Min dotter är hälsan själv- och hon vet inte ens om det

ptfia mammaliv
Jag betraktar min dotter och inser att hon är så hälsosam man kan vara, utan att ens försöka. Hon låter sina känslor ta plats och uttrycker dem rakt ut – utan att censurera. Humöret svänger lika snabbt som det kommer. För henne finns bara nuet. Hon är glad, sedan ledsen, sedan glad igen när det händer.

Hon rör sig obehindrat, krälar, kryper, går, sitter på huk, klättrar och undersöker. Hon (och alla barn) är ju hälsa (hälsosamma). De stressar inte, tar sig tid att betrakta och undersöka. De är i sina känslor utan att stänga av eller anpassa sig. De säger som det är, de frågar när de undrar något och de är tydliga med vad de gillar och inte. De utgår från sina behov och ser till att få dem tillfredsställda. De sätter sig själva först och låter alla känslor ta lika stor plats. De är precis som de är. Tills vi i vuxenvärlden lär dem att bli annorlunda, att stänga in, stänga av och tona ner. Ta mindre plats! Inte vara till besvär. Tills vi lär dem att man ska göra saker på ett visst sätt och inte vara så förbaskat känsliga.

Då har vi inte ens pratat om deras naturliga språng och sätt att använda hela sin kropp. Vi behöver inte söka inspiration hos fitnessmodeller och kändisar, vi har den i barnen i vår närhet.

 1. Har också funderat på det här och tänkt att om alla bara kunde vara mer som barnen! Fast sen känner jag – Gud, så jobbigt om alla alltid skrek ut sina känslor och viljor!😱😅

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det senaste dygnet i mobilkameran

ptfia bloggers
/ Inlägget innhåller annonslänkar/  Hej och välkomna till igår natt (eh, morgon?) klockan 04.20. Jag och min projektledare Elin hade precis kommit till Arlanda med våra nätta packning. Svårt att se exakt hur enorm Kims hockeytrunk är men man hade lätt kunnat få plats med en vuxen person i den – och några småttingar. Vi skulle flyga till Aten för en veckas träningsresa! 
ptfia bloggers-6
Efter många timmar (några fler pågrund av försening) så kom vi äntligen iväg – ut på öppet hav! Vi ägnade oss åt att lära oss en del nybörjargrejer om segling, äta allt snacks vi hade, njuta av att vara till sjöss och packa goodiebags till deltagarna. 
ptfia bloggers-7
De blev en rejäl påse med bland annat gummiband, linsflingor, värdecheckar, vattenflaskor och så vidare. 
ptfia bloggers-8
Jamen, titta här! Solen! Ljuset! Allt! Här började förstå vad vi faktiskt skapat i och med den här resan. Det är ju jag och Elin som tillsammans med Navigare Moments skapat konceptet. Det är alltså en resa som kombinerar träning och segling. Fy fasen vad roligt det känns att det nu händer efter nästan två års planering. 
ptfia bloggers-9
En annan grej som känns så rolig är att vi nu tryckt upp tygkassar med ett av mina citat (ni vet de som jag brukar posta på instagram). Det är lite overkligt att se sina egna ord på en påse såhär. Och något som känns ännu mer overkligt är att människor vill köpa dem! Har redan postat iväg några till nya ägare. Vi har inte så många då vi inte hade räknat med det, men det finns en laddning till på kontoret om någon är intresserad. 
ptfia bloggers-10
Vill passa på att rikta ett stort tack till våra sponsorer som bidrag med fina produkter till våra goodiebags! Valio (och Oddlygood), Paulúns, Casall, Green Choice och Navigare Moments. Tusen tack! 
ptfia bloggers-11
Imorse startade vi dagen med ett lugnt ”god morgon”-pass för att väcka kroppen. tyvärr väckte vi också 7000 myggor som hade fest på våra svettiga kroppar. Men de försvann som tur var när solen gick upp. Myggstiftet gick varmt. 
ptfia bloggers-12
Det här är alltså vår bostad för veckan ↑ Vi bor på fyra båtar och seglar till nya platser varje dag.
ptfia bloggers-16
Var tvungen att ta en bild till instagram. Fint och blev myggbiten.
ptfia bloggers-17
Kolla frukosten! Vi äter alla måltider på båtarna och har tre värdinnor som gör ett superjobb med maten. Drack kanske fyra koppar kaffe för att få igång magen efter resdagen igår. 
ptfia bloggers-18
Efter frukosten packade vi ihop och seglade vidare. 
ptfia bloggers-19
Det krävs mycket snacks. En påse ingefärskolor, ett antal clementiner, ett paket riskakor, päron och en halvpåse äppelskivor har redan fördelats i min och Elins magar. 
ptfia bloggers-21
/ Annonslänk till linnet / Annonslänk till tightsen /

Filmade ett träningspass till instagram på båten så titta där om ni vill ha ett pass att köra (heter @ptfia). Nu har vi precis lagt till i en ny liten hamn och ska få lunch. Fick lite overklighetskänslor när jag satt längst fram på båten, tänk att jag får uppleva det här. Och att folk vill göra det tillsammans med oss. Njuter av varenda sekund!

LOADING..

Hej från Grekland!

Vi är framme i Grekland! Spenderar den kommande veckan på fyra segelbåtar med 30 läsare som är här för att träna, äta, vila, upptäcka, segla och njuta av sol och bad. Sitter nu på båten och väntar på att vi ska få dra iväg ut på havet. Är här tillsammans med min projektledare Elin så vi passar på att köra konferens och se över hur vi ska jobba framåt när vi har pauser.

Det här är första gången som jag är ifrån Edith och det känns svintufft. Var så ledsen igår när vi skulle säga hejdå, jag alltså. Hon brydde sig inte så mycket. Det är verkligen som att man är utan en kroppsdel. Kommer det fortfarande kännas så när ens barn är 15, 25 och 35?

Känner mig trött sådär i pannan, inte så konstigt eftersom vi gick upp 03 inatt. Nu ska vi snart dra iväg. Trevlig lördag!

 1. Ja även när barnen har blivit vuxna har man dom närmast hjärtat o saknar mycket när man inte setts på ett tag😅

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fias tipslåda #4

ptfia nespresso-3
ptfia nespresso-6
/ Inlägget innehåller annonslänkar /
» Testa någon ny chokladsort nästa gång du ska ha choklad. Och är du i någon ny butik, se över deras utbud och hitta något nytt roligt.

» Till er som har barn: Baby Björns matförkläde! När Edith började äta fick hon kladda själv från start och i början satt hon i bara blöja – tills vi upptäckte matförklädet. Bästa grejen som spar så mycket tvätt. Och om lukten sätter sig i det eller andra haklappar: Låt ligga i ättika så försvinner det direkt.

» Ättika är för övrigt nästa tips: Använd det till att göra ren tekokare och kaffebryggare. Häll lite i tvättmaskinen när du tvättar illaluktande träningskläder. Använd när du städar. Bra till massor!

» Gå i skogen nu! Det är så fruktansvärt vackert med alla löv och färger. Speciellt nu när solen varit så generös med sin närvaro.

» Lägg några extra kronor på att välja ekologiska citrusfrukter, om det är möjligt. De smakar så mycket mer.

» Avslutningsvis samlar jag ihop några länkar till de grejer som ni frågar absolut mest om. Har svarat på några innan men eftersom det återkommer dagligen så samlar vi allt:

» Min nyaste kärlek, kaffemaskinen. Det är en Nespresso med en riktig mjölkskummare. Den har på riktigt förhöjt min vardagsglädje skitmycket. Känns så lyxigt att göra cappcuccino och cortado hemma. Den finns här! (Annonslänk)

» Vårt porslin:

→ Cappuccinokoppar med fat: Finns här! (Annonslänk)
→ Espressokoppar: Finns här! (Annonslänk)
→ Djupa tallrikar: Finns här! (Annonslänk)
→ Platta mattallrikar: Finns här! (Annonslänk)
→ Tekoppar: Finns här! (Annonslänk)
→ Små skålar: Finns här! (Annonslänk) 
→ Ediths mattallrik med små fack: Finns här! (Annonslänk)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej hallå och god kväll!

ptfia blogg1
Puh, nu är det kväll! Har haft fullt upp med mammalivet så öppnar datorn först nu. I förmiddags hände något underbart: Jag och Edith bäddade ner oss igen efter frukosten och sov i nästan två timmar. Herregud, varför har jag inte gjort det tidigare? Alltså sovit när hon sovit … ja, jo för att jag behövt prioritera jobbet men nu struntade jag i det trots att bloggen stod tom på inlägg. Och det gick ju bra det med. Kände mig helt omtöcknad när vi vaknade igen, på ett bra sätt.

Det ser jag fram emot kommande vecka när jag är i Grekland, att få sova ostört. Edith sover i vår säng och det är och har varit det mysigaste någonsin, men nu börjar hon ta rätt mycket plats och det händer ofta att man får en häl på struphuvudet vid 03.

Tusen tack för alla kommentarer i det förra inlägget om konstruktiv kritik! Och tack för all uppmuntran och värmande ord! Blir enormt glad och rörd. Läste att några är riktigt trötta på amningsluggen (lägger den främst på insta story) och det kan jag såklart förstå. Särskilt om man själv inte dras med den – men det är också topp tre det jag får mest respons på. Varje dag skriver människor hur tacksamma och glada de är över att jag avdramatiserar den med mina fulbilder på den, så den kommer få hänga med ett tag till. Men förhoppningsvis så växer den ut helt snart så är den ur världen *glad emoji som flossar*.

Jag menade det jag skrev i förra inlägget – har ni nya idéer på hur ni vill att jag lyfter mitt budskap så tar jag tacksamt emot dem. Har ju bloggat i 8 år och försöker såklart förnya mig men det är svårt när man ändå vill behålla en röd tråd. Så allt är välkommet!

Stod nyss på balkongen och insöp vår utsikt och tänkte på hur mycket jag kommer att sakna den här lägenheten och allt som kommer med den när vi flyttar i januari. Men insåg också att den inte är i fas med våra behov längre. Fasen alltså, annars hade jag gärna bott här i tio år till.

Jahapp, det var nog allt jag hade i huvudet för nu. Kram på er!

