MIN FRUSTRATION.

Fru läkare konstaterade att jag kan ha laktosintolerans, glutenintolerans eller IBS ,. eller flera av dem. Jag fick lämna blodprover på allt från järn och B-vitamin till ämnesomsättningen och gluten. Svaret på dem kommer på måndag men det känns ändå som att jag är tillbaka på ruta ett. Jag ska även göra ett ”laktostest” där jag måste avstå från allt laktos (mjölksocker) i två veckor och sen dricka två stora glas mjölk och vänta på en eventuell reaktion ,. utöver det kan jag även ha IBS vilket kommer komma fram först om ett par veckor.

Efter att ha kämpat med magen i månader kändes läkarbesöket först som en seger. Nu känner jag mig halvt förtvivlad och tappade gnistan totalt. Läkaren beskrev det som att min mage har ångest och pratade om någon medicin för nervsystemet vilket bara känns läskigt. Att ha problem med magen tar över hela livet och vardagen. Jag smyger runt och släpper gaser, springer på toa, sväller som en ballong och vågar knappt äta för att jag vet att det kommer straffa sig direkt oavsett hur mycket jag än tuggar, stressar ner eller väljer min mat med omsorg. Så fort jag viker av från mina rutiner straffar det sig med flera dagars förstoppning, hårdhet och svullnad.

Jag blev bara lite utmattad nu.

,. tips och egna erfarenheter mottages tacksamt.

 

 1. Wow, tack för alla tips! Jag kan verkligen instämma och känna igen mig i många punkter som du nämner. Jag försöker även hålla kosten så nyttig som möjligt för att kunna hålla mig snygg och fräsch!

 2. Hej!

  Tack för alla tips som ni skrivit! Jag har suttit i nästan 40min och gått igenom allt. Det uppskattas verkligen mycket. Jag har själv haft IBS i nästan 3 år nu. Eller jag har haft en diagnos i närmare 3 år nu. Jag tycker det blir lättare och lättare att hantera symtomen. Men jag skulle också säga att jag generellt inte blir lika stressad när jag väl börjar få känningar. Tack så mycket för alla IBS tips!

 3. Hej! Jag har precis som du problem med min mage. Har varit hos tre olika läkare som alla har sagt olika saker. Den första trodde att det var ibs (utan att genomföra några som helst undersökningar, utan utgick från detta pga mina sympton) och jag fick ett läkemedel (visiblin) som skulle hjälpa tarmen att arbeta på ett bättre sätt samtidigt som avföringen skulle få en bättre konsistens. Jag tyckte dock inte att det hjälpte, möjligtvis något i början, men min mage som redan var uppsvälld innan blev om möjligt ännu mer uppsvälld och jag hade nästan konstant ont i magen, framförallt på kvällarna.
  Så jag gick tillbaka till doktorn. Denna gången möttes jag av en ny läkare som menade att ibs endast var ett påhitt för läkare som inte kan hitta något att ”diagonisera” men att det egentligen inte existerar, utan att det snarare är en diagnos man får när läkaren inte vet vad det rör sig om. Istället trodde han att mina problem kunde bero på en utlandsresa och på någon bakterie som kanske kunde ha orsakat mig problemen. Därför menade han att jag skulle undersökas, det skulle göras blodprov (för att utesluta allergi) samt gastropi för att undersöka hur mina tarmar såg ut.
  Vid gastopin träffade jag en tredje, kvinnlig läkare som frågade om mina besvär. Hon sa då att det lät som ibs och att hennes dotter hade samma besvär och att hon led av ibs ”något som drabbar många tjejer”. Efter att jag berättat om mina besvär var det i princip som om hon tyckte att det var onödigt att jag skulle genomföra gastropin, men jag undersöktes ändå. Hon sa att man inte kunde se så mycket, att mina tarmar möjligtvis var lite irriterade. Men men. Sedan skulle jag även göra avföringsprov. Men det gjorde jag aldrig. Jag blev ganska besviken, då det kändes som om jag inte blev tagen på allvar och tänkte istället att jag skulle avvakta lite.
  Jag vet fortfarande inte vad mina problem beror på eller vad jag kan göra för att få dem att bli mindre..Jag har förstått att det delvis har med stress att göra och kan ibland märka att när jag blir nervös/ stressar upp mig inför en tävling ( har simmat) så blir problemen värre.

  Mina problem blev dock något mindre i somras, men nu har de börjat igen. Idag har jag så ont i vägen att jag knappt vet var jag ska ta vägen. Jag som älskar att träna orkar inte ens ta mig till gymmet..inte äta heller..för jag har ingen aning om vad jag kan äta eller inte. Jag vet att jag inte bör äta/ dricka: alkohol, kaffe, lök, starka kryddor, mjölkprodukter, bröd, för mkt fibrer osv osv, så vad finns kvar? någon som har några tips på bra mat för konstiga magar??

 4. Jag vet precis hur det känns som så många andra också skrivit. Vad jag kommit fram till hitintills med min krånglande mage med allt från riktigt uppsvullen till kramper, gaser och illamående är att det handlar om min livsstil. Jag har fått problemen sen jag blivit äldre. Jag har alltid varit en högpresterare. Haft stora mål och ett enormt driv sen jag föddes. Mina nära och kära skrattar för de finns inget stopp. Dock är de oroliga också, för när de väl är stopp så är det stopp. Förr om åren har de alltid gått bra, några riktiga break down dagar, kanske en vecka, månad men inget fysiskt men de senaste två åren har jag dragits med att magen totalsågar mig. Den vägrar samarbeta, minsta lilla oro och stress och den slår bakut. Jag vägrar dock ge upp min livsstil, mina drömmar och mina mål men försöker hitta vägar runt magproblemen. Ibland kommer dem ändå. När sömnen uteblir, oron växer, dålig mat kommer in eller de bli mycket professionellt eller känslomässigt så bom är magen där och krånglar. För mig blir det en ond cirkel så fort en liten bit hamnar snett. För mig kan jag dock konstatera att mina problem inte kan kontrolleras endast med hjälp av kosten. För mina ”bra” dagar eller bra perioder infaller alltid när de råder harmoni i mitt liv och då fungerar kosten alldeles ypperligt. Även om jag då fortfarande uteslutar laktos i största mängd och absolut inte kan vräka i mig av någon produkt. Självrannsakan och hitta de små pusslebitarna. Tror de är omöjligt att inte tippa över. Är det inte professionellt så är det känslormässigt osv osv. MEN man kan jobba aktivit med sig själv och rannsaka sig själv. De är den vägen jag försöker gå i alla fall och jag blir bättre och bättre, i perioder när jag är i balans. Balansen blir också lättare ohc lättare att finna och mina down dagar när magen krånglar vägrar jag låta nedslå mig. Jag försöker helt enkelt ändra det jag kan och njuta lika mycket fast magen är gravid, ond och andningen tung. Fake it until you make it…

  ps. jag har också längdbakgrund och vet mkt väl vad driv, högprestation och förmågan att driva på sig själv tills man varken vet vad man heter, bor eller vad man var påväg att göra. Både idrottsligt som i skolan som professionellt.. Tror inte de är något unikt för längdåkare, men det är då ett litet konstigt släkte i alla fall..

 5. Åh gud vad jag känner igen mig! Det är så jävla jobbigt. Min läkare gav mig diagnosen IBS, efter bara ett vanligt blodprov. Men jag är ganska säker på att det är rätt diagnos, då många symptom stämmer.

