Recept och status!

ptfias
Tusen tack för alla tips och råd angående förskolan i förra inlägget! Så värdefullt. Både jag och Edith är piggare idag, eller framförallt hon, jag är feberfri men energilös och tung i huvudet. Tänker att det blir förskola för henne imorgon och några timmars jobb för mig. Eftersom jag inte har någon vidare inspiration till kuliga blogginlägg så rotade jag i mobilkameran. Här är några bilder sedan sist.

↑ 1 december kl.15.24: Gick ut i regnet och rastade mig. Sprang en del, promenerade en del och aktiverade mig helt enkelt. Fick frisk luft och kände mig som en ny människa när jag kom hem igen.

ptfias-2
2 december kl. 19.04: Kim nattar Edith vilket betyder att min kväll börjar. Älskar dessa stunder och ännu bättre blir det när de kan vara fria från jobb. Eller åtminstone bara innehålla jobb ibland, inte alltid. Snart!
ptfias-3
3 december kl. 12.15: Har lämnat Edith på föris för att vila och allt känns hopplöst. Lämnade henne på morgonen men fick komma tillbaka efter en timme för att hon var så ledsen. Hjärtat gick sönder. Tack och lov så vände det redan nästa dag när Kim lämnade och hon var nöjd och glad till eftermiddagen men det visste jag inte då. 
ptfias-4
5 december kl. 10.43: Är på väg till en lokal för visning efter att ha varit på möte hos min förläggare på Bonnier. Ska berätta mer om det snart, men vi söker en lokal! Jag, Elin, Anja och Alex. Fy jädrar vad jag ser fram emot att hitta vårt ställe!
ptfias-5
8 december kl 20.47: PAVLOVAN som jag gjorde i lördags för att fira att syrran och Liam är hemma! Det är så fantastiskt. Och pavlova … det måste vara min favorit alla kategorier.

Recept världens godaste pavlova! 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Får man lämna sitt barn på förskolan när man själv är sjuk?

kå
Hej från sjukstugan! Ediths första förskolebaciller har slagit läger här hemma. Den lilla har ögoninflammation (som verkar vara något på bättringsvägen) och feber och den ena stora, dvs jag, har över 39 graders feber och den andra stora, dvs Kim, är än så länge oberörd. Jag satt i tjocktröja, mössa, fleecemorgonrock och raggsockor när vi käkade middag och frös ändå. Ska bädda ner mig så fort jag ätit upp och skrivit klart det här.

Men eftersom vi är nybörjare med förskolan så insåg jag att det är några grejer som jag undrar över och ska fråga pedagogerna – men vill även kolla med er som alltid har så bra svar och kloka tankar.

» Hur gör man om man själv är sjuk men inte barnet? Får man vara hemma och kurera sig och ha sitt barn på föris någon timme? Det finns ju såklart en smittorisk även om barnet är frisk. Hur gör ni?

» Hur sjuk ska barnet vara innan man stannar hemma direkt och när får man lämna för att hen verkar piggare men t.ex. fortfarande är snorig? Just snoriga näsor kan jag tänka mig att det är svårt att undvika den här tiden på året?

» Träning och förskolan? Såg att Paula och Hugo fick enormt mycket skit från sina läsare för att de tränade och var på SPA när barnen var på föris …

» Är det något annat som ”alla vet” som man som nybörjare behöver känna till?

Puss och tack, nu ska jag glida ner i sängen.

 1. Som förskollärare tycker jag absolut att barnen får vara på förskolan när föräldrarna är sjuka. Ni behöver ju också få kurrera sig. Sedan vill vi att barnen är hemma så länge de smittar, lite snor går ej att undvika men annars är det bra om de är hemma så vi kan stoppa spridningen direkt. Även vi pedagoger kan drabbas av sjuka barn 😊.

  Sedan anser jag att trotts den pedagogiska verksamheten så är förskolan till för när ni arbetar, i övrigt anser jag att ni ska vara med era barn när ni ej är på jobbet eller färdas till och från. De är bara små en gång och passa på att spendera så mycket tid som möjligt med dem då! 😊

 2. Har en helt annan fråga; är gravid i vecka 10 med första barnet och har varit sjukskriven de senaste två veckorna pga illamående och kräkningar. Börjar så sakteliga få tillbaka lite ork till vanligt liv som inte innefattar toalettstolen eller sängen och börjar nu stressa över hur min kropp ska orka med en hel graviditet och det som kommer efter. Jag har tidigare varit en aktiv tjej som tränat men senaste året har träningen helt försvunnit av olika anledningar. Nu vet jag inte riktigt vart jag ska börja för att stärka upp kroppen och förbereda den och vet inte heller vart jag ska sätta ribban för vad som är ”good enough”. Ett bra träningsupplägg för gravid som vill komma igång och förbereda sig helt enkelt 🙂