 1. Hej! Angående den konstruktiva kritiken och hur du kan föra fram budskapet – ibland är det så enkelt att man kan säga utan att säga. Dela med dig av din rörelse och rörelseglädje som kommer till uttryck vid olika tillfällen i olika sammanhang. Läsaren kommer ändå att få bilden av att varierar dig, att du tycker att vila är OK, att dagsformen får avgöra, osv. Läsaren har kompetens, lita på läsaren.

 2. Har en önskerubrik: ”Miljösamvetet!”

  Källsortering, shopping, mat, transport osv.

  Helt enkelt hur man kan ge tillbaka till naturen för allt det underbara den ger oss. Mat, vatten, ren luft och lugn i kroppen:)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Till mig: Konstruktiv kritik!

Skärmavbild 2018-10-15 kl. 21.12.51

Tack för konstruktiv kritik! Uppskattar verkligen! Jag hör vad du säger och önskar att jag kände att jag inte behövde göra återkommande inlägg med det här temat, men tyvärr så upplever jag att det fortfarande behövs. Försöker såklart att förnya det och gör inte upprepningar av exakta inlägg (om det inte lyfts som t.ex. en favorit i repris eller liknande men då är det utskrivet).

Upplever snarare att de här påminnelserna om att good enough är tillräckligt är viktigare än någonsin och också får väldigt mycket positiv respons. Alt är så extremt idag. Alltså EXTREMT. Och människor mår så dåligt, är stressade och i obalans. Och siktar på perfektion vilket inte bidrar till något gott. Därför kommer jag att fortsätta med den inriktningen för att påminna om att vi behöver lagom. Men ska försöka förnya det ännu mer. Har ni förslag på hur tar jag gärna emot dem, all input uppskattas och hjälper!

Läste din rad ”lagom är bäst, allt räknas och perfektion behövs inte för att vara träning” – det är ju precis det som är mitt budskap och det som genomsyrar allt jag gör. Det är exakt det jag vill förmedla och påminna om eftersom jag upplever att det behövs som en motpol till mycket annat som finns i sociala medier.

 1. Jag älskar din repetition! Jag möter gladeligen liknande/samma ord och meningar dagligen. För möter så mkt annat och det är en underbar stund på dagen att släppa alla krav komma in på din mysiga insta och se den typen av stories.
  Jag älskar det återkommande!

 2. Jag tycker helt tvärtom! Älskar älskar det skämtsamma och tramsiga som kommer fram i dina instastories och älskar amningsluggen. Avfölj om ni inte pallar!

 3. Hej!

  Älskar ju hur du lyfter att minska perfektion och hets men ändå att försöka sträva mot hälsa och träning. Fast på ett mycket sunt sätt.

  Behöver konstanta påminnelser om vikten av det. Så fortsätt gärna med det du gör. Du har fått många liknande kommentarer, men kände att det var viktigt med minst en till haha.

  Tack för alla inlägg som inte vill att man ska sträva emot att bli en robot!

 4. Jag tycker din blogg i grunden är fantastisk. Men på senaste tiden tycker nog jag den inte har samma feeling som tidigare. Jag läser den ju varje dag ändå och tänker att det kanske har att göra med att du har varit föräldrarledig! Jag skulle uppskatta mer påminnelser och lite av dina kloka tankar om mat och hälsa och träningstips!

  Jag tycker amningsluggen också har gjort sitt nu. Vi har förstått. Även om tanken i sig är god att man vågar visa även sina fula sidor men som i allt annat, lagom är bäst 😉

  Jag tycker du är så bra! Hejja dig!

 5. Tycker ockdp dina påminnelser om lagom är bra. Tycker du får in mycket humor och jag tycker du är riktigt rolig 😁 du skriver bra och det är lättläst. Tycker dock att uppdateringen är för sällan och när det kommer inlägg sällan tycker jag inte recept eller ett återpublicerat inlägg räknas, det ska snarare vara bonusinlägg. Ps. Edith är dessutom världens sötaste 😍

 6. NEJ SNÄLLA. Fortsätt säg att det är lagom. Det behöööööövs!!!!!!

  + det är din blogg och du skriver exakt vad du vill

 7. Din blogg är såååå viktig! Finns ju en hel mängd andra bloggar man kan läsa om man inte tilltalas av att ”lagom är tillräckligt bra”.
  Det är just den stämningen som du skapar i dina forum som gör att jag mår bra av att läsa och blir inspirerad ☺️

 8. Hej Fia, efter att att läst några av kommentarerna till det här inlägget så kunde jag inte hjälpa att undra ”Åsikt eller konstruktiv kritik?”. Upplevde att vissa på snudden till osköna/elaka kommentarer (ÅSIKTER) ville gömma sig bakom begreppet ”konstruktiv kritik”… Kanske värt att ta upp och snacka om skillnaderna, påminna oss om vad äkta konstruktiv kritik är? Kram

 9. Stort plus för konstruktiv feedback! Sådant är en komplimang, när någon tar sig tid att formulera något proffsigt i syfte att lyfta dig 🙂

  Hur som helst, jag förstår kritiken att du kan försöka ”paketera” detta viktiga budskap om ”lagom” på lite nya sätt men önskar fortfarande att du fortsätter med din hittills tillämpade approach – för ingen annan som jag mött i sociala medier betonar detta i samma utsträckning som du gör! Vilket uppskattas SÅ mycket och har blivit din nisch.

  Trevlig torsdag och tack för inspirerande och hälsosam läsning varje dag! 🙂

 10. Jag vet, kan och förstår ditt budskap. Men behöver ändå påminnelsen. Hjärnan är så tuktad till perfektion och strävan framåt att jag aldrig kommer sluta behöva den. Så för min del, sluta inte! Det låter dock underbart att personen bakom kommentaren inte behöver det. Det är väl dit vi andra vill nå också 🙂 jag har inga tips på förnyelse för jag tycker det du gör funkar.

 11. Håller med dig så mycket Sofia! Blev nästan rädd när jag såg denna kommentar, min första tanke va, NEJ SLUTA INTE! Glömmer av det där viktiga budskapet så jäkla snabbt, ”lagom är bäst” och blir därför så varm i kroppen varje gång du påminner mig. Det får mig att känna att jag duger. Precis som du säger, vi, JAG behöver det mer än någonsin!

 12. Fast alltså, ärligt talat. Gillar man inte innehållet i Fias sociala medier så finns det nog annat som kan tilltala er. Så, hare gött, haaaj.

 13. Tycker de är det bästa med din blogg, man matas av negativa mönster och de är då skönt att få höra annat från dig! Så heja dig och tack! ❤️

 14. När vi ändå pratar konstruktiv kritik.. Jag har följt dig länge länge men tyvärr tycker jag att nu på slutet blir det oftast bara flamsigt och tramsigt. I viss mån kan det vara lite roligt men nästan alla storys känns som en osäkerhet, lite som klassens clown som behöver göra sig rolig -feeling.

  Och amningsluggen borde få mindre fokus nu. Fler med mig har säker fått upp ögonen på sin egen amningslugg och en viss komplex med det.

  Annars bara toppen toppen! Jag gillar de ämnen du tar upp, och lister på saker och ting. Och fotona och maten. <3

   1. och jag ÄLSKAR att Fia är mer ”tramsig” nu än tidigare genom åren. Tycker att hennes fantastiska personlighet kommer till sin rätt. Att det skulle vara en osäkerhet håller jag inte med om alls. Verkligen inte!
    Alla får såklart tycka olika, men bara genom att läsa kommentarerna på detta inlägg så inser man ju hur omöjligt det är att ”please:a” precis alla – och därför är det så himla viktigt att bara få vara sig själv och må bra i det!

 15. Jag tycker alltid du har en klok och sund syn på träning och hälsa och jag ser upp till dig jättemycket Fia. Det är så skönt att komma in på din blogg och bli påmind om att lagom faktiskt är bäst, det är lätt att tappa bort sig i alla dessa sociala medier och helt plötsligt känner man inte själv vad som är bra för en själv. Fortsätt med det du gör <3

 16. Bästa Fia! Åh vad jag tycker om din blogg, ditt sätt att tänka rörande hälsa och hur du utstrålar en sundhet som hjälpt mig så många gånger! Har läst din blogg sen du bloggade på veckorevyn, måste vara typ 6 år nu!

  Om jag får komma med konstruktiv kritik, så önskar jag lite mindre redogörelse av dagen/planering för veckan och mer av påminnelserna, reflektioner kring hälsa, tankar och mindre redogörelse! <3 Älskar dina påminnelser, jag läser bloggen för att få påminnelserna!

  Som kontrast till kommentaren ovan, är påminnelserna anledningen till varför jag läser din blogg! Såå precis som du skrev, ta inte bort dom!

  KRAM!

 17. Det är ju precis därför man (jag) läser din blogg, för att få den där påminnelsen om att allt inte behöver vara perfekt och att lagom kan vara helt tillräckligt. Det blir en så stor (och välbehövlig) kontrast till allt annat. Så för min del får du gärna fortsätta ”tjata” på om det, för det är precis det vi och vårt samhälle behöver <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det här gör jag den här veckan!

ptfia blogg
Nu råkar det ju var tisdag och den här veckan har alltså redan börjat men här kommer ändå veckans planering:

Måndag: Packade ner Edith i vagnen och tog tuben in till stan och kontoret. Vi fotade ett samarbete med hjälp av Elin, gick igenom några grejer och fotade till instagram och story. Sedan hängde jag och Edith på stan och promenerade hem

Tisdag: Upp tidigt för att fota en kampanj för Paulúns på förmiddagen. Vidare till frisören för att färga håret, sedan spela in ett avsnitt av min podcast Ofiltrerat med Marathonpetra och nu sitter jag och min projektledare Elin på ett café och river av det sista. Ska försöka låta bli att öppna datorn ikväll och bara ligga i soffan.

Onsdag: Flyger ner till Malmö tidigt över dagen för att hälsa på SVT igen. Kan förhoppningsvis berätta mer ganska snart! Flyger hem igen på eftermiddagen för att åka direkt till veckans gruppträning. Den här gången ska gänget få köra den omtalade hinderbanan. Ser så mycket fram emot det!

Torsdag: Den här dagen är helt obokad i kalendern så ser fram emot att njuta av Edith. Kanske hälsa på Elin på kontoret om vi orkar, annars bara hänga hemma och börja packa.