  Jag har precis som du problem med gaser, svullen mage, förstoppning och ibland smärtor. Det är extremt jobbigt, och jag hittar aldrig ”rätt” kost för mig. Många tipsar om dieter som jag inte ens vill prova, för det skulle knäcka mig totalt om jag insåg att jag aldrig kan äta kolhydrater/sädesslag/fett/bröd/frukt/grönsaker eller vad det nu kan vara. Vissa saker märker jag att jag är extra känslig för. Mest det vanliga; bönor, ägg, och även en del grönsaker.

  Jag förstår verkligen din frustration, och jag har själv gråtit över min hopplösa mage många gånger. Det positiva jag kan säga är att det ändras och går i perioder. I somras var det fruktansvärt jobbigt, men sen gick det över utan att jag märkte det, jag bara kom på någon gång att jag inte hade haft stora problem på flera veckor.

  Nu börjar magen bete sig lite jobbigt igen, men jag hoppas att det inte ska bli så farligt, och att det ska försvinna helt så småningom.

  Bulkmedel kan vara bra mot förstoppningen. Det har funkat för mig i alla fall. Jag köpte vi-siblin på apoteket. Det, och gröt med linfrön, psylliumfrön och katrinplommon. (jag mådde bra av mycket fibrer i gröt och bröd, men inte i müsli och grönsaker).

 6. Prova strikt Paleokost (typ stenålderskost) under 30 dagar och jämför. Denna kost har räddat mitt sociala liv. Innan var min mage ett elände, precis som du beskriver. Haft någon form av IBS men är helt återställd nu.

 7. Hejsan! Jag förstår precis hur det är. Hade hemska problem med min mage i 3 års tid utan att veta vad det var. Läkarbesök hit och dit och de kom aldrig fram till något. Testade allt, laktos, mjölkprotein, åt enbart råkost, gluten osvosv. Ingenting var orsaken till mina problem. Men sen fick jag kontakt med ”magexperten” på mitt lokala sjukhus som tillslut kunde konstatera att det var gluten. Yes, det de tidigare hade uteslutit var boven. Nu, när jag enbart äter glutenfri kost så är mina magproblem helt borta. Så otroligt skönt! SÅ jag hoppas att du får bra och vettiga läkare från början och att det löser sig!! 🙂

 8. Hej Fia
  Jag tänkte att jag också skulle dela med mig av mina tips om IBS, och det funkar för mig. Jag hade sjukdomen i åtta år utan att veta vad det var, och sedan sökte jag läkarhjälp och de sa troligtvis ungefär samma sak till mig som till dig, du får prova dig fram och jag gjorde alla tester man kan göra men de visade ingenting. Men jag slutade äta latos vilket gjorde att min mage slutade bli svullen, sen slutade jag äta bönor eftersom jag blev så gasig, sen slutade jag äta ‘fiber’ versionen av allt för att slippa få kramp och bli hård i magen. Först var jag lite förskräckt eftersom det ska vara så nyttigt, men sen insåg jag att det gör ingen skillnad, inte om man som jag, och även du tränar så mycket och äter så nyttig mat i övrigt, då är vanlig pasta/ris/havregryn och halvmörkt bröd ingen fara. den största grejen efter att ha förändrat maten, vilket inte var en så stor grej, alting finns i laktosfri version och det är bara att välja den ‘vita’ versionen av annat och bönor går att ersätta med annat. Resten satt i hjärnan. när man har problem med magen så är det precis som du skriver att det stör hela livet och ens vanliga vardag går ut på att tänka på magen och vara orolig över hur den ska reagera, så om du tänker positivt, att detta kommer ordna sig och det är ingen fara, jag är lugn och stressar inte så minskar problemen massor, för en stor del i ibs är ju stress och att ha stress över en stressjuk mage är inget att rekommendera. Vad som har hjälpt mig massor, eftersom jag aldrig visste när min mage skulle göra uppror var att alltid ha en femma och en tia i fickan, för då visste jag att om jag känner mig orolig så har jag möjligheten att uppsöka en toalett, istället för att stressa över – vad ska jag göra om min mage blir orolig när jag är ute på stan, eller ute och går osv – bara att ha dom små mynten där gör att jag inte behöver använda dom. För mig handlar det ganska mycket om att överlista magen, och vara snäll mot den.
  nu har det gått 1,5år och jag tänker inte på det mer, blir jag lite svälld så vet jag oftast med mig att jag fått i mig lite laktos och mot dom små besvären finns det massor av mediciner att prova när man väl kommit dit.
  Lycka till och stressa inte!

 9. Jag har själv IBS och har haft det i ca 6 år. Har varit hos flera läkare (5 stycken) och de säger alla samma sak, att det är IBS. Har tagit blodprover och de är normala. Jag är inte gluten eller laktosintolerant. Det är jättejobbigt att leva med emellanåt tycker jag. Ibland kan man knappt gå så ont man har i magen (jag iaf). Jag har mer eller mindre ont i magen varje dag och det hindrar en från att göra saker ibland. Jobbigt är det helt enkelt och ingen medicin eller något annat finns det att ta heller. Finns bara olika saker man kan göra för att lindra det (äta sakta, inte dricka kolsyra m.m.) Nej usch, det är inte kul alls!

 10. Min pojkvän har lidit av precis samma i 10 år. Ingen läkare har kunnat ge något svar osv osv. Tills han träffade mig och jag sa åt honom att sluta äta kolhydrater. Så länge han håller sig borta från mjöl, bröd, pasta, ris mm så är hans mage platt, han har inte ont eller mår dåligt. Helt fantastiskt faktiskt. Grönsaker och frukt går bra att äta dock.

  Kanske en tråkig ”medicin” men värt allt och lite till.

 11. Jag vet hur det känns! Är själv allergisk mot gluten och mjölkprotein så jag tå inte ens laktosfritt. Men jag kan lova att livet går att leva med god mat ändå 😀 Man måste bara tänka till lite men man lär sig snabbt! Känner igen allt du beskriver, låter som det är mjölken tycker jag.
  Hoppas du får svar fort!!

 12. Jag har haft problem med min mage i fem år, jag tror jag har haft IBS sedan dess. Då visste man inte så mycket om det men nu har jag hört att det jag ska undvika är gluten, laktos och e-ämnen, vilket funkar väldigt bra för mig. Jag undviker såklart inte allt men försöker äta allt i rätt mängd. Och jag har slutat äta yoghurt, mjölk i kaffet etc. Drar ner på det som är värst. Kan bara äta vissa starka saker som citrusfrukter, kaffe etc i liten mängd. Har bestämt mig för att inte göra någon stor grej av det, och det som funkar bäst för mig är att inte stressa och äta 3-4 mål om dagen med varierad mat. Lycka till.

 13. Hej:) Vet inte om det är rätt tillfälle att fråga men hur gick du tillväga när du sökte hjälp för magen? vart ringer man och hur blir man tagen på allvar?

 14. hej! Jag har IBS och har gluten intolerans. Fick reda på det i somras efter ca 5 år med problem med magen. I början ar det jobbigt att lära sig vad man kunde äta utan att det skulle bli problem. Men grejen är den att man vänjer sig.Så man undiker stark mat, hur gott de än är. Man undviker i mitt fall gluten i all dess form och jag mår helt okej. Klart magen krånglar men man måste leva med det och man lär sig rätt fort. Det är tyvärr bara att acceptera… Lycka till!

 15. finns ett piller på apoteket, lactrase tror jag det heter, som innehåller laktas (enzymet som bryter ner laktos, mjölksocker). det har hjälpt min mage oerhört och äntligen slipper jag att tacka nej till mat eller fika så fort det inte finns några laktosfria alternativ.

 16. usch usch usch!!!

  det är helt sjukt att det är så många som lider av magproblem. Jag tycker att innan man själv fick magproblem märkte man att det var så många fler än en själv som hade det.