 3. På de 15 allmänna förskoltimmarna i veckan får du göra vad du vill men om du har ditt barn men än 15 timmar får du ENDAST studera eller arbete när du har barnen på förskola. Arbetar på förskola och arbetar nu på fritidshem och vet hur mycket frustration detta skapar för oss personal när dessa regler bryts för träning/handling osv. Förskole/friridsgrupperna är på många ställen knökfulla med för lite personal så alla barn som stannar kvar bara några timmar extra påverkar tyvärr verksamheten. Ska inte vara upp till föräldrarna men värt att ha i åtanke eftersom det går långsamt att förändra systemet. Kram <3

 4. 1. Det är OK att lämna på förskolan om man själv är sjuk, åtminstone så länge man själv inte ligger i ex. magsjuka, ögoninflammation, de extremt smittosamma sjukdomarna.

  2. Gå på barnets allmäntillstånd. Känner ni att hon är tillräckligt pigg så lämna. Pedagogerna ringer om dem märker att hon blivit sämre/inte är som vanligt. Snoriga näsor är en del av årstiden, tyvärr. Många är förkylda. Vid feber, alltid hemma.

  3. Du har ju fördelen att träningen ingår i ditt val av yrke. Ser inget fel i att man lämnar på förskolan för att träna. Det är ett sätt att orka och må bra i sig själv, som mamma, partner osv.

  4. Om barnet har feber ska barnet vara hemma från förskolan och feberfri 24 timmar. (Iaf reglerna här där vi bor). Vid magsjuka, symtomfri 48 timmar. ögoninflammation hemma tills symtomfri, brukar ta ett par dagar. Var noga med handhygien. Tvätta leksakerna.

 5. Jag vill börja med att säga att jag har inga barn själv så jag vet inte om jag har rätt till att yttra mig i frågan ..

  Men eftersom det råder yttrandefrihet så gör jag det ändå hehe..
  Jag skulle nog tycka att det var ok att lämna på förskolan om man själv är sjuk, förutom magsjuka.

  http://nouw.com/ekho

 6. Hur funkar det när ena föräldern jobbar natt? Jag jobbar Vaken natt mellan 17-08, behöver sova någon timme när jag kommer hem. Kan barnet lämnas av den andra dagjobbande föräldern vid 07 och hämtas av mig när jag sovit?

 7. Är ok att lämna dom! Men inte om man har kräksjukan!!!! Barnen ska va feberfria plus att dom ska orka med en dag på förskolan.

 8. Med ärlighet så brukar man komma långt på förskolan.. Jag har både tränat o gjort resor o haft barnen på förskolan.. Men då har det handlat om att barnen inte redan har gått heltid.. Många ggr har jag åkt hem bytt om, tagit en löprunda till förskolan o hämtat kanske 30-60min senare än vanligt men då har dom vetat om det från början o det har aldrig varit ett problem, tvärt om… Glad mamma, glada barn..

 9. Jag har fått känslan av att just dessa frågor är väldigt upprörande. Mitt tips är att fråga förskolan. Ni bör ha fått (vid eller innan inskolningen) stadgar och regler. Sen går det alltid att fråga personal och förskolechef. Nu går vi på ett föräldrakooperativ som skiljer sig något mot kommunal. Idag tex är jag hemma pga sjukdom men mina barn är på förskolan (jag vabbade förra veckan och har således åkt på deras baciller själv). Är ett syskon sjukt får det andra vara på föris sålänge det inte gäller tex magsjuka, då är det absolut no no för någon att komma dit och vi har gett personalen mandat att öka de 48 h till 72 om det verkar gå runt smitta.
  Vad gäller träning. En del har friskvård på jobbet, klart du får träna då efter jobbet. En del har flextid och jobbar in lunch etc för att hinna med träningen, vissa har det som jobb. Fråga förskolan! Jag har lite oregelbundna tider och ibland slutar jag så att hämtningen skulle bli mitt i deras mellanmål och då snabbhandlar jag innan istället (pedagogerna vill inte att vi stör just då) och att bara sitta och vänta på parkeringen är ju lite fånigt. Upprörande frågor som nästan har blivit värre med åren. Beror det på stress och jämförelse med andra? Var det annorlunda förr? Mina föräldrar hade ju blivit halshuggna som lämnade tidigt och hämtade sent nästan jämnt. Idag känns det som en tävling.
  Kanske inga konkreta tips. Men fråga förskolan och kanske tom övriga föräldrar? Bra kommunikationer brukar lösa det mesta