Fredag: Samma sak som torsdagen, bara hänga hemma och packa.

Helgen: Åker på vår träningsresa tidigt på lördagmorgon. Det ska bli så roligt! Kommande vecka spenderas alltså på en segelbåt i Grekland.

 1. Och jag är en av dom som får äran att spendera en vecka i Grekland tillsammans med dig och andra härliga människor! Den peppen!! 🙂

 2. Denna kommentar har ingenting med inlägget att göra. Men jag vill bara säga hur mycket jag tycker om din blogg. Det är den första bloggen jag läser när jag går igenom ”mina” bloggar på telefonen. Får alltid ett sådant skönt lugn av den och dig. Kan ofta känna en stress efter man läst vad ”alla andra” har för sig medan man själv sitter i soffhörnet och maratonammar med disk över hela diskbänken. Men inte hos dig! Där blir jag bara peppad och inspirerad och lugn inombords. Så tack för det!
  Och kram!

 3. Gillar dig och din blogg mycket. Denna fråga kommer ur intresse och möjligheten vi faktiskt fortfarande har att påverka. Vet att du i somras skrev om vädret vi hade och klimatet. Rapporten från FN visade att vi kan göra skillnad men den måste göras nu. På instagram finns klimatklubben, på Facebook finns Flygfritt 2019. Kan inte du skriva om detta? Dina tankar kring frågan. Kanske också själv gå in på klimatkontot.se. Där kan man beräkna hur mycket utsläpp man själv bidrar med. Jag som undviker kött, tar kollektivtrafik istället för bil fick väldigt höga siffror och blev förvånad. Tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad, men den måste göras nu! Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Podcasten Ofiltrerat: Med mig, andra omgången

Ptfiaelin

Podcastofiltrerat
Inför sommaruppehållet avrundade vi säsongen av min podcast Ofiltrerat
genom att placera mig i gästernas stol och min projektledare Elin i intervjustolen. Ett avsnitt som uppskattades så det fick bli lösningen när vi förra veckan fick en sen avbokning av gästen. Den här veckan fortsätter jag och Elin vårt samtal och hon tar upp tråden där hon avslutade förra avsnittet. Hon frågar mig om hur jag ser på de hatkommentarer som kommit genom åren, om mina komplex och vad som är det sämsta med den bransch jag är i. Vi kommer in hur det är att vara anhörig till någon som är sjuk i en ätstörning och vi pratar om hur jag ser på att ha med mitt barn i sociala medier. Det och mycket mer!

Lyssna nedan eller där poddar finns!

 1. Alltså, behöver lite… stöttning/pepp/hjälp. Har varit på g att bli sjuk/varit sjuk i två veckor nu och bara kört något enstaka pass under denna tid (de dagar det känts bra) men annars gått promenader varje dag. Tränade innan dessa två veckor 7-10 pass i veckan, hade byggt upp en bra styrka, låg runt 48-50 i vilopuls, 6-pack, låg fettprocent, pigg och stark och snabb osv. Dvs väldigt vältränad. Är SÅ ledsen nu när jag varit sjuk ett tag, för det känns som allting jag ”jobbat” för håller på att försvinna. Så tänker mycket på om träningen man jobbat för försvinner på 3 veckor, lägger man på sig mer fett osv (om man äter lite färre kalorier än man brukar iom att man ju rör sig mindre, och endast går promenader)? Tycker detta är jobbigt, för tyckte verkligen om att vara så vältränad och vill inte få ”för lång” väg tillbaka dit, vet inte hur jag ska tänka/göra för att jag inte få det… 🙁 Hur tänker du och ni andra i sådana här situationer? (Att man är ledsen pga uteblivna endorfiner och för att man inte får göra den enda grej man har som intresse är ju en annan sak, för så känner jag ju också och jag saknar träningen massor, men det är mer att jag inte vill ”förlora” mina resultat som stör mig mest och som jag inte kan sluta tänka på… Syftar på såväl mina ”synliga”/ytliga resultat som på de prestationsmässiga resultaten) HATAR DET HÄR SÅ MYCKET okej förlåt behövde bara skrika ut det lite. Tack för hjälpen på förhand och återigen – din blogg är bäst, ingen protest <3

  1. Åh va jobbigt det låter! Vill bara säga att du kan vara lugn, INGENTING kommer hända på några veckor. Om du tränar så pass mycket så kanske det din kropp behöver allra mest just nu är lite tid för återhämtning.
   Kan rekommendera podden Allt är bra med Anja och Alex, de pratar mycket om träning och hur man ibland t.o.m kan känna sig starkare efter ett litet uppehåll.
   Så försök låta bli att stressa och pressa dig själv just nu, det gör bara din kropp en otjänst. Kram!

 2. Känslan när man bara måste kommentera. (Har tyvärr inte lyssnat på podden utan här kommer en generell kommentar, eller rent utav ett TACK. Tack för den härliga inställning till allt som du sprider här, till vardagen till att ta hand om varandra och till att framförallt ta hand om sig själv. Idag hade jag just den där känslan att jag orkar inte ta den där springturen jag hade planerat innan frukost, kändes jobbigt att ut o pressa mig, men la in tänket att varje meter är en bonus o blir det bara 100m och sen istället en promenad i morgonsolen så är det ju bättre än ingenting, ingen ångrar en solig morgonpromenad. Slutade med min bästa löprunda någonsin o sprang nästan en mil i solen(vilken sällan Sker haha) o njöt o hade kunnat fortsätta om inte tiden blivit knapp… Äh summan av kardemumman TACK för den vettiga inställning du sprider o inpräntar sådana här vettiga beslut i oss som läser 🙂
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Helgen i bilder

ptfiahelg
Hej och välkommen till min helg! Den inleddes i fredags efter att jag först haft gruppträning för ett företag (man kan boka mig för t.ex. friskvård, tränings-aw, för sin kick off och liknande) och ett besök hos Lindex för att få se nyheter. De har så mycket fint! Edith tyckte det var roligt med leksakerna men ännu roligare att pilla på allt som man inte får, hehe.

Fredagen fortsatte med att vi kom hem och Ediths kompis Vera (plus päron) kom över och gratulerade Edith på 1 års dagen och lekte järnet i två timmar. Det finns ändå något härligt med att folk över i ett par timmar för att sedan ändå hinna ta kväll och se en serie i soffan utan att det blir för sent. Mvh pensionären

ptfiahelg-2
I lördags var det officiellt Ediths 1 års kalas. Eller officiellt var att överdriva eftersom vi gjort allt för att tona ner det. Vi hade bara bjudit in två kompisar till Edith (en kom i fredags och en blev sjuk) och mina föräldrar + morföräldrar. Så vi käkade brunch, promenerade förbi vår nya lägenhet, hängde i lekparken, drack mängder med kaffe, fikade och tog vara på det sköna vädret.
ptfiahelg-3
Ändå kul med gungbräda! Det kan vara så att Edith fick hoppa av för att hennes föräldrar skulle kunna gunga själva. 
ptfiahelg1
Fick många frågor om tröjan på instagram.
/ Reklamlänk till tröjan här / /Reklamlänk till byxorna här /
ptfiahelg-7
Efter lekpark och powernap var det dags för ettåringen att ta plats framför tårtan! Unbakery var gulliga och skickade en tårta till henne. Tusen tack för det! Så glad över att slippa försöka baka något liknande själv *svettig emoji*
ptfiahelg-8
Det är alltså en raw tårta som inte innehåller socker, mjölk, gluten och så vidare. Perfekt för 1 åringar och annat löst folk med andra ord!
ptfiahelg-10
Imorse kom Ida över och käkade frukost med mig och Edith medan Kim hade sovmorgon. 
ptfiahelg1-2
Och vi gungade. Hon i vitt älskar att gunga och vet precis hur hon ska gå för att komma till gungorna oavsett om vi går ut på framsidan eller baksidan. Dras dit som en magnet.
ptfiahelg19
Så promenerade vi vidare längs med sjöstan medan Edith sov. 
ptfiahelg-12
Efter powernap och att vi vinkat av Ida gick vi på en kort upptäcksfärd på gräsmattan. 
ptfiahelg-14
Lämnade över Edith till Kim så jag kunde gå hem och tvätta håret, kladda på brun utan sol inför en kampanjplåtning på tisdag och jobba någon timme. Drack cappuccino och käkade havreghurt med granola.

Tack helgen!

LOADING..

Hej från nu!

ptfiahelg-6
God kväll! Den här helgen har varit bra, så bra, och bjudit på familj, otroligt väder, promenader, frukost med Ida, födelsedagsbarn (Edith) och spontant häng med grannarna. Och i eftermiddags somnade Edith om på min axel under sin eftermiddagslur så jag lade mig i sängen med henne på en hög med kuddar och blundade en stund jag med. Så gött. Jag känner mig lite matt och vill helst stänga ner alla skärmar och se en serie och somna tidigt. Men behöver jobba en del … funderar på att skita i det och ta igen det imorgon kväll. Ja, så får det bli.

På lördag åker vi ju på vår efterlängtade träningsresa – jag, min projektledare Elin och nästan 30 tjejer! Ser så mycket fram emot det! Och det ska bli skitjobbigt att vara ifrån Edith. Och ska försöka njuta av den där egentiden som det innebär. Det är så dubbelt, att både känna att man ibland behöver en paus samtidigt som det känns som att man saknar en kroppsdel när man är ifrån dem.

Okej, fick lite feeling nu! Här kommer helgens + och – i en liten lista:

» Tog några minuter och vek kläderna som låg som ett kaos i min garderob – att en sådan simpel grej kan ge en så mycket tillfredsställelse. 

» Att jag hade turen att få så unga morföräldrar! Det är en lyx att få växa upp med unga morföräldrar och det är extra lyxigt att de nu är pigga och får uppleva sitt barnbarnsbarn.

» Vi lärde känna våra grannar första sommaren efter att vi flyttat in och blev vänner. Det är så fint att ha kompisar som grannar, kommer sakna det när vi flyttar. Igår knackade vi på för att låta dem äta Ediths födelsedagstårta och det slutade med att vi gick över till oss först vid 23. Och så smidigt att kunna natta Edith i sängen och ha babylarmet på.

» Ida kom över på frukost imorse. Stort plus!

