Därför ifrågasatte jag spraytan inför förlossning!

ptfiass
Jag skrev såhär i det här inlägget:

» Läste att en influencer kör spraytan, fixar naglar och fransar inför förlossningen för att vara fin för bebisen. Vad sker?

Fick kritiska frågor om varför jag ifrågasatte det och att alla får göra som de vill. Självklart får man göra som man vill! Och det var inte menat som kritik mot den personen – därav att jag inte skrev något namn – utan mot fenomenet. Borde kanske utvecklat det direkt men det blev bara en kort rad för jag trodde att det var självklart vad jag menade, men det är det såklart inte så låt mig utveckla.

För jag tänker att det som kanske är det mest naturliga som finns, att föda fram sitt barn, inte längre får vara ifred från skeva ideal som säger att vi ska vara vackra och se ut på ett visst sätt. Jag ifrågasätter vart vi är på väg och vad det gör med oss. Läser ofta om att folk fixar sitt utseende inför förlossningen och för mig är det ytterligare ett tecken på att vår skeva värld med sjuka ideal håller på att spåra ur. Vi får inte ens vara ifred från utseendehetsen när vi föder fram vårt barn.

Kanske för att vi ska ha en snygg bild att posta i sociala medier. Kanske för att man vill filma förlossningen. Kanske för att man vill känna sig fin. Återigen – ingen kritik mot just henne och hennes val eller att vilja känna sig fin. Kritiken är mot den utseendehets som jag upplever passerar gräns efter gräns. Jag fattar att man vill känna sig fin och att man vill göra olika saker för sig själv efter en lång graviditet, det ena utesluter inte det andra.

Någonting större än individen har ju fått kvinnor (jag är inte på något sätt opåverkad) att känna att man måste ha en spraytan, långa ögonfransar och perfekta naglar för att vara fin och duga. Och det har tagit sig in på förlossningen vilket jag tycker är lite sorgligt, om än svårt att värja sig från eftersom vi lever i en sjuk värld.

Men dela gärna era tankar. För mig är det problematiskt. Vad tänker ni? 

 1. Fia, håller med dig till 100. Utseendehetsen (för kvinnor…) har fan gått över ALLA gränser. Jag vill bara gråta. Har en 11-årig dotter och ska göra allt för att hon ska fatta att hennes värde inte sitter i utseendet. Och tänka sig, hon tycker fortfarande att jag är världens bästa mamma trots att jag både är blek och litesmåfet… 😉

 2. Håller helt med dig. Jag var såå stressad inför min förlossning för att jag visste ju inte när det skulle ske! Jag kunde alltså inte veta inför när jag skulle måla naglarna och raka benen (och resten av kroppen). Har alltid haft komplex för kroppsbehåring och jag har någon grej att jag alltid måste ha nagellack, fortfarande, haha. Det kanske finns ”värre” grejer att hålla på med inför en förlossning. Men det är ju sjukt hur man tänker egentligen.

 3. Jag tycker att det är väldigt väldigt sorgligt precis som du beskriver, att det kommit till den här ”gränsen”. Fokus kommer förhoppningsvis inte ligga på hur du ser ut när du väl ligger där på förlossningen. Långa naglar kan dessutom riva bebisens sköra hud. Och den största frågan av alla: gör sig partnern också fin? Eller duger hen som hen är? Som dessutom inte påverkats lika märkbart av graviditeten under dessa nio månader…..

 4. Jag håller helt med dig, Fia! Normen för vad skönhet är och för vad ”normalt fix” är flyttas i skrämmande fart framåt och gränser passeras hela tiden.

  För några år sedan var spraytan och lösögonfransar något extremt, sedan började det användas vid festligare tillfällen, därefter smetade det sig in i folks (kvinnors) vardagar och används nu inför en förlossning.. Klart att rimligheten i det behöver luftas! Det sorgligaste var att det stod något om att bebis ska tycka att hon (mamman) är fin 😭

  Dessa branscher gör enorma pengar på att kvinnor ska känna att vi behöver göra oss så ”annorlunda” mot hur vi naturligt ser ut. För att inte tala om den miljömässiga påverkan av allt ”onödigt” som ska kletas på, sättas dit, limmas och sköljas ut i våra hav. Men det är förstås en annan fråga!

  Ibland är jag särskilt glad över att bo i en håla, där ”det där jag ser på sociala medier” inte (ännu?) är vardag här.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Träna och röra sig ute trots kylan, såhär gör du!

HEJ fredag! Eller hej och hej det här är ju dagens andra inlägg. Jag hämtade mormor och och morfar vid bussen från Borlänge (Masexpressen :)) och vi umgås med dem hela eftermiddagen. Har en skön fredagskänsla och är mer än redo för helg och familjehäng!

Insåg att jag missat att posta det här klippet från när jag gästade SVT Morgonstudion i december. Tips till dig som vill träna i utomhus i vinter ↓

Vi hörs imorgon!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag lyssnar på min kropp – det här säger den nu!

ptfia-16
Jag pratar ofta om att vi behöver lära oss att lyssna på vår kropp – oss själva. Det kan vara lättare sagt än gjort och kräver en viss övning för att man ska förstå signalerna som vi får. Ett bra sätt är att ge sig själv en stunds reflektion och känna vad kroppen försöker förmedla. Och precis det tänkte jag göra i det här inlägget.