  Jag blev själv sjuk för ett halvår sedan, hade också vart utomlands en vecka. Jag kan inte stå för länge för smärtan är så stor att jag blir svimfärdig, hjälper varken att ligga sitta stå egentligen. Är trött hela tiden och kan tom ha svårt att orka hålla en dialog för länge. har vart helt å halft sjukskriven hela denna hösten och det förstör verkligen.

  jag har kollat upp ungefär allt man kan kolla med kameror ultraljus blodprov m.m och då gäller det verkligen att ligga!!

  Känns som du har hamnat hos en seriös läkare och allt löser sig alltid, man får bara ge det sin tid å försöka göra det bästa man kan så länge!!

  hoppas du har mer tur än mig!!

  Du är verkligen en inspiration!

 17. Mina besvär försvann när jag slutade spela fotboll på elitnivå. Helt plötsligt försvann min laktosintolerans och alla andra bekymmer med känslighet mot vissa frukter, bröd och annat. Tror inre stress under lång tid kan skapa mer problem än man tror, krav på prestation och viljan att uppnå sina mål.. Finns det något sådant som tynger dig?

 18. Har själv haft liknande magproblem och vet hur jobbigt det är. Lyckligtvis kom jag i kontakt med en fantastiskt duktig naturterapeut som kunde ställa allt till rätta. Min tarmflora var åt helsike, min mage kunde inte bryta ner vissa proteiner och fetter (utan lite hjälp) och jag är överkänslig mot laktos. Detta kunde hon konstatera genom att undersöka min genetiska ”historia” och studera mina ögon, alltså bara titta på dem noga. Efter att ha ätit 3 olika naturmediciner i ca ett halvår mår jag hur bra som helst, och kan äta vad som helst utan att få problem. Låter kanske som hokus pokus, men när hon förklarade allt var det hur logiskt som helst. Den vanliga vården har liksom inte verktygen att fixa magar. På vårdcentralen fick jag kommentaren att ”ät inte det du mår dåligt av”. Lätt. Verkligen. Så jag säger bara, skit i vårdcentraler och kolla upp alternativmedicin!=)

 19. lchf har ju många gånger hjälpt personer med de besvär du verkar ha.. jag har exakt samma mage som du beskriver och endast när jag följer lchf (kan slarva liiiiite men ytterst lite) har jag inga av ovanstående problem. det är en enorm frihet och man kan liksom inte fatta hur bra det känns… Så prova det!
  prova åtminstone två veckor!
  jag var laktos innan och jag upplever att när man följer lchf så är det inga problem att trycka i sig grädde och såna grejer som förut gav värsta balongmagen.
  jag tror att det kan vara för stor belastning för magen att trycka i sig både kolisar(gluten) och laktos och att det då blir kallabalik. Utesluter man en så går det bättre!
  tänk på det!

 20. Jag har precis samma problem som dig. Verkligen exakt! Jag vågar ibland inte ens gå på middag hos vänner bara för att jag vet hur mycket kramp jag kan få i magen om jag inte får ”fisa ur mig” efter maten… På morgonen går jag på toaletten ca 3-4 ggr och får då springa dit. Så fort jag blir minsta stressad eller nervös är det samma sak – springa till toan. Gravidmagen är också på plats varje kväll. Om jag tittar på min mage varje morgon och sen på kvällen så skulle man kunna tro att det är en helt annan mage. Likaså det du beskriver med förstoppning.. bryts mina rutiner, dvs, om jag inte går på toa på morgonen av olika anledningar, så kolapsar min mage totalt och jag får ont och blir stenhård istället. Jag har bara varit hos läkaren 1 gång och det var några år sedan. Han trodde att det var laktos, så jag struntade i att äta det på nån månad, men det hjälpte inte så jag började igen eftersom att jag älskar mjölkprodukter. Kanske borde gå dit snart igen. Hoppas verkligen att det ordnar sig för dig!! Jag vet vilket helvete detta är. Men glöm inte, du är inte ensam.

 21. Hej!
  Jag har haft diarre, kroniskt, i ett år…. jag har dock varit dum som ”lidit” av det istället för göra något åt det. I början av året gick jag till läkarn på vårdcentralen. Fick precis samma respons, testa laktosfritt osv. Men jag har ätit utan laktos vääääldigt väääldigt länge. GLuten testet såg man inte tydligt men jag gick aldrig tillbaka. Det kändes inte som dem tog mig på allvar. För 1 1/2 år sen fick jag magkramper & spydde galla. Åkte till sjukan, akuten och fick göra tester. Ingeting syntes. Gastroskopi på det…svaret blev ”lite överaktiv galla”.
  Men mina problem har ju varit kvar i över ett år nu.
  Trött på att få ballongmage och SPRINGA till toaletten för annars händer det ngt man inte vill ska hända.

  NU för 6 dagar sen har jag uteslutit socker, kaffe, gluten, laktos och kött….
  Inte lika mkt ballongmage MEN bajset, tja det är detsamma… 🙁

  Men vad jag vill säga med min lite halv äckliga story är att man blir verkligen frustrerad och arg,ledsen. Det tar så mkt energi från ens kropp.

  LYCKA TILL!

 22. glömde säga att jag sovit skitmycket sista veckan och jag tror det har hjälpt mycket, så prioritera sömn! Jag testade att skippa ställa alarm och låta kroppen bestämma hur länge den ville sova och jag kunde sova allt från 9-11 timmar! jag tror kroppen behöver mer sömn när den inte mår bra, speciellt magen för det går åt mycket energi till den när den har det jobbigt tror jag. så mitt tips; sov skitmycket!!!

 23. Hej!
  jag som brukar kallas för järnmagen av min kille fick problem med magen för några månader sedan. gick till doktorn och jag fick berätta om det hänt ngt i mitt liv just nu som varit jobbigt o det hade det ju. sen fick jag ta blodprover o urinprov o hon kände på tarmarna o magen. jag har haft ont i både magsäcken o tarmarna. kan komma bara sådär PANG så får jag superont i magesäcken så det bränner till o hugger så jag knappt kan stå upprätt, sen har jag haft superont i tarmarna sura uppstötningar, gravidsvullen mage, jag har till och med spytt efter att jag ätit några ggr. vissa dagar lös i magen andra stenhård.
  läkaren skrev ut omeprazol till mig som jag skulle ta varje kväll. har även testat tibensk hälsosvamp och ngra ggr testat matbanan pulver som min kille köpte på hälsokost. senaste veckan har jag inte haft så ont i magen längre, tror det är omeprazolen som hjälper sen har den jobbiga situationen i mitt liv blivit bättre också, så det är nog en blandning av medicin och livssituation som hjälpt. dricker mindre kaffe nu också. kaffe alkohol och rökning är tydligen rena döden för magen om den är känslig. läkaren visste inte vad som var problemet men GISSADE på magkatarr ev IBS.