 10. Som det redan står här, ja, barnet får vistas på förskolan om barnet är friskt nog att orka med verksamheten. Dvs hosta och snorighet kan hänga med länge utan att barnen är sjuka/inte orkar. Nu i början är det väl kanon om hon går en stund, när hon fortfarande är så ny i förskolan. Annars blir det så långt mellan och ni riskerar bakslag på inskolningen.
  Krya på dig! / Lena,förskollärare

 11. Kan skilja sig mellan olika län och kommuner. Men där jag jobbat på förskola och skola är det okej att lämna om du är sjuk, dock har alltid önskemålet varit om man har magsjuka att hålla barnet hemma eftersom det är hög smitta på det.

  Har du ditt barn mer än 15h (som är max om du är arbetslös eller föräldraledig med yngre syskon) så är det inte okej att lämna för frisörbesök, handla eller träna. Men det finns många som gör det ändå

 12. På vår förskola är det okej förutom när någon i familjen har magsjuka, då vill de helst stt barnet stannar hemma. Men andra ärenden än sjukdom, läkarbesök & jobb tycker jag inte är okej att lämna för.

 13. Jag låg med feber mellan 39-40 grader en dag och orkade inte gå ur sängen, min man jobbade hela dagen från 8-17 så då lämnade han och hämtade när han slutade, jag orkade inte ens äta så att ens gå upp och fixa mat till min 2 åriga dotter hade jag inte klarat, då hade hon det bättre på föris den dagen anser jag 🙂

  ang träning, handling osv, jag tex jobbar inte alls mycket, det blir knappt 20 timmar i veckan och min man jobbar mer än heltid, jag känner att jag behöver träning och rörelse för att må bra, jag jobbar inte alls långa pass när jag väl jobbar då blir det kanske 5 timmar ibland så då brukar jag förlänga och hämta henne 2 timmar efter jag slutat och tränar en timme.

  1. Måste bara fråga om pedagogerna vet att du förlänger tiden för barnet för att du ska träna? Är bara nyfiken då det inte är okej på den förskola jag arbetar på.

  2. Inte ok. Förskolan är ingen barnpassning för att du ska ha egentid. Förskolan är till för den tiden man jobbar +skälig restid. Jobbar på förskola och vi har ständigt dessa diskussioner med föräldrar som anser att de har rätt till ‘egentid’.

 14. Jag tycker också barnen ska kunna gå på förskolan om de är friska och du är sjuk.

  Visst ska barnen vara på förskolan för att man ska kunna jobba. Men jag tycker ändå det är ok att göra vissa grejer för att få till livspusslet. Jag gymmar på jobbet vid lunchen. Tar med mig datorn till frisören och jobbar där samtidigt. Jag springer in och handlar en liter mjölk när jag passerar affären på väg till förskolan. alla gör väl vad de kan för att få ihop vardagen när man jobbar heltid..
  hoppas ni kryar på er!

 15. Våra förskola är tydliga med att barnen ska vara pigga nog att orka med verksamheten. Snoriga och hostiga är inga problem om de är pigga. Och så vill de att de ska varit feberfria ett dygn innan de går tillbaka till förskolan.
  Du får absolut lämna när du är sjuk! Orkar du inte jobba orkar du inte ta hand om ditt barn, så resonerar försäkringskassan när det gäller längre sjukskrivning iaf.
  Om du lämnar på förskola för att du jobbar eller studerar får du inte göra något annat än just det under tiden barnet är där. Dvs att åka och handla eller träna medans barnet är på förskola är inte tillåtet.

 16. Hej,

  När man själv är sjuk får barnet vara på förskolan. Angående om barnet är friskt nog är alltid svårare… men om hon bara är snorig, men pigg i övrigt och inte allmänpåverkan kan hon gå till förskolan. Snorig/ hosta som hänger kvar kan de ju få dras med länge och då är det okej. det är det svåra allmäntillståndet som avgör.

  Reglerna för förskolan är att barnet är där föräldrarnas arbetstid/studietid+restid. Så träning är egentligen inte okej. Men, en del gör det på lunchen, en del har friskvårdstimme. Då kan man ju inte hämta barnen och sen lämna dem igen. Alla har rätt till rast på sitt arbete och då väljer man själv vad man vill göra.

  Spa, semester, resor, gå på stan och träffa vänner etc… är dock inte okej om man utgår från reglerna.

