ALKOHOLFRÅGAN,

Hej Fia! Igår var jag på en förfest och det blev uppror, om man får kalla det så, pga att jag föredrog en läsk eller ett glas vatten framför en öl eller shot. Jag antar att du,som jag, lider av kommentarer som ”VA DRICKER DU INTE ALKOHOL?!?!” ”Det är ju fredag, vi ska ut och festa och du är nykter. Vad är det för fel på dig” och så vidare. Jag förstår verkligen inte varför man är ”konstig” när man föredrar att vara nykter framför att förstöra sin kropp med alkohol, eller att man slipper en heeeel dags bakfylla och även träningen tar skada av det. Ledsamt men sant.

Kramar Amanda

FIA SÄGER:

Jag förstår hur träkigt det är att få en sådan reaktion när du har valt att inte dricka och gör något bra för dig och din kropp. Tyvärr är det inte första gången ni läsare berättar detta och vi har disskuterat ämnet alkohol ett antal gånger här i bloggen. Jag drack alkohol när jag var yngre och festade mycket och då var det mer regel än undantag att alla drack. var det någon som inte gjorde det berodde nästan enbart på att den personen körde. Nu dricker jag inte alls längre och trivs bra med det.

Det är hemskt tråkigt att man ska få kommentarer för att man inte dricker och det är lite galet att dina vänner säger att det är ”något fel” på dig för att du inte vill dricka. Stå på er och låt ingen säga till er hur ni ska göra när det kommer till alkohol! Det är varje persons val och jag hoppas och önskar att vi kan respektera varandras val bättre.

Känner ni igen er i den här diskussionen?
Gårdagens nyhetsmorgon handlade även om alkohol på julen och det är visst många barn som lider av hur/att deras föräldrar dricker för mycket på julafton. Det känns oerhört tråkigt att snapsen ska få ta sån plats att många unga mår dåligt ,.

 

 1. Agnes skriver:

  Jag brukar alltid beställa alkoholfritt så att jag har något i glaset, färre som frågar varför man inte dricker då. Och det här med att folk tjatar om att man inte dricker.. oftast är det inte mina vänner som tjatar om att jag ska dricka – de vet ju att jag inte dricker mycket. Utan det är folk man träffar ute som vill ha något att tjöta om antar jag. De kan bli väldigt provocerade av att man väljer att gå ut nykter. Mitt svar är alltid att jag kör, vare sig om jag har bilen eller inte. Det är liksom ingen som försöker truga i chauffören dricka och jag känner inte att jag behöver stå upp och försvara mitt val att vara nykter. Där tar den diskussionen slut och det är vad jag vill.

  De gånger jag går ut och dricker så händer det att man får kommentarer om att man dricker ”för dåligt” dvs för lite. Då svarar jag bara att jag verkligen hatar känslan när man vaknar bakfull och där brukar diskussionen vara slut. Man får lite skratt och medhåll och sen går man vidare i samtalet.

  Jag känner liksom inte att det är värt att ta diskussionen när jag är ute. Diskutera med onyktra människor leder sällan någonvart.

 2. Emelie skriver:

  när jag var mellan 18-21 drack jag i stort sett varje helg!
  jag träffa under den tiden mitt livs kärlek. nu har jag knappt druckit alkohol på ett år. nån enstaka gång.
  folk har vant sig vid tanken men i början blev ALLA som stora frågetecken varför jag aldrig ville dricka, aldrig festa på samma sätt.
  Jag ser nu i efterhand vad dåligt man mådde av att förtära dom stora mängderna alkohol. Jag har valt att leva ett sundare liv med både mat, motion och alkohol.
  Jag är I N T E nykterist, men dricker med måtta.
  Ett glas vin om man ska ut på jobbmiddag, eller en cider om det är något speciellt tillfälle.
  Som nu på juldagen då blir det min första riktiga fest på ett halvår. Jag är nöjd med livet i dem alkoholfria banan.. Men jag håller med, folk lägger för stor vikt på ”VARFÖR DRICKER DU INTE, DET ÄR FREDAG” grejen.. Men allt är som tur upp till var och en när det gäller den frågan!

 3. pilla skriver:

  När jag var yngre drack jag rätt mycket och festade väldigt ofta, typ 3-4 gånger i veckan (tränade mycket också dock), men har på senare år dragit ner på det och nöjer mig med ett par glas vin. Tycker inte om sliskiga drinkar och inte heller shotts så varför tvinga sig till något man inte gillar? Gamla vänner accepterar det, men nyare bekantskaper ifrågasätter att bara ta några glas vin – men bara att stå på sig!

 4. Malin skriver:

  Jag instämmer med Marie. Är verkligen glad att jag har vänner, både alkoholpimplande och sådana som inte dricker en droppe alkohol, som alla kan umgås tillsammans utan minsta ifrågasättande eller pikande. Äkta vänner där alla accepterar varandra oavsett vad de väljer. 🙂 Är även glad att ingen av dem har alkohol som ”måste” för en lyckad kväll, men inte heller har något emot att någon dricker något en kväll.

 5. Jag har alltid varit en party girl, men på senare tid har jag känt mig ganska klar med alkohol. Jag tränar mycket och lever väldigt hälsosamt förövrigt så alkoholen passar inte in i min livsstil. Jag blev i höstas ny student i Danmark och det var mycket fester i början. Mina medstuderande dricker mycket och är generellt inte intresserade av hälsa, så man står ut rätt mycket om man avstår från alkohol på fest. Jag får definitivt frågan varför jag inte dricker, och whatever svar jag ger så är det alltid någon/fler som pushar om shots och ‘bara lite’ för att de vet att jag tidigare har druckit mycket.
  Det är väldigt svårt att komma ur en roll när ens medmänniskor redan har en mening om en.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..