 24. Jag har vart glutenintolerant i stort sett hela mitt liv och det är en sund livsstil som bara kommer att gynna en hälso-insirerad tjej som dig! Som glutenintolerant får du ofta stå över onyttiga saker och ting i vardagen men det är inte hela världen så länge man mår bra! Du som är intresserad av att baka eget bröd och kakor ska definitivt inte avskräckas då det finns en himla massa goda ingredienser till förfogande för att göra glutenfritt bröd gott och fiberrikt (bl a bovetekross, hirsflingor, linfrö, rent havre mm). Det kan vara svårt att lära sig att baka utan gluten men min mamma är ett proffs och gör otroligt gott och nyttigt glutenfritt bröd så om du har frågor eller vill ha tips är det bara att höra av dig! 🙂 Jag har många kompisar som blivit glutenintoleranta på senare år och när diagnosen väl är konstaterad (oavsett om det är gluten, lakto eller IBS) och du kan börja leva efter denna kommer du må så otroligt mycket bättre. Jag önskar dig allt gott och hoppas att det kommer att lösa sig på bästa sätt 🙂

 25. Jag vet hur det känns. Jag har haft mycket problem med magen i ca 6 år. Det har stört väldigt mycket i min vardag. Allt ifrån att kunna ha en träningsrutin till att kunna orka med skolan och framför allt ha en ordentlig kostrutin. Vissa dagar mår jag så illa av minsta lilla grej. Inte ens vatten eller proviva gillar magen då.
  Hoppas att läkarna hittar något som kan hjälpa. Själv har jag varit hos läkarna så många gånger och alla prover har varit bra att jag helt enkelt hatar att gå till läkaren. Litar inte längre på dem så det måste vara riktigt illa om jag ska till sjukhuset.
  Det är så jag vill gråta när vissa hittar felet med deras magproblem. Men jag hoppas verkligen att det löser sig för dig! 🙂

 26. min mage är svullen ungefär… jämt. Det är skit jobbigt och det är mitt psyke som tar mest stryk.
  allt började i somras när jag utsattes för ett grymt stressigt och ångestladdat sommarjobb. det blev för mycket för min mage som utvecklade (vilket jag fick reda på efter tre läkarbesök och test av tusen olika magkatarr mediciner som inte hjälpte) tarmkatarr.
  Jag har en medicin (dimetikon) som hjälper. Men för mig är allt psykologiskt. Så fort jag tänker på magen, och hur stor den är, och svullen, fet och ful, svullnar den upp mer. När det går en dag utan att jag tänker på den är den vanlig och då får jag bättre självförtroende och magen blir ännu bättre. Men så blir det lite stressigt och jag funderar på hur jag ser ut i denna tröja ”ser jag smal ut?” då svullnar magen (egentligen är det då i mitt fall tarmarna). SÅ SJUKT JOBBIGT!
  För min del gäller det att slappna av psykologiskt. Men det är så svårt. Nu är jag inne i en riktigt dålig period och magen är svullen och jag känner mig fet, har varit såhär i en månad nu ungefär.
  Mitt tips är att hålla sig till rutiner (hjälper mig) och försöka att skjuta undan alla tankar på att man är ful med en svullen mage (svinsvårt). Mycket tror jag bottnar i stress också. Ju mer jag har i skolan desto värre är också magen. Allt hänger ihop. Hoppas att det löser sig för dig. Mitt kommer vara kvar tills jag ”lär mig hantera press annorlunda” sa läkaren. Mitt kan alltså vara livslångt, men jag vill INTE äta tabletter för alltid för att undvika smärta. Jag klarar det! Det gör du med!

 27. Min sambo fick diagnosen IBS igår. Vi har misstänkt det länge. Det han ska pröva först är att sluta äta råa grönsaker så som gurka, tomat osv och satsa mer på kokt spenat, kokt morot osv i måttliga mängder. Sen ska han dra ner rejält på pasta och stekt mat. Blir det inte bättre med mediciner och de små ändringarna i kosten så är det att pröva att dra ner på laktosprodukter och sen gluten. Vi har provat både laktos och glutenfritt men han verkar inte vara allergisk. Tror att det är flera faktorer och att han är överkänslig mot mycket. Lagom mängd så klarar hans mage det. Detta är det som är så svårt med IBS, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

  Han har mått fruktansvärt dåligt över problem med sin mage och tarmar i snart 20 år. Förhoppningsvis kommer vi snart hitta en kost som fungerar för honom som kommer underlätta mycket för honom.

  Jag lider verkligen med alla som har sånna problem med magen. Själv så har jag en mage av stål, men det gör ont i mig också och det tär på oss båda när en av oss mår dåligt.

  Klart det är jättejobbigt nu, men förhoppningsvis ska du snart se resultat. Det största steget är ju redan taget, att söka hjälp. Lycka till med att hitta en kost som fungerar för dig. Vi kämpar på här hemma.

 28. Har samma problem… eller har haft, fick diagnos glutenintolerans för 4 år sedan och sedan dess har jag blivit mycket bättre. märks direkt då jag slarvar då jag får tbx gamla symptom om inte värre! hade mycket blåsor i munnen osv också.
  dock kan jag få liknande symptomer som du beskriver om jag äter för mkt socker eller äter sånt som är ganska fett….så är väl lite känslig mot det mesta
  Lycka till, det kommer va skönt när det är över :))

 29. Jag förstår din frustration och har sedan åtta år väntat på en diagnos. Läkare har tagit provet, kört in kameror från alla möjliga håll och kommer alltid med samma svar; Vi hittar inget fel.
  Det är otroligt jobbigt, men precis som du gör, måste man lyssna på kroppen och se vad som funkar. Jag gick ner 40 kg i vikt och blev inte stabil förän jag slutade med både vete och laktos.
  Idag mår jag bra, även om jag har en extremt känslig mage.
  Ge inte upp, och bli inte nedslagen efter alla läkarbesök. Provsvar behöver inte betyda nåt, det är vad din kropp säger som spelar roll.

 30. Jag har i flera år haft samma problem, och det har varit så sjukt jobbigt, Jag fick diagnosen IBS och gick till en kostrådgivare för att få tips. Hon sa att jag skulle försöka äta mindre fibrer, så att magen inte fick det lika tufft. Det hjälpte lite, men inte mycket. Jag har också testat en -massa- naturläkemedel och andra grejer från apoteket, men det har inte funkat alls. Det som har fungerat för mig är meditation, helt ärligt. Det låter skitskumt kanske, men det har gjort att jag inte ens märker av min mage längre (med enstaka undantag). Man kan ju själv välja vilken stund på dagen som man mediterar, jag gör det alltid på kvällen. Det finns guidade meditations-böcker på internet, som är helt gratis att ladda ner och streama. Superbra. Hoppas att det fungerar för dig med om du väljer att prova 🙂 Kram

 31. Hej Fia!

  blir så glad när jag ser att du tar upp det här.. Själv lider jag av samma sak, ENORMA problem med magen..

  Ska nu snart göra en gastroskopi och endoskopi undersökningen sommjag är jättenervös över… Och nu när jag scrollar ner och läser kommentarerna känns det inte som att många har fått ut något ava tt göra de jäka undersökningarna utan att dem inte fått någon diagnos alls efter detta..

  Har tyvärr inget tips då min mage pendlar från dag till dag och oftast är ett enda stort problem i min vardag…

 32. Jag känner flera som lider av sk IBS och sen dom började med LCHF så mår dom prima! Alla är ju olika, men testa mer striktare LCHF et tag och se vad som händer.

  Lycka till!

 33. Jag har IBS. Mitt tips till dig är att inte lyssna för mycket på alla andra då IBS är så individuellt. Vissa mår toppen av LCHF, jag själv mår bra av ”vanlig mat” men undviker en del livsmedel som ger problem. Det bästa är att testa sig fram.

 34. Hej Fia!

  Det finns så många olika tips man kan ge varandra, men det trista är att var och en för sig måste testa sig fram.

  Jag har haft problem sedan jag var tre år ungefär (nu är jag 23). Problemen har kommit och gott, läkarna konstaterade när jag var i runt tio år åldern att jag var laktos intolerant, vilket försvann efter något år.

  Nu under det senaste året har det varit som värst!
  Jag ser gravid ut till och från, kan inte göra mina behov på toaletten på runt en vecka, och alla vet vad en dålig mage gör med resten av livet. Man är irriterad, sover dåligt, kosten blir förstörd, och som i mitt fall, jag stänger av helt och blir jätte deppig.