– 

» Var så träningssugen idag men kände inte att jag kunde prioritera det.

» Vi har inget roligt att äta i kylen.

» Har nästan helt slut på Nespress-kapslar och de som finns kvar är svaga.

 

 1. Hoppas ni får en riktigt härlig resa! Jag brukar säga till ”mina” mammor att det är möjligt att hälla ur ett tomt glas, du måste fylla på för att kunna ge. Därför är egentid och att ta hand om sig själv egentligen också något som ger barnen och resten av familjen massor. Viktigt alltså!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Tips och grundrecept för en god och mättnade smoothie!

ptfiasmoothie
» Undvik den bruna sörjan. Tänk färg när du komponerar din smoothie. Håll dig till ingredienser i samma färgskala så undviker du en brun sörja. Vi äter ju även med ögonen.

» Förvara din smoothie i en termos så håller den sig kall hela dagen, perfekt till eftermiddagens mellanmål.

» Tillsätt lite vätska i taget för att hitta den där krämiga konsistensen.

» Variera genom att göra din smoothie med en bas av färskpressad juice, havredryck, yoghurt eller kokosvatten.

» Proteinberika smoothien genom att tillsätta smakrika och naturliga proteinkällor som pumpakärnor, jordnöts- eller mandelsmör, chiafrön eller hackade nötter.

» Frys in bruna bananer och överbliven avokado. Perfekt att tina i några minuter och ha som bas i en smoothie. Som en bonus så smakar frysta bananer lite som glass – visst är det toppen?

ptfiasmoothie-2
ptfiasmoothie-4
Grundrecept
1 banan
½ avokado
cirka 2-3 dl havredryck

Smaksättning

» 2 dl frysta blåbär
» 1 tsk kardemumma
» 1 msk mandel- eller jordnötssmör

Gör så här:

Skala bananen och lägg i en stark mixer. Gröp ur avokadon och häll ner hälften av vätskan. Välj smaksättning och ha ner ingredienserna. Mixa samman och fyll på med vätska tills du nått önskad konsistens. Smaka av och häll upp i ett glas. Servera direkt.

Det här är ett av mina jobb i amelia som publicerades i tidningen 2018. 

 1. Hej. En liten fråga ang termos 🙂 jag har mkt hallon i min smoothie och upplever ofta att hallon kornen fastnar på väggarna. Blir det bättre om man använder en riktigt termos?

 2. Älska smoothie <3 en sak jag ofta tänker på när någon lägger uppnrecept med smoothie med frysta hallon eller gröt med frysta hallon …. det står ju alltid på paket till frysta hallon att de måste kokas eftersom det kan finnas bakterier och man kan bli sjuk. Det gör att jag oftast väljer blåbär etc för orkar inte koka … men det verkar som att jättemånga struntar i det och äter frysta ändå?

  1. Hej! Hoppas det är okej att jag svarar. Jag har ätit frysta hallon i princip varje dag i flera år och har aldrig blivit sjuk av det. Jag menar såklart inte att man inte kan bli sjuk bara för att just jag aldrig har blivit det, men enligt min praktiska erfarenhet verkar risken vara otroligt liten. Eller så är jag immun mot just den bakterien 🙂 tycker förstås att alla får göra det som känns bäst för dem.

 3. Hej:))

  Vilket bra tips att förvara smoothies i termos för att hålla den kall!! De jag har är dock halvkassa och osar kaffe. Känner att jag behöver inskaffa en ny för detta ändamål. Har du några bra tips på termosar som håller smoothien kall? Använder du någon särskild sort?

  Tack för trevlig läsning<3

  /Emma

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Idag är det prick 1 år sedan …

ptfiaedith
ptfiabebis
ptfiaedith2
Ptfia blogg1q 3
ptfia-edith-2
Ptfia blogg 8 5b89024ce35fb
 5b9e98b458b0b 5b9e98b458bbdptfialopvagn 6.jpg
ptfiahälsoblogg-13
… Edith kom till världen! Det är både ofattbart och helt självklart att hon redan har funnits i våra liv i ett helt år. Denna älskade unge som kom in och förändrade allt. Jag var inte riktigt beredd på hur mycket jag skulle komma att älska henne. Jag avgudar den här lilla människan. Hon gör mitt och Kims liv 100% bättre och vi hade det fantastiskt bra redan innan. Om jag någonsin kände mig tveksam till att försöka få barn så är jag så glad över att vi vågade ta det steget. Det har vänt upp och ner på allt och livet är så mycket mer nu än innan.

Jag älskar att vara hennes mamma. Jag älskar att få ha ett barn, att vara en familj och få uppleva världen på nytt genom henne. En del dagar är det givetvis mindre älskvärt och glatt, men även då så känns det ändå lättare än innan. De mörka dagarna är inte lika mörka sedan hon kom, allt har en annan mening. Tack för att du kom till oss, älskade barn ♥

Bild 5: Sarasblick 

LOADING..

En bild i timmen: Idag!

ptfiablogg
God morgon och välkommen till min torsdag, alltså idag! Känner mig som en väldigt duktig bloggare som lyckas uppdatera dagen idag redan idag, hehe. Vanligtvis så brukar jag ställa klockan på prick inför de här inläggen men idag hottade jag till det lite genom att ställa ett alarm varje timme 19 minuter över hel. Så, bilden ovan är tagen klockan 08.19 och jag är på väg från träningen (gick upp kristligt tidigt för att cykla till stan och Night Fight) till biografen Victoria på söder. Vågade inte ta en selfie bland alla människor så ni får en bild på mina skor. Varsågoda! 
ptfiablogg-2
Kl: 08.46: Måste bara lägga in den här som bonusbild ↑ På Victoria bjöd Plan International Sverige (som jag är ambassadör för) in för att uppmärksamma att det är internationella flickdagen. De har gjort en agenda för flickor som borde vara helt självklar överallt, men vi vet ju alla att vi tyvärr har en lång väg kvar. Fy fan vad berörd jag blev av allt som visades och berättades den här morgonen. Flickors rättigheter är ju egentligen bara mänskliga rättigheter. Att det ska vara så förbannat svårt att låta alla vara lika värda. Tårarna rann flera gånger under seminariet. 
ptfiablogg-3
Kl. 09.19: Torkade tårarna med dagens andra frukost. Plus roffade åt mig en macka till som senare fick komplettera lunchen. 
ptfiablogg-4
Kl 10.19: Helt plötsligt så insåg jag att de hade dragit över tiden och att jag var sen till Emelie. Hade ju tidigare ett samarbete med Hairtalk som vi gemensamt avslutade och jag tog ur löshåret. Har istället köpt ett hairband (som alltså är löshår som sitter på en tunn tråd som man kan sätta i själv supersnabbt) att ha när man behöver lite extra hår, t.ex. på plåtningar, inspelningar etc. 
ptfiablogg-6
Kl. 11.19: Efter det snabba besöket hos Emelie cyklade jag vidare till kontoret efter att först ha hämtat cykeln där jag parkerade den vid träningslokalen imorse. Tog mig alltså frivilligt från Hammarby sjöstad (söder om söder) in till Vasastan för att träna (ca 25 min på cykel), tog tunnelbanan tillbaka till söder för eventet, tunnelbanan tillbaka till Vasastan och frisören, promenad till cykeln och sedan cykeln till kontoret. HERREGUD. Vanligtvis så utsätter jag mig inte för sådant flängande som bara äter tiden men ville verkligen inte missa träningen så det fick bli så idag. 
ptfiablogg-7
Kl. 12.19: Är på kontoret och har ganska bra flow. Skriver blogginlägg och betar av saker på att göra-listan. 
ptfiablogg-9
Kl. 13.19: Min vy i prick denna minut ↑. CV-väggen eller vad man ska kalla det för. De stora Paulúns skyltarna finns nu i en stor kampanj i utvalda butiker om i landet – har ni sett den? 
ptfiablogg-10
Kl. 14.19: Fortsätter flängandet genom att cykla fyra minuter ner till Stureplan och låta Browfelicia styra upp mina ögonbryn. 
ptfiabloggöö
Kl. 15.19: Tillbaka på kontoret igen och äntligen synkad med världens bästa Elin! Vi river av sådant som behöver stämmas av, piffar med en presentation och går igenom planeringen. 
ptfiablogg-11
Kl. 16.19: Vi jobbar på så att säga! Jag hann checka av det mesta på min lista vilket är så belönande. 
ptfiablogg-15
Kl. 18:19: Sedan gick kvällen i ett och jag glömde fota 17.19 då jag satt på cykeln hem. Min storasyster och syskonbarn var här och grattade Edith som fyller ett år imorgon. Vi käkade paj och drack kaffe innan Edith ville ta kväll och checkade ut.  
ptfiablogg-16
Och här sitter jag nu. På rumpan i soffan med kallnande te. Ska göra något att äta till kvällsmat pga hungrig igen och stänga datorn för idag. Det var min flängiga torsdag i bilder!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vilka hälsosamma val gör du i din vardag?

ptfiastretch
Allting inom hälsa och välmående kan kännas så förbannat stort. Som att ORKA GÅ TILL GYMMET. Som att lära sig att tycka om grönkål för att det är så väldigt nyttigt. Som att hitta en hälsosam rutin som man mår bra av. Som att hitta träning som fungerar i vardagen. Som att lära sig att hantera stress och så vidare. Det är stora grejer som kräver sin energi och engagemang. Sådant gör man inte hur lätt som helst när som helst. Så idag vill jag lyfta det lilla hälsosamma som gör stor skillnad för en själv.

Jag brukar cykla till jobbet istället för att åka kommunalt. Jag brukar ta ett medvetet beslut om jag ska lyssna på något eller om jag behöver tystnaden för att reflektera när jag promenerar eller åker någonstans. Jag övar på att inte säga ja direkt någon bjuder in till något, erbjuder något, vill något – hur roligt det än är så tar jag emot det och låter det landa lite och se om det går in i kalendern, om jag vill, om det passar i tiden, om det är rimligt och så vidare. Jag har börjat välja veganskt eller vegetariskt när jag äter ute för att det nästan alltid finns riktiga goda alternativ och för att jag vill äta mer vego.

Små grejer som gör mycket för hälsan och välmåendet alltså. Vilka små hälsosamma val eller handlingar gör du?