» Jag är gasig och bubblig i magen vilket är ett tecken på stillasittande. Blir alltid så när jag reser och är ovanligt stillasittande, vilket jag ju är nu när jag är i Malmö varje vecka.

» Jag längtar så väldigt mycket efter en rejäl löprunda. Fantiserar om att få ta på mig skorna och bara släppa ut stegen. Tankarna vandrar ofta dit och jag känner i hela mitt väsen att jag behöver röra på mig.

» Jag är väldigt stel i axlarna och det känns klumpigt, som att något stoppar upp flödet. Vet att jag skulle må väldigt bra av mer regelrätt styrketräning vilket också påverkar cirkulationen positivt.

» Jag har varit väldigt trött och ovanligt segstartad på morgonen de dagar jag vaknar i Malmö, trots 8 timmars ostörd sömn. Det tolkar jag som en reaktion på att plötsligt få betydligt mer sömn av bättre sömnkvalitet efter störd sömn under 16 månader + graviditeten. Kroppen fyller på vad den behöver helt enkelt.

» Jag tänker och funderar mycket, mer än jag vanligtvis gör och jag återkommer ofta till tanken om att jag vill börja gå och prata med den person jag tidigare gick till. För att få reda ut vissa saker och bolla allt som pågår i livet med någon utomstående.

» Jag känner mig klarare i huvudet och minnet känns lite skarpare än för bara en månad sedan. Det blir helt enkelt någon typ av återhämtning för min ex-utbrända hjärna att få fokusera på bara en sak i taget (jobb och mig själv) när jag är i Malmö.

Ungefär så. Vad berättar din kropp? 

 1. Jag läste ditt inlägg & har många gånger undrat varför min mage varit så gasig & bubblig när jag åker iväg på utbildningsdagar. Tack för att du skrev det. Det låter ju så självklart när du skriver det men har aldrig tänkt på det så.

  Just nu mår jag sådär. Är förkyld & har riktigt problem med rethosta på natten som gör att inte kan sova. Men härligt med helg. Ska försöka ta tupplurar under dagarna för att börja må bättre.

 2. Min kropp säger att den är trött och ångestfylld och stressad. Men nu tar jag helg. Ska sova, äta mycket, vara utomhus, vårstäda hemma (behöver en ren känsla känner jag) och typ läsa en bra bok.

 3. Min kropp känns stel och otrygg, som att den vill att jag ska ge den kramar från människor som älskar mig.

  Till insomnia, jag skickar massor med styrkekramar och jag hoppas verkligen att du får må bättre så snart som möjligt ❤️

 4. Jag är inne på min fjärde sängliggande dag med influensa. Blir alltid så nere av att bara ligga inne och får så ont för jag ligger oftast på ena sidan, det är nått som hamnar i klämm så det strålar upp smärta i huvudet. Försöker sträcka ut med lugna yoga positioner.

  Längtar efter den springlusten du beskriver, tror den kommer med våren!

  Känner mig konstant stressad över min utbildning då den är såå mastig… har dåligt samvete för att jag blivit sjuk. Hur galet? Jag kan ju inte göra nått åt det.

  Längtar efter en period i mitt liv där det är skillnad på vardag och helg. Att vara totalt ledig nångång. Inga måste. Bara vill!

 5. Min kropp har ont av foglossning och är tung såhär i 7månaden. Allt jag vill är att gå en igångsättning så kroppen min kan bli psykiskt o fysiskt stark igen.

 6. vad min kropp försöker säga? Jag tror min kropp försöker ta livet av mig. Jag kan inte sova, vaknar mitt i natten och kan inte somna om.
  jag levde som en zombie i en vecka innan jag äntligen fick medicin. Nu ska jag trappa ner på medicinen och det går inte. Blir galen på folk som är emot mediciner för allt ska vara så himla naturligt nuförtiden… alltså om jag skulle ha försökt lösa detta på naturlig väg hade jag nog dött en onaturlig död för länge sedan.
  Enligt min läkare finns det ingen risk att bli beroende av just den medicin jag använder. Jag har redan gett intruktioner till en vän om hur jag vill bli begravd. Nu är frågan vad som tar livet av mej först, kroppen eller jag själv?

  1. Åh.
   Vad är den orolig för din kropp? Eller gör den ont?
   Min är livrädd. Eller det är ju min själ som är det. Och det känns i kroppen.
   Kram Bea

   1. Hej, tack för ditt svar! Jag tror min kropp är orolig för att bli ensam, för att det står skrivet i min panna att man inte kan dejta mig, det är nåt jättestort fel på mig, har försökt ta reda på vad som inte stämmer med mig men får inga svar. Så frustrerande. Så ingen fysisk smärta i kroppen.
    Vad är det du är rädd för? Kram <3

    1. Insomnia-sök hjälp,alltså professionell samtalskontakt. Jag tror en samtalskontakt kan hjälpa dig med det som gör ont och hitta verktyg för att det inte ska göra lika ont.
     Och nej inte ta livet av dig. Faktum är att forskning som gjort på efterlevande personer som försökt ta sitt liv säger att de inte ville egentligen och att de är glada som överlevande. Men som sagt sök hjälp ❤️ Kram

     1. Tack för att du läser och kommenterar Nina! Jag ska till min psykolog på tisdag, så då ska jag berätta för honom om de här tankarna. Kram ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..