ÖVNINGSTIPS:

En av mina nuvarande favoriter när det kommer till magträningen:

Ligg på en stepbräda med svanken mot brädan, dippa fötterna mot golvet från höger till vänster i form av ett V. Använd medicinbollen som motvikt och känn så du hittar hela magen, inkl. den lilla nedanför naveln.

 1. Den lilla under nacken? Nu blir jag förvirrad åt Fia!! Mag muskelaturen rectus börjar ovanför nacken,samma gäller transversus. Varför skriver du då som att man har en liten muskel som ursprunget och fäster under nacken? Många okunniga läsare tror på den teorin då ju. Finns ingen nedre magmuskelatur.

  1. fia skriver:

   M. Rectus Abdominis /
   Raka bukmuskeln
   Ursprung: bröstkorgen (Thorax)

   Fäste: bäckenet (Pelvis), och indirekt på höftbenet (Coxa)

   Funktion: böjer kroppen framåt (flexion av ryggraden), böjer kroppen i sidled (lateralflexion av ryggraden), minskar svanken (tippar bäckenet bakåt)

   Rectus börjar inte ovanför naveln. Det jag menar med ”den lilla magen nedanför naveln” är hela rectus och framförallt de inre magmusklerna som många inte har en aning om då de per automatik spänner mycket höftböjare i alla magövningar 🙂

   1. Marre skriver:

    Om musklen urspringer från bröstkorgen så är det ovanför navlen ju? Likadant med den innersta magmusklen transversus abdominis ju. Båda två fästes intill revbenen/bröstkorgen. Då man masserar magmusklerna masserar man runt navlen i klockans håll, samt drar ovanför navlen och upp emot sig själv. Förstår fortfarande inte varför du skriver under navlen. Finns ingen muskel som börjar under navlen och ner. Finns höft böjaren men den sitter intill höften. De muskler man brukar tala om på core ex. Det är tranversus som man känner när man hostar/harklar sig vid sitt höftben ju. Att man ofta spänner höftböjaren är då man är trött och hjälper till med den ju. Så sättet du beskriver övningen på ger lite fel budskap. Alla på min utbildning trodde det fanns lilla musklen före vår lärare stod och visa och förklara att det inte finns någon liten muskel. Den fäster intill bröstkorgen.

    1. Jag tror att vi missförstod varandra från början. Att säga under naveln är en ”pedagogisk sätt” att få klienten att känna att den har inre magmuskler och inte bara spänna allt annat för allt den är värd. Jag påstår inte att det finns någon liten extramuskel under naveln vilket jag heller inte skriver utan bara att man ska känna att man hittar även den nedre delen då många inte vet att de har inre magmuskler.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..