 1. Förlåt för lite kritik nu. Det känns som du tar upp detta koncept nästintill dagligen. Det är ett jättefint motto och tanke bakom, men bara upplever att de blir väldigt upprepat. Lagom är bäst, allt räknas, och perfektion behövs inte för att vara träning. Ville bara ge de lite som konstruktiv kritik. Kanske finns de andra vinklingar inom begreppet lagom är okej? För detta känns snart väldigt uttjatat och man har förstått budskapet i det.

 2. Massor med grönsaker och vatten. Vegetarisk mat, inget rött kött. Inget socker (för magens skull, får ont i magen av socker). Röra sig varje dag, känna efter vad kroppen önskar, yoga, lugna eller raska promenader eller löpning. Ute varje dag, gärna i naturen. Lugn och stillhet och tid för eftertanke. Tid med barnen.

 3. Jag har blivit mycket bättre på att aktivt göra små åtgärder för att må bättre, men den största och viktigaste åtgärden jag har gjort är att jag har slutat förklara mig hela tiden. Om jag inte vill följa med på saker räcker det att svara ”Tack, men jag hoppar över den här gången!” Jag måste inte svara en lång harang om varför jag inte kan. Det är en otrolig lättnad! 💕

  1. Vilken fantastisk bra idé! Det är verkligen så utmattade att alltid känna att man måste döva samvetet genom att förklara sig och få andra att förstå eller acceptera. Det är bättre att släppa alla förklaringar. Det endast för sin egen skull ändå.

 4. Äter nästan bara vegetariskt, svenskt och väljer livsmedel/frukt/grönt efter säsong. Försöker att prioritera att umgås med min man framför hushållssysslor och måsten för att få mer kvalitetstid ihop. Övar på att tacka nej till personer och saker för att ta mina egna behov först trots att det ger dåligt samvete.

 5. Äter mindre kött och mer grönt, mår bra av det, väljer aktivt bort det röda köttet och ser bara fler möjligheter vad gäller lunch och middag. Någon form av rörelse varje dag behöver min mage och mitt psyke för att hålla balans, kan vara en lugn promenad med lillasyster i vagnen, löprunda, gym eller yoga/meditation när barnen somnat. Det lugnet. Så skönt! Kram fia du är bäst!!

 6. Jag har börjat göra en låda med grönsaker att ta med tillsammans med frukostmackan. Samma macka som innan men det mättar längre och magen funkar bättre. Mediterar mha en app. Superenkelt men 10 min per dag gör underverk för humöret och stressnivåerna.

 7. Jag hade som mål under 2018 att våga vara mer öppen i mina känslor, och det lyckas jag verkligen med. Har aldrig gråtit så mycket som det här året, så befriande. Kan fortfarande ha svårt att acceptera att jag har dåliga dagar, men jobbar stenhårt med det.

 8. Ser till att de nedersta stegen på behovstrappan ombesörjs dagligen. Sömn, mat, dryck, träning – går inte att slopa något av dessa. Pausar, sträcker på mig, låser dörren till mitt kontor och yogar och mediterar en stund. Äter massor med grönsaker och försöker hålla mig low carb pga migränproblematik. Skriver dagbok online där jag MÅSTE skriva något som varit ”näring” varje dag oavsett om hela dan känts skit. Då blir det att himlen var vacker eller att kramen med lillisen efter skolan var mysig.

 9. Hmm… Har bestämt mig att vakna 2min tidigare så knipträning nr1 blir av! Maken o jag har bestämt att jag får 30min till träning/egentid när han kommer hem från jobbet. Jag är fl nu med en 3-månaders o 2 äldre barn under 4… Maken lagar mat med bebis o de andra kollar Tv då.

  Försöker rolla min onda rygg några gånger/dag.

  Tackar alltid för mina barn, man o min hälsa innan jag somnar!

  Väljer fisk när jag äter ute för äter lite för lite fisk generellt…

 10. Kloka tankar Fia! Jag gör som du, cyklar/går till jobbet, funderar om jag vill lyssna på något eller ha tystnad. Sen ser jag även till att röra på mig, alltså sträcka ut kroppen, stretcha, rulla axlarna, handleder, fötter osv när jag sitter mycket. Om jag jobbar vid datan tillexempel. Jag tänker på vad jag stoppar i mig, äter för det mest vego men även där kan man ju tänka till på vad man ska äta när. Ser till att äta riktig frukost, lunch och middag och mellanmål däremellan om jag behöver. Försöker inte ha så mycket skärmtid och sen en grej som jag vill börja med – träffa min familj och släkt oftare. Man glömmer lätt bort nära och kära i vardagsvimlet men jag vill bli bättre på att höra av mig och träffa dom. <3

 11. Väljer i princip alltid trappor före rulltrappa eller hiss när alternativ finns. Sen försöker ja tänka smart om min sömn – svårare men lite tanke är bättre än ingen!

 12. Jag brukar höra av mig till någon släkting nästan varje dag. Kanske inte ringa, men skicka ett sms till mormor eller ett meddelande till någon av mina bröder. Jag studerar på annan ort, så träffar dom inte så ofta. Något jag märker gör en oerhörd skillnad för mitt humör är ifall jag får in på instagram eller inte. Jag undviker den appen när jag känner mig nere, för dom gångerna får jag inget gott av att gå in där. Det tycker jag är ett hälsosamt val. Jag har rensat bort väldigt mycket när det kommer till sociala medier. Tycker det är så mycket hets idag när det kommer till utseende, kläder, hälsa och träning och allt sånt. Det beror väl förstås på hur lättpåverkad man är med. Tycker det är uppfriskande att komma in här och läsa! 🙂 Sen är jag väldigt högkänslig, så har börjat vara noggrann med att få in egentid efter en dag bland folk (som jag älskar att vara bland). Det har hjälpt mig!

  1. Jag har också medvetet valt bort instagram och Facebook. Har inte varit ”ute” på sociala medier/kanaler på över ett år och jag mår så mkt bättre utan den hetsen och stressen som jag upplever att det gav mig. Men det gör också att jag inte vet så mkt om vad andra gör och om det hänt ngt men jag tänker att om det hänt något viktigt så får jag reda på det ändå…om det är meningen att jag ska veta det☺️

 13. Jag försöker känna in dagsformen för att avgöra på vilket sätt jag ska ta mig an dagen. Jag försöker alltid ta mig utomhus varje dag för att andas frisk luft/ta en liten promenad.
  Jag tackar inte heller alltid ja direkt, utan ber om att få tänka på saken och återkomma närmare.
  Jag försöker äta ca var tredje timme för min kropp behöver det.
  Jag försöker få mycket återhämtning i form av lugn och ro i ensamhet. Typ så!

 14. Är vegetarian. Dock mest för djurens skull.
  Äter inget socker på vardagarna (målet är så iaf 🙂
  Tränar ca 3 ggr i veckan och känner att jag mår så bra psykiskt av det. Och fysiskt.
  Sover alltid 30 min efter jobbet pga helt slut av stressigt jobb. En liten grej som motverkar det iaf.

 15. Jag cyklar de tre kilometrarna till bussen varje morgon (och hem igen såklart). Jag äter mellanmål på eftermiddagen för att få mer energi. Jag följer bara bloggar och instagramkonto som står för välmående (på riktigt), ärlighet och verklighet istället för de som stressar och hetsar. Jag säger nej om jag inte känner att tiden eller orken finns. Jag går promenader. Jag prioriterar saker som känns viktigt på riktigt (som att åka till stallet och pussa på världens bästa mule)♥

 16. Ett av mina mest hälsosamma val i höst har helt ärligt varit att börja följa din blogg! Jag Skulle kunna rensa bort alla andra bloggar i min lista & bara följa din! Du sticker ut i bloggvärlden eftersom du känns så genuint jordnära och du verkar verkligen ha ett sunt tänk (som inspirerar!!) vad gäller allt inom träning, välmående och mat. Sluta aldrig blogga ❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Man vänjer sig så snabbt vid att må dåligt!

Det här med att min energi kommit tillbaka och att jag känner mig som mig själv igen har fått mig att påminnas om hur lätt det är att vänja sig vid dåligt mående. Det är nästan läskigt hur snabbt något som drar ner oss blir det normala. De flesta av oss har nog haft någon period där vi exempelvis varit väldigt trötta och slitna, haft mycket huvudvärk, har smärta, känt oss energilösa eller liknande – och är det inte fascinerande hur fort det blir en del av ens vardag och person?

En person i min närhet har haft problem med magen i hela sitt vuxna liv. Vi pratar över 30 år. Ändå söker hen inte någon hjälp för detta eftersom ”det alltid varit så” och att magproblem blivit normalläget. För mig så blev min nya lägre energinivå det normala under graviditeten och amningen så att jag glömde hur jag egentligen är. En annan i min närhet säger sig ha tappat stinget på grund av sin trötthet och liksom accepterat att det är så det är nu.

Vad vill jag säga med det här nu då? Jamen ni fattar. Känner ni igen er? Kram!

 1. Sådär känner jag med min pollenallergi. Den blir värre och värre för varje år och jag fattar att sånt inte går att bota helt, men har liksom svårt att förstå när jag ska nöja mig med en medicin? Jag borde verkligen ta tag i detta innan nästa pollensässong börjar och gå till läkare igen. jag har märkt att jag så snabbt har vant mig vid att vara trött och hängig, ha huvudvärk, inte kunna ta en promenad när solen skiner för att det kommer att försämra mitt mående… usch alltså. tack och lov för att det är höst nu!

 2. Jag känner verkligen igen mig! Idag har jag en riktigt dålig-vilja-ligga-kvar-i-sängen-dag! Och jag vänjer mig vid det, på bara några timmar. Det är såhär det är. Trots att jag varit glad i flera dagar. Mycket känslor och tankar som virvlar runt. Väldigt osammanhängande men otroligt skönt att skriva av sig. Min pojkvän reser väldigt mycket i sitt jobb, och dessa jäkla hejdå dagar är vidriga. Han är borta nu och börjar redan få panik över nästa resa. Önskar han kunde vara borta ett halvår, men bara en gång, så att det blev ett hejdå, sen var det klart! För när han väl är borta går det ganska bra men när det är dags för avsked får jag ren panik!

  Nån som har nått tips? Har gått hos kurator, umgås med folk jag älskar osv. Är i övrigt en otroligt glad och positiv person, men är helt vilse runt det här.