  Läkarna säger att jag har IBS, men inte ett enda prov har dom tagit för att ens kunna utesluta laktos eller gluten. (Tro mig, jag är så trött på dessa läkare nu efter alla dessa år)

  Så vad började jag göra, jo precis som alla andra, testa mig fram.

  Nu är jag totalt nollställd vad gäller kosten.
  Just nu består min kost av kyckling, fisk, quinoa, bovetegröt, soyamjölk, kanel, ägg och proteindrinkar. (Går försiktigt fram och lägger in nya saker varje vecka)

  Men till det du ville ha hjälp med…

  Testa ta en matsked linfröolja på morgonen, antingen ner blandat i någonting eller direkt in i munnen.

  Jag tar en tesked Glutamin för magen på morgonen, vilket verkar lugna ner den.

  Kanel sägs vara lugnande även det. (Samt gott att ha på gröten.)

  Bovetegröt fungerar bra för min mage och mättar lagom utan att känna sig sådär ”äckligt” mätt du vet.

  Testa byt ut mjölkprodukter mot soya, trist men det fungerar tycker jag.

  Det finns någonting på apoteket som heter ”Laxido Apelsin” ett pulver du blandar ut i vatten för att hålla magen i trim. Vissa rekommenderar tre om dagen, jag tar en varje morgon.

  Sist men inte minst, min kära mor hittade en ny sak på apoteket för just IBS magar.
  En flaska med vätska som heter ”Iberogast” som kan tas när man börjar känna obehagen i magen.
  Jag trodde att detta var en bluff och att det absolut inte skulle fungera. Men har du testat under fyra dagar, 2-3 doser (tjugo droppar i lite vatten) om dagen och det fungerar hur bra som helst! Smakar skit, men fungerar riktigt bra!

  Sist men inte minst, som alla läkare, samt personer med magproblem säger så ska man undvika stress. Lite stress är bra, mycket stress tar kål på magen. Är jag själv stressad en liten stund blåser min mage upp som en ballong och håller sig i det tillståndet resten av dagen, samt blir mycket ”gasig”.

  Det är inte roligt att ha magproblem, ännu värre är det att man inte kan prata öppet om det heller. Så många svenskar som har problem idag men ingen vågar prata om det. Det är helt sjukt!

  Jag hoppas att dessa tips kommer kunna hjälpa dig lite eller iaf inte förvärra din situation.

  Sist men inte minst vill jag tipsa om vad Blossom sa på en av hennes föreläsningar.

  ”Ta en titt på ditt bajs, kolla hur det ser ut, för då vet du hur din mage mår”

  Tack för en super blogg Fia! Du är ett energiknippe av dess like, och försök att inte låta din mage dra ner dig. Lätt att säga, svårt att genomföra.

  Hoppas nu att du får en kalashelg!

  Kram

  Ps. Tack för att jag fick skriva av mig lite.

 35. Hej! Jag har exakt samma problem som du och ick samma besked från läkaren. Testerna för glutenintolerans var negativa, ej laktos eller något annat problem. Alltså blev domen IBS. Läkaren skrev ut någon medicin som jag inte minns namnet på och lämnade det där. Jag valde att inte hämta ut medicinen utan istället försöka komma på själv vad det var som skapade problemen. Läste mycket om lchf och testade det i någon vecka. Det blev bättre på ett dygn. Utan att överdriva. Därefter valde jag att successivt börja äta saker jag uteslutit genom lchf. Har nu märkt att rotfrukter, frukt, ris och kokt potatis går bra i lagom mängder men absolut inte gluten. Socker i stora mängder påverkar även magen. Vissa frukter, typ banan, går utmärkt medans äpple och apelsin går bara i små mängder. Jag har även märkt att saker som jag tidigare trott var orsaken till magvärken (typ kaffe, avokado etc) går problemfritt att äta nu då jag kommit på vad det egentligen berott på. Det jobbga med IBS är att det inte finns något konkret svar till vad som hjälper just dig, utan du måste själv testa. Hoppas du kommer fram till en bra lösning.

 36. hej kära du.

  jag började få så ont i magen osv och fick go på toa så fort jag druckit ett glas oboy så jag började köpa laktosfri mlölk och sedan försvann det!

 37. Jag har fått diagnosen IBS av läkare. Det är ingen rolig sjukdom alls 🙁 Det som funkar för mig är att hålla mina rutiner. Gör jag inte det blir magen kaos. Jobbigt att hålla rutiner när man är ute och reser, annars fungerar det okej. Även när jag stressar blir magen dålig.
  Med åren har jag lärt mig vad jag kan och inte kan äta. Lök i alla former är det allra värsta! ger mig ooonda kramper i magen. Löken insåg jag först när läkaren tipsade mig, då hade jag redan haft sjukdomen i 2-3 år, så det hjälpte mig nåt enormt!
  Andra saker jag måste undvika är kolsyra, fet mat och fibrer.
  Läkaren rekommenderade ett receptfritt läkemedel, men det hjälpte tyvärr inte 🙁

 38. Har du provat Probi Mage? Goda bakterier som håller magen i balans. Många av mina kollegor på apoteket äter de och säger att det hjälper mot deras oroliga magar.

  Om du har jättebesvär kanske det inte är hela lösningen, men en bit på väg och värt att testa?

 39. Åh Fia, känner med dig, har själv haft problem med min mage under större delen av min uppväxt, men det är först nu, vid uteslutandet av mjölk och vete som magen är glad igen! Har även minskat på kaffe (dricker 1 kopp/dag).
  Dock har jag upptäckt alla underbara get och fårostar! Soyamjölk i kaffet och till gröten, och dinkelmjöl som fungerar minst lika bra (om inte bättre) än vetemjöl!
  Testa det ett par veckor och se hur du mår!

  Lycka till!

 40. Hello! Känner igen dina problem enormt. Jag har otroliga problem med min mage, för något år sedan fick jag reda på att jag laktosintolerant. äter allting laktosfritt, och när inte det går äter jag lactras innan maten (preparat som ”tar bort” laktosen från maten), och mår delvis bättre. dock är det svårt att undivka allt, jag menar det finns i chklad, ost och sånt som jag tyvärr inte kan hålla mig ifrån, hehe. Så fort jag slarvar med maten och äter vilken halvfabrikat som helst, allt från pulvermos till tacokrydda, så strejkar magen! Denna känslighet beror på att jag under en längre tid åt laktos ovetande om min laktosintolerans. SÅ, nu får jag leva med det livet ut! tänkte att du kanske har samma problem.. oj vilket långt inlägg!