  Jag uppmuntrar ärlighet och kommunikation med förskolan, då brukar allt gå att lösa (till exempel om det kör ihop sig och man skulle behöva tillsyn när man egentligen inte får)

  Hoppas du blev lite klokare och krya på er!

  hälsningar en förskollärare 🙂

 17. Absolut! Du ska alltid se till barnens bästa och det ska pedagogerna också göra. Ligger du hemma och inte kan röra dig mer än från soffan till toa/kylskåp mer än nån gång per dag så har barnet det bättre på förskolan. Tiderna kan ju alltid diskuteras, kanske att de inte behöver vara 8-9 timmar den dagen ändå.. vid magsjuka tycker jag dock att man ska hålla sitt barn hemma oavsett, hur svårt det än är.. men det är ingen rolig sjuka!

 18. Kan säkert skilja sig från olika kommuner men i de kommuner har arbetat som förskollärare så har barnet rätt att vistas heltid om förälder är sjuk. Sedan rekommenderas det att ha barnet hemma om man själv är magsjuk för att inte sprida just den smittan.

  När barnet kan vara på förskolan avgörs via allmäntillståndet, och en rekommendation är alltid att hålla barnet hemma en extra dag så att de hinner vila upp sig ordentligt. En dag på förskola är mycket mer fartfylld än en dag hemma.

  Å att lämna barnen på förskolan för att utöva fritidsaktiviteter eller åka på spa är inte okej. Att ha en heltidsplacering på förskola innebär ”hela tiden föräldern arbetar plus restid till och från arbete”.

 19. Om man själv är sjuk och barnen friska så brukar iaf vi ha barnen på förskolan. Undantag magsjuka. Då bör man inte ha barnen på förskolan pga av smittorisken.

  Jag anser att barnen ska vara på förskolan när båda föräldrarna jobbar. INTE annars. Dvs träning, handling osv får man lösa på annat vis. Jag tränar oftast på morgonen ( Klockan 06.30. Jag är klar 07.30 och då åker vi på förskola/jobb). Handling gör vi online. Hämtar maten efter barnen är hämtade på förskolan.
  Det är säkert olika i olika kommuner. Men i våran är man hård på det då det kan
  missbrukas. Alla gör som dom vill men jag vill barnen ska vara så lite som möjligt på förskolan.

 20. Ska börja med att säga att jag inte vet om det skiljer sig mellan olika kommuner.

  Lite snorig och hostig är som du själv är inne på nåt man får räkna med den här årstiden. Det man kan tänka på är att det är viktigt att barnet orkar vara på förskolan. Kan ju vara så att hen är pigg på morgonen men blir helt knäckt av 3 timmar på förskolan. I vissa lägen upplevs barnet ”för friskt” för att vara hemma, men är ändå ”för sjukt” för att vara på förskolan. Kan vara värt med en extra dag hemma, annars är ju dessutom risken stor att barnet snart blir sjukt igen pga nerkörd.

  Krya på er!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag blev sur och sedan ska jag njuta

frukost-2
Hej och god morgon, lördag! Jag sitter i soffan och äter frukost. Börjar vakna till litegrann efter en märklig morgon. Skulle fått sovmorgon men kunde inte somna om (mycket för att en person ute i köket var gnällig och sur pågrund av sin ögoninflammation och därmed rätt högljudd. Tänkte sedan prova att somna om igen när hon och Kim gick ut men då kändes det för sent så låg istället och läste bloggar i sängen. Gick upp och möttes av kaos i köket och blev sur eftersom matrester i diskhon, yoghurtklet och oplockad disk är motsatsen till mysig morgon. Men mest blev jag nog sur eftersom det innebar att det dröjde ännu en stund innan frukosten nådde min magen eftersom jag då är tvungen att röja upp och torka rent först innan jag kan slappna av och göra min egen frukost. Problemen man har i livet ibland … Nu sitter jag och väntar på att Edith ska vakna så jag får gosa in mig i hennes nacke. Det enda jag vill göra idag är att träna något, baka en pavlova till ikväll då syrran och Liam kommer på middag och kanske hinna vika några kläder som ligger i högar i garderoben. Och ikväll ska jag tända alla ljus som finns i lägenheten och dricka äppelmust i vinglas i mjukiskläder och njuta av att min bästa vän som även är min syster äntligen är hemma igen efter ett helt år borta.

 1. Känner igen mig alltför väl! Kan inte heller slappna av/mysa om det är stökigt i köket. Tyvärr är min sambo totalt tvärtom och röjer gärna runt i köket och låter det stå så … I all evighet känns det som 😂😂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..