eller lånehund(som här).

Det var under en middag med maken förra helgen som diskussionen kom upp: Hur kommer livet efter covid-19 att se ut?

Jag pratade om saknaden av närhet och undrade om hur vårt beteende kommer att förändras när den här hemska tiden är över. Kommer vi svenskar någonsin mera att kramas när vi ses eller kommer normen att vara låtsaskramar två meter ifrån varandra? Hur blir det i Spanien och Italien, blir det kindpussar i lufteni framtiden? Ett bestämt handslag mellan regeringschefer eller med nya bekantskaper, vad kommer det att ersättas med? Inte med armbågar eller fötter som möts, väl? Jag kan inte se framför mig att Merkel och Löfven ska hälsa och mötas med tåspetsarna.

Makens inlägg i middagsdiskussionen var på ett annat plan. Han var inte inne på framtiden, utan koncentrerade sig på nuet. Och D-vitamin.

Hans teori är att bristen på D-vitamin försämrar immunförsvaret och det är därför som så många äldre och utlandsfödda med mörkare hy drabbas hårdare av covid-19 än andra grupper i Sverige. Han vände teorin ut och in och när jag vaknade dagen efter kunde jag inte låta bli att kolla om hans teori verkligen kunde stämma? Och ja. Han vann.

I Läkartidningen hittade jag nämligen en artikel från i början av maj skriven av tre läkare och psykiater som påstod att just D-vitamin kan skydda personer som drabbats av svår infektion vid corona. Vi vet i dag att det finns flera kända riskfaktorer för att drabbas av covid-19; övervikt, diabetes och institutionsboende. Gemensamt för dessa riskgrupper är enligt läkarna i artikeln låga D-vitaminnivåer, och de konstaterade att D-vitaminbrist ökar risken för svårt förlopp för den som drabbas av corona.

B3B2D13D-0AB9-493D-AAB9-ED20A75D6285

Idylliskt på ytan.

Med tanke på alla hemska rubriker i tidningarna de senaste månaderna, kände jag att det här äntligen var något positivt. Missförstå mig rätt; det är inget botemedel däremot en fingervisning på hur vi kan främja vår hälsa i framtiden. Det är allmänt känt att D-vitamin gör mycket bra för både kropp och psyke, och dessutom är det både lätt och billigt att få det i sig. En riktig rea-lösning, skulle jag vilja påstå, speciellt som vi närmar oss sommaren. Mellan maj till augusti är nämligen den svenska solen så stark mitt på dagen att det räcker med cirka femton minuter utomhus (med bar hud och utan solskyddsfaktor – bränn dig bara inte!) för att din kropp ska femdubbla dagsbehovet. Under de här kommande månaderna bunkrar din kropp sol-vitamin för att du ha ett bra skydd mot olika sjukdomar under resten av året.

IMG_3955

Här sitter jag och lapar i mig D-vitamin…

När jag läste om all forskning kändes det så självklart. Jag vet att jag mår bra när jag är utomhus, när solen skiner och när jag cyklar och går i naturen. Att jag då bli piggare, gladare och friskare för att D-vitaminet (solen) och endorfinerna (kroppens eget morfin) kickar in gör att ekvationen går ihop.

Sol-vitaminet påverkar de vita blodkropparna och stärker vårt immunförsvar, och sitter du inne den vackraste tiden på året gör du dig själv en otjänst.

Så kanske är det så det kommer att se ut efter corona-misären.

Ännu flera utegym, flera gemensamma ytor utomhus för våra äldre på åldringshemmen, mer personal som kan ta ut våra farmödrar och morföräldrar på de där ytorna i solen? Fler cykelvägar, ute-biografer, noll irl-kramar.

Och mindre D-vitaminbrist.

4
10

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00