 41. Elin!

  Jag tipsade en kompis som hade samma problem som dig att göra ultraljud, gynekologen såg att de blev kortslutningen i hennes tarmar. Han förklarade det som så att det berodde på henne äggstockar, och äggledare som låg väldigt nära tarmarna och tryckte. Och när det vart ägglossning rörde det till ordentligt. Hon slutade med preventinmedel, fick naturläkemedel för lös mage, magbesvären försvann helt! Jag tror på detta, då det är flest kvinnor som har sådana här typiska magbesvär, det är sällan män som får det. Hoppas du blir bra i din mage Elin. Läkaren sa till mig att när du blir gravid kommer magproblemen försvinna, kan lita på det då 🙂

 42. Hej Fia!

  Jag vet precis hur det känns, jag går igenom exakt samma sak just nu. Jag upplever samma symptom, och är mitt uppe i en utredning för att försöka ta reda på vad som är fel. Läkaren har sagt att det är IBS, det kändes ju ungefär som det sämsta man kunde få höra eftersom det inte direkt finns någon behandling, och inga konkreta råd. Hon förklarade för mig att man kunde prova att behandla med låga doser antidepressiva, för att ändra hjärnans signaler till magen.. Detta känns ju inte så roligt, men du behöver inte oroa dig då doserna är så pass små.. Dock funkade inte detta för mig, så vi letar vidare. Hoppas att vi båda kan bli av med problemen snart! You gotta have faith 🙂

 43. Jag vet precis hur du känner. Dock har jag bara fått konstaterat för ca. 3år sedan att jag har laktos men har alla symtom som du har FAST jag utesluter alla mjölk osv. Men jag vet itne vad jag ska göra… Jag har följt dig med detta och jag säger precis som du gör. Jag får mer eller mindre ångest ibland när jag ska äta för jag VET att efterråt har jag en mage som ser ut som en ballong och måste på dass sen bubblar magen resten av dagen. När jag äter sallad utan dressing går allt fint men de kan man inte leva på?! Magen tar över ens liv och ens vardag blir ibland kaos. Jag vågar inte ens ha tajta kläder på mig för jag vet att om jag äter något så blir de en ballong, detta är otroligt jobbigt men vet ej vad man ska göra:( kramar till dig

 44. När jag var runt 13 tog jag lite prover för att se om jag led av någon sjukdom eftersom jag hade jättesvårt att gå upp i vikt. Glutenprovet var negativt och min mage blev bara värre och värre. Hela sista året i gymnasiet skolkade jag pga min mage. Jag var ständigt dålig i magen, spinkig, trött och allmänt tjurig. Jag hade inte en enda tanke på att jag kunde vara sjuk eftersom läkarna hade sagt att jag var frisk! Jag gick runt och trodde att det var normalt att må som jag gjorde…

  Förra året så fick jag tillslut nog och sökte upp en läkare. När jag fick min diagnos började jag gråta av ren lycka eftersom det gav svar på så många frågor!

  Efter diagnosen mår jag så mycket bättre och funderar på att börja plugga igen, vilket inte var ett alternativ för mig förut eftersom det var hemskt att sitta i ett tyst klassrum med en mage som hade rockkonsert…

  När jag hade obehandlad celiaki kändes det som att min magsäck hade ett hårt skal. Något som känns igen?

  Hoppas du blir bättre och oavsett om det är en diagnos du absolut inte vill ha är det alltid skönt at veta vad det är!

 45. Malin!

  Jag var precis som du hos en gynekolog för ett ultraljud och fick frågan om jag hade en trög mage?! Blev alldeles paff eftersom jag var där av en helt annan anledning. Nej svarade jag, tvärtom. Har nämligen i omkring 15 års tid haft problem med min mage. Men då får att jag får rusa på toan, allt går bara rakt igenom. Tydligen kunde hon på något vis se på mina tarmar att jag har problem. Frågade flera gånger om hon kunde förklara hur hon kunde se det, men fick inget bra svar.

 46. Hej Fia!
  Har följt din blogg ett tag och har förstått att du har svåra magproblem – läser alla kommentarer till ditt inlägg här och inser hur många fler där ute som lider av samma problem. Det är sant som många säger att när det gäller magproblem så står tyvärr de flesta doktorer handfallna. När det gäller modern medicin så är mottot att bota symtomen på en åkomma inte att bota själva åkomman. Jag går rakt på sak här: en väl fungerade mage och tarm är mer ovanligt än man tror. En normalt fungerande tarm töms 2-3 gånger per dag, allt mindre än det betyder att man är förstoppad. Går du till farbror doktorn på vårdcentralen så säger han att allt mellan 3 gånger per dag till 1 gång i veckan är normalt vilket är fel. Förstoppning är alltså en ”folksjukdom” och kan leda till allvarligare hälsoproblem. Gissa vilka receptfria läkemedel det säljs mest av på apoteket – just det laxerande. Dina problem kan vara en obalans i tarmfloran som leder till förstoppning som i sin tur leder till gaser, svullnad mm. Du skulle prova en lavemang kur – låter jäkla drastiskt jag vet men har hjälpt många många människor. Kan även rekommendera att gå på detox, då en speciell renande kur för just tarmen. Lösningen ligger verkligen inte i att äta medicin och laxerande produkter! Du måste bota dig själv inifrån och ut. Varje vävnad i kroppen får sin näring från blodet vilket i sin tur får näring från tarmarna, när tarmkanalen är oren uppstår obalans i kroppen. Här har du några länkar som varit hjälpfulla för mig, lycka till! http://www.bernardjensen.com/ http://www.firma-vital.se http://www.chlorellafactor.com/

 47. Har precis samma som dig! När jag haft det så ett tag slutade det med att jag inte åt alls eftersom det var så ångestfyllt. Det kändes som att vad jag än åt så mådde jag skit efter så ville inte äta nått alls. Sen bestämde jag mig för att testa LCHF och det har hjälpt nått enormt! Testade i princip allt innan men det gjorde ingen skillnad. Jag säger inte att LCHF till 100% kommer funka lika bra för dig, alla är ju olika, men testa! Det har hjälpt mig så så mycket!
  Kram!

 48. Har också mycket problem med magen. Men har varken laktos eller gluten. Börjar dock må hemskt illa av sånt som innehåller mycket mjöl och ibland av mycket mjölk så det försöker jag undvika. Då det var som värst kunde jag få akuta magkramper som ibland var över på nån minut och ibland höll på hur länge som helst. Jag försöker bara hålla mig till sånt jag inte mår illa av, största delen av tiden. Men ibland kan man ju inte annat än att äta sånt också. Jobbit är det iaf! :/

 49. Stackare! 🙁 men du! Har du haft problem länge, typ år med din mage? Man kan ju bli laktos i perioder, pga stress och liknande. Det behöver ju inte vara hopplöst! Får vänta tills på måndag och se vad de säger! Annars är det nog bara jobbigt i början tills man fått in de nya rutinerna! 🙂

  Bakade dina supergoda mellanmålskakor, fast med en egen lite snurr! Så himla goda för att i princip bara bestå av protein och bra fetter!

  Kramar

 50. söta fia! har du alltid haft preoblem med magen ? tänkte om du kanske haft perioder då du inte haft några problem alls och att du kan kolla tillbaka på hur du åt då ? kramisar från en till med magproblem

 51. Å, kära Fia, det löser sig! Men visst fasen är det hemskt när man får lov att ändra livsstil på grund av något man inte valt och helst slipper. Man får vara nere, man får svära och fräsa och gråta, men det gäller att sikta mot att släppa alla negativa tankar, för om du går och har ångest och är frustrerad över något som gör ont blir även den ångesten en smärta.

  Jag har just börjat läsa en bok som heter Mindfulness – en väg att hantera smärta (http://www.manadensbok.se/Vara-bocker/Artikel/?articleId=40485&pgId=PG01), och den verkar otroligt bra! Även om du inte har kronisk smärta har du väldigt bra hjälp av den, just när det kommer till att leva på ett sätt man kanske helst inte gjort. Själv har jag stressmage och nu verkar det även för mig vara lite laktos och gluten som felar, men det går det här med! Vi grejar det 🙂

  KRAM på dig!

 52. att ha problem med magen kan inte vara kul.
  jag har haft lite ”svullen” mage på senaste månaderna.
  kände mig allmänt klumpig tjock, hård och dylikt.
  jag börja då med laktosfri mjölk till gröten och laktosfri youghurt. det märktes ingen STOR skillnad.
  sedan fick jag tipset om att äta en nypa kumminfrön till frukost och middagen. DET däremot dämpade min svullna och uppblåsta mage enormt. så jag håller hårt i mina kumminpåsar!
  hoppas allt ordnar sig med dej, kämpa på.

