FAKTARUTA OM BARNENS VANOR:

 

,. alltså drack genomsnittet av fyraåringarna minst två dl läsk/saft per dag redan 2003! Det vore intressant att se vad dagens siffror ligger på.

,. 25% av energin kom från tomma kalorier dvs kalorier utan näring som finns i skräpmat, läsk, godis, hämtmat osv.

,. genomsnittet åt knappt halva rekomendationen av frukt och grönt.

Jag blir förfärad av dessa bilder och hoppas att vi tillsammans kan skapa en diskussion som får oss att tänka till mer om vad vi stoppar i våra barn och ungdomar.

Vad tycker ni om den här faktan?
Observera att undersökningen gjordes 2003 och det har hänt mycket sen dess ,.

 

 

 1. Vanessa skriver:

  Jag tror inte att små barn dricker så mycket läsk. Även om fyraåringarna inte dricker läsk alls, men femteklassarna dricker 4 dl/dag, och andreklassarna 2 dl/dag, blir resultatet detsamma.
  Säger inte att det är bra, men det är skillnad på fyraåringar och elvaåringar. När det gäller fyraåringar vär ju föräldrarna hela ansvaret, men en elvaåring är svårare att bestämma över.

  Jag såg en gång en mamma som gav en coca cola-flaska till sin 2-3åring i barnvagnen. Så sjukt onödigt och elakt att vänja sin 2-åring vid att dricka läsk. Sånt blir man jätteupprörd över.

  Det sista, om frukt och grönt, tycker jag inte är så dåligt ändå, med tanke på hur kinkiga barn kan vara med sånt (jag vet ju hur jag själv var).

 2. Försöker komma ihåg hur det var när jag var liten.. Vi (jag och min bror) brukade få en burk med godis, den var enorm, tyckte jag då. När jag ser den idag är den inte lika stor (hehe) det fick plats MAX 10 godisbitar av varierande storlek, det var väl typ en kola, en ferrarribil och en lakritsfisk. Såna godisar. Detta räckte både på fredagen och lördagen, sen hände det att det var några bitar kvar till söndagen också. Till maten kunde vi få en 33cl läsk ibland, denna räckte också i två dagar, om den ens blev uppdrucken. Chips förekom i stort sätt aldrig, kanske till ”fester”. Popcorn fick vi på bio, men då var de poppade hemma. Det är gaaaaalet hur mycket godis och socker barn konsumerar nu..

 3. Malin skriver:

  Du som är anonym, vart fasen har hon skyllt på barnen????? Skriv inte om du inte klarar av att diskutera och att andra har åsikter!!!
  Tycker du det är rätt att många ( absolut inte alla) ger sina barn saft istället för vatten hela dagarna???
  Eller fika varje dag? Skräpmat osv????

 4. J skriver:

  Ja visst är det hemskt .. Men man får inte glömma det motsatta. Skulle vara intressant & se hur vikthetsen har drabbat yngre. En kusin på 10 år sa häromdagen att hon inte ville ha fika eftersom hon inte vill bli tjock, ful & äcklig, Hon är väldigt smal.. Jag tror man måste se båda sidor, de barn som äter otroligt mycket tomma kalorier, men även barn som tar åt sej av debatten och drar in ännu mer på mat o fika.

 5. alina skriver:

  Jag vet en förälder som serverar sonen (och sig själv) saft till varje måltid samt alltid serverar efterrätt och eftermiddagsfikar.. och inte fattar varför sonen eller hon själv är överviktiga och inte går ner i vikt.. Jag tror helt enkelt att okunskapen ökar, man vet inte vad som är bra kosthållning innebär.

  Än värre är det dock i USA och Englands skolor, där man har chokladmjölk istället för vanlig mjölk då barnen dricker mer då, och där pommes frites räknas som grönsaker. (googla jamie oliver Ted talk för att hitta källan, mycket sevärt tal på tjugo minuter)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..