 3. Det är också svårt att få hjälp med dessa problem nästan oavsett sort..
  jag sökte vård för magproblem första gången när jag var 14, idag 16 år senare har jag fortfarande problem men har inte fått någon hjälp på riktigt..
  Jag har haft ångest och deppression tidvis i hela mitt liv.. det känns som om man förväntas acceptera och leva med dessa saker? Finns det någon som lever utan dem? Man är gnällig om man inte vill gå runt och må dåligt för det finns ju alltid dem som har det värre och man borde sätta saker i perspektiv.
  Kanske är det också så, men vad är det för liv?

 4. Känner igen mig så mycket! Har haft en lång dipp nu i säkert 1,5 år om inte längre. Den största boven är stress tror jag. Stressar typ jämt till helt och över helt onödiga saker. Vilket gett mig nu de senaste månaderna fysiska symtom.
  Nu ska jag försöka ta tag i det och bokade igår in samtal med kuratorn på min vårdcentral. Nu vill jag försöka vända på det här så mina barn får en mamma som är pigg, starkt och har energi.

 5. Verkligen! Ibland tror jag att jag inbillar mig, jag kanske inte ör utmattad, deprimerad, ångestfylld och suicid, jag kanske bara tror att det är så. Eller beror de bara på att jag så gärna vill att de två sista åren borde gjort mig bättre. Jag kanske är glad, men tror att allt är skit? Hur vet man de?

 6. Jaaaaa… Känner också igen mig. Trivs inte alls i skolan, teorin/ämnet är intressant, men allt runtomkring känns inte alls trevligt, inspirerande eller roligt. Trivs inte i miljön vilket påverkar mig mycket. Har tänkt på sistone att det är helt knäppt på ett sätt att jag inte bara slutar. Men på något sätt så lider jag ändå igenom dagarna för att ”annars missar jag ju min examen”. Det kan vara svårt att veta när det är dags att sluta kämpa..

 7. Jag är gravid i vecka 11. Sen vecka 5-6 har jag haft konstant illamående, trötthet, kräkningar och helt slut i kroppen då jag också har en 1åring. Jag är alltid sprudlande med energi och tränar rolig träning som ger mig glädje. Men när inte ens ork finns till det så blir jag lite ledsen.

  Men jag fokusera också på det jag faktiskt gör bra, vilket är en massa saker! Men jag saknar mitt rätta jag. Och även om tacksamheten borde vara den största över att vänta ett barn- så längtar jag till mitt vanliga ”jag”.

 8. Usch jag känner igen mig fruktansvärt mycket!
  Har varit trött och sliten länge nu över saker jag inte kunnat påverka, typ förlorat jobb pga. lågkonjunktur, anhöriga som varit sjuka etc.
  Men nu minns jag liksom inte hur det är att ”må bra” eller att vara pigg och vilja hitta på saker.

  märkligt att man liksom vänjer sig!
  KRAM!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

I annonssamarbete med BRILLBEE

Till dig som är gravid!

/ Annonssamarbete med Brillbee /

Erik-Dilexit-97
Jag visade reklamfilmen som jag och Sébastien Boudet gjorde för Brillbee – den när vi gjorde ”Not my arms challenge”. Om du missat den så titta gärna (här), det blev så roligt!

Jag har min onlinekurs i gravidträning hos Brillbee och vill nu bjuda på en liten tjuvkik! I ett avsnitt av kursen får du som deltagare träna tillsammans med mig i tre olika pass. De är 5, 10 och 20 minuter långa + att du får ett bibliotek med avslappningsövningar, rörlighet och aktiveringsövningar.

I träningspassen trycker du på play och sedan kör vi tillsammans hela vägen! Tittade på klippen nu och det känns helt overkligt att se sig själv så gravid – och då var det ändå två månader kvar tills hon kom. 

Skärmavbild 2018-10-09 kl. 20.42.46
Skärmavbild 2018-10-09 kl. 20.43.17
Skärmavbild 2018-10-09 kl. 20.45.57
Nu får ni 15% rabatt på min onlinekurs i gravidträning hos Brillbee. Ange: PTFIA15

→ Läs mer här! 

 

Bild: Erik Dilexit

 1. Hej Fia, har varit utbränd i ett år och det går mycket upp och ner. Min läkare tycker att jag inte borde ha så djupa dalar att jag avviker. Det gör mig så klart stressad och gör att jag mår sämre. Ibland blir jag sängliggande några dagar sedan är jag ok. Kan nästan få frossa. Fick du så också? Många talar om ME idag och ibland vet jag inte om det är det jag har. Usch bara det här skapar ångest. I perioder mår jag bra och är glad men klarar inte alls lika mycket som innan. Kan du ge mig något råd så är jag tacksam. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hej från nu!

 

ptfia-2
ptfia
/Det här inlägget innehåller reklamlänkar/ Inledde den här dagen med att prova ett pass ”Mobility” hos SPR Athletefactory som nyligen öppnat på Eriksbergsgatan i Stockholm. Mobility innebär fokus på rörlighet och herregud vad min kropp tackade för det passet. Klockan är 21.23 och jag har fortfarande samma sköna känsla i kroppen som precis efter det imorse. Det är något speciellt som händer när man ägnar en hel timme till att ge kroppen rörlighetsträning. Det börjar flöda. Det är lättare att andas. Blicken känns klarare. Hållningen stärks. På många sätt är det så mycket coolare än att känna sig slut efter tunga intervaller eller tunga lyft.

Det var en sak som gav mig energi idag. En annan är det här med att klä sig i en rosa kappa. Har nog aldrig haft något så färgglatt plagg och har definitivt inte haft något så rosa plagg och har nog heller aldrig fått så många frågor på instagram om vart den kommer ifrån.

I övrigt så är jag förbannat hungrig. Åt tre frukostar (no joke) vilket var bra men det blev bara yoghurt med bär och granola, vegansk ingefärskola och kaffe till lunch pga hade ingen matlåda och tog mig inte ut för att köpa något så känner att jag ligger lite back matmässigt trots tre äpplen och middag. Ska rosta surdegsbröd och fylla på nu. Blir ju också hungrigare av träningen vilket jag gillar. Min aptit behöver det efter mat och hormon-kaos iom graviditet, amning osv.

Hade egentligen inte så mycket att dela med mig av, ville mest säga hej och god natt. Klä er i färg imorgon. Puss!

Tillägg: till alla er som frågat, kappan finns här! (Reklamlänk)

 1. Fantastisk jacka!! Vilken storlek har du på din? Tänkte köpa den blå versionen och har ungefär samma kroppsform som dig, men osäker på om jag borde köra på S eller M.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det är inte VAD vi äter. Det är HUR vi äter!

ptfiamat0
Vad är det första du tänker på när du ska lägg om din mathållning och börja äta mer hälsosamt? Troligtvis så tänker du på att du ska äta mer grönt, dricka mindre läsk, äta mer vegetariskt och liknande. Du tänker på vad du ska äta och inte. Jag vill uppmuntra att skita lite i det och istället lägga fokus på hur du äter. HUR äter du?

Kastar du alltid i dig lunchen på stående fot? Tuggar du maten eller sörplar du i dig hela bitar? Får måltiden vara i fokus eller tar scrollandet och TVn mest fokus? Bestämmer du dig för att du är mätt när du ätit halva portionen eller känner du in din mättnadskänsla? Äter du dig mätt? Äter du för att trösta och döva? Är din måltid fri från värderingar och dåligt samvete eller dömer du dig själv? Äter du tillräckligt mycket? Äter du alltid för mycket? Reflekterar du över hur det du äter får dig att må?

Hur äter du? 

 1. Så ”rolig” fråga!
  Jag åt under mina tonår alltid väldigt snabbt, blev klar först av alla jämt. Fick IBS när jag var 13 år efter otaliga mängder antibiotika.

  Blev sjuk i utmattningsdepression vid 18 års ålder vilket slog ut hela mitt mag- och tarmsystem. Testade det mesta och fick en märkbar skillnad när jag började tugga ordentligt (minst 35 tuggor/tugga!!). Detta medförde mindre smärtor och uppblåsthet men framför allt också att jag blev otroligt långsam. När jag hade vant mig vid allt tuggande räknade eller reflekterade jag inte över det längre utan det är numera en vana. Det har gått 2 år sedan dess och jag är frisk i övrigt. Det roliga med detta är att jag nu äter så otroligt långsamt att min omgivning ofta blir obekväm för att jag inte kommit hälften när de är klara. Behöver ganska mycket mat för att hålla energin på topp så det tar extra lång tid då såklart, ibland blir jag så uttråkad att det tar sån tid till och med att jag struntar i det och äter lite senare igen när jag blir hungrig pga inte helt mätt.
  Fördelen med långsamheten och allt tuggande är såklart magens tacksamhet men också att jag får njuta av den goda maten så himla länge! Det gör att man känner sig nöjd när den är slut och okynnesäter inte en eller två portioner till så man blir illamående-mätt.
  Nackdelen är väl omgivningen och att jag blir uttråkad. Uttråkandet gör att jag ofta faktiskt äter framför någon tidning/TV/serie för att jag ska äta upp, blir som sagt uttråkad och det är lika med rastlös haha.. mindre medvetet ätande men får i det fallet prioritera att få i mig mängden jag behöver.

  Kramar!

 2. Intressant tanke. Jag ääääälskar mat. Känner in om jag är mätt och tar oftast påfyllning då jag tycker om att känna mig mätt. Tycker det är sjukt sorgligt när maten på tallriken tar slut. För jag tycker det är så gott. Tror det är därför jag gärna äter mig mätt mätt, för att då känns det inte lika sorgligt när måltiden är över. Är överhuvudtaget inte överviktig vilket det kanske låter som, men är ganska aktiv med träning. Så jag hade nog kunnat vara överviktig om jag inte rörde mycket på mig. Hade velat gå ner mina sista gravidkilon, men det är så otroligt svårt att ändra beteendet om HUR jag äter. Jag är för matglad helt enkelt!
  HUR Äter du?

 3. Jag är typ alltid hungrig. Inte direkt efter jag ätit, men efter ca 2-3h vill magen ha något. Äter mig mätt eller när det är tomt på tallriken, uppväxt med att inte slänga mat.
  Äter helst vegetariskt, i umgänge kan det bli fisk och kyckling.

 4. åh just nu är jag inne i en period då jag inte orkar laga mat, inte orkar äta heller 🙁 försöker men har tappat inspirationen och aptiten 🙁 då blir det bara massa småätande och någon macka med avokado. tror jag måste hitta på nya maträtter och orka ta mig tid 🙁

 5. Usch, ja detta är jobbigt och framförallt svårt!
  Tankar som ofta snurrar i mitt huvud:
  Är jag mätt? Hur ver jag det?
  Äh, jag skiter i det, har redan förstört det idag.
  Äh, jag skiter i att jag inte borde, idag unnar jag mig. (Med dåligt samvete!)
  Idag unnar jag mig! (Med gott samvete!)
  Borde inte äta nå mer nu, men det är ju så gott!
  Om jag äter det här nyttiga till lunch så kan jag äta den där chokladen sen när ingen ser.
  Osv, osv, osv. 👎🏻😕

  Hur gör man för att få bort allt detta och bara äta?

 6. Jag äter inte tills jag är mätt. Vet inte om/när jag är mätt 😔. Äter en ”bestämd” mängd – max två smörgåsar osv .
  Jobbigt!

  1. Jag håller med! Hur gör man för att få bort alla tankar kring mat? Jag måste tänka hela tiden, lägga upp maten på en tallrik sen är det stopp oavsett om jag är mätt eller inte. Dom gångerna jag släpper tankarna kring maten äter jag tills jag storknar för att det är så j*vla gott med mat! Åh fan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Den här nya energin tar över mig!

ptfialöpvagn
ptfialöpvagn-4
Hej och god kväll! Har precis landat i soffan efter en lång och rolig dag. Inledde dagen med att promenera in till kontoret medan Edith sov i löparvagnen och jag intervjuades för Framtidsfeministen. Vi pratade ekonomi och sparande och det slog mig hur intressant det är att prata pengar – intressant och framförallt viktigt. Pratar ni pengar med era nära? Vi har så mycket att vinna på att prata pengar. Kunskap, information och inspiration framförallt. Jag har lärt mig så mycket av Kim som är väldigt intresserad av aktier, ekonomi och liknande (+ är civilekonom) och det har gjort att jag känner mig tryggare med min ekonomi och vågar testa mer, som t.ex. att spara i aktier. Jahapp, det här blev ett sidospår! Väl inne på kontoret fick jag hjälp av Elin att filma några klipp, vi har rensat gamla säsongers träningskläder på kontoret för att göra plats för den nya säsongen så säljer av massor billigt. Kika in på insta story imorgon för att se vad som finns.

Efter några timmar tog jag och Edith en lätt lunch på Joe & the Juice innan hon somnade i vagnen och jag joggade hem, lite för mätt för att springa men för hungrig för att inte ha ätit innan. Och så gött det var! Sprang lugnt och tog mig fram för att få njuta av de där endorfinerna. Och det här med att jag känner mig som mig själv igen (skrev om det här) – det är sådan enorm skillnad på energinivå i mig! Kim har alltid sagt att han ”har puls” i jämförelse med min energinivå och jag hade på riktigt glömt hur det känns. Nu har jag fått tillbaka den!

Och det gör att jag känner mig lustfylld och sugen på livet igen. Är sugen på träning, är sugen på min man, är sugen på att checka av saker på att göra-listan, är sugen på mat (inte riktigt hundra men betydligt bättre!) och så vidare. Är så förbannat tacksam för det här. Vilken känsla! Det kanske blir lite väl positivt nu men det är typ HALLELUJAH i min kropp och psyke!

Nu ska jag styra upp någon kvällsmacka, jobba en skvätt och se klart på Wahlgrens värld.

 1. Vad underbart det låter! NJUT! Beror det på att du slutat amma tror du? Att alla amnings och gravidhormoner lämnat kroppen liksom?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ni har skapat den ultimata blogglistan!

ptfia2-11
→ När ingen ser gör jag: Moffar mat i soffan och kollar på Wahlgrens värld. Och petar på naglarna så att de flisar sig. Och petar på tånaglarna så att de flisar sig (jag gillar det på ett sjukt sätt, så äckligt).

→ Dagens bästa: Att jag fått en söndag med mina gullegrisar (Edith och Kim alltså)

→ Den största lärdomen du har fått om dig själv som ledare och dina topp tre karriärtips: Att jag är bra på att skilja på saker och ha helikopterperspektiv, men att jag behöver vara tydligare. Karriärstips:
– Kommunikation är allt! Dålig kommunikation leder till skitsnack som förgiftar. Bra kommunikation stärker och får folk att trivas. Öva på att kommunicera vettigt.
– Gör det där lilla extra som att svara på ett mail direkt istället för att skjuta upp det, var tillmötesgående när någon vill boka om något även fast det ställer till det för dig och gör det jobb du är där för att göra.
– Visa att du finns och vad du är bra på. Öva på att ta för dig och ge egna förslag på sådant som du kan göra och var tydlig med vad du vill inom en organisation.

→ Det här måste jag ha på hösten! Raggsockor, stickade tröjor (helst ribbstickade), mycket tid utomhus varje dag och helst en brasa! Kommer sakna vår brasa så mycket när vi flyttar. Och te på kvällarna. Dricker te varje kväll.

→ Nåt du inte vet om mig (typ nån konstig rutin du alltid gör, nåt querky!)
» Skrattar åt mina egna skämt.
» Kim säger att jag alltid säger ”vi konstaterade att”, ”jag kan konstatera att”. Konstaterar väldigt mycket tydligen.
» Suger på chokladbitar. Det borde vara olagligt att tugga choklad.

→ Chokladsorter rankat 1-5: Utan inbördes ordning: Lindt 90%, Lindt mörk med mandel, Vivani dunkle nougat, Tonys 70% och en som vi åt i Australien som jag tyvärr aldrig hittat någon annanstans. Den var så fruktansvärt god!

→ Om jag fick uppleva en dag i mitt liv en gång till skulle det vara: Tänkte först säga förlossningen men det kommer jag förhoppningsvis att få uppleva igen om vi får ett till barn och det gör så djävulskt ont … det får bli bröllopet! Fy jädrar vad det var fint. Brukar sällan använda ordet magiskt men det var magiskt!

→ Jag gör helst en regnig dag: Tar mig ut för en promenad eller löprunda och hänger inne vid en brasa med gott kaffe och te och typ grejar med saker. Ser någon serie, ligger i soffan, rensar garderoben, duschar länge, gosar, bakar och sådant.

→ Vad du och Kim gör i vardagen just nu för att ta hand om er relation (utöver att vara föräldrar!) Inte så mycket just nu, men vi försöker bli bättre. Vi pussas och kramas varje gång vi säger hej eller hejdå, unnar varandra att komma iväg lite ibland, hjälps åt med allt hemma, är snälla mot varandra och gör vad vi kan för att underlätta för den andra när den har mycket jobb, är trött, har haft en tuff dag etc. Mina föräldrar kommer i november och tar Edith från tidig eftermiddag till efter nattning för första gången så då ska vi på andra dejten sedan hon kom. Vi pratar mycket om allt och har accepterat att vår relation inte är toppprio just nu eftersom mycket handlar om att sätta Ediths behov först och få livet att gå ihop med företag, vardag, det sociala osv. Och det är okej en period eftersom vi hela tiden pratar om det och vet vart vi har varandra i det. Men jag ser verkligen fram emot att få mer tid ihop med Kim nu när Edith börjar bli lite större. Juste, vi har börjat se en serie ihop igen några kvällar i veckan (flest kvällar ägnas åt jobb) och bara det gör så mycket.

→ Frågan som Oprah avslutar sina flesta intervjuer med: ”What do you know for sure?”, eller som ett påstående: ”This I know for sure:” Att jag måste och behöver äta regelbundet och tillräckligt mycket för att orka. Lite mat är lika med dålig energi.

→ Om jag vore en man skulle jag: Såklart utforska hur det är att ha en penis. Och diskutera jämställdhet och feminism med alla män jag känner och träffar – för det är ju tyvärr så som Nina Jung säger ”män lyssnar mer på en man som säger samma sak som en kvinna”.

→ Nämn tre viktigaste saker som gör det ultimata höstmyset:
1. Embrace the höst så att säga. Att man går in för att göra hösten till något härligt.
2. Tända ljus såklart.
3.  Kombinationen av att först ha varit ute och rört på sig i friska luften och blivit lite kall, för att komma in och ta en lång varm dusch och sedan bädda ner sig i soffan.

→ Bästa träningsplagget just nu: Tights som sitter riktigt bra! Är rätt kräsen med tights och vill ha hög midja, någon form av stöd runt benen och ett skönt material.

→ Vad jag helst blir bjuden på (tre-rätters): Prick nu hade jag gärna tagit en chokladpavlova (recept!), Chevré Chaude och något med löjrom till förrätt.

→ Vad jag helst lagar och bjuder till andra: Min chokladpavlova, både för att den alltid går hem och för att jag själv aldrig tröttnar på att göra den.

→ Din go-to meditations/tränings/tanke – övning, just nu: Tänker på vikten av att vara närvarande i det vi gör, oavsett vad det är. Och att vi måste börja se good enough. Det räcker att vara LAGOM hälsosam.

→ Såhär ser en perfekt dag ut för mig: Blir väckt av att Ediths pussar mig med blöt mun någonstans i ansiktet och känner mig utvilad pga bäddade ner mig 21 kvällen innan. Äter frukost länge med henne och Kim utan stress. Cyklar till kontoret och är där med min projektledare Elin i ca 3 timmar för att ändå röja undan en del jobb. Cyklar hem och hänger med min familj resten av eftermiddagen och kvällen. Vi är ute i någon park, tränar något och umgås. Jag eller Kim lagar något gott till middag, Edith nattas vid sju, vi ser en serie, ligger och hinner prata om något annat än vardag.

→ Ett större medvetet beslut jag tagit i livet: Att börja i terapi strax innan jag blev sjukskriven för utmattningsdepression. Att jag var redo för att försöka bli gravid. Att flytta med Kim till Stockholm trots att vi bara träffats i några månader.

→ Hur fördelar jag (%?) om jag skulle dela upp hur jag som person lever i dåtid, nutid och framtid: 
15% framtid, för att hämta inspiration och visioner.
10% dåtid, för att lära av mina tidigare erfarenheter.
75% nutid, har nog alltid varit mest i nuet.

→ Hur jag helst rör på mig i höstmörkret: Promenerar eller springer. Eller tränar i grupp med andra.

 

LOADING..

Ordbajs 136929

ptfia-2
Helgen har gått fort! Njöt av att vara helt ledig från sociala medier igår och ägnade mig helt åt Edith och min vän Linda. Promenerade på dagen, gjorde gulaschsoppa och äppelpaj med mandelmjöl på kvällen (recept kommer) och pratade om livet. Älskar sådana kvällar med vänner. Nu har vi vinkat av en kompis som bott här i helgen och jag ska jobba någon timme och springa en runda i eftermiddag. Ikväll vill jag parkera mig och Kim i soffan framför en serie. Älskar sådana söndagskvällar. Edith fyller 1 år på fredag så ska försöka baka grejer utan socker som vi kan bjuda på (eftersom vi inte vill att hon ska äta socker än). Känner mig lite mosig i huvudet och vill egentligen röja här hemma eller hänga utomhus hela dagen. Men först jobb. Ska sätta ihop ”den ultimata blogglistan” som ni hjälpte mig med. Den kommer senare ikväll.

Hur mår ni idag? Kram!

 1. Ang socker!
  Moa har fått smaka nån bullsmula sen hon fyllde ett, nu är hon snart 16 månader och går på förskola.
  Där blir det socker!
  Och jag känner att det är svårt.
  Ska man säga till? Det känns också fel. Att neka Moa en limpmacka när andra äter det, sylt till pannkakan osv.
  Det blir ju något varje dag!
  Det är ju för hälsans skull. Så jag vill egentligen att hon ska få annat.
  Men jag vill heller inte att hon om nåt år ska sitta och prata om maten på fel sätt.

 2. Fia, har du några tips på enkla, vegetariska och billiga mellanmål? Med fokus på billiga! Jag vill hitta alternativ till gröt och ägg, blir inte mätt på nötter och en frukt. Kvarg/keso med bär springer så lätt iväg i kostnader när en behöver äta det sju dagar i veckan som ett tredje mål mat… Inspirationen är noll.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Jag har inte varit mig själv på två år!

ptfiamammaliv
Jag frågade Kim om han minns hur man mådde eller gjorde för två år sedan (eller 1 år och 10 månader för att vara mer exakt). Det gjorde han såklart inte. Det är alltså så längesedan jag var mig själv! Det slog mig idag efter att hört mig själv upprepa samma sak hela veckan – hur jag känner mig mer framåt, att jag känner mig ”på” och energisk, i balans och en del annat. Och idag fattade jag varför: Jag har landat i mig själv igen! Plötsligt är jag Sofia igen och känner igen mitt psyke, min kropp och känslan i att vara jag för första gången på TVÅ år. Hormonerna måste ha hittat någorlunda tillbaka i och med att första mensen efter barn kom förra helgen.

Jamen, vi pratar inte ens lite om det vi kvinnor går igenom när vi blir gravida och föder barn. För mig är det den mäktigaste upplevelsen jag fått – och fan vad man sliter med smärta, hormoner, splittring, separation, ångest, mer smärta, mer smärta, mer hormoner och mer av allt. Det är mycket överleva över hela grejen, samtidigt så är inte det rätt ord eftersom det är betydligt mer fantastiskt än så.

Det är så mycket att det är svårt att ta in och nu när jag är ute på andra sidan så känns det som en saga. Hände det ens?

Att det tar såhär lång tid att genuint känna igen sig själv, det hade jag nog inte förstått innan. Känner mig framförallt ”ren” i huvudet och tankarna. Jag känner mig tryggare och säkrare. Jag känner mig starkare mentalt och fysiskt. Jag känner mig som pånyttfödd i min kropp, lite som att hela jag passar bättre i mig själv på något konstigt sätt. Eller låter det konstigt?

Känner någon igen sig? 

 1. Tack för dina kloka ord. Precis vad jag behövde höra idag när det känns tungt. Har en 6 månaders bebis som det stundtals är tufft med men som samtidigt är det mest fantastiska som hänt mig. Så splittrad man ofta känner sig.

 2. Så som du beskriver kände jag efter mitt första barn. Hade velat läsa detta då 🙂 Mitt andra barn är jämngammalt med ditt och jag tycker inte att omställningen har varit lika stor den här gången. Inget är nytt på samma sätt och därför inte lika omvälvande. Däremot har jag fått pms problem vilket jag aldrig haft innan. Känner mig personlighetsförändrad i de perioderna så jag hoppas verkligen att det blir bättre.

 3. Absolut! Har kännt att jag kommit tillbaka till mig själv efter att jag slutade amma. Vet inte om det är mest hormonerna, eller om det är för att kroppen nu inte behöver producera mjölk så allt jag äter är till mig och bara mig -> bättre mående, etc..
  Kul att höra att så många känner samma.

 4. Men blir man någonsin sig själv efter barn? Mina är nu 6 och 4 år och jag är fortfarande inte mig själv! Mest för att det är enormt slitsamt att ha barn. Man får aldrig sov ut, man ska hela tiden sätta någon annan först, man servar osv osv. Jag kommer liksom alltid sist. Detta är något man skulle behöva förbereda föräldrar på. Vi marineras i förlossningskurser men livet efter får man klara bäst man vill?! Tror flera skilsmässor skulle kunna stoppas om man fick vägledning ”på vägen” som föräldrar…

  1. Åh! Vad jag håller med dig! Har en dotter som är 4 år. Det bli lättare med tiden men oj vad livet är inte det samma någonsin! Ingen pratar om det jobbiga delen och man känner sig sämst eftersom man tror att alla andra tar det bättre, lättare än man själv.

 5. WORD! Jag insåg det en par veckor efter jag slutat amma. Att det var nåt som kändes.. konstigt? Och insåg sen att det var känslan av mig som kommit tillbaka. Även om jag aldrig blir samma som innan barn så är jag JAG nu och inte bara någon annans.

 6. Jaa! Känner så igen mig, men mest i former av det kroppsliga. Jag kände inte sån skillnad i psyket vad jag kan minnas men så började jag äta p-piller igen ganska snart efter att min lilla tjej föddes (eller om det var efter att jag ammat klart? minns inte). Men just det där att få bli sin egen igen, att ens kropp är för en själv och att man äger den själv, kan träna osv.
  Har lite ångest inför nästa graviditet nu, att gå in i 2 år av att ge upp kropp, liv och mående ett tag. Men det är klart att det är värt det, men visst ska vi komma ihåg att vi gör en jäkla insats!

 7. Jag förstår hur du menar. Själv känner jag mig inte samma som innan (barn på 9mån). Jag känner mig MER. Mer självsäker, mer lugn och mer glad:) Jag har på nåt konstigt vis mer energi och har oftast lättare för att ta tag i det som behöver göras.
  Har innan jag fick barn hört att man blir mer självsäker efter man fått barn och för mig har det stämt:)

 8. Word sister!! Min dotter är 2 månader yngre än din och fy tusan så märklig men härlig känsla när man plötsligt kommer ihåg hur man ”egentligen” är.. Var verkligen inte förberedd på att det skulle ta sån tid att bli sig själv igen, men som du säger – efter att mensen kom tillbaka lättade saker och ting. Skönt att höra att man inte är ensam. Tack för en fin blogg
  <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Varför ska man följa mig på instagram?

Är det inte märkligt hur vi så bestämt värderar vår träning utifrån ett visst antal kilometer? Att det nästan inte räknas om en löprunda inte är prick 5 km eller minst 5 km … eller att ett pass i veckan betyder nada om vi planerade tre. Då är det lite som att det där enda passet är skitsamma eftersom vi planerat tre. Känner ni igen er? #träning

Unnar mig fin lunch för att fira saker! Har till och med beställt någon tartlette med italiensk maräng och någon havtornsgegga för 45:-, en torsdag! Firar att jag imorgon ska till Malmö för en workshop som kan bli det roligaste och mest utmanande jag gjort hittills. Firar att jag tycker om mitt jobb så mycket. Firar att jag får ha den här vardagen med min bebis och mitt jobb. Firar att livet känns snällt!
Vill du bara göra en sak med din kropp idag? Gör detta ☝🏽Stå på ett ben, aktivera stödet i magen och krama dig själv riktigt länge! Utmanar balans, core och ger din kropp omtanke. #myz

Bulle och kaffe! Bulle och kaffe! Behöver man skriva något mer till en sådan här bild? Bulle och kaffe! #fika

Idag tycker jag det. För några år sedan behövde jag alltid ursäkta mig, ha en ”bättre” anledning än den ovan och hellre hitta på något bra att komma med än att bara säga ”jag behöver vara själv” eller liknande. Hur känner ni för det här?

Jag klarade det! Tack till min bäckenbotten som höll tätt hela vägen till 9 km innan den bjöd på ett litet läckage. Tack till mitt pannben som lyckades ta mig igenom loppet utan att stanna trots en energilös och hungrig kropp. Tack till tjejerna som peppade mig i starten! Tack till @plansverige för att jag fick springa #förhenne!

Ibland undrar någon hur en vanlig arbetsdag ser ut. Tydligen såhär! ☝🏽🤷🏻‍♀️ @sebastienboudet

Varför måste hon bli större än såhär?! 😭

Ja, rubriken ställer väl en relevant fråga. Varför ska man följa mig på instagram? Här ovan ser ni ett smakprov från flödet där jag försöker att lägga ut någon vettig tanke, ögonblick från vardagen och annat trevligt. Och så har vi min favorit: Insta storys. Där lägger jag upp hälsningar, vardag, viktiga frågor som om man lägger marmeladen under eller över osten på rostat bröd (har aldrig fått så mycket engagemang som då), följetongen om min amningslugg och selfies i grodperspektiv. Typ så. Man ska helt enkelt följa mig på instagram om man vill ha något som inte är perfekt och fixat.

Vi ses på insta! Heter alltså @ptfia där!

 1. Just därför är din instagram en av mina absoluta favoriter, för att den inte är sådär orimligt perfekt. Istället är den ärlig och genuin, älskar det <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..