 53. hej Fia SE HIT!

  Lider med dig och dina magproblem, då jag vet hur det är. Jag är idag 24 år och har haft samma symptom som dig sedan jag var 16 år vilket har påverkat min sportkarriär avsevärt. Jag har testat att undvika allt från gluten, laktos, för mycket fibrer, alkohol och mycket mera. Har fått diagnosen IBS, gjort gastroskopi, koloskopi men inget har hjälpt. Mina kramper och uppblåsbarhet har bara fortsatt. De perioder jag inte stressar och känner mig lugn har det fungerat bättre.

  Trots detta har inget hjälpt, tills en liten vändpunkt kom för 3 mån. Jag besökte då en gynekolog för ett ultraljud. När han gick in och gjorde ultraljudet frågade han:- Har du magproblem? – Är du bajsnödig?, Jag svarde: – Nej!
  Då tryckte han till på en punkt i underlivet och det kändes som jag skulle helt ärligt bajsa på mig, tydligen lider jag av något han kallade det för konstant förstoppning. Han kunde se det genom underlivet. Han förklarade att de flesta kopplar magproblemen till själva magen när det kan vara så mycket med ägg, äggledare, äggstockar som spelar in för oss kvinnor och påverkar systmet. Vilket tillslut resulterar i kramp, uppblåsbarhet genom att du aldrig för tömma dig helt. Den läkaren sa att det var en upptäckt han sett allt mer hos kvinnor med magproblem.
  Jag fick förslag på naturläkemedel för förstoppning, lite små tips så som att äta mycket rött kött, vitt bröd, dricka kaffe varje morgon, äta starka kryddor (allt som jag inte skulle äta tidigare) för att få igång på magen. Nu 3 mån har mina besvär blivit mycket bättre och framförallt känner jag mig avkopplad. Ett tips, du kan testa! Hör gärna av dig till mig om de testar och det hjälper dig..

 54. Hei Fia.

  Jeg vet akkurat hvordan du har det.
  Jeg begynte smått og reagere på gluten(trodde jeg…) da jeg var rundt 17 år. Jeg kuttet ut gluten og det hjalp, men det betød også at jeg byttet ut mye av korn variantene med melke produkter. Tror du det fungerte? Nei. Magen ble verre. Og jeg fikk beskjed om å gå over til gluten og laktosefritt. So I did…. Magen har det toppers. Selvfølgelig ikke vær dag, fordi jeg merker/reagerer på den minste lille ting jeg spiser feil – spesielt i stressede perioder. Jeg kunne virkelig slippe ut gasser for hele jordas befolkning – kjentes hvertfall sånn ut 😉 Ikke kult i det hele tatt.
  Mitt eneste råd er og prøve gluten og laktosefritt. En tung hverdag, men man må gjøre det om til en livsstil.
  Jeg er også spesielt forsiktig med hva jeg spiser til lunsj og middag, da det er disse måltider jeg vet at gassene kan komme.
  Take care.

 55. Hej Fia! Först och främst, tack för en superblogg!
  Mina problem är identiska med dina. Morgnar går toppen, mot lunchen börjar gaserna och till innan eller strax efter middagen är den stor och spänd som om jag vore höggravid. Jag fick min laktosintollerans bekräftad för flera år sen. Det hjälpte till viss delmen problemen fortsatte ändå. Gick på flertalet läkarbesök och det enda de kom fram till, utan prover var IBS. Fick ett medel mot det, vilket jag i dagsläget inte minns namnet på, (det var mycket fibrer i det iaf) trots att jag åt endast fullkorn och fibrer hela dagarna. I alla fall, magen svarade med att bli förstoppad och då slutade jag direkt. Sedan dess har jag analyserat min kropp själv. Har testat minska på fettet, minska på kött osv. Tills för några veckor sen då jag tänkte att jag ger LCHF en chans. Det tog mig en dag så var magen platt och inga gaser. Vilken befrielse. Så fort jag äter en morot eller en potatis, vips så är problemen tillbaka. Så testa det, ge det några dagar. Hoppas du hittar problemet snart, för krånglande mage är inget vidare.

  Kram / Elin

 56. Vill absolut inte skrämmas och det är ofta en lindrig sjukdom men man kan ha problem som liknar IBS och ha endometrios. Fråga gärna läkaren om de kan kolla upp detta också – om andra symtom på endometrios också stämmer in. Skulle det inte göra det så är säkert chansen att det är det liten och problemet sitter i tarmarna.. Såg att någon hade problem men att de var ”frisk” vid alla provtagningar, kan ju hända att det är något annat än just tarmen då.

 57. Jag har samma problem – och ser gravid ut lite nu och då. Magen svullnar upp och gör ont i sin i norden…Och massor massor av gaser.

  Jag har gjort alla tester som du nämner ovan – visade ingenting. Jag har även gjort en sån där otäck undersökning där de går ner i halsen med en slang. Visade inte heller ngn.

  Så då får man ”Slask-diagnosen” IBS. Det känns som då de inte hittar några fel – så slänger vi ner diagnosen i IBS-facket. FRUSTRERANDE:

  Det är inget skoj alls med krånglande mage – men vi får kämpa på! Kanske starta en IBS-grupp på Facebook?!?!?

  För mig funkar det att inte äta allt för mkt kolhydrater – potatis kan vara rena döden emellanåt. För att inte tala om pannkaka med mjöl… Det gäller helt enkelt att hitta det sätt som funkar för en själv….

 58. Jag har aldrig skrivit en kommentar innan men läser din blogg varje dag! Men nu blev jag tvungen, exakt det du beskriver om din mage och dina tarmar så har jag det åxå.

  Ont i magen och svullen har jag harft problem med i hela mitt liv. Men efter jag fick mitt första barn började även problemen med hård i magen åxå och sedan dess (2009) har jag inte kunnat gå på toaletten och bajsat normalt.

  Numera går jag på Movicol 2 ggr/dag för att kunna utföra mina behov.

  Men för en tid sedan bestämde jag mig för att gå till doktorn. Alla tester som du har gjort, har jag åxå gjort. Allt visade sig vara NORMALT. Så nu ska en kamera in i mina tarmar för att se om det är något fel på tarmen i stället. Men jag är som dig och reagerar annorlunda med ont i magen, gasig och uppsvälldhet på vissa saker jag äter. Men varför jag blir hård i magen år 2009 kan jag inte förstå vad det beror på. Jag vet i alla fall att jag inte har lust att gå på ”tantmedicin” resten av mitt liv!

  Hoppas du får svar och hjälp på dina problem!

 59. Hej Fia!
  Jag har IBS. Det innebär är jag har varit tvungen att prova mig fram för att se vad min mage tål. I dagsläget dricker jag ingen mjölk (inte ens laktosfritt), äter små mål men regelbundet, undviker lök i alla former, fet mat, vitt mjöl mm. Jag måste också träna regelbundet för att magen ska vara i form.
  Jag tycker att min kost liknar din ganska mycket så om det visar sig att du har IBS så kommer du inte behöva göra så stora förändringar!
  Jag undviker mjölk även om inte proverna visar att jag är allergisk.. Det känner jag nämligen bäst själv! Jag blir jätte uppsvälld av just mjölk. Och lök.

  Hoppas du får ordning på din mage! Kram

 60. Hej Fia,
  Jag skulle vilja ge dig ett tips som jag hoppas kan hjalpa.

  Jag har liksom du alltid haft en problemmage som har regagerat pa minsta stressfaktor och for ett par ar sedan eskalerade problemen och jag fick ordentliga besvar med konstant uppblast mage samt kramper, sa till den grad att jag var tvungen att vara hemma fran jobbet ett par ganger for att jag hade sa ont. Jag var hos lakare som testade for laktos och gluten och da bada testerna kom tillbaka negativa fick jag diverse magmediciner, med mycket tveksam effekt.

  Laste sedan en artikel om Lactobacillus plantarum LP 299v. En bakterie som ska hjalpa matsmaltningen och lugna magen. Jag testade att borja ta detta och fick en omedelbar effekt! I borjan var jag tvungen att ta tva kapslar om dagen, kunde darfefter gradvis trappa ner och nu behover jag bara ta en kapsel da och da nar jag far besvar (ger da forbattring inom nagon timme). Min mage ar mycket battre nu och jag stors valdigt sallan av den aven om den saklart kanske inte alltid beter sig exemplariskt men det ar inte varre an att jag kan leva med det.

  Jag bor i Frankrike sa tar ett franskt marke av bakterien men jag tror du kan hitta dem pa svenska halsokostbutiker.

  Lycka till!
  Johanna

 61. Jag har IBS, en ”psykologisk” sort som blir värre när jag ska resa bort eller vet att det inte finns en toa. Jag fick vänta jättelänge på remiss från läkare och nu går jag till psykolog. Jag kan få betablockerare utskrivet för det men jag känner som du inför sådana mediciner, man vill gärna klara sig utan dem om det går.
  Det är bara att hålla ut! Det är ju inte ett steg tillbaka, även om det kanske känns så. Snart har du en diagnos att jobba med. 🙂

 62. Jag fick diagnos celiaki (glutenintollerans) i februari i år. Först kändes det som världens jobbigaste besked, men när jag bytt kost och allteftersom mådde bättre och bättre insåg jag vilken tjänst diagnosen gjorde mig. Tidigare hade jag tränat massor, men aldrig känt att jag gick framåt, orkade knappt springa 5 km. Mina blodvärden var i botten och jag hade total näringsbrist.

  Ett halvår efter diagnosen mår jag så bra att jag knappt kan tro att det är sant! Trodde inte att det var möjligt att känna så här, och nu är jag bara glad att jag fick veta att jag faktiskt hade ett konkret problem som gick att göra något åt.

  Vilket besked du är får, var glad att du fått veta och kan göra något åt det.

  Lycka till!

 63. Bästa Fia! jag vill bara slänga in ett litet råd – ge inte upp förrän du har fått en någorlunda diagnos. Jag vill inte skrämma upp dig för sannolikheten att du har något helt ofarligt är väldigt stort, men det KAN ju vara något annat som man kan få proffshjälp för.

  Just magar verkar läkare tycka är vääldigt jobbigt att utreda så det gäller att stå på sig. Själv fick jag gå på till vårdcentralen i nästan ett helt år innan de kunde komma fram till att jag har Chrons. Så ge inte upp, stå på dig!

  Jag om någon vet att sega läkare kan ta på krafterna men hamnar man rätt finns det finns en massa superbra hjälp att få, så det kommer löna sig till slut. 🙂 Lycka till nu, hoppas vi ses snart igen!

 64. Hoppas att det löser sig, oavsett vad det är för diagnos du får – så är huvudsaken ATT du får en diagnos och kan bli bättre!

  Jag har celiaki och kan i princip allt om glutenallergi. Behöver du tips och råd / har matfrågor eller liknande så finns jag till ditt förfogande ; )

 65. Hei! Hadde det akkurat på samme måte, var konstant oppblåst, ble dårlig i magen etter hvert eneste måltid, måtte veldig ofte på do osv. Jeg fikk påvist laktoseintoleranse i høst (ble veldig overrasket, da det var det siste jeg trodde jeg reagerte på), og etter at jeg sluttet å spise produkter med laktose er jeg blitt mye bedre! Har fortsatt en veldig sensitiv mage som lett reagerer på for mye/lite/feil mat osv, men etter at jeg kuttet ut laktosen er jeg ikke oppblåst hele tiden, og det er mye enklere å oppdage hvilke andre matvarer jeg reagerer litt på osv. Driver fortsatt og prøver meg litt frem, men det blir bedre og bedre:)

  Vet hvor frustrerende det er når magen ikke fungerer, og det tar veldig stor plass i hverdagen, men prøv og hold ut og vent på resultatene:) Du har tatt første steg mot å finne ut hva det er, så nå får du nesten bare vente og se om det gir resultater. Hvis ikke er det alltids andre spesialister det går an å kontakte.

  Håper virkelig du finner ut av det, lykke til!:)

 66. Jag fick själv ta emot ett ”negativt hälsobesked” för några år sedan. Beskedet innebar bekräftelse av sådant som vi hade fruktat och sett som ett av de sämsta scenariona och livslång anpassning.

  För mig innebar de första månaderna väldigt mycket praktiskt kämpande vilket gjorde att jag glömde bort eller kanske fick tillåtelse att knuffa undan den mentala biten som är ack så viktig.

  Det låter kanske väl hurtigt men det handlar om att bestämma sig. Bestämma sig för att man ska klara av det och hitta lösningar, bestämma sig för att det är okej att tycka att det är skitjobbigt. Ett av de stora stegen för mig var att acceptera faktum men samtidigt kunna göra det utan att behöva säga att det var okej, sjukdom är inte okej. Berätta det för flera personer, prata om det igen och igen, säg samma sak, säg det till dig själv i spegeln så att du kommer över det overkliga stadiet som åtminstone jag upplevde.

 67. hej, jag förstår din frustation. jag själv har trott(efter läkarens bedömning) att jag varit laktosintollerant i flera år, när jag nu senast var där konstaterade de att jag har IBS och det är nog den ”värsta domen”, för är man gluten eller laktos intollerant kan man iaf undvika de saker som innehåller det, med IBS mår oftast magen dåligt oavsett men jag har märkt att min mage mår bättre utan så mkt kolhyderater och inte för mkt fett, men det är ett evigt pussel och pyssel. kram

 68. Hej Fia! Jag lider utav IBS. Inte kul alls. Det började för flera månader sedan, och till en början trodde jag att det var laktosen som var fel. Så jag körde helt och hållet på laktosfritt (vilket jag gör fortfarande). Men mina magbesvär försvann inte, alltså var det inte fel på laktosen. Läkarna tog då glutentest på mig (och tro mig, jag önskade att jag var glutenallergiker bara för att få sätta fingret på vad som var fel, och kunna utesluta). Men gluten kunde jag visst det äta! Alltså, som läkaren sa ”Vad bra, då vet vi ju att det är IBS du har”, också fick jag gå hem. BRA?! Nej det värsta med IBS är att magen mår olika från dag till dag, ena dagen kan jag äta bröd, ägg, äpple och fibrer (det som annars brukar vara sämst för magen), nästa dag så mår jag skit utav just de produkterna.

  Mitt tips är att äta lagom. Visst, pasta mår jag inte bra av och äter bara ibland och då är det lyx! Men uteslut inte vissa saker helt och hållet, men ät inte ihjäl dig på vissa saker heller. Jag fick drastiskt dra ner på ägg, kaffe och citrusfrukter (trist jag vet). Fick för mig att kanske LCHF skulle vara någonting för mig. Men så var inte fallet, för mycket feta såser går helt klart bort.
  Men efter att jag fått beskedet och diagnosen IBS så kände jag ändå att jag kunde slappa av lite, bara av att veta vad det var. Så nu tänker jag inte lika mycket på att jag har det. Har fått en medicin mot gaser utav doktorn, för det är ju fruktansvärt pinsamt att fisa om kvällarna!! Annars kan jag rekommendera trevis (som många äter när de är utomlands). Det hjälper